:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MARE OF EASTTOWN
MARE OF EASTTOWN (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-09-13
SERIE
Kate Winslet is in Hollywood misschien al lang niet meer de naam die iedere regisseur op zijn affiche wil, maar dat ze nog altijd één van de beste hedendaagse actrices is bewees ze onlangs nog in het door corona ondergesneeuwde Ammonite en dat zien we ook nog eens met verve onderstreept in Mare Of Easttown. Een zevendelige HBO-serie waarin ze de rol vertolkt van politie-inspectrice Mare Sheehan. Zeggen dat deze serie volledig rond Winslet draait is niet eens overdreven, en nog minder een schande.
Winslet produceerde de reeks zelf en in de regiestoel zat Craig Zobel. Geen klinkende naam maar toch de regisseur van Compliance, The Hunt met Hilary Swank en het bijna overal positief ontvangen Z For Zachariah. En ook in de televisiewereld kent deze Amerikaan zijn weg. Zeg zelf, met series als The Leftovers, American Gods en Westworld hoef je niet onmiddellijk onder de bank te kruipen. Kate Winslet is niet de enige bekende naam. We noteren ook Guy Pearce als de love interest, ook al heeft hij hier (behalve Winslet) veel te weinig om handen. En voor de jonkies is er ook nog Angourie Rice die we leerden kennen via The Nice Guys en daarna wereldfaam vergaarde als Betty Brant in de Spider-Man-franchise.

De serie zelf bewandelt twee wegen. Enerzijds is het een boeiend portret van een agente die allesbehalve orthodox te werk gaat. Geen Dirty Harry of zo, wel het soort vrouw die naar niemand wil luisteren behalve naar zichzelf en dus geregeld ook eens tegen de muur aanloopt. Haar leven is een oncontroleerbaar zooitje. Haar echtgenoot is haar buur geworden die voor haar ogen zit te flikkeflooien met zijn nieuwste verovering. Ze rookt als een turk en ook van de fles is ze niet vies. Kortom het soort vrouw dat je liever niet rondom je hebt, ook al heet ze Kate Winslet. Het hoeft geen uitleg dat deze rol met perfectie wordt vertolkt door Winslet. Een vrouw die door het leven getekend is, maar tegelijkertijd een charisma uitstraalt waar anderen alleen maar jaloers kunnen op zijn.
Maar Mare Of Easttown is ook een crimi-serie. Zonder al te veel spoilers weg te geven draait alles rond een reeks moorden op jonge vrouwen die om de eindjes aan elkaar te knoppen als escorte wat bijverdienen. Of in het geval van Erin (Cailee Spaeny die je wel kent van Bad Times At The El Royale en The Craft: Legacy) om de ooroperatie van haar zoontje te kunnen bekostigen. De serie zet de kijker van de hak op de tak. de ene aflevering denk je dat Pierke de dader is en de volgende aflevering verdenk je dan weer Pol, om op het einde natuurlijk een totaal onverwachte wending te zien. Dat lukt de makers aardig, alleen was het misschien beter geweest om het allemaal wat in te korten want als deze reeks ergens aan lijdt dan is het aan de geloofwaardigheid, zeker op het einde. Maar, en dat heb je natuurlijk al lang begrepen, is dit een tip voor wie een serie in zijn lader wil met een kwaliteitslabel. Mare Of Easttown kan je dan ook geblinddoekt kopen.

BEELD EN GELUID
Mare Of Easttown is er één uit de HBO-stal en dat betekent dus een release op Warner die je bij ons zowel op dvd als Blu-ray vindt. Deze zevendelige serie wordt netjes verdeeld over twee schijfjes en de beeldkwaliteit is naar trouwe HBO-normen meer dan bevredigend, hoewel de makers vaak opteren voor geelachtige kleuren waardoor het allemaal wat minder naturel oogt, maar aan de detailvoering gaat niets verloren. De geluidsband is een DTS-HD MA 5.1 met veel minimale effecten zoals achtergrondgeluiden in de natuur en een zeer aardige alternatieve soundtrack waar je o.a. Big Thief op terugvindt.
EXTRA'S
Het zwakke broertje op deze uitgave, zoals zo vaak bij de HBO-reeksen, zijn de extra's. We noteren wel vier filmpjes, maar wat doe je ermee als ze amper twee minuten duren? Met zijn 8 minuten is Making Of Mare Of Easttown nog het langste van allemaal. Een titel die geen uitleg hoeft, en in feite niet meer is dan een samenraapsel van wat ingestudeerde promopraatjes. Bij Invitation To The Set mag je twee minuten lang rondwandelen op de set, in Welcome To Easttown overloopt men in een sneltempo wie je er tegen het lijf zal lopen en tenslotte is er nog Mare Of Easttown: A Closer Look waarin Winslet in een paar zinnen haar personage toelicht.

CONCLUSIE
Na Mildred Pierce neemt Kate Winslet met Mare Of Easttown opnieuw een uitstapje naar televisieland. Het resultaat is een crime-thriller waarin een getormenteerde politie-agent op zoek gaat naar een seriemoordenaar die het op jonge meisjes gemunt heeft. Een kwalitatieve HBO-serie die (hoe kan het ook anders) vooral gedragen wordt door Kate Winslet.coverStudio: Warner

Regie: Craig Zobel
Met: Kate Winslet, Julianne Nicholson, Jean Smart, Angourie Rice, David Denman, Neal Huff

Film:
8/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2021

Leeftijd:
16

Speelduur:
420 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5051888256213


Beeldformaat:
2.00:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Zweeds, Deens, Fins, Engels CC
Extra's:
• Invitation To The Set
• Welcome To Easttown
• Mare Of Easttown: A Closer Look
• Making Of Mare Of Easttown

Andere recente releases van deze maatschappij