:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PRIVATE WAR, A
PRIVATE WAR, A
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-01-22
FILM
Marie Colvin kun je het best omschrijven als de Amerikaanse versie van Rudi Vranckx. Een journaliste die voor de Britse krant The Sunday Times werkte en gebeten was door het gevaar en steeds het oorlogsfront opzocht. Een leven waarvan iedere dag wel de hel voorstelde, maar iemand moet de waarheid vertellen, of zoals de tagline van de affiche het zegt: "The most powerful weapon is the truth." In 2012 werd de oorlogscorrespondente in Homs in Syrië gedood tijdens een aanslag. Het hoe en het waarom van haar dood is nog altijd een grijze zone, want later begon Colvins familie een rechtszaak tegen de regering van de Syrische Republiek omdat ze ervan overtuigd zijn dat de Syrische regering een rechtstreeks bevel had gegeven om haar te vermoorden. Het zou best kunnen, want Colvin werd de spreekbuis van de tienduizenden burgers die onder vuur werden genomen door Assad.
Een leven dat smeekt om een filmbiografie te worden, en een perfecte uitdaging voor Matthew Heineman die eerder de documentaire City Of Ghosts had gemaakt over IS. Het leven, of ten minste het journalistieke deel ervan werd zijn speelfilmdebuut A Private War. De film werd vooral geprezen door de regie van Heineman en de schitterende vertolking van Rosamund Pike als Colvin, de journaliste met het ooglapje. De reden van dat ooglapje is één van de eerste scènes uit de film, waarin we zien hoe de knappe vrouw een oog verliest als ze in 2001 in Sri Lanka verslag uitbrengt van de burgeroorlog tussen de Tamil-tijgers en het regime in Sri Lanka. Met een oog minder laat haar echtgenoot haar onmiddellijk vallen, het is een geste die Colvin alleen maar versterkt, want voortaan is ze journaliste bij ieder gewapend conflict.
Doetjes overleven geen oorlogen en Colvin is dan ook een harde tante die niet op haar mondje gevallen is. Een onmogelijk mens die ook nog eens aan de drank zit maar ontegensprekelijk broodnodig is om de wereld de ellende te laten zien. Een rol die op het lijf geschreven staat van de briljant acterende Pike. Een vertolking die perfect past in de bijna docu-achtige stijl van Heineman die je meevoert in een zeer apart leven van iemand die ervoor gekozen heeft om dag in dag uit met de ellende te worden geconfronteerd.

BEELD EN GELUID
A Private War werd op dvd uitgebracht door Splendid Film. Een release zonder veel toeters en bellen, maar wel oerdegelijk en met zeer natuurgetrouwe kleuren die de docu-achtige feel van deze film nog eens extra in de verf zetten. Door de vele buitenopnames aan het oorlogsfront is dit een release die smeekt om op Blu-ray te worden bekeken, maar wie zich tevreden stelt met een dvd, zal zich zeker niet bekocht voelen. De geluidsband is een eenvoudige Dolby Digital 5.1 maar met oorverdovend wappengekletter en ditto bombardementen.
EXTRA'S
Helaas staan er geen extra's op deze disk.

CONCLUSIE
A Private War toont je op een innemende manier het aparte leven van journaliste Marie Colvin die gedreven door de drang om de waarheid te achterhalen steeds het oorlogsfront opzocht. Schitterend geregisseerd door Matthew Heineman die kennis van de zaken heeft en een weergaloze vertolking van Rosamund Pike.cover
Studio: Splendid

Regie: Matthew Heineman
Met: Rosamund Pike, Jamie Dornan, Tom Hollander, Stanley Tucci, Nikki Amuka-Bird, Faye Marsay

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2018

Leeftijd:
16

Speelduur:
110 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
401354910841


Beeldformaat:
2.39:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij