:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SWEET LIBERTY
SWEET LIBERTY (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-04-04
FILM
Bij ons is de komiek Alan Alda iets minder bekend, maar in Amerika een vrij populair acteur die bij het televisiepubliek onsterfelijk werd als Hawkeye Pierce in de oorlogstelevisieserie M*A*S*H, dat bijna tien jaar liep. In 2004 werd hij genomineerd voor een Oscar voor Beste Mannelijke Bijrol voor zijn rol in The Aviator, en naast heel veel toneelwerk was hij ook de regisseur van een paar films waaronder Betsy's Wedding met Molly Ringwald, A New Life en deze vergeten Sweet Liberty met een al bij al toch vrij indrukwekkende cast. Het soort film dat nu niet meer gemaakt wordt. Waarschijnlijk omdat er voor komedie geen plaats meer is in de cinema, of gewoon omdat we niet meer kunnen lachen. Wie zal het zeggen, feit is wel dat deze film uit 1984 niet meer is dan een niemendalletje, maar eentje dat zo veel levensvreugde uitstraalt (ook al is het wat sullig en ontspoort alles op het einde) dat je er alleen maar met heimwee aan terug kan denken. Soms is het niet meer dan Alan Alda die rondparadeert in een damespyama of Michael Caine die een helikopter steelt op een filmset om er zo een paar minuten van onder te muizen, toch blijft Sweet Liberty een romcom die een glimlach op je gezicht tovert.
Alda speelt de rol van professor geschiedenis Michael Burgess, die net een boek heeft geschreven over de Amerikaanse Revolutie. Een levenswerk van tien jaar, en dat heeft ook Hollywood begrepen, dat de rechten van het boek heeft opgekocht en de film wil draaien in de geboorteplaats van de professor, wat het nogal saaie Sayeville is. In geen tijd wordt de stad overrompeld door de filmcrew met voorop acteur Lothario Elliott James (Michael Caine) die van het ene bed naar het andere huppelt, je bent niet voor niets Michael Caine. Zijn tegenspeelster Faith Healy (Michelle Pfeiffer), die de method acting wel zeer serieus neemt. Normaal is ze een onuitstaanbare bitch maar op de set wordt ze een poeslief meisje dat naar de pijpen van iedere man danst, en dus kan het niet anders dan dat Michael Burgess dolverliefd op haar wordt. De actrice is ook het enige goede aan de filmversie van Burgess’ boek, want lijdzaam ziet de prof toe hoe zijn accuraat geschiedeniswerk wordt gebanaliseerd tot een vaudevillekomedie.
Net zoals zo vele '80's-komedies lukt ook in Sweet Liberty het ene grapje al wat beter dan het andere en zit je met twee stijve harken opgescheept. Michael Caine mag dan wel Michael Caine zijn, het aantal middelmatige rollen van de man zijn amper bij te houden en dit is daar ook ééntje van, ook al stoort het nooit. De echte vonken vind je tussen Alan Alda en zijn vriendin Gretchen Carlsen (Lise Hilboldt, die hier zo wat de enige hoofdrol van haar leven vertolkte) die op het punt staan om te trouwen, maar waar Michelle Pfeiffer het verukkelijke vijfde wiel aan de wagen is. Na anderhalf uur heb je wel door dat Sweet Liberty geen grootse cinema is en dat er wel een reden is waarom deze titel niet echt aansloeg bij het publiek, maar een meer dan leuke film om eens gezien te hebben.

BEELD EN GELUID

Sweet Liberty is uitgebracht op het Amerikaanse Kino Lorber. Het goede nieuws is dat dit een label is die altijd voor kwaliteit zorgt met een uitmuntende transfer, het slechte nieuws is dat de schijfjes vaak hoge importprijzen hebben en dat ze alleen maar afspeelbaar zijn op een regiovrije speler. Sweet Liberty is een zeer kleurrijke film met een mooie detaillering. De film is voorzien van Engelse subtitels en heeft een DTS-HD MA 2.0-geluidsband die alleen maar explodeert op het einde van de film tijdens een veldslag, voor de rest is dit een komedie die het moet hebben van zijn dialogen en naar '80's-normen met zeer weinig muziek.
EXTRA'S
Je vindt geen extra's op deze disk, behalve een trailer en een audiocommentaarband met filmhistorici Daniel Kremer en Nat Segaloff.

CONCLUSIE

Wie een zwak heeft voor luchtige '80's-komedies en niet te veel eisen stelt aan de inhoud van de scenario's, zal zich onder enige twijfel anderhalf uur weten te amuseren met deze plezante maar helaas vergeten komedie.coverStudio: Kino Lorber

Regie: Alan Alda
Met: Alan Alda, Michael Caine, Michelle Pfeiffer, Bob Hoskins, Lillian Gish, Saul Rubinek

Film:
6,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
9/10


Regio:
A

Genre:
Komedie

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1986

Leeftijd:
PG

Speelduur:
106 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
738329252649


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 2.0

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar met filmhistorici Daniel Kremer en Nat Segaloff
• Trailer


Andere recente releases van deze maatschappij