:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MUPPET SHOW, THE - SEIZOEN 2
MUPPET SHOW, THE - SEIZOEN 2
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2022-05-05
REEKS
Op het moment van schrijven heeft Disney The Muppet Show op hun streamingdienst gezet, met zoals gebruikelijk de nodige controverse. Er zijn namelijk hier en daar enkele stukjes gesneuveld. Meestal heeft dat te maken met het niet kunnen clearen van de nodige rechten op de muziekstukken, en daar valt weinig aan te doen. Twee afleveringen uit seizoen 5 zijn evenwel helemaal van de streamingdienst verbannen. In de eerste plaats gaat dat dan over de aflevering met Brooke Shields. Niet dat er iets controversieels aan de aflevering was, maar Shields doet samen met de Muppets haar versie van The Wizard Of Oz, en de rechtenhouder, Warner, is krankzinnig protectief wanneer het neerkomt op het gebruik van de nummers uit desbetreffende musical. De aflevering moest op zoveel plaatsen ingekort worden dat er virtueel niets overbleef, en men heeft toen besloten om deze in zijn geheel te schrappen. De andere gewraakte aflevering, en ditmaal betreft het wel een controverse, was die met Chris Langham. Langham, een medewerker van de Muppet Show zelf, viel op het laatste moment in voor Richard Pryor, die erin geslaagd was om zichzelf in brand te steken (I kid you not)! De aflevering werd echter geschrapt omdat Langham betrapt werd op het bezit van kinderporno, en uiteraard wil een maatschappij als Disney zich daarvan distantiëren.


     


In een lang vervlogen verleden zag Disney echter nog brood in fysieke releases, en de eerste drie seizoenen van The Muppet Show zijn onder meer nog te vinden op dvd in o.a. Australië, maar ook daar zijn veelal niet alle nummers op dvd gezet, meestal wegens rechtenkwesties. Waar echter in seizoen 1 vijf afleveringen hieronder te lijden hadden - alhoewel sommige cuts ook onder meer Muppets Newsflashes betroffen - is deze dvd van seizoen 2 voor zover we kunnen inschatten, volledig, in tegenstelling tot de streamingdienst waar het nummer Lullaby of Birdland van Don Knotts en de nummers They Call The Wind Maria en I'm Five van Bernadette Peters ontbreken. Aangezien dergelijke grillen betekenen dat de afleveringen van de éne dag op de andere van een streamingdienst kunnen verdwijnen, blijven wij nog altijd pleitbezorger van fysieke releases. Wat de ontbrekende fragmenten en seizoenen betreft, die wellicht nooit ofte nimmer nog het daglicht zullen zien, geldt nog altijd het spreekwoord The web is dark and full of illegal content.

Voor wie compleet niet mee is: The Muppet Show is het bedenksel van poppenspeler Jim Henson, die naast Sesamstraat een variétéshow voor volwassenen wilde brengen, waarin bij elke aflevering een Bekende Amerikaan of Brit (en occasioneel een Rus of Fransman) centraal staat. Vanuit een vaudeville-theater dat duidelijk zijn beste tijd heeft gehad presenteert Kermit de Kikker variéténummers die meestal van bedenkelijk niveau zijn en uitgevoerd worden door compleet incompetente artiesten, zij het dat dan de ster van de week telkens soelaas moest brengen. Onveranderlijk worden de artiesten vanop het balkon uitgejouwd door bejaarden Statler en Waldorf, die het nooit kunnen laten om hun bijtende en giftige commentaren te spuien op al wat ze zien. Tot het vaste personeel behoren onder meer Fozzie, een moppentappende beer die genadeloos overklast wordt door elke willekeurige scheurkalender, acrobaat Gonzo, wiens acts veelal eindigen in het ziekenhuis, de bijzonder van zichzelf vervuld zijnde diva Miss Piggy, wier ego een eigen zwaartekrachtveld heeft, en drummer Animal, die maar één hersencel heeft, en bijgevolg maar aan één ding tegelijk kan denken.


     


The Muppet Show is briljante satire, alhoewel niet alle gasten even grote faam genieten of überhaupt heden ten dage nog bekend zijn bij het grote publiek. Namen als Steve Martin, John Cleese, Julie Andrews of Elton John genieten nog steeds bekendheid, maar who the fuck zijn pakweg Milton Berle en Cleo Laine?

AFLEVERINGEN

Disk 1:
1. Aflevering met Don Knotts
Fozzie heeft het vertrouwen gewonnen van de Electric Mayhem Band, die van hem veel betere nummers mogen spelen dan van de archaïsche kikker. Hij wordt door de bandleden overladen met statussymbolen van zijn nieuw coolheid, zoals een zonnebril.

2. Aflevering met Zero Mostel
Zero Mostel treedt op in een scène van de musical Camelot. Een klein probleempje stelt zich wanneer de kas leeg blijkt te zijn waarmee de muzikanten moeten betaald worden. Kermit hapt dan maar toe wanneer hij de aanbieding krijgt van de eigenaar van het theater om een deel geld te kunnen krijgen als er vrouwelijke worstelaars optreden in het programma. De Electric Mayhem Band spelen hun bijgewerkte versie van Chopin, waardoor Sam zin heeft om al zijn veren uit te rukken. We zien ook voor de allereerste keer Doctor Bunsen Honeydew gebruik maken van de assistentie van zijn acoliet Beaker, ditmaal om magnetische wortelen te demonstreren. Statler en Waldorf hebben intussen een tv bij om tijdens de voorstelling naar wat anders te kijken.

3. Aflevering met Milton Berle

Milton Berle, een tv-standup-comedian die ongeveer hetzelfde soort nummers als Fozzie brengt, wordt door Statler en Waldorf bijzonder hard aangepakt. Fozzie verbergt zich voor hem, want hij vindt van zichzelf dat hij een nietsnut is ten overstaan van Berle. Toch nodigdt die hem uit om samen een sketch te doen. We zien in deze aflevering voor de allereerste keer de Pigs In Space, die midden in de ruimte bijna een aanvaring hebben met Gonzo's motorfiets. Berle én Miss Piggy zingen bovendien bij Rwolf elk een versie van The Entertainer van Janice Joplin mét aangepaste tekst.


     


4. Aflevering met Rich Little
Rich Little is een Amerikaanse stemmenimitator die zich voornamelijk heeft gespecialiseerd in het imiteren van stemmen van Hollywoodsterren van weleer: Astaire, Sinatra,... maar ook bijvoorbeeld Richard Nixon, ze passeren allemaal de revue, vaak in de setting van de films waar ze uit komen. Maar Rich Little heeft nog een paar andere verrassingen in petto: hij heeft voor de show onder meer de stemmen van Fozzie, Kermit en Miss Piggy ingestudeerd. Gonzo probeert intussen audities te houden voor een nummer met dansende kippen, maar hij heeft echte kippen en geen muppet-kippen onder de arm genomen.

5. Aflevering met Judy Collins

Judy Collins is een spijtig genoeg een beetje uit de belangstelling verdwenen folkzangeres. Ze zet met haar mooie breekbare stem een paar mooie versies neer van onder meer het trekkersliedje I Know an Old Lady Who Swallowed a Fly, Do-Re-Mi uit The Sound Of Music en het ontroerende Send in the Clowns. Intussen is Scooters oom. J.P. Grosse, de eigenaar van het theater gearriveerd, en die wil het theater omvormen tot een schroothoop - veel is daar niet voor nodig.

6. Aflevering met Nancy Walker

Kermit zit ziek thuis, en hij heeft geen andere optie dan de presentatie te laten verzorgen door Fozzie. Dat gaat van kwaad naar erger: hij vergeet een nummer aan te kondigen, dan weer kondigt hij er twee tegelijk af, en hij vergeet als klap op de vuurpijl voortdurend de naam van de gaste, Nancy Walker. Sam geeft een bezielende speech over het feit dat iedereen naakt onder zijn kleren rondloopt, totdat hij beseft dat hij onder zijn pluimen ook helemaal naakt is...


     


Disk 2:
7. Aflevering met Edgar Bergen
Edgar Bergen is niet alleen de vader van actrice Candice Bergen, hij is ook een bekende buikspreker. Hij heeft zijn vrienden Charlie McCarthy en Mortimer Snerd bij, en zijn act valt zodanig in de smaak bij Fozzie dat die zelf een buikspreekact wil brengen. Alleen heeft niemand hem verteld dat het feitelijk de poppenspeler is die praat. Miss Piggy moet op de Swine Trek de crew redden... door de strijk te doen, en Gonzo gaat worstelen met een baksteen. Spoiler: de baksteen wint.

8. Aflevering met Steve Martin

Het Muppet-theater neemt een avondje vrijaf om audities voor nieuwe nummers te kunnen houden. Steve Martin voelt zich beledigd, omdat hij als centrale gast niet mag optreden, en hij doet ook mee met de audities. De rest van de Muppet-crew is bang dat hun baan op de tocht staat...

9. Aflevering met Madeline Kahn

Nadat comedy-actrice Madeline Kahn een complimentje aan Gonzo heeft gegeven, is die tot over zijn achter zijn oren verliefd. Piggy denkt dat de romantische aandacht voor haar bestemd is. Kermit bewijst in een nummer dat kikkers kunnen tapdansen, en een kreeft wordt op het nippertje gered van het warm bad van de Swedish Chef wanneer het dier gered wordt door de Lobster Bandidos.


     


10. Aflevering met George Burns
De ultradroge komiek George Burns komt een paar liedjes zingen en moppen tappen. Een flauwe woordspeling met Gonzo wordt driftig gerecycleerd. Een rioolreporter probeert intussen zo veel mogelijk smeuïge verhalen uit de Muppets te krijgen.

11. Aflevering met Dom DeLuise
Miss Piggy probeert haar populariteit op te vijzelen: ze heeft een deel van het publiek omgekocht om extra hard voor haar te applaudisseren. Scooter moet fanmail voor haar schrijven, en terloops langs zijn neus weg tegen Kermit zeggen dat Piggy een betere aanbieding van een ander theater heeft gekregen. Kermit heeft het spelletje echter door en het plannetje slaat als een boemerang terug in Piggy's gezicht. In het eindnummer kan gast Dom DeLuise Piggy toch overtuigen dat het de moeite kan zijn om in het Muppet Theatre tussen haar vrienden te blijven.

12. Aflevering met Bernadette Peters

Kermits neefje Robin zou ook graag in de Muppet Show meespelen, maar hij is te klein om iemands aandacht te trekken. Miss Piggy is not amused wanneer Kermit optreedt in een openingsnummer met een andere vrouwelijke ster, Miss Mousey (een gerecycleerd figuur uit The Muppets Valentine Special), en ze zet het publiek tegen haar op. Broadwayster Bernadette Peters zingt drie nummers.


     


13. Aflevering met Rudolf Nureyev
Sam de Arend is de wanhoop nabij: hij verwacht een wereldster als de beroemde balletdanser Rudolf Nureyev, en daartoe wijst hij een verschrompeld, eenvoudig mannetje de deur van het theater. Uiteraard was dat Nurejev. Kermit kan de man nog net naar het theater lokken, maar of Sam daar zo blij mee is, is maar de vraag. Zo'n zware culturele show wordt het niet, alhoewel de Dr. Teeth Band klassieke muziek speelt, dik tegen hun zin, de aflevering van Veterinarian's Hospital draait om Shakespeare, en Rwolf Clair De Lune tracht te spelen.

Disk 3:

14. Aflevering met Elton John
Tussen een bende vreemd uitgedoste kalkoenen als de Muppets voelt een artiest als Elton John zich natuurlijk in zijn element. We krijgen nummers als Crocodile Rock, Goodbye Yellow Brick Road en een spetterende finale waarin Elton John met Miss Piggy het duet Don't Go Breaking My Heart zingt. En de Zweedse chef verandert zijn menu "egg du chef" door de weerbarstigheid van zijn pluimvee maar in "chickie du chef". Sam De Adelaar kan maar niet geloven dat ook rebellen als Mozart zich excentriek kleden, en hij verliest er een weddenschap door.

15. Aflevering met Lou Rawls

Terwijl Lou Rawls zo goed mogelijk probeert op te treden, loopt de programmatie in het honderd: Fozzie wil namelijk een act brengen waarbij hij moppen vertelt op rolschaatsen, maar hij heeft het rolschaatsen nog niet helemaal onder de knie. De dokters in het Veterenarian's Hospital moet voorwaar om tijd te rekken hun act twee keer opvoeren, en de nieuwslezer van dienst verandert in een kip. Doctor Honeydew gaat tot slot een atoomaangedreven scheermachine op Beaker uitproberen.


     


16. Aflevering met Cleo Laine
Fozzie wil per se een grotere rol in de show, want zijn moeder zit in de zaal, en hij wil opvallen. Zo pikt hij onder meer Miss Piggy's kostuum en werkt hij zich in de cast van Pigs In Space. Naast zangeres Cleo Laine bevat de show nog twee acts van marionettenspeler Bruce Schwartz, die heel mooie dingen doet met een pop waarvan hij alleen de handen kan bewegen.

17. Aflevering met Julie Andrews

Julie Andrews was ten tijde van deze aflevering razend populair omwille van haar rol in The Sound Of Music, en het mag dan ook geen wonder heten dat ze twee nummers uit de succesrijke musical brengt - Rwolf pocht zelfs tegen zijn collega-muppets dat hij de film al tweemaal heeft gezien. Toch is er achter de schermen een klein probleempje: er staat een koe in de lobby (een echte!). Niemand wil zich om het beest bekommeren, behalve... de Zweedse Chef. Hoesky-boedy-barbecue! Sam probeert intussen een groep dierenliefhebbers die zich voor natuurbehoud inzetten de huid vol te schelden, en doctor Bunsen Honeydew test een nieuw haargroeimiddel uit op Beaker.

18. Aflevering met Jaye P. Morgan

Jaye P. Morgan is nog geen minuut binnen, of er is al een bom of drie ontploft. Wanneer ze in haar openingsnummer zich ook nog eens moet verkleden als vogel, is de maat vol. De eigenaar van het theater, die toevallig ook JP heet, komt nog maar eens het theater afkeuren... tenzij hij zelf iets mag zingen. Bij Pigs In Space onstaat er een dilemma: het schip stort te snel neer naar de aarde, en volgens de berekeningen van doctor Strangepork is er één varken te veel aan boord...


     


19. Aflevering met Peter Sellers
Peter Sellers is te zien in een resem typetjes; naast een zeer korte impressie van Inspector Clouseau schittert hij onder meer als vioolspelende zigeuner en als nazi-achtige masseur die Link Hogthrob de massage van zijn leven geeft. Kermit zingt bovendien zijn bekende Bein' Green.

Disk 4:

20. Aflevering met Petula Clark
Petula Clark moet haar kamer delen met een eland. Wanneer het beest dan ook nog eens Mickey blijkt te heten ("Mickey Moose") is voor Kermit de maat vol. De Zweedse kok ziet het beest anders wel zitten om "chocolate moose" te maken. Tot overmaat van ramp komt er ook nog een eend, Ronald Duck, vragen waar zijn kameraad de eland is. In Veterinarian's Hospital zakt er een patiënt door de tafel.

21. Aflevering met Bob Hope

Kermit is trots om Bob Hope te kunnen afficheren als speciale gast, maar Hope moet zien dat hij zijn bezoek aan het Muppet Theatre kan inpassen tussen twee benefietoptredens in. Kermit moet noodgedwongen op een noodscenario overschakelen.


     


22. Aflevering met Teresa Brewer
Teresa Brewer brengt een selectie van haar gekendste songs, terwijl Scooter en Kermit grapjes aan het maken zijn over Miss Piggy's gewicht, waardoor ze mogelijk afgekeurd gaat worden voor haar nieuwe nummer. Beaker moet een nieuwe elektrische neuswarmer demonstreren in de Muppet Labs, en Gonzo wil een nummer Shakespeare brengen, terwijl hij met zijn haakneus aan het plafond hangt.

23. Aflevering met John Cleese

Niet helemaal uit vrije wil wordt John Cleese als centrale gast opgevoed. Een liedje zingen weigert hij echter categoriek, want hij is per slot van rekening een komiek. Als piraat de Swine Trek enteren is iets wat hem meer ligt. Gonzo zit intussen met het probleem dat een goocheltruc met het opvangen van een kanonskogel hem een arm van drie meter heeft opgeleverd.

24. Aflevering met Cloris Leachman

De varkens nemen de show over, en hebben voor zowat alle acts vervangnummers klaar met varkens in de hoofdrol. Kermit, Fozzie en Gonzo worden intussen in de kelder bij de warmwaterboiler opgesloten, alwaar Gonzo het geniale idee heeft om een tunnel naar de buitenwereld te graven met een lepeltje. Zelfs Miss Piggy laat Kermit, de liefde van haar leven, staan wanneer ze blijkt de hoofdrol te krijgen in de openingsact.

BEELD EN GELUID

Dit tweede seizoen van The Muppet Show heeft eigenlijk een zeer mooie transfer; weliswaar vindt u op de streamingdiensten een HD-versie, maar dat is duidelijk slechts een upscale, dus veel beter dan deze dvd zal het allicht niet worden. Ook The Muppets Valentine Special is voor het nageslacht bewaard in een technisch zo gaaf mogelijke versie, beter dan Sex And Violence. De kleuren zijn bont en fel, maar hier en daar ontstaat er door de ouderdom van de videosource wel wat colour bleeding. Ook is interlacing een voortdurende bron van ergernis. U had echter veel slechter af kunnen zijn. De Dolby Surround 2.0-track is feitelijk veredelde mono, maar The Muppet Show moet het meer van de lachers hebben dan van de speciale effecten. Tenzij Gonzo nog eens door het dak vliegt natuurlijk. Qua ondertiteling is er zowel een gewone Engelse track als een Engelse CC-track aanwezig. Puntje van kritiek is echter dat de meeste gezongen nummers niet ondertiteld zijn, alhoewel die meestal wel zodanig zijn geselecteerd dat ze integraal deel uitmaken van de plot.


     


EXTRA'S
Na Sex And Violence op seizoen één bevat de vierde schijf uit deze set de tweede proto-aflevering die ooit gemaakt werd voor de reguliere reeks. Het betreft The Muppets Valentine Show (25:36), waarin toch al meer wordt gewerkt naar het standaardformaat. Er is een centrale gaste, in dit geval een hoogzwangere Mia Farrow, en een vaste cast Muppets, alhoewel daarvan in de uiteindelijke versie enkel Kermit de Kikker en Crazy Harry, die in deze aflevering nog Crazy Donald heet, zouden overblijven. Centraal staat een Muppet, Wally, die een scenario moet schrijven voor een Valentijnspecial, en daarbij alle soorten liefde belicht: er is liefde voor een hond, die van de oude conciërge George voor zijn zwabber, en Kermit observeert het paringsritueel van twee bizarre buitenaardse wezens. Daarnaast is er een (recent) segment "The Muppets on The Muppets" (12:39) waarin de poppen vragen over elkaar beantwoorden. Tot slot is er de videoclip (4:28) van het nummer Keep Fishin' van de band Weezer waarin de Muppets figueren. Weezer treedt op als special guest, maar ze zijn hun drummer Patrick kwijt, die door Miss Piggy gegijzeld wordt in haar kleedkamer. Terwijl Patrick moeite doet om te ontsnappen, wordt zijn plaats in de band (uiteraard) opgevuld door Animal.

En ook hier krijgen we bijzonder mooi geanimeerde menu's, waarin Rizzo de Rat met lichte aandrang de kijker verzoekt om een keuze te maken in het menu, al was het alleen maar om te vermijden dat Animal hem molesteert.

CONCLUSIE

The Muppet Show is televisiehistorie, en het is ronduit ergerlijk dat Disney deze op hun streamingdiensten uitbrengt - mét Nederlandse ondertiteling nota bene - maar niet meer op fysieke media, alleen maar om de mensen naar hun brakke streamingdienst te jagen waarop de censoren willekeurig de schaar in vanalles en nog wat zetten.


coverStudio: Disney

Regie: Philip Casson, Peter Harris
Met: Jim Henson, Frank Oz, Jerry Nelson, Richard Hunt, Dave Goelz

Film:
8,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
4

Genre:
Komedie

Versie:
AustraliŽ

Jaar:
1977-1978

Leeftijd:
G

Speelduur:
617 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9398510256033


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels, Frans, Italiaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:

• Geanimeerde menu's
• "The Muppets Valentine Special"
• Interviews: The Muppets on The Muppets"
• Videoclip Weezer "Keep Fishin'"


Andere recente releases van deze maatschappij