:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EQUALIZER, THE
EQUALIZER, THE (UHD)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-07-25
FILM
Kort door de bocht, en soms doen we dat wel eens omdat het loont, kun je The Equalizer omschrijven als een film waarin Denzel Washington in de Amerikaanse Hubo werkt en zich ontfermt over een hoertje dat door haar pooier bont en blauw geslagen wordt. Voeg daar nog wat Russische intriges aan toe en een verhaaltje dat de achtergrond van het hoofdpersonage schetst, en je hebt het verhaal in een paar zinnen samengevat. Dit maar om te zeggen dat deze Denzel Washington-film louter en alleen op actie teert, maar wel goed gemaakt is.
De film is geregisseerd door Antoine Fuqua, met wie Denzel Washington in 2001 al eerder de goed onthaalde thriller Training Day maakte, een regisseur die er altijd wel was, maar wiens films soms net iets te veel op producten lijken zoals Olympus Has Fallen of de remake van The Magnificent Seven, maar met Washington aan boord is het duidelijk dat alles gesmeerd loopt. The Equalizer is een vigilante-film die bij momenten een ode lijkt aan de actiefilms uit de eighties, waarbij het verstand al eens uitgeschakeld mag worden en een kleine beetje de touch (ook al zal dat wel grotendeels door de muziek komen) van een Michael Mann-film heeft. Het is de mooie verpakking die The Equalizer dan ook staande houdt, en natuurlijk de topperformance van Denzel Washington, die hiermee toont dat hij nog altijd één van de grootste klasbakken is die in Hollywood rondloopt en ondanks de rimpels nog acteert of hij nog steeds 20 is. Als Harrison Ford ongegeneerd als hoogbejaarde een avonturier mag spelen, waarom Washington niet?
Om nog eventjes in de korte bocht te blijven is The Equalizer ook wel een beetje als een Taxi Driver, maar dan wel zonder het genie van Paul Schrader. Toeval of niet heet het hoofdpersonage dat Washington vertolkt Robert. Net zoals Travis Bickle is ook Robert McCall een zeer introverte man, die zich het liefst verdiept in zijn boeken en weinig met de buitenwereld wil te maken hebben. De man maakt er een avondritueel van om iedere dag wat te gaan eten in een fastfoodbar waar nooit een kat zit, behalve het jonge hoertje Teri (Chloë Grace Moretz), dat onder de knoet zit van de Russische maffia. Wanneer Teri net iets te veel vragen stelt, wordt het gezicht van het lieve meisje bewerkt met allerlei zuren en de altijd zo rustige Robert ontaardt in een niet te stoppen gevechtsmachine.
Death Wish dus, maar dan wel met een eigentijds tintje dat zonder meer in de smaak zal vallen bij de popcornfanaten. Antoine Fuqua weet dat je met dit soort films alleen maar kan scoren als je een goede bad guy in huis hebt, en die is gevonden met de van oorsprong Hongaarse, maar in Nieuw-Zeeland geboren Marton Csokas, die alle clichés (nou ja!) uit de kast mag halen die passen bij een Russische klootzak.

BEELD EN GELUID
Deze film biedt maar zelden het ultieme UHD-formaat en dat komt omdat The Equalizer op alle fronten een zeer donkere film is. Niet alleen het verhaal is duister, ook speelt de film zich voor een groot deel in de avond af, en dus krijg je een zeer donker Boston te zien waarbij de neonverlichting het moet doen. De binnenopnames, en die zijn voornamelijk in de doe-het-zelf-zaak waar onze held werkt, zijn dan weer op en top helder van beeld, behalve in de finale. Ondanks het feit dat de film donker oogt, zijn de details zoals de huidtextuur tot in de puntjes perfect en dus voldoende reden om deze film op 4K aan te schaffen. Filmfans die kicken op explosief geluid zullen zeker en vast in hun nopjes zijn met deze Dolby Atmos-track die van de eerste tot laatste minuut optimaal gebruikt wordt door minimale geluidseffecten, die de film dat tikkeltje extra geven, of de niet te stoppen effecten bij de talrijke actiescènes.
EXTRA'S
Deze 4K-release bevat alleen maar een 4K-schijfje en het is dus daarop waar je alle bonusfilmpjes op terug kan vinden. Voor zij die alles volledig willen, is er naast een collectie trailers ook nog een paar verwijderde scènes terug te vinden. In A Villain's Psychosis verdiepen we ons een viertal minuutjes in de bad guy Teddy die vertolkt wordt door Marton Csokas, en komen we wat meer te weten over de achtergrond van het personage. A Modern Hero is een nietszeggende featurette van twee minuten, waarin het personage van Denzel Washington wordt voorgesteld. In Joining Forces Again: Denzel Washington and Antoine Fuqua gaat men vier minuten dieper in op de samenwerking tussen regisseur en acteur. De rest van de crew wordt zeer kort voorgesteld in The Cast of The Equalizer, waar ook aandacht wordt geschonken aan bijvoorbeeld Chloë Grace Moretz. In Boston: On Location staat de stad Boston centraal en welke rol deze in de film speelde. In The Home Mart Advantage: The Action of The Equalizer krijgen we al het materiaal uit de ijzerhandel te zien waar onze held werkt, die als wapens gebruikt worden.

CONCLUSIE
The Equalizer is een stijlvol gemaakte actiefilm met een zeer goede Denzel Washington, waarin men duidelijk het recept uit de eighties heeft gehaald. Dit levert over the top, maar uiterst fijn popcornentertainment op.coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Antoine Fuqua
Met: Denzel Washington, Marton Csokas, ChloŽ Grace Moretz, David Harbour, Bill Pullman, Melissa Leo

Film:
6,5/10

Extra's:
5,5/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
X

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2014

Leeftijd:
16

Speelduur:
132 min.

Type DVD:
SS-TL

Barcode:
8712609642902


Beeldformaat:
2.35:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Frans  DTS-HD MA 5.1
Duits DTS-HD MA 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugeees, Arabisch, Turks, Pools, Roemeens, Zweeds, Deens, Fins, Noors, Engels CC
Extra's:
• Deleted Scenes
• Trailers
A Villain's Psychosis
• A Modern Hero
• Joining Forces Again: Denzel Washington and Antoine Fuqua
• The Cast of The Equalizer
• Boston: On Location
• The Home Mart Advantage: The Action of The Equalizer
• Documentaire "The Making of The Equalizer"

Andere recente releases van deze maatschappij