:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FANTASTIC BEASTS 2 - THE CRIMES OF GRINDELWALD
FANTASTIC BEASTS 2 - THE CRIMES OF GRINDELWALD (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2022-08-01
FILM
New York, 1927. Gellert Grindelwald (Johnny Depp) zit al zes maanden opgesloten in de gevangenis van het Amerikaanse Ministerie van Magie, wanneer besloten wordt dat hij naar Europa moet worden gebracht om terecht te staan voor de misdaden die hij daar gepleegd heeft. Grindelwald heeft echter nog steeds volgers, die hem op spectaculaire wijze helpen te ontsnappen. Drie maanden later verschijnt Newt Scamander (Eddie Redmayne) voor een beroepscommissie in Londen: hij wil dat zijn straf opgeheven wordt en dat hij weer vrij internationaal mag reizen. De commissie heeft hem echter bij de ballen, en wil dat hij in ruil voor het Ministerie van Magie gaat werken, aan de zijde van zijn broer Theseus (Callum Turner). Newt bedankt echter feestelijk voor de eer. Hij heeft andere zorgen aan zijn hoofd, zoals het feit dat Schouwer Tina Goldstein (Katherine Waterston) met hem gebroken heeft nadat ze in een magazine gelezen had dat Newt verloofd is met Leta Lestrange (Zoë Kravitz), terwijl ze hem hebben verward met zijn broer.
Newt krijgt echter al snel het verzoek van de directeur van Hogwarts, Albus Dumbledore (Jude Law), om clandestien naar Frankrijk te reizen, om daar het weeskind Credence Barebone (Ezra Miller) te zoeken, die zich heeft aangesloten bij een rondreizend circus. Dumbledore wil daarmee voorkomen dat Grindelwald de jongen in zijn klauwen kan krijgen. Credence is namelijk de laatste van een geslacht zuiverbloedigen, die mogelijk sterk genoeg is om Dumbledore te verslaan. Om de één of andere reden die Dumbledore niet wil onthullen kan de professor zelf niet achter Credence aangaan; de jongen is echter een cruciale pion in het grote plan van Grindelwald om de zuiverbloedigen de macht over zowel de wereld van de magiers als die van de No-Mags over te laten nemen. Newt is niet geneigd om op Dumbledores verzoek in te gaan, maar als hij op een avond bezoek krijgt van Tina's zus Queenie (Alison Sudol) en haar No-Magvriend Jacob Kowalski (Dan Fogler), verneemt hij dat Tina in Parijs is om Credence op te sporen, en heeft hij plots al veel meer zin om toch op reis te gaan.
Credence heeft in Parijs vriendschap gesloten met Nagini (Claudia Kim), een draagster van een bloedvloek, die zichzelf in een slang kan veranderen, maar gedoemd is om op een dag zichzelf niet meer terug in menselijke gedaante te kunnen terugbegeven. Samen gaan ze op zoek naar de natuurlijke moeder van Credence, maar het spoor wordt hun bijster gemaakt door de handlangers van Grindelwald, die hoopt dat de jongen in wanhoop uiteindelijk zijn toevlucht zal nemen tot hem. En er zijn er nog die geïnteresseerd zijn in de wandel van Credence: de Senegalese tovenaar Yusuf Kama (William Nadylam) heeft een Onbreekbare Eed gezworen dat hij Credence zal doden. Hij is ervan overtuigd dat het Corvus is, de verloren gewaande broer van Leta Lestrange. Newt en Tina - zowat de enige Schouwer die niét uit is op de dood van Credence - breken in in het Franse Ministerie van Magie, op zoek naar documenten die een licht zouden kunnen schijnen op Credence's werkelijke identiteit. Als ze achter de verschrikkelijke waarheid komen is Grindelwald al begonnen met volgelingen achter zich te scharen, waarbij hij het donkere perspectief van de nakende Tweede Wereldoorlog als motief aanhaalt waarom het beter is dat de No-Mags van hun gezag gestript worden...
Het vervolg van Fantastic Beasts And Where To Find Them vergt van de kijker véél voorkennis omtrent het vorige deel en als het even kan ook nog de volledige Harry Potter-saga. Uit commercieel oogpunt is het namelijk blijkbaar interessant om zo veel mogelijk tie-ins met de succesvolle boekenreeks te creëren, zoals referenties naar Nicolas Flamel, de Spiegel van Esired en de slang Nagini, het troeteldier van heer Voldemort. Het is ineens echter ook de achillespees van de film, want zelfs na een tweede visie heb ik nog altijd niet het gevoel dat ik alle details en referenties meeheb. Vast staat evenwel dat de speciale effecten, gecombineerd met de aankleding van de jaren '20, de film een uniek cachet bezorgen, en dat de casting goed afgewogen is. Er was controverse over het na de eerste film aan boord houden van Johnny Depp, omdat die kennelijk in volle #MeToo-periode het nodig vond zijn vrouw (intussen ex-vrouw) Amber Heard af te troeven. Je kan niet ontkennen dat Depps carrière in het slop zit, zeker nu dat is gebleken dat de makers van de Pirates Of The Caribbean-serie hebben laten verstaan dat de Black Pearl volgende keer zónder kapitein Jack Sparrow zal uitvaren.
Depps vertolking van de griezelige Grindelwald is echter spot-on. Alhoewel er uit hetzelfde vaatje wordt getapt als bij Harry Potter - de antagonist wil raszuivere magiërs aan de macht helpen - is de motivatie voor deze graai naar de macht - de No-Mags gaan er eerlang een potje van maken in de Tweede Wereldoorlog - niet zo héél ver gezocht. Spijtig genoeg vallen de andere personages elkaar wat over de voeten, en hoe nu precies de ingewikkelde stamboom van de familie Lestrange er uitziet, dat is ons ook na de tweede kijkbeurt nog niet duidelijk geworden. Er worden heel veel personages bijgesleurd die ergens wel hun plaats hebben in het Potterverse, maar als u even met uw ogen knippert, dan hebt u er een paar gemist. The Crimes Of Grindelwald is een overvolle bedoening waarbij de personages elkaar over de voeten vallen. De film heeft geen tekort aan plotelementen, maar een duidelijk surplus, waardoor het geheel wat uit balans is. Laten we hopen dat het derde deel wat ordelijker verloopt. Dit zal evenwel zonder Johnny Depp zijn, want die is intussen de laan uitgestuurd en vervangen door Mads Mikkelsen.
De set bevat ook de extended cut, zij het alleen op Blu-ray. We bespreken hier alleen de theatrical cut op de UHD.

BEELD EN GELUID

The Crimes Of Grindelwald ziet er op UHD voldragen uit, alhoewel het verschil met de Blu-ray minder opvalt dan bij de eerste film uit de franchise. Het beeld is zeer scherp, wat nodig is voor een film die zich vooral in duistere omgevingen afspeelt, want de tovenaars trekken al eens graag een mistgordijn op om hun activiteiten voor de nomajs te versluieren. De speciale effecten in het bijzonder profiteren van de goede transfer, waarbij telkens er toverspreuken rond de oren vliegen, gegrossierd wordt in fijne CGI die de suspension of disbelief totaal maakt. De kleuren zijn rijkgeschakeerd maar wat aan de donkere kant, met veel blauw, bruin en grijs. Panoramische shots van de steden zoals Londen en Parijs zijn dan weer zeer rijkgedetailleerd. Kortom, een schijf waarbij de 4K-transfer een meerwaarde biedt. De Dolby Atmos 7.1.4-track is dezelfde als op de Blu-ray, dus ik kan gerust wat in herhaling vallen. Warner heeft tenminste geen onnodige ruimte verspild aan een Engelse DTS-HD MA-track die in deze context overbodig is, want de Atmos-track is perfect te beluisteren in een downmix. De film kent enkele zeer mooie momenten, zoals het geroezemoes bij het circus in Parijs, en de onderwaterscène waarbij Newt een vrij aggressief dier moet zien te temmen. De dialogen zijn duidelijk en de soundtrack van James Newton Howard komt prima over.
EXTRA'S
De UHD bevat geen bonusmateriaal, maar beide cuts van de film zijn bijgevoegd op Blu-ray, en daar is het waar u al het bonusmateriaal terugvindt. De director's cut wordt voorafgegaan door een inleiding (0:25) door regisseur David Yates; al het andere bonusmateriaal is terug te vinden op de schijf met de theatrical cut. In J.K. Rowling: A World Revealed (10:15) doet de auteur/screenwriter haar volgende zet in haar master plan uit de doeken, waaruit we vooral de ingewikkeldere plot onthouden, die de film niet altijd even veel eer aandoet. Naast bijdragen van producent David Heyman en regisseur David Yates krijgen we ook nog wat fragmenten uit de Harry Potter-saga te zien. Wizards on Screen, Fans in Real Life (19:22) filmt een ontmoeting tussen Ezra Miller (Credence Barebone) uit de nieuwe en Evanna Lynch (Luna Lovegood) uit de oude franchise, die elkaar ontmoeten en bij die gelegenheid enkele van de fragmenten uit de film voor de eerste keer te zien krijgen. Distinctly Dumbledore (9:31) handelt vanzelfsprekend over het casten van een jongere versie van Albus Dumbledore, terwijl er parallellen getrokken worden tussen Jude Law en het acteerspel van zijn voorgangers. Dan volgen er 6 documentaires "Unlocking Scene Secrets" (49:09) waarin cast (Eddie Redmayne en Johnny Depp) en crew, maar ook de special effects-supervisoren Christian Manz en Tim Burke, art director Martin Foley en productiedesigner Stuart Craig de boel becommentariëren. De zes fragmenten zijn The Return to Hogwarts, Newt's Menagerie, Credence, Nagini and the Circus Arcanus, Paris and Place Cachée, Ministere des Affaires Magiques en Grindelwald's Escape and the Ring of Fire. Dan volgen er nog 9 verwijderde scènes (14:23) waarvan het grootste deel in de director's cut is ingevoegd - toch die scènes waarin de effecten al af zijn.
CONCLUSIE
Net als de eerste film is Fantastic Beasts: The Crimes Of Grindelwald een prent die schreeuwt om een 4K-aanpak, en alhoewel je elke film meer dan de voorgaande je hoofd er moet bijhouden om de plot te kunnen volgen, lukt dat bij meerdere visies wonderwel. De franchise ligt echter op apegapen sinds schrijfster Joanne Rowling door de woke-politie tot persona non grata is verklaard, en de films het aan de kassa laten afweten. Pure zonde.


coverStudio: Warner

Regie: David Yates
Met: Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Dan Fogler, Alison Sudol, Ezra Miller, ZoŽ Kravitz, Callum Turner, Claudia Kim, William Nadylam, Kevin Guthrie, Jude Law, Johnny Depp

Film:
7/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
X

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2018

Leeftijd:
9

Speelduur:
134 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888246382


Beeldformaat:
2.40:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Frans Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Duits Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Italiaans Dolby TrueHD Atmos 7.1.4

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels CC, Duits CC, Italiaans CC
Extra's:
• Inleiding bij de Director's Cut door David Yates
• Documentaire "J.K. Rowling: A World Revealed"
• Documentaire "Wizards on Screen, Fans in Real Life"
• Documentaire "Distinctly Dumbledore"
• 6 documentaires "Unlocking Scene Secrets"
- The Return to Hogwarts
- Newt's Menagerie
- Credence, Nagini and the Circus Arcanus
- Paris and Place Cachée
- Ministere des Affaires Magiques
- Grindelwald's Escape and the Ring of Fire
• 9 verwijderde scènes

Andere recente releases van deze maatschappij