:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ACCUSED, THE
ACCUSED, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2022-08-07
FILM
Sarah Tobias (Jodie Foster) wordt op een avond in een groezelige bar verkracht. Ondanks het feit dat ze uiteraard er niet om gevraagd heeft om verkracht te worden, spreken verschillende feiten in haar nadeel: ze was dronken, had marihuana gerookt, en stond in een nogal uitdagende pose te dansen voor de verkrachting plaatshad. Diezelfde avond nog worden de drie daders gearresteerd en door Sarah geïdentificeerd: Danny (Woody Brown), Kurt (Kim Kondrashoff) en Bob (Steve Antin). Die laatste is een rijkeluiszoontje, dat al dadelijk een batterij geslepen advocaten heeft klaarstaan om te pleiten dat Sarah de feiten zou hebben uitgelokt. Openbare aanklager Katheryn Murphy is maar wat blij dat ze een openbaar proces met de labiele Sarah, die aan de zelfkant van de maatschappij leeft, kan vermijden. Wanneer de tegenpartij een minnelijke schikking voorstelt - twee tot vijf jaar, mogelijk na negen maanden al vrij wegens goed gedrag, en geen referentie naar seksuele misdrijven in de aanklacht - denkt Katherine dat ze het onderste uit de kan heeft gehaald. Maar Sarah is razend omwille van het feit dat niemand wil erkennen dat ze verkracht is geweest.
Dit gevoel van minderwaardigheid neemt nog toe wanneer ze op straat herkend wordt door één van de omstaanders van de verkrachting (Leo Rossi), die haar prompt uitlacht. In razenij ramt Sarah haar auto tegen zijn truck. Wanneer Katheryn haar in het ziekenhuis bezoekt, beseft ze dat ze een vergissing heeft begaan om het met de verdediging op een akkoordje te gooien, en ze stelt voor dat Sarah tijdens een proces haar versie van het verhaal zou kunnen doen. Alleen staan nu niet de verkrachters terecht, maar de omstaanders die de daders op vrij actieve wijze hebben aangespoord tot hun misdaad, zonder evenwel zelf deel te nemen. Het proces zou wel eens kunnen staan of vallen met de getuigenis van Kenneth Joyce (Bernie Coulson), een studiegenoot van Bob, die als enige tegen de verkrachting heeft gereageerd door de politie te bellen. Kenneth staat onder druk van Bob, want als hij getuigt dat het werkelijk een verkrachting is, kan Bob naar zijn vervroegde vrijlating fluiten.
In 1988 - en toen waren we minder gewoon dan nu - heeft The Accused toch nog redelijk wat stof doen opwaaien; de feitelijke verkrachting wordt nogal grafisch rijkelijk uitgebeeld, vreemd genoeg pas tegen het einde van de film, tijdens het proces vanuit de verschillende standpunten van de getuigen, de daders en van Sarah zelf. Dit type doorgaans saaie rechtbankfilms - nog maar eens extra in de verf gezet door de oer-klassieke camerastandpunten en het weinig geïnspireerde maar degelijke regiewerk, waarbij grosso modo de helft van de film in beslag genomen wordt door de nogal statische pleidooien, wordt door die flashbacks echter net uit de mediocriteit getrokken. De andere, voornaamste troef van de film is Jodie Foster: om op overtuigend realistische wijze je te laten groepsverkrachten, zelfs al is het maar voor de film, maar wel voor het oog van duizenden bioscoopbezoekers, zonder taboes, vergt durf. Bovendien kan ze op zeer geloofwaardige wijze een personage neerzetten dat zowel een ruw afstotelijk als een kwetsbaar deel van haar karakter toont, zonder dat deze in tweespraak zijn met elkaar. Deze rol heeft haar overigens terecht haar eerste Oscar (de tweede was enkele jaren later voor haar rol van Clarice Starling in The Silence Of The Lambs) én een Golden Globe opgeleverd. Kelly McGillis, spijtig genoeg één van de meest ondergewaardeerde actrices, contrasteert prachtig met de rol van Sarah: zij is een beter opgeleide, minder avontuurlijk type, die, eens ze Sarah in het ziekbed ziet liggen, haar ogen opent voor een wereldje waar ze totnogtoe altijd niet had in willen roeren.
Centraal in de film staat ook hoe deze twee totaal verschillende hoofdrolspelers toch van elkaar iets leren, bijvoorbeeld moet Katheryn Sarah de elementaire omgangsregels in de rechtbank bijbrengen. Mooi is in die context de eindscène waarin, in afwachting van de uitspraak, ze eindelijk haar horoscoop door Sarah laat trekken, alhoewel ze er niet in gelooft. Uiteraard pleit de doorgaans hoge graad van voorspelbaarheid van dergelijke films tegen, maar, zeker wanneer je als kijker de nogal droge eindboodschap in je gezicht gesmeten krijgt, besef je dat regisseur Jonathan Kaplan van deze film een stevig statement heeft gemaakt. Het spreekt overigens boekdelen dat in het puriteinse Groot-Brittanië de film prompt met de leeftijdscategorie +18 bedacht werdt. Niet alleen zijn wij Europese vastelanders daar een stuk nuchterder in, wie deze film beschouwt als een verheerlijking van porno en promiscuïteit, of wie de film zou kopen voor de blote borsten van Jodie Foster te kunnen aanschouwen, heeft van de film niets, maar dan ook niets begrepen. En zal nog eens bedrogen uitkomen bovendien, want Kaplans grootste verdienste is de scène in kwestie te ontdoen van nog maar de minste hint naar erotiek.

BEELD EN GELUID

Paramount beschouwt de lage landen blijkbaar nog steeds als ontwikkelingslanden, want een Blu-ray is in de verste verten niet te bespeuren. Niet getreurd en importeren uit de Verenigde Staten, dan maar. Het beeld wordt in de originele verhouding 1.85:1 afgeleverd, en we kunnen niet om het feit heen dat het hier een oudere film betreft. De film is vrij korzelig en grainy, maar toch zien we enkele onverwachte details opduiken die ons op dvd niet waren opgevallen, zoals het feit dat acteur Bernie Coulson een litteken op de linkerkant van zijn gezicht heeft. Ook het interieur van de bar The Mill, met zieke neonverlichting en rook die je in stukjes kan snijden (in 1988 mocht je zelfs nog in de rechtbank paffen), ziet er voldoende gedetailleerd uit. De kleuren zijn alleszins niet om vrolijk van te worden, maar dat kan over de film zelf natuurlijk ook gezegd worden. Het contrast mocht echter net wat meer geweest zijn. De geluidstrack is opgewaardeerd naar Dolby TrueHD 5.1, en voor een dialooggedreven film volstaat dat ruimschoots, zij het dat de atmosfeer in de tent waar Sarah verkracht wordt, de mogelijkheid biedt om de claustrofobische atmosfeer waarin de omstaanders staan te juichen en te tieren, goed weer te geven. De soundtrack is van de hand van Brad Fiedel en roept herinneringen op aan Terminator 2.
EXTRA'S
Deze disc bevat enkel een bioscooptrailer (2:10).

CONCLUSIE
Zonde dat The Accused het hier niet tot Blu-ray haalt, waar Paramount bijvoorbeeld The Untouchables zelfs op 4K uitgeeft. Een film die tot nadenken stemt.


coverStudio: Paramount

Regie: Jonathan Kaplan
Met: Jodie Foster, Kelly McGillis, Bernie Coulson, Leo Rossi

Film:
8/10

Extra's:
1/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
X

Genre:
Drama

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1998

Leeftijd:
NR

Speelduur:
110 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
191329215326


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Japans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels, Frans, Duits, Japans, Engels CC
Extra's:
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij