:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EQUALIZER 2, THE
EQUALIZER 2, THE (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2022-07-25
FILM
Robert McCall (Denzel Washington) heeft na The Equalizer kennelijk zijn job bij de doe-het-zelver opgegeven, en rijdt nu Boston rond als een soort Uber-taxichauffeur. Hij laat geen gelegenheid onbenut om zijn medemens daarbij een dienst te bewijzen: of het nu gaat over een moeder wiens dochtertje door de vader ontvoerd is in Turkije, een Joodse man die per se een kunstvoorwerp wil terugkrijgen dat het enige memento aan zijn zuster blijkt te zijn, of om Miles (Ashton Sanders), een jongeman van wie hij liever wil dat hij zijn kunstvaardigheden ontwikkelt dan dat hij verzeild geraakt in een lokale drugsbende, McCall is je man, zelfs al moet hij daar het nodige aantal armen en benen voor breken. Slechts zeer weinigen weten dat hij eertijds een aanslag op zijn leven heeft overleefd, waaronder zijn boezemvrienden Brian (Bill Pullman) en Susan (Melissa Leo).
Susan klust nog geregeld bij voor de CIA, en samen met Roberts ex-partner Dave York (Pedro Pascal) wordt ze naar Brussel gestuurd om de moord op een undercoveragent op te lossen. Hierbij wordt ze zelf vermoord, en dat betekent voor McCall dat het dit keer persoonlijk wordt. Terwijl een tropische cycloon op het punt staat om de kust van Boston te overspoelen, neemt onze equalizer het op tegen een bende corrupte flikken binnen de eigen rangen. Het moet niet altijd de Russische maffia zijn.

The Equalizer 2
is net als zijn voorganger een bewerking van de televisieserie van Michael Sloan en Richard Lindheim, en het dient gezegd te worden dat Denzel Washington als de moordmachine die nooit één druppeltje zweet, met geweldig charisma de rol van Robert McCall vervult, en daarbij even doet vergeten dat het verhaaltje van de film redelijk beladen is met clichés en een plot die je van mijlen ver ziet afkomen. Ook is het iets té duidelijk voor de kenner dat de scènes in Brussel niet in Brussel zijn opgenomen, alhoewel er in een welbepaalde scène waarin twee drugsverslaafden worden verondersteld op een appartement in Brussel te zitten, duidelijk een flesje Vedett te zien is, wat ze tot nader orde in Amerika niet schenken. Kennelijk was het goedkoper om een flesje Vedett te importeren dan om een crew naar Brussel te sturen. Wat te begrijpen is.
The Equalizer 2 heeft vooral een hoge amusementswaarde, waarbij je als kijker gewoon zit te wachten op de volgende scène waarin McCall weer eens wat criminelen aan een paar gebroken ledematen gaat helpen. Washington heeft hiervoor nog nooit een sequel gedraaid, en deze nieuwe film ziet er inderdaad gewoon uit als een nieuwe aflevering in de reeks afstraffingen die McCall voor zijn misdadige medemens veil heeft. De man is intussen aan het laatste boek van zijn 100 must-reads toe (blijkbaar À La Recherche Du Temps Perdu van Proust), en als er nog een sequel komt, zal hij misschien eens moeten beginnen met de lijst van de 100 slechtste boeken of zo. Dit maar om te zeggen dat er weinig aan Roberts karakter wordt toegevoegd na de eerste film, en je qua karakteropbouw maar best vertrouwd bent met zijn personage vooraleer je in de film stapt.
BEELD EN GELUID
Ook The Equalizer 2 is een donkere film, zeker als in de derde act de storm losbreekt en McCall zijn vijanden partij moet geven in een vlaag van slecht weer. Toch is het contrast hoog en zie je onder meer in het drugshol in het faux Brussel voldoende details in de hoeveelheid troep waarin de twee misdadigers zich schuilhouden. De kleuren zijn een beetje helderder dan bij de Blu-ray-tegenhanger, alhoewel de impact beperkt blijft. Onder meer de textuur op de muur die vol graffiti is geschilderd, die een belangrijk plotelement vormt, is haarscherp, en ook de gelaatsuitdrukkingen kunnen wel varen bij een vergelijkbare detaillering. De disk is voorzien van een prima Dolby TrueHD Atmos 7.1.4-track, die vooral in de derde act, waarin de orkaan Boston teistert, flink van zich laat horen, maar ook daarvoor al de nodige punch heeft, vooral in de scènes waarin er geknokt wordt.
EXTRA'S
De UHD bevat geen bonusmateriaal; daarvoor moet u op de bijgevoegde Blu-ray zijn. Eerst en vooral is het mogelijk om de film te bekijken in "Retribution" Viewing Mode (2:19:12), vergelijkbaar met de Vengeance Mode van de vorige film, waarbij de film op de nodige tijdstippen onderbroken wordt voor een stukje achter de schermen of een interviewfragmentje. Daarnaast zijn er in totaal 11 verwijderde en uitgebreide scènes (23:18) in een aparte sectie gestopt. In de documentaire Denzel as McCall: Round Two (7:00) wordt gefocust op het hoofdpersonage, waarbij de acteur voor de eerste keer in zijn leven in een sequel meespeelt. De Seconds Till Death: Action Breakdown (5:15) is een korte making-of van de verschillende vechtscènes waarbij McCall de seconden aftelt die hij nodig heeft om zijn tegenstanders tot gort te slaan. Through Antoine's Lens: The Cast (6:43) is een korte, promotionele clip waarin we de personages uit de film voorgesteld krijgen. Er zijn nog twee TV promos: Auditions (3:12), waarin Washington en regisseur Fuqua enkele basketbalsterren polsen naar hun interesse om in de film mee te spelen, en Behind the Scenes (1:29), dat daar een reeks outtakes van is. Tot slot is er nog de "Equalizer Trivia" Trivia Track, waarbij je tijdens het bekijken van de film wat weetjes krijgt voorgeschoteld.

BEELD EN GELUID

The Equalizer 2, of, zoals hier en daar als promotie gebruikt wordt, The Equali2er, is een goeie sequel die vooral meer van hetzelfde biedt, en Denzel Washington in de gelegenheid stelt om op übercoole wijze criminelen in elkaar te rammen. De UHD is van zeer goede kwaliteit maar mist de bonus-Blu-ray die bij de steelbook zit.


coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Antoine Fuqua
Met: Denzel Washington, Pedro Pascal, Ashton Sanders, Bill Pullman, Melissa Leo

Film:
8,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
X

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2018

Leeftijd:
16

Speelduur:
121 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609638950


Beeldformaat:
2.40:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Frans DTS-HD MA 5.1
Frans audio-descriptief Dolby Digital 5.1
Duits DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Arabisch, Turks
Extra's:
• "Retribution" Viewing Mode
• 11 verwijderde en uitgebreide scènes
• Documentaire "Denzel as McCall: Round Two"
• Documentaire "Seconds Till Death: Action Breakdown"
• Documentaire "Through Antoine's Lens: The Cast"
• 2 TV promos:
- Auditions
- Behind the Scenes
• "Equalizer Trivia" Trivia Track

Andere recente releases van deze maatschappij