:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STARGATE SG-1 VOLUME 29
STARGATE SG-1 VOLUME 29
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2003-07-03
SERIE
Op Volume 29 van deze bekende Sci-Fi reeks op DVD zitten we al in de helft van seizoen 6. Een seizoen dat gekenmerkt wordt door de afwezigheid van Daniel Jackson (Michael Shanks). Deze werd vervangen door het personage Jonas Quinn (Corin Nemec), welke een onschatbare kennis bezit over de onstabiele vorm van het element Naquadah nl. Naquadria. Het onderzoek naar deze stof op zijn thuisplaneet Kelowna bleek echter zeer gevaarlijk te zijn en hiertegen kwam Jonas in opstand met als gevolg dat hij als verrader werd aanzien. Daniel Jackson werd levensgevaarlijk gewond bij een experiment met Naquadria en voor Jonas zat er niks anders op dan samen met SG-1 de planeet ontvluchten.


Na de aanvaring met de replicators en de Tok’ra op het voorgaande volume krijgen we hier weer met een aantal oude bekenden te maken:

Sight Unseen (S6, Ep. 13)
SG-1 keert van een missie op een verre planeet terug met een eeuwenoud artefact. Major Carter denkt dat het artefact ooit gemaakt moet zijn door de Ouden (Ancients), het ras dat het Stargate-netwerk ooit oprichtte. Het doel van het apparaat is haar echter volslagen onbekend. Wanneer Jonas het apparaat aanraakt wordt het geactiveerd met op het eerste zicht geen enkel effect. Maar dan beginnen er overal rapporten binnen te lopen van mensen die vreemde wezens zien die door vaste materie kunnen bewegen hoewel ze er zich wel bewust van zijn. Vrij snel komt Carter tot de conclusie dat het hier gaat om een apparaat bedoeld om wezens uit een andere dimensie aan te trekken en zichtbaar te maken voor het menselijke oog. Maar natuurlijk zou dit alles wel eens tot massahysterie kunnen leiden. Kan Carter een oplossing vinden voor het probleem?

Smoke & Mirrors (S6, Ep. 14)
Senator Kinsey is slachtoffer van een moordaanslag. Enkele minuten later wordt Jack O’Neill gezien die gehaast het hotel verlaat recht tegenover de plaats van de aanslag. Tot overmaat van ramp heeft men hier bewijzen van op videoband en wordt het moordwapen op de bodem van het meer naast Jack’s huis gevonden. De SG-1 leden kunnen echter niet geloven dat Jack iets met de aanslag te maken heeft en gaan op zoek naar bewijzen die de onschuld van de kolonel kunnen bewijzen. Een eerste stap wordt gezet wanneer blijkt dat de camouflage techniek gebruikt door de aliens in de “foothold” situatie in aflevering “Foothold” uit het 3e Seizoen. Maar om ieder hoek lijkt gevaar te schuilen wanneer blijkt dat er zich binnen de NID een schaduworganisatie heeft gevormd die heel andere plannen heeft met de technologie die het Stargate programma oplevert …


Paradise Lost (S6, Ep. 15)
Kolonel Maybourne zoekt Jack op met de mededeling dat hij de locatie kent van een buitenaards wapendepot en dat hij de enige is die de sleutel er toe heeft. In ruil wil hij wel amnestie van de president. Eenmaal op de planeet aangekomen blijken de motieven van Maybourne toch niet zo zuiver want hij schiet Carter en O’Neill neer met een Zat en verdwijnt dan door één of andere poort, O’Neill weet zich nog net door de poort te gooien vooraleer deze sluit. Maar dan beginnen de problemen pas … Maybourne en O’Neill zitten vast op een onbekende locatie en niemand die kan achterhalen waar ze zijn. Tot overmaat van ramp blijkt dat het Utopische rijk dat er zich zou moeten bevinden het slachtoffer werd van de Goa’Uld, ze werden dan wel niet uitgeroeid met wapens maar wel met een plant die hallucinaties veroorzaakte. Dit aangezien de poort waardoor Maybourne en O’Neill op de onbekende plaats verzeild raakten elke vorm van Goa’Uld technologie er uitfiltert. Tot overmaat van ramp ontdekken ze dit beiden maar wanneer het te laat is dat de plant hallucinaties veroorzaken. O’Neill probeert Maybourne er te van overtuigen maar deze wil er natuurlijk niet van weten waarop Jack hem neerschiet om hem bij zijn zinnen te brengen. Zullen de andere leden van het SG-1 team hen op tijd kunnen vinden?

Metamorphosis (S6, Ep. 16)
Het Russische Stargate team brengt tegen de regels in een jongeman mee terug van een planeet aangezien deze over informatie zou beschikken met betrekking tot de Goa’Uld Nirrti. Eenmaal in het SGC aangekomen blijkt dat de jongeman ook een slachtoffer van Nirrti’s DNA-onderzoek is geweest. Zijn DNA breekt zich bijna direct nadien af en hij wordt letterlijk tot water herleid. Hierop besluiten SG-1 en de Russen dat het nu maar eens voor eens en altijd gedaan moet zijn met de experimenten van Nirrti. Eenmaal aangekomen op de planeet blijkt Nirrti afwezig te zijn op dat ogenblik. O’Neill en Carter vinden het apparaat dat verantwoordelijk is voor de intensieve genetische manipulaties en samen met de machine nog een aantal slachtoffers van de experimenten. Deze lijken niet echt ontvankelijk voor de suggesties van SG-1 en geloven er heilig in dat Nirrti een godin is. Het gaat zelfs zo ver dat ze de SG teams gevangen nemen en overleveren aan Nirrti voor nog meer experimenten. Nu is het aan SG-1 om op de andere slachtoffers van de experimenten in te praten zodat zij gaan inzien dat Nirrti hun bedriegt en helemaal geen godin is …


BEELD EN GELUID
De beeldtransfer van deze DVD is compleet vrij van beschadigingen en compressiefouten. Kleuren zijn helder en het schaduwdetail is voldoende goed. Het zwartniveau is solide. In enkele scènes had het beeld iets scherper gemogen maar algemeen bekeken een meer dan goede beeldkwaliteit. Zoals in voorgaande volumes is er op dit volume ook weer een Dolby Digital 5.1 Audiotrack aanwezig. Dialogen klinken zeer helder en zijn zeer goed verstaanbaar. Het geluid is voldoende dynamisch en er wordt waar mogelijk en noodzakelijk voldoende gebruik gemaakt van de back-channels en de subwoofer. Een geluidskwaliteit die zich wel met een deel films mag vergelijken. Zeker wanneer men zich realiseert dat we het hier hebben over een Tv-serie!


EXTRA’S
Audiocommentaar op alle afleveringen
De audio-commentaar bij elke aflevering is natuurlijk de hoofdattractie op het gebied van extra’s op deze DVD. Het mag dus wel gezegd worden dat deze wel degelijk geslaagd te noemen zijn. Er wordt heel wat uit de doeken gedaan over de productie en er duiken ook achtergrondgegevens en weetjes op. Stiltes worden beperkt tot een absoluut minimum. Het enige wat ik wel kan opmerken bij deze commentaartrack is dat niet alle personen betrokken bij de commentaar even verstaanbaar klinken. De commentaartrack is steeds voorzien door de regisseur van de desbetreffende aflevering en aangevuld met enkele andere personen van de crew.

2 Featurettes
Deze feauturettes maken deel uit van Director’s Series waarin director Peter DeLuise je meeneemt voor een korte blik achter de schermen van de aflevering Smoke & Mirrors en Metamorphosis. Deze making-off’s hadden misschien iets uitgebreider gemogen maar de informatie de ze bieden zal menig fan toch uitermate weten te interesseren. Een extra met een zeer degelijke meerwaarde dus.

Beeldbestand
Een animatie zonder geluid waarin tal van foto’s verwerkt zijn. Op zich natuurlijk niet echt iets bijzonders maar toch wel een mooie extra op deze DVD.

Fanclub Spot
Een kort spotje waarin Amanda Tapping (Major Carter) je uitnodigt om de website van de Stargate SG-1 Fanclub te bezoeken.

Volume 30 Preview
Deze korte previews laten ons al watertanden van wat komen gaat. Een korte preview is namelijk beschikbaar van elk van de aflevering op het komende Volume 30 in de reeks.


CONCLUSIE
Ondanks de afwezigheid van Daniel Jackson in het 6e seizoen weten de afleveringen op deze DVD met een meer dan goede beeld- en geluidskwaliteit voldoende te boeien. Op zich dus een prima aanvulling aan uw Stargate SG-1 collectie.


cover
Studio: MGM

Regie: Diversen
Met: Richard Dean Anderson, Amanda Tapping, Michael Shanks, Christopher Judge, Don Davis

Film:
8/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
12

Speelduur:
172 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626014348


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar op alle afleveringen,
• 2 Featurettes,
• Beeldbestand,
• Fanclub Spot,
• Volume 30 Preview

Andere recente releases van deze maatschappij