:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> THOUSAND ACRES, A
THOUSAND ACRES, A (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-10-03
FILM
Boerenfilms vind je niet alleen bij ons, ook in Amerika is het leven van de landbouwers een belangrijk filmonderwerp. Jessica Lange was er zelfs in twee te zien, Country en deze A Thousand Acres, dat uitgebracht werd door Touchstone Pictures en dus een Disneyfilm is. De film werd allesbehalve een succes, en ook de productie was één potje ellende. Michelle Pfeiffer en Jessica Lange waren wel de twee sterren, maar ze hadden allebei behoorlijk veel noten op hun zang, zo moesten alle figuranten een document ondertekenen waarin ze beloofden dat ze de twee actrices met rust zouden laten.
Jessica Lange lag om de haverklap in ruzie met de makers omdat ze vond dat de film compleet verkeerd gemonteerd werd. Volgens Lange waren de vertolkingen het enige aan de film dat werkte. Ook al gaf Michelle Pfeiffer later toe dat ze zelf niet tevreden was met haar rol, zat ze zwaar verveeld met deze kritiek omdat ze als producente zelf een hele hoop geld in het drama had gepompt. Achteraf kun je je afvragen wat de twee filmdiva’s bezielden, want ook al werd de film van Jocelyn Moorhouse maar mager ontvangen, is dit eentje om de vingers en duimen bij af te likken, tenminste als je van drama houdt, en daar zit de film vol van.

De film is een bewerking van de gelijknamige roman van Jane Smiley, die de Pulitzerprijs won, en is een variatie op King Lear van William Shakespeare. Larry Cook (Jason Robards) is een rijke boer uit Iowa die weldra met pensioen gaat en daarom zijn land wil verdelen onder zijn drie dochters, Ginny (Jessica Lange), Rose (Michelle Pfeiffer) en Caroline (Jennifer Jason Leigh). Ginny en Rose zien dat zitten, maar Caroline kiest voor een advocatencarrière in Des Moines en zegt de deal af. Larry kan hier niet mee lachen en wijst met brute hand Caroline de deur, waardoor Rose en Ginny de boerderij samen met hun echtgenoten (Keith Carradine en Kevin Anderson) runnen. Maar niets is wat het lijkt.
Michelle Pfeiffer heeft altijd gezegd dat ze Paul Newman voor de rol van de boosaardige Larry wilde, maar die zag hier niets in, en dat heeft wellicht veel met de plot te maken die we uiteraard niet prijs geven. Er zitten behoorlijk wat verhaallijnen in de film die nooit vrolijk zijn, maar één voor één worden ze rechtgehouden door een uitstekende cast waarbij iedereen even goed speelt. Hoewel A Thousand Acres een allesbehalve klinkende naam is bij de cinefiel, blijft de film een dikke aanrader.

BEELD EN GELUID
Het gaat om een release van Kino Lorber dat stilaan maar zeker de hele catalogus van Touchstone op Blu-ray aan het uitbrengen is. Nadeel is wel dat het een regiogebonden schijfje is, maar iedereen die om film heeft en geen nood heeft aan Nederlandstalige ondertitels weet al lang dat een regiovrije speler de poort naar het walhalla opent. De transfer is quasi perfect met zeer naturelle kleuren, en met een zeer verzorgde geluidsband waar (maar dat had je al lang door) maar weinig effecten in hoort.
EXTRA’S
Vaak zijn de bonusfilmpjes het probleem bij Kino Lorber-releases. Ook hier moet je het stellen met een simpele trailer en een commentaarband van Jocelyn Moorhouse.

CONCLUSIE
A Thousand Acres is een obscuur boerendrama waarin heel wat te beleven valt. Ofschoon zowel Michelle Pfeiffer als Jessica Lange nadien de film afkraakten, is dit een dikke aanrader voor wie van dat soort films houdt. Een kans geven dus!


coverStudio: Kino Lorber

Regie: Jocelyn Moorhouse
Met: Michelle Pfeiffer, Jessica Lange, Jennifer Jason Leigh, Jason Robards, Colin Firth, Keith Carradine

Film:
8/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
A

Genre:
Drama

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1997

Leeftijd:
R

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
738329230920


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 2.0

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar met regisseur Jocelyn Moorhouse
• Trailer


Andere recente releases van deze maatschappij