:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BASIC INSTINCT 2
BASIC INSTINCT 2 (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-10-19
FILM
"What's really interesting is that they like to talk about who turned down the part. I'd like to thank the thirteen women who turned down Basic Instinct because I was the fourteenth choice. They want to say so-and-so turned down being in Basic Instinct 2. I'd like to thank each and every one of them for turning it down." (Sharon Stone)

In de featurette die je op deze release vindt hebben de producers het nog over een mogelijke derde Basic Instinct. Niemand kon echter weten dat deze sequel uit 2006 zo'n fiasco ging worden, ook al stond dit vervolg op de neo noir-klassieker uit 1992 reeds een hele tijd op het verlanglijstje van Hollywood. Er is al veel geschreven over de klassieker van Paul Verhoeven, maar net iets te veel over de scène waarin Sharon Stone haar tempel ontbloot. Jammer genoeg vermeldt men te weinig dat Basic Instinct één van de beste films noir is van de afgelopen decennia, en die later het voorbeeld werd voor de meeste thrillers uit de jaren '90. Iets wat je onmogelijk kan zeggen over dit vervolg...
Paul Verhoeven zelf windt er geen doekjes om, en zegt een hekel aan de film te hebben, het vervolg op zijn chef d'oeuvre, omdat er een sterk mannelijk karakter ontbreekt dat op dezelfde lijn staat van überbitch Catherine Tramell (Sharon Stone). Ook al wordt dit ontkend door Sharon, is dit een kritiek die wel degelijk steek houdt. David Morrissey, die we vooral van tv-reeksen kennen acteert niet slecht, maar als stijve hark die een femme fatale als Sharon Stone moet proberen te temmen, overtuigt hij geen enkel ogenblik. Michael Caton-Jones, die ook Rob Roy, Memphis Belle en Doc Hollywood op zijn kerfstok heeft, begreep wel dat Sharon Stone de motor was van de eerste film, maar hij vergat in zijn film het belangrijkste ingrediënt van een thriller, en dat is de suspense.
In feite wilde men al een tweede Basic Instinct maken in 2000, en wel één die een rechtstreeks vervolg was op de eerste. Er waren echter twee grote hinderpalen. Michael Douglas weigerde om opnieuw in de huid van Nick Curran te kruipen, terwijl Paul Verhoeven genoeg had van Hollywood en in eigen land Zwartboek wilde draaien. Daardoor kwam het sequel-project van de ene hand in de andere terecht. Het grote probleem was de mannelijke tegenspeler. Eventjes was er sprake van Robert Downey Jr., maar die moest afhaken toen hij werd beschuldigd van drugsbezit. Kurt Russell werd ook op een gegeven moment genoemd, maar die had moeite met de naaktscènes. Toen kwam men bij Pierce Brosnan terecht, maar die vond het scenario veel te obsceen, en Benjamin Bratt stootte op een njet van Sharon Stone, omdat die volgens haar geen goede acteur was.
Ook met de keuze van regie liep het stroef. Men opperde de naam van Jan De Bont, men ging in gesprek met David Cronenberg, en ook de naam van John McTiernan viel geregeld, maar niemand hapte toe. Tot producer Mario Kassar met de naam van Michael Caton-Jones op de proppen kwam. De man kreeg een bijna onmogelijke opdracht.

De fantastische setting van San Francisco werd verplaatst naar het grijze financiële deel van Londen, en dan nog wel met The Gherkin (het augurkvormig gebouw) als centraal deel. Een gewaagde zet die voor geen meter liep. Een tweede vreemde keuze is dat de sequel niet de vragen beantwoordde waarmee het origineel eindigde. Het enige wat overschiet van het origineel is Sharon Stone als de manipulatieve bitch Catherine Tramell. Ook in deze sequel valt iedere vent dood die in haar buurt komt. David Morrissey moet als een door het gerecht ingehuurde psychiater een beeld vormen van de blondine, maar ook hij valt voor haar charmes, en net als in de eerste Basic Instinct wordt hij meegezogen in een gevaarlijk web met als hamvraag of Tramell nu wel of niet haar minnaars doodt.
Basic Instinct 2 won de meeste Razzie Awards van 2007, waaronder die van Slechtste Film van het Jaar. In alle eerlijkheid is dat een brug te ver, want hoewel deze film zelfs niet tot aan de enkels komt van het origineel komt en wat oogt als een inspiratieloze televisiefilm, is deze kritiek net iets te overdreven. Basic Instinct 2 mag dan wel een sequel zijn die men beter nooit had gemaakt, je vindt toch heel wat slechter dan dit op het filmfront. Basic Instinct 2 is een matige film die geen seconde kan opboksen tegen de grandeur van het origineel, maar gelukkig weet Sharon Stone het zooitje enigszins te redden en je weet wel hoe ze dat doet!
BEELD EN GELUID
Deze sequel vind je op Blu-ray alleen maar in de Verenigde Staten, en dat op MVD. In Amerika is dit een doorgaans goedkoop label dat je kan vergelijken met Mill Creek, maar bij ons betaal je toch vlug 20 tot 30 euro voor de schijfjes. Jammer genoeg gaat het om een transfer die nauwelijks verschilt van de dvd, waarbij de detailering volledig zoek is. Slecht wordt het nooit, maar wie zijn originele Universal-dvd wil upgraden, zal hierin alleen maar teleurgesteld zijn. De grote domper is de Engelse ondertiteling. Niet alleen loopt die niet synchroon met de dialogen (er is een verschil van zo'n tien seconden), maar blijkbaar schakelde men één of ander computerprogramma in en heeft men achteraf het resultaat niet gecontroleerd. Meestal zie je zinnen verschijnen die niet eens uitgesproken worden, of verandert "Stay with me" in iets als "Shy with me".
EXTRA'S
De extra's die je hierop vindt, zijn exact degene die ook op de dvd stonden, en niet in HD. Voor de fan heeft dit dus absoluut geen meerwaarde, ook al is de tien minuten durende featurette Between The Sheets: A Look Into Basic Instinct 2 best wel interessant. Voor de rest heb je tien verwijderde scènes, een alternatief einde en een audiocommentaar van regisseur Michael Caton-Jones.

CONCLUSIE

Basic Instinct 2 is zeker niet de draak die sommige critici ervan hebben gemaakt, wel is de sequel veel te matig geregisseerd en is het scenario een veel te flauw doorslagje van het meesterwerk van Paul Verhoeven, alleen Sharon Stone zorgt voor wat broodnodig vertier.coverStudio: MVD

Regie: Michael Caton-Jones
Met: Sharon Stone, David Morrissey, David Thewlis, Charlotte Rampling, Hugh Dancy, Flora Montgomery

Film:
5,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
6/10

Beeld:
5/10


Regio:
A

Genre:
Thriller

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2006

Leeftijd:
R

Speelduur:
116 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
760137162384


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Engels, Frans
Extra's:
• Audiocommentaar van regisseur Michael Caton-Jones
• Verwijderde scènes + Alternatief Einde
• Between The Sheets: A Look Into Basic Instinct 2
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij