:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LIFE
LIFE
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-12-09
FILM
De bemanning van het internationale ruimtestation, de ISS, brengt een sonde aan boord die kostbare stalen bevat die ze hebben meegebracht tijdens een expeditie naar Mars. Hugh Derry (Ariyon Bakare) weet met zijn geluk geen weet wanneer hij iets ziet bewegen dat amper de grootte van een paardenbloem heeft, want hiermee is het eerste buitenaardse leven ontdekt, vandaar dus de vrij ordinaire titel van deze sciencefictionfilm. De kijker wordt de eerste minuten wel overstelpt met allerlei wetenschappelijke termen die zelfs Chriet Titulaer zaliger twee keer zou moeten lezen om het volop te begrijpen, maar gelukkig verandert de stijl van de film vrij vlug in een retespannende thriller.
Het eencellig organisme dat wat lijkt op een zeester gedraagt zich vrij nieuwsgierig en wordt met de minuut groter en groter. De andere bemanningsleden die bestaan uit Ekaterina Golovkina (Olga Dihovichnaya), Dr. David Jordan (Jake Gyllenhaal), Dr. Miranda North (Rebecca Ferguson), Sho Murakami (Hiroyuki Sanada) en Rory Adams (Ryan Reynolds) vertrouwen het helemaal niet dat hun collega zich zo hecht aan het wezen, dat door een kind op aarde de troetelnaam Calvin heeft gekregen. Wanneer Derry door een menselijke fout één van de veiligheidsvoorschriften vergeet na te leven, krijgt het buitenaardse wezen vrije voeten en ontpopt het zich tot een moorddadig schepsel dat onmeedogend de lichamen van de bemanningsleden verslindt. De astronauten moeten niet alleen zichzelf beschermen, maar ze moeten er ook voor zorgen dat Calvin niet meereist naar de aarde, want het wezen is een bedreiging voor de mensheid.
Je moet niet te veel afweten van film om te weten dat dit verhaal zo goed als volledig gestolen is van Alien uit 1979 van Ridley Scott. Niet dat dit stoort, al was het maar omdat originele films in Hollywood vinden niet zo voor de hand liggend is. Regisseur Daniel Espinosa, die we kennen van de Denzel Washington-hit Safe House en de verguisde Morbius met Jared Leto, weet zeer goed wat hem te doen staat om een bloedstollende film te maken die zich zo goed als volledig afspeelt in een ruimteschip waar de zwaartekrachtwetten niet gelden. De special effects zijn verbluffend mooi met een wezen dat er best wel angstaanjagend uitziet.
Het minpuntje zijn de dialogen, wat te wijten is aan de clichéachtige personages. Eén is net vader geworden, een ander zit aan de rolstoel gekluisterd en nog een ander is het leven op Moeder Aarde zo beu geworden dat die blij is dat ze een eenzame carrière in het heelal heeft. De flauwe dialogen worden sterk opgevangen door de puike acteerprestaties met een voortreffelijke (hoe kan het ook anders) Jake Gyllenhaal en Rebecca Ferguson, hoewel het jammer is dat haar karakter niet wat meer uitgediept werd.
Life is zeker geen klassieker, daar is het net iets te veel een doorslagje van Alien in een 2001: A Space Odyssey-jasje voor, maar de film kijkt ongelooflijk lekker weg doordat Daniel Espinosa de vloer veegt met de voorspelbaarheden van een Hollywoodfilm. Als kers op deze best wel lekkere taart komt er bovendien nog een eindtwist die je niet vlug zal vergeten. Life is dan ook een onterecht vergeten sciencefictionfilm die alle recht op een herkansing verdient.

BEELD EN GELUID
Deze dvd heeft een zeer aardige transfer waarbij de knappe special effects best wel prachtig ogen. Alleen op het einde wordt het wat wazig, en dat komt omdat men gebruik maakt van rode kleurfilters. Het enige minpunt zijn de ondertitels die veel te groot zijn en een irriterende schaduw hebben, maar voor de rest is dit een dvd die je zonder nadenken mag aanschaffen. De geluidsband is een Dolby Digital 5.1 die in verschillende talen beschikbaar is en wel wat te schril klinkt, maar ook hier mag je het adjectief behoorlijk gebruiken.
EXTRA'S
De extra's zijn typisch voor Sony-releases, en daarmee bedoelen we dat je je vooral aan een lading promotalk mag verwachten. Er zijn een vijftal minuten weggelaten scènes. Verder heb je het zes minuten durende Life: In Zero G waarin de cast- en crewleden het over de toeren hebben die ze hebben moeten uithalen zodat het lijkt alsof ze zich in een omgeving zonder zwaartekracht bevinden. In Creating Life: The Art and Reality of Calvin praat men zeven minuten over het wezen en de mogelijkheid dat er leven op Mars of elders is. Claustrophobic Terror: Creating a Thriller in Space duurt eveneens zeven minuten, waarin men het over de thema's van de film, de regie van Espinosa heeft en het streven om er visueel alles zo realistisch mogelijk te laten uitzien. Tenslotte heb je nog de zogenaamde Astronaut Diaries, waarin elk personage kort een boodschap nalaat.

CONCLUSIE
Life is een ietwat vergeten sciencefictionfilm, maar door zijn bijna onophoudelijke spanning en sterke vertolkingen is het zeker en vast een spannende titel die in de lijn ligt van Alien en The Thing en beslist nog een kans moet krijgen.cover
Studio: Sony Pictures HE

Regie: Daniél Espinosa
Met: Jake Gyllenhaal, Rebecca Ferguson, Ryan Reynolds, Hiroyuki Sanada, Ariyon Bakare, Olga Dihovichnaya

Film:
8/10

Extra's:
5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2017

Leeftijd:
16

Speelduur:
104 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712609645125


Beeldformaat:
2.39:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Russisch Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Fins, Zweeds, Noors, Deens, Russisch, Engels CC
Extra's:
• Deleted Scenes
• Life: In Zero G
• Creating Life: The Art and Reality of Calvin
• Claustrophobic Terror: Creating a Thriller in Space
• Astronaut Diaries

Andere recente releases van deze maatschappij