:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PETER RABBIT 2 - THE RUNAWAY
PETER RABBIT 2 - THE RUNAWAY (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-01-15
FILM
Bea (Rose Byrne) stapt niet alleen in het huwelijksbootje met Thomas (Domhnall Gleeson), ze heeft in zelfbeheer een Peter Rabbit-boek geschreven waarin de gebeurtenissen van de eerste film worden verteld. Het boek is een succes, en uitgever Nigel Basil-Jones (David Oyelowo) wil het boek een ruimere uitgave gunnen. Uiteraard wil hij voor een sequel dat er bepaalde zaken worden aangepast: het moet allemaal hipper en eigentijdser, zodanig dat Bea er haar artistieke greep op verliest. Basil-Jones verblindt haar echter door onder meer met een sportwagen voor haar neus te wuiven, en Bea geeft uiteindelijk toe.
Eén verandering die voor Peter Rabbit (James Corden) niet te slikken valt, is dat hij in dit tweede deel een bad boy moet spelen. Terwijl hij misnoegd over zijn nieuwe rol door de straten van de stad dwaalt, ontmoet hij het criminele konijn Barnabas (Lennie James), die beweert dat hij een vriend was van wijlen Peters vader. Barnabas heeft samen met twee katten, een rat en een varken, een bende die voedselwinkels overvalt, en nadat Peter per ongeluk medeplichtig wordt aan één van die overvallen, menen de bendeleden dat hij de geknipte persoon is om hen te assisteren bij één van hun meest gedurfde overvallen ooit: de boerenmarkt van Gloucester. Peter trommelt zijn familie op om assistentie te verlenen, maar uiteraard zijn de bendeleden niet van plan de buit te delen met de nieuwkomers.
Peter Rabbit 2: The Runaway is een film vol metareferenties naar het werk van Beatrix Potter, maar ook naar de vorige film. Het idee van een sequel voor Bea's boeken loopt uiteraard volkomen parallel met de gebeurtenissen in deze sequel zelf, inclusief het feit dat Peter aan de verkeerde kant van de wet komt te staan. De visuele grapjes passeren in een hoog tempo de revue, maar de humor is vaak van Looney Tunes-niveau dus niet erg hoogstaand, alhoewel Peter daar zelf een welgemikte meta-onliner over plaatst. Regisseur Will Gluck weet echter wel dat hij geen hoogdravende cinema bedrijft. De rechtlijnige plot zie je van kilometers ver aankomen, maar als mals tussendoortje gaat deze portie konijn er lekker in. Vooral de animatietechniek waarbij de CGI-dieren naadloos tegen een realistische achtergrond worden geplaatst, staat volledig op punt om te overtuigen. Daarnaast maakt de film wel enkele interessante opmerkingen bij het feit dat de ambachtelijke sfeer van de boeken van Bea geslachtofferd worden op het altaar van de commercie, waarbij Bea's artistieke visie niet geheel subtiel door de plee wordt gespoeld, en het is pas wanneer Bea eindelijk het licht ziet, dat de zaken terug in de plooi vallen. Waarop Nigel zijn interesse verliest en zijn focus verschuift naar het vermassacreren van de franchise rond Winnie de Poeh (!) - enige tongue-in-cheekhumor is de scenaristen alleszins niet vreemd.
BEELD EN GELUID
Sony heeft de Benelux kennelijk definitief in de steek gelaten, maar deze UHD is zonder problemen te vinden in Duitsland, mét Nederlandse ondertitels, en voor wie er behoefte aan heeft, zelfs een Vlaamse dubbing, zij het alleen op de UHD en niet op de bijhorende Blu-ray. Vooral de textuur is hier een winnaar, waarbij het renderen van de pels van de diertjes zeer contrastrijk en creatief werd gedaan. Daarnaast krijgen we een zeer mooi en rijkgeschakeerd kleurenpalet dat vooral in heldere scènes, zoals die op de boerenmarkt, helemaal tot zijn recht komt. Ook in de krochten van de kelders waarin Barnabas en zijn bende opereren, is voldoende detail merkbaar. Het beeld is lichtjes grainy om de textuur wat tastbaarder te maken, wat van deze Peter Rabbit 2 een prima schijf maakt. Het geluid is uitgewerkt in Dolby TrueHD Atmos 7.1.4, en de track dient vooral om het cartooneske gooi-en smijtwerk te voorzien van wat richting, zoals de scène waarin Cotton-tail (Aimee Horne) zich heeft bezondigd aan een schaal M&M's, en vervolgens een suikeraanval krijgt.
EXTRA'S
Al het bonusmateriaal is terug te vinden op de bijhorende Blu-ray, evenwel zonder Nederlandse ondertiteling. Het filmpje Bea's Crafting Corner: DIY Bunny Bookmarks (4:50) is dan weer een tutorial voor de kleintjes hoe ze een bladwijzer kunnen maken in de vorm van een konijn, en in een soortgelijk Bea's Crafting Corner: Create Your Own Woodland Terrarium (4:36) worden de koters zowaar aangespoord om een terrarium met plantjes en kleine, kruipende beestjes te onderhouden. Dan zijn er twee filmpjes Fun from Peter Rabbit. In Make Your Own McGregor Garden (17:03) worden de kleintjes en hun ouders verleid tot het maken van een moestuin, en voor de verandering krijgen we in Flopsy Turvy: A Peter Rabbit Mini Movie (4:00) eens geen instructievideo, maar een kortfilmpje met Cotton-tail, Mopsy en Flopsy in de hoofdrol. Uiteraard krijgt u ook nog cross-promotionele trailers naar het hoofd geslingerd, of wat dacht u. De Amerikaanse Blu-ray bevat meer extra's.

CONCLUSIE

Peter Rabbit 2: The Runaway weet vooral te overtuigen door de verschillende manieren waarop de franchise de draak steekt met zichzelf. Het scenario is voor de rest vrij rechttoe-rechtaan en voor de kleintjes een veilige keuze. Voor de UHD moet u bij onze oosterburen zijn, maar u krijgt dan wel een vrij complete 4K-presentatie.


coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Will Gluck
Met: Rose Byrne, Domnhall Gleeson, Sam Neill, Elizabeth Debicki, Margot Robbie, James Corben, Sia, Lennie James

Film:
7,5/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
X

Genre:
Familiefilm

Versie:
Duitsland

Jaar:
2021

Leeftijd:
0

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
4030521756625


Beeldformaat:
2.39:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Engels DTS-HD MA 5.1
Vlaams Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1
Frans audiodescriptief Dolby Digital 5.1
Duits DTS-HD MA 5.1
Italiaans DTS-HD MA 5.1
Pools Dolby Digital 5.1
Tsjechisch Dolby Digital 5.1
Slovaaks Dolby Digital 5.1
Hongaars Dolby Digital 5.1
Servisch Dolby Digital 5.1
Roemeens Dolby Digital 5.1
Japans DTS-HD MA 5.1
Chinees (Kantonees) Dolby Digital 5.1
Chinees (Mandarijn) Dolby Digital 5.1
Koreaans Dolby Digital 5.1
Thais Dolby Digital 5.1
Hindoestaans Dolby Digital 5.1
Turks Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Pools, Tsjechisch, Slovaaks, Hongaars, Servisch, Roemeens, Japans, Chinees, Koreaans, Thais, Indonesisch, Maleisisch, Arabisch, Turks, Japans CC
Extra's:
• Documentaire "Bunnies, Baddies, and the Big City: The Making of Peter Rabbit 2"
• Documentaire "Mrs. Tiggy-Winkle's Wee Little Kitchen"
• Documentaire "Bea's Crafting Corner: DIY Bunny Bookmarks"
• Documentaire "Bea's Crafting Corner: Create Your Own Woodland Terrarium"
• "Fun from Peter Rabbit":
- Documentaire "Make Your Own McGregor Garden"
- Kortfilm "Flopsy Turvy: A Peter Rabbit Mini Movie"
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij