:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Buena Vista >> PERSBERICHT: FINDING NEMO
PERSBERICHT: FINDING NEMO
Bron: Buena Vista - Datum: 2004-03-03 - Geplaatst door: Werner
Walt Disney Pictures presenteert een film van PIXAR Animation Studios

FINDING NEMO

Het verhaal van de clownvis die de hele oceaan doorkruiste om zijn zoon te vinden.
Vanaf 31 maart 2004 te koop op 2-disc DVD Speciale Uitvoering

In het kristalheldere water van het Groot Barrièrerif leidt de clownvis Marlin een vredig bestaan met zijn enige zoon Nemo. Tegen de goede raad van zijn overbezorgde vader in, grijpt het ondeugende visje de eerste de beste kans om de geheimen van de oceaan te ontdekken en een schip van dichterbij te bekijken. Voor de ontzette ogen van zijn vader wordt hij door een duiker gevangen. Om zijn zoon terug te vinden, wordt Marlin, ondanks zijn angsten, een echte held in een unieke en spannende zoektocht. Met de hulp van de mooie Dory, een blauwvisje dat een gebrekkig geheugen heeft, trotseert Marlin alle gevaren die hem van Nemo scheiden. Maar wat hij niet weet, is dat zijn zoontje gevangen zit in het aquarium van een tandarts die aan de kust woont…

Doorheen alle dreigingen en onzekerheden vindt de anders zo angstige Marlin tijdens al zijn avonturen de moed en de verbeeldingskracht om zich in een onmogelijke reddingsoperatie te storten en de legendarische held van de oceaan te worden!

Finding Nemo is ongetwijfeld dé animatiefilm van het jaar; bij elke lancering - in de bioscopen, op video en op dvd- heeft hij alle records gebroken. Meer nog, in België heeft hij de sterkste start gekend die ooit in de bioscoopzalen is genoteerd voor een animatiefilm. Zo sterk dus dat hij zelfs de legendarische Lion King van de troon heeft gestoten…

Het verhaal

Getekend door het verlies van zijn hele familie is de verlegen clownvis Marlin een overbezorgde vader voor zijn zoontje Nemo geworden. Zo overbezorgd zelfs, dat hij het niet kan nalaten om hem ook op de eerste schooldag van nabij in de gaten te houden. Nemo is het gedrag van zijn vader beu en doet net die dingen die niet mogen, zoals in de buurt van een boot rondzwemmen. Daar wordt hij tot grote ontzetting van zijn vader door een duiker gevangen. De enige aanwijzing die de clownvis heeft om zijn zoon terug te vinden, is het adres op de duikbril die de duiker onhandig in het water heeft laten vallen. Dory, een charmant blauwvisje, biedt Marlin haar hulp aan om Nemo te zoeken. Er is maar één probleempje, het praatzieke visje heeft een heel gebrekkig geheugen! Samen met Dory steekt Marlin de oceaan over en komt er onderweg goede en… slechte dingen tegen!

Nemo van zijn kant, maakt kennis met de nogal excentrieke vissen die in het aquarium van de tandarts wonen: Gill, het charismatische zwarte idool; Dick, de explosieve maanvis; Gorgel, het kleine fobieleidende visje; Bubbles, het geelvisje dat dol is op luchtbellen; Sterre, de zeester die de conciërge van het aquarium is; Jacques, de garnaal die het aquarium schoonmaakt en Ge, de juffrouw met de witte staart die er van overtuigd is dat ze een tweelingzus heeft, Tij, die in werkelijkheid niets anders is dan haar spiegelbeeld in het aquariumglas ! Onder leiding van Gill, een ruwe bolster die de gevaren van de oceaan door en door kent, gaat het hele kleurrijke groepje een knotsgekke ontsnapping wagen…

Hoe verander je een vis in een echte acteur?

Met Finding Nemo, zijn de Pixar Studios een nieuwe uitdaging aangegaan: de figuren, die een totaal andere lichaamsbouw hebben dan de gebruikelijke helden, aantrekkelijk en expressief maken en ze in een nieuwe omgeving laten bewegen… de oceaan. Omdat vissen geen armen of benen, noch een traditioneel lichaam hebben, heeft een team van 50 mensen de vissen grondig bestudeerd om na te gaan wat hun meest opvallende en meest aantrekkelijke kenmerken zijn. Ook het water en zijn impact op de bewegingen, werden geanalyseerd tot in de kleinste details. Men heeft de onderwaterwereld altijd al beschouwd als één van de elementen die het moeilijkst op een realistische manier in de computeranimatie weer te geven zijn. Men heeft rekening moeten houden met het feit dat er geen zwaartekracht is, dat het licht wordt vervormd, met de diepte, met zwevende deeltjes, de deining, het afdrijven… Voor al deze gegevens hebben de artistieke en de technische teams van Pixar uren- en dagenlang observaties, analyses en studies verricht om nieuwe werkinstrumenten te creëren.

De filmmakers

Andrew Stanton, regisseur, auteur van het verhaal, scenarist en originele stem van Crush
In 1990 komt Andrew Stanton als negende creatieve geest het team computeranimatiepioniers onder leiding van John Lasseter versterken. Van hem komt het idee Finding Nemo te maken. Uit zijn kinderjaren herinnert hij zich vooral het aquarium in de wachtkamer van de tandartspraktijk. Als klein kind vroeg hij zich al af of die veelkleurige vissen geen heimwee hadden naar de oceaan, of ze familie hadden, of ze al aan ontsnappen hadden gedacht… Na een bezoek aan "Marine World" begon hij een manier te zoeken om deze fascinerende wereld met digitale beelden tot leven te wekken. Maar het echte startschot van het project werd gegeven op een dag die hij samen met zijn zoon doorbrengt. Ze zouden samen naar de kermis gaan, maar in plaats daarvan bleef Andrew de hele tijd zeggen "pas op voor dit", "pas op voor dat", "niet lopen, of je valt", enz… Toen is tot hem doorgedrongen dat zelfs de meest liefhebbende vader uit angst voor allerlei gevaren, zich heel verkeerd kan gedragen. En hop, hij had het verhaal van Nemo!

Lee Unkrich, co-regisseur Lee Unkrich is in 1999 als co-regisseur bij Pixar beginnen werken op Toy Story 2. Daarvoor had hij het toezicht gehouden over de montage van Toy Story en 101 Dalmatiërs. Vandaag werkt hij aan de zijde van John Lasseter mee aan de realisatie van de Disney/Pixar film voor 2005: Cars.

De Vlaamse cast

In de Nederlandstalige versie van de film werden heel wat bekende Vlaamse stemmen gebruikt:

Marlin: Stany Crets (acteur, onder andere bekend van Moeder, waarom leven wij?, Recht op recht en Debby en Nancy Laid Knight)
Dory: Sien Eggers (actrice, bij het grote publiek bekend uit series zoals In de gloria en Het Eiland)
Nemo: James de Graef
Gill: Rick De Leeuw (presenteert een vaste rubriek in het dagelijkse actualiteitsprogramma De Laatste Show)
Dick: Sergio (zanger en entertainer, deed onlangs mee aan Eurosong 2002 en vormt samen met Sandy de groep ‘Touch of Joy’)
Sterre: Friedl’ Lesage (een bekende radio 1-stem, presenteert momenteel op VRT het praatprogramma TV.gasten)
Gorgel: Jean Blaute (muzikant en performer, speelde o.a. bij De Radio’s, De Nieuwe Snaar en K’s Choice en zat in het panel van De 3 wijzen, De rechtvaardige rechters en de jury van Idool 2003).
Bubbles: Koen De Bouw (acteur, bekend uit onder andere Stille Waters, De zaak Alzheimer en Sedes en Belli)
Ge (en Tij): Andrea Croonenberghs (actrice en omroepster bij de VRT, speelde een belangrijke rol in Windkracht 10 en Flikken)
Jacques: Jean-Paul Dermont
Nigel: Warre Borgmans (acteur, speelde reeds mee in diverse VRT-producties zoals Windkracht 10)
Bruce: Guy Mortier (ex-hoofdredacteur van Humo en gekend om de reclamespots van Humo en optredens in verschillende programma’s)
Anker: Rob Vanoudenhoven (maakte furore als presentator van De XII werken van Vanoudenhoven en heeft nu een nieuwe programma Het Rob-Rapport)
Enco: Mark Uytterhoeven (presentator van diverse programma’s waaronder De Laatste Show)
Maanvissen: Frank Focketyn (acteur, een bekend gezicht uit series en programma’s als In de gloria, Man bijt hond, Het Eiland,...)
Crush: Chris Dusauchoit (radio- en televisiemaker, reportageprogramma’s zoals Dieren in nesten en praatprogramma’s zoals Palavra staan reeds op zijn actief)
Coralie: Evy Gruyaert (redactiemedewerkster en nieuwslezeres van Vrouwentongen en omroepster bij TV1)
Meneer Ray: Wim Opbrouck (acteur, produceerde het programma De bende van Wim, speelt op dit moment mee in Het Eiland)
Tandarts: Ludo Hellinx (acteur, kreeg reeds een rol in Niet voor publicatie, Heterdaad, Windkracht 10 en Flikken)

En anderen, zoals Julien Vrebos, Jan Verheyen, Erik Van Looy, Frank Dingenen,...

Finding Nemo: enkele cijfers…

• In 2000 is men met de productie van Finding Nemo begonnen met een team dat tot 180 mensen heeft geteld.
• Zowat 105 muzikanten hebben deelgenomen aan de opname van de muziek van de film.
• Bruce, de haaienvoorzitter van de Anonieme Viseters, heeft 202 tanden in zijn bek die allemaal individueel kunnen bewegen!
• 7 pelikanen dragen samen 361 975 pluimen op hun rug
• De vissenbank van de eindscène van de film wordt gevormd door 1 000 individueel geanimeerde vissen.
• In totaal waren 99 079 vissen nodig om de "banken" van de 692 visscholen te vervolledigen.
• Marlin en Dory verdwalen tussen 74 472 kwallen.
• In België behaalde Finding Nemo tijdens het eerste weekend dat hij in de bioscoop werd gespeeld een omzet van 1 397 000 euro, namelijk 41% meer dan The Lion King.
• In de Verenigde Staten werden er bij de lancering van de video/dvd 8 miljoen exemplaren verkocht op één dag: een nieuw record voor de sector.
• …

Technische fiche:

Distributeur: Walt Disney Pictures
Duur: 96 minuten
Kwotering: Alle leeftijden
Finding Nemo op DVD in een 2-disc Speciale Uitvoering:

DISC 1: Film + Bonusmateriaal: Duik in de wereld van de filmmakers

Taalkeuze: Dolby Digital 5.1: Engels / Vlaams. DTS 5.1: Engels
Ondertiteling: Engels / Engels voor doven en slechthorenden / Nederlands / Frans
Beeldformaat: 16 x 9 / 1:78:1
Speelduur: 96 minuten (exclusief bonusmateraal)

Extra's:
• Begeleidend visueel commentaar van de makers van de film met o.a. nooit eerder vertoonde scènes en opnamesessies.
• Making Nemo: een speciale documentaire over het maken van de film.
• Reportage The Art Of Nemo.
• Virtueel aquarium "oceaan": Verander je TV in een virtueel aquarium met verbazingwekkende scènes uit de film.
• Nooit eerder vertoonde scènes.
• En nog veel meer...

DISC 2: Bonusmateriaal - Een reis vol familiepret

Taalkeuze: Dolby Surround 2.0 : Engels / Nederlands / Frans
Ondertiteling: Engels / Nederlands / Frans
Beeldformaat: diverse

• Ontdek het koraalrif met Jean-Michel Cousteau en al je favoriete personages uit Finding Nemo
• Leerplezier met de encyclopedie van Meester Ray.
• Verhaaltjestijd voor de kleintjes.
• Robbie Williams Beyond The Sea muziekclip.
• Ontdek de klassieke korte animatiefilm Knick Knack van Pixar, waarbij een sneeuwpop in een sneeuwkogel wanhopig zijn grote liefde probeert te bereiken.
• Speel Vissenraadsels met je favoriete school vissen.
• Virtueel Aquarium tandarts.
• Pixar Animation Studios neemt toekomstige animators mee tijdens een kijkje achter de schermen.
• En nog veel meer...