:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Dutch FilmWorks >> PERSBERICHT: MONSTER
PERSBERICHT: MONSTER
Bron: Dutch FilmWorks - Datum: 2004-08-20 - Geplaatst door: Werner
A dark tale based on the true story of Aileen Wuornos... the first female serial killer of America
Met Oscar- en Golden Globe- winnares Charlize Theron
Te koop vanaf 27 september op koopdvd.

Aileen Wuornos (CHARLIZE THERON) heeft als klein meisje maar één droom: ooit beroemd worden. In haar zoektocht naar degene die haar zal ontdekken raakt ze reeds vanaf haar 13de verzeild in de prostitutie. Langzaam maar zeker zakt ze weg in een diepe put waar de gedachte aan zelfmoord nooit ver weg is.

Tot ze op een avond in een homobar belandt. Selby (CHRISTINA RICCI), een meisje dat door haar ouders verstoten wordt omwille van haar geaardheid, spreekt haar aan. Wat begint als een voorzichtige vriendschap, wordt al snel een passionele relatie. Wanneer Aileen, Lee, geld tracht te verdienen om een paar nachten met Selby te kunnen doorbrengen, wordt ze op brutale wijze verkracht. Nu ze de dood in de ogen kijkt, kan ze enkel nog aan haar liefde voor Selby denken. Ze schiet haar belager neer.

Lee overtuigt de onwetende Selby om samen weg te vluchten uit het gewone leven, naar een leven in vrijheid, één groot feest en ze besluit, na het dramatische voorval, het prostitutiemilieu vaarwel te zeggen. Met goede moed trekt ze van sollicitatie naar sollicitatie, maar zonder succes. Krampachtig klampt ze zich meer en meer vast aan Selby, haar ‘redder’ en droomt ze het mooiste voor hen beiden. Maar de geldnood blijft aanslepen en Selby dreigt te vertrekken. In een wanhopige poging haar bij zich te houden, verklaart ze waarom ze met de prostitutie gestopt is en biecht ze de moord uiteindelijk op. Om terug in Selby’s behoeften te kunnen voldoen, neemt ze opnieuw haar toevlucht tot de prositutie. Maar wanneer ze oog in oog staat met haar volgende klant, slaan de stoppen door en ze schiet hem dood.

Aileen kan het leven als prostituee niet meer aan en komt terecht in een spiraal van geweld, waarbij ze nog verschillende slachtoffers maakt. Een nooit eerder gekend gevoel van macht neemt haar in de ban. Wanneer uiteindelijk een signalement verspreid wordt van Aileen en Selby, keert Selby terug huiswaarts. Aileen wordt al snel opgepakt en krijgt de doodstraf...

Aileen Wuornos: de eerste vrouwelijke seriemoordenaar
Het verhaal van Monster is gebaseerd op het leven van Aileen Wuornos, die in 2002 ter dood is gebracht voor de moord op zes mannen. Ze vermoordde de mannen in de jaren ’80 in de staat Florida en werd uitgeroepen tot de eerste vrouwelijke seriemoordenares van de Verenigde Staten. Naar eigen zeggen pleegde ze al haar moorden uit zelfverdediging: "een verdediging tegen gewelddadige aanrandingen tijdens haar werk als prositituee". Na haar veroordeling zat Wuornos 12 jaar in een dodencel voor ze effectief de doodstraf onderging.

Voor haar proces was Aileen ook al bekend bij het gerecht. Zelf wijt ze dit aan haar ongelukkige jeugd. Haar vader hing zichzelf op in de gevangenis en haar moeder verliet haar twee kinderen. Ze werd geadopteerd door haar grootouders en werd al op 14-jarige leeftijd zwanger van een kind dat voor adoptie werd weggeschonken. Weggelopen van huis belandde ze zo in de straatprostitutie.

Aileen’s proces trok destijds veel aandacht. Ze werd door de media hard aangepakt en afgespiegeld als een monster dat geen berouw kent. Het was dan ook een bewuste keuze van regisseur Patty Jenkins om in deze film een intrigerende kijk in het leven van deze seriemoordenares te bieden, met een mooi portret van haar naïeve liefde voor Selby, haar angsten, haar dromen,… zonder haar daden goed te praten.

Charlize Theron: van fotomodel tot straatprostituee
Voor de verfilming van het leven van Aileen Wuornos, diende hoofdactrice Charlize Theron een geloofwaardige Aileen neer te kunnen zetten. Dit was geen gemakkelijke klus. De Zuid-Afrikaanse actrice en ex-fotomodel, die normaal gecast wordt voor haar mooie uiterlijk, moest voor Monster een complete metamorfose ondergaan. Onder deskundige begeleiding werd zowat heel haar lichaam bewerkt, met o.a.:
- neptattoos, neppukkels en nepsproeten
- bruine contactlenzen en valse tanden (ze had zelfs 2 paar neptanden, 1 voor close-ups en 1 voor long shots)
- een dun latex masker om het gezicht ‘vlakker’ te maken
- de afwezigheid van een kapper (of hooguit één die het haar nog wat vettiger wilde maken)
- gelatine rond de ogen voor een vermoeide en droevige indruk
- ...

Ook diende Charlize minstens 15 kilo aan te komen, wat ze deed met een "cheeseburgerdieet".

Maar uiteraard telt niet enkel de fysieke verandering. Charlize diende zich ook de manier van spreken en de lichaamstaal van Aileen eigen te maken. Bijgestaan door een dialecticus en na het bestuderen van de gedragingen van de echte Aileen Wuornos, slaagde Charlize daar voortreffelijk in. Producer Jack Peterson getuigt: The first day of camera tests, a woman walked past everyone who we thought was the stand-in for Charlize. And I remember thinking "Huh, she really looks like Aileen." And it was only after a while that I realized it was Charlize.

De cast:
Charlize Theron won voor haar hoofdrol in Monster, een film die ze ook mee produceerde, de Oscar voor Beste Actrice, de Golden Globe voor Beste Actrice en de Zilveren Beer voor Beste Actrice. Maar reeds voordien stond ze bekend voor haar sterke prestaties. Ze was reeds vaak te zien in succesvolle films, naast grote sterren: The Devil’s Advocate met Al Pacino en Keanu Reeves, That thing you do, het regiedebuut van Tom Hanks, The Astronaut’s wife met Johnny Depp, Robert Redford’s The legend of Bagger Vance met Will Smith en Matt Damon, Men of honor met Robert DeNiro en Cuba Gooding, The Cider House Rules en The Italian Job met Mark Wahlberg en Edward Norton. Met haar prestatie in Monster heeft ze nogmaals bewezen dat ze meer is dan "another pretty face".

De getalenteerde Christina Ricci tekende voor de rol van Selby, de lesbische jonge vrouw die aan het geloof van haar familie tracht te ontsnappen. Zij is een van Hollywoods meest gerespecteerde jonge actrices, dankzij haar spontaan en natuurlijk acteerwerk. Ze werd ontdekt tijdens de opvoering van een Kerststuk op school, toen amper 8 jaar. Eén jaar later maakte ze haar debuut in Mermaids. Echt bekend werd ze door haar rol als Wednesday Adams in The Adams Family. Daarnaast speelde ze ook in Casper (1995), The Opposite of Sex (1997) waarvoor ze alom geprezen werd, Sleepy Hollow met Johnny Depp waarvoor ze de Blockbuster Entertainment Award ontving, Fear and Loathing in Las Vegas, ... Ricci zette ook reeds haar eerste stappen als producer met haar debuut Prozac Nation met Michelle Williams, Jonathan Rhys Meyers en Jessica Lange.

Bruce Dern bouwde tijdens zijn carrière een reputatie uit als een van de meest getalenteerde, polyvalente en productieve acteurs. Van kleins af streefde hij ernaar acteur te worden. Na zijn studies aan de Lee Strasberg’s Actor School in New York speelde hij enkele rollen op Broadway. Zijn eerste film, Wild River, speelde hij in 1960. Na een reeks kleinere TV- en filmopdrachten kreeg hij eindelijk erkenning met de Best Supporting Actor Award van de National Film Critics Association voor zijn rol in Jack Nicholson’s Drive, he said. Sindsdien is Dern regelmatig te zien in hoofdrollen in o.a. The Haunting, All The Pretty Horses, Space, Last Man Standing,... en won hij prijzen voor o.a. Coming Home, Desperado,... In Monster geeft hij gestalte aan Thomas, de enige man die Aileen nog vertrouwt.

Regie: Patty Jenkins
Taalkeuze: Dolby Digital 5.1, DTS: Engels
Ondertiteling
Technische Specificaties: 1.85:1 / 16:9
Speelduur: 109 min (movie), 26 min (extra’s)
Leeftijd: 16 jaar
Genre: Speelfilm/Thriller

Bonusmateriaal:
• Trailers
• Movieclips
• Making of Based on a true story

UIT HET ARCHIEF