:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Total Film >> PERSBERICHT: TRULY HUMAN, MINOR MISHAPS, CABIN FEVER
PERSBERICHT: TRULY HUMAN, MINOR MISHAPS, CABIN FEVER
Bron: Total Film - Datum: 2004-12-22 - Geplaatst door: Serge
TRULY HUMAN
Een film van Åke Sandgren

Lisa is het enige kind van Charlotte en Walter. Haar ouders zijn druk met hun werk en hebben weinig tijd voor haar. Om met haar eenzaamheid om te kunnen gaan heeft Lisa een denkbeeldige vriend verzonnen. Deze vriend, P, woont achter haar slaapkamermuur. Als een tragisch auto ongeluk het bestaan van het gezin overhoop gooit, komt P tot leven in de echte wereld. Zonder stem en identiteit wordt hij in een onbekend leven gestort en afgevoerd naar een asielzoekerscentrum. Door zijn naïviteit en goede bedoelingen komt P regelmatig in de problemen.

In het asielzoekerscentrum verwerft P een aantal basisvaardigheden. Hij vindt werk in een schoenenwinkel en krijgt een flat in hetzelfde gebouw als Charlotte en Walter. Ze zijn verbaasd over het feit dat hij hen lijkt te kennen, maar worden toch aangetrokken door zijn onschuldige, open houding die hen confronteert met hun opgekropte pijn en verdriet. Een aantal andere bewoners in het gebouw wordt echter achterdochtig door het onbestemde gedrag van P.

Hij wil niets liever dan een echt mens te zijn. Maar wat is dat eigenlijk?

Åke Sandgren, schepper van de zesde Deense Dogme film (de 18e film volgens het Dogme 95 manifest), schreef en regisseerde een humoristische en serieuze film over een imaginair karakter dat als bij toverkunst in de Deense samenleving terecht komt. Zijn grootste wens is een echt mens te worden, maar hij ontdekt hoe moeilijk het is geaccepteerd te worden als je de regels van het spel niet kent.

TRULY HUMAN [ET RIGTIGT MENNESKE]
Regie en scenario: Åke Sandgren (Denemarken 2000)
Productie: Ib Tardini
Met: Nikolaj Lie Kaas - Susan A. Olsen - Peter Mygind - Troels II Munk - Line Kruse
Kleur / 90 minuten
Deens gesproken, Nederlands ondertiteld
Beeld: 4:3 – Geluid: Dolby Digital 2.0MINOR MISHAPS
Een film van Annette K. Olesen

Minor Mishaps verteld het verhaal van een familie waarin de onderlinge relaties op de proef worden gesteld nadat de moeder van het gezin overlijdt. John, de vader, heeft een ernstige hartaandoening, maar blijft zijn werk in het ziekenhuis doen. Tom, zijn zoon, staat op het punt zijn vrouw en kind te verliezen doordat zijn carrière als aannemer alles overschaduwt. Eva, de oudste dochter, probeert als kunstenares een nieuw doel te vinden, maar wordt wanhopig als ze voor een leeg doek staat. De jongste dochter Marianne vindt een nieuwe baan in een bedrijfskantine en ondanks haar merkwaardige gedrag toont een collega interesse in haar. Allemaal proberen ze zichzelf en elkaar te vinden, en allemaal ontdekken ze dat je je familie niet kiest… Wrange herkenning en komische miscommunicatie wisselen elkaar af in deze intrigerende tragikomedie.

De film Minor Mishaps kwam tot stand als een aangename ontmoeting tussen mijn verlangen voor het kennismaken en het werken met acteurs op een meer gelijkwaardige basis, Kim Fupz Aakeson’s fantastische visie, Ib Tardini’s diepe vertrouwen in onze scherpzinnigheid en de grenzeloze moed van de acteurs om de onbeproefde kanten van hun beroep te testen. Het was een vreemd en zoet masochistisch genoegen om te werken aan een film die me vroeg geen controle uit te oefenen, geen uitgekristalliseerde visie te hebben, maar te luisteren, te observeren, te kiezen en vervolgens de acteurs te helpen hun keuzes te recreëren en vertrouwen te hebben in de karakters die ze zelf hadden geschapen.

Annette K. Olesen

MINOR MISHAPS [SMÅ ULYKKER]
Regie: Annette K Olesen (Denemarken 2001)
Scenario: Kim Fupz Aakeson
Productie: Ib Tardini
Met: Jørgen Kiil - Maria Würgler Rich - Jesper Chistensen - Jannie Faurschou - Karen-Lyse Mynster - Hendrik Prip
Kleur / 104 minuten
Deens gesproken, Nederlands ondertiteld
Beeld: 16:9 – Geluid: Dolby Digital 2.0CABIN FEVER
Een film van Mona J. Hoel

Een Noorse familie is op weg naar een afgelegen berghut om daar idyllisch de kerstdagen door te brengen. Vader en moeder arriveren met hun vier volwassen kinderen, hun kleinkinderen en Poolse schoonouders in de krap bemeten en koude berghut.

Terwijl het buiten min 30 graden is, stijgt de temperatuur in de hut tot ongekende hoogtes. De verhoudingen binnen de familie blijken behoorlijk scheef en in het afgelegen hutje borrelen oud zeer en verborgen frustraties langzaam naar een kookpunt. Ook begint de kerosine kachel te lekken, krijgt het kleinkind astma-aanvallen en lijdt één van de dochters hevig aan liefdesverdriet. Moeder probeert zo goed mogelijk de stemming er in te houden. Ze kookt grote maaltijden en roept om de haverklap ”Wat hebben we het toch gezellig”. Tot overmaat van ramp zet vader het op een zuipen en dan gaat het pas echt goed mis….

Cabin Fever vertelt een krachtig en tragikomisch verhaal. Door de rauwe filmstijl (en de Dogmaregels) lijk je naar een homevideo te kijken en word je deel van deze herkenbare familie. Een drama vol zwarte humor en ironie dat niemand onberoerd laat.

Cabin Fever - oorspronkelijk uitgebracht met het voorvoegsel Dogme#19 - is de eerste Noorse Dogma film, naar het voorbeeld van het Deense Dogma 95 manifest waarin Lars von Trier, Thomas Vinterberg en anderen de regels voor de 'bevrijding van de cinema' optekenden.

CABIN FEVER [NÅR NETTENE BLIR LANGE]
Regie en scenario: Mona J. Hoel (Noorwegen 2000)
Productie: Malte Forsell
Met: Kari Simonsen, Svein Scharfenberg, Gørild Mauseth, Benedicte Linbeck, Bjarte Hjelmeland, Irena Kwietkowska, Jerzy Noval, Zbigeieniew Zamachowski
Kleur / 97 minuten
O.m. Noors gesproken, Nederlands ondertiteld
Beeld 16:9 - Geluid: Dolby Digital 2.0