:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Total Film >> PERSBERICHT: ZIELEN VAN NAPELS
PERSBERICHT: ZIELEN VAN NAPELS
Bron: Total Film - Datum: 2006-01-07 - Geplaatst door: Werner
ZIELEN VAN NAPELS OP DVD
Een film van Vincent Monnikendam
In Nederland bekroond met Kristallen Film

Op 21 februari 2006 brengt Total Film Home Entertainment het met een Kristallen Film bekroonde Zielen Van Napels van Vincent Monnikendam uit op DVD.

De onvergelijkbare pracht van Napels gelegen in de schaduw van een vulkaan en aan het blauwe water van een enorme baai inspireerde Johann Wolfgang von Goethe tot de bekende uitroep: Napels zien en sterven. Maar Napels heeft ook een andere complexere kant. Achter de pracht en praal die stamt uit de tijd toen Naples wereldwijd nog veel politieke en maatschappelijke invloed had, schuilt ook tegenspoed en armoede. Vincent Monnikendam daalde af in de achterafstraatjes en steile stegen waar zonnestralen nauwelijks doordringen waar donker drama en lichtzinnigheid de eeuwenoude stad in hun greep houden.
Centraal gegeven in de film is het werk De zeven werken van barmhartigheid van Caravaggio, de meester van het clair-obscur. Dit altaarstuk werd in 1607 geschilderd in opdracht van de adellijke oprichters van de Pio Monte della Misericordia, een liefdadigheidsinstelling die tot op de dag van vandaag actief is. Verhalen over dit schilderij, de geschiedenis van de Pio Monte della Misericordia, de vreugde en het verdriet van de Napolitanen wisselen elkaar af tot een veelkleurig portret. Met een hoofdrol voor de stad Napels zelf. In een stijl geïnspireerd op de kenmerkende licht-donker contrasten in de schilderkunst van Caravaggio, toont Zielen van Napels een inspirerend portret van een stad die al 2500 jaar heeft weten te overleven.
De prijswinnende en wereldwijd vertoonde documentaire Zielen Van Napels van Vincent Monnikendam is in de Nederlandse filmtheaters een groot succes. Zielen Van Napels ging in première tijdens het International Film Festival Rotterdam 2005. Sinds de digitale release op 18 augustus 2005 is het bezoekersaantal de grens van 10.000 bezoekers gepasseerd. De film bereikt daarmee de status van Kristallen Film. Zielen Van Napels is vertoond op meer dan twintig filmfestivals over geheel de wereld en is tevens uitgebracht in filmtheaters in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk en Engeland.

De documentaire won diverse internationale prijzen:
• Best long documentary-ex aequo - International Documentary Film Festival Contact Kiev
• The embodiment of the metaphysics of the city – International Documentary Drama Film Festival Saratov
• Most innovative documentary in the humanities - Shanghai Television Festival

Regie en scenario: Vincent Monnikendam
Camera: Melle van Essen
Productie: Sherman de Jesus, Cécile van Eijk
Herkomst: Nederland 2005
Beeld: Kleur 16:9
Speelduur: 94 minuten
Geluid: Dolby Surround 2.0 Italiaans, Romeins gesproken

Extra:
• interview met Melle van Essen,
• trailer,
• achtergrondinformatie