:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Dutch FilmWorks >> PERSBERICHT: 9/11 DOCUMENTAIRES
PERSBERICHT: 9/11 DOCUMENTAIRES
Bron: Dutch FilmWorks - Datum: 2006-08-31 - Geplaatst door: Werner
9/11
Een volledige overschouwing van 9/11
DVD release: 01/09/2006

Binnenkort is het alweer vijf jaar geleden dat de Verenigde Staten werden opgeschrikt door een grootschalige terroristische aanval. Of zouden we - zoals steeds meer skeptici beginnen te poneren - moeten spreken over vermeende terroristische aanslagen? Feit is dat sindsdien de Amerikaanse maatschappij en, in haar zog, de wereldmaatschappij niet meer dezelfde is. Er werd een oorlog tegen terrorisme uitgeroepen, Afghanistan en Irak werden binnengevallen en nog maar recentelijk werd de veiligheid op de luchthavens nog maar eens verscherpt.

Wat ook de ware toedracht is van het verhaal, een ding is zeker: er zijn vele slachtoffers gevallen op die elfde september van 2006. Sensationalisme hoort hier dan ook niet thuis, wel een medeleven en respect voor de familieleden, vrienden en vriendinnen van de getroffenen. Tegelijkertijd is 9/11 een datum die in het collectieve geheugen is gebrand: Uit onderzoek in de Verenigde Staten blijkt zelfs dat mensen zich die twee cijfers beter herinneren dan het exacte jaar waarin de aanslagen werden gepleegd. Ook is dit gegeven nog steeds brandend actueel, mede dankzij ophefmakende documentaires zoals Loose Change, dat al een hele geschiedenis achter de rug heeft en in waarvan in augustus zelfs een samenvatting werd vertoond op Canvas. Loose Change is dan ook een spraakmakende prent, waarin geponeerd wordt dat de Amerikaanse regering zťlf achter de aanslagen op 9 september zit. Dat het hier niet om een wilde complottheorie gaat, is dankzij de vele interviews en vermelde feiten meer dan duidelijk.

Sensationalisme is hier niet op zijn plaats, en ook Dutch Filmworks en House of Knowledge wensen dit onderwerp met het nodige respect te behandelen. Tevens willen we informeren en deze documentaires beschikbaar stellen voor het nageslacht. Sommige documentaires brengen het menselijk leed in beeld en laten we hopen dat dit soort initiatieven uiteindelijk kan leiden tot meer bewustwording bij zowel de huidige als de nieuwe generatie. Andere documentaires stellen zich vragen bij hetgeen gebeurd is, en doen ons nadenken. Moeten we inderdaad zomaar geloven wat de autoriteiten ons vertellen? Werken als Loose Change lijken ons bijzonder relevant, en verdienen het om door zoveel mogelijk mensen gezien te worden. Een goed geÔnformeerde maatschappij is immers nog steeds de beste dijk tegen manipulatie, bedrog en gevaar.

ē Loose Change, een van de allereerste documentaires die het officiŽle verhaal van de Amerikaanse regering in twijfel trekken. Nieuw.
ē The Flight That Fought Back, het relaas van de passagiers die meereisden met Flight 93, die probeerden hun belagers te stoppen... en daar in zekere zin ook in slaagden. Nieuw bij Dutch Filmworks.
ē After 9/11 - Rebuilding Lives, het bijwijlen schrijnende, vaak moedige, verhaal van de mensen die hun dierbaren verloren tijdens de aanslagen.
ē America 911, een indringende reportage over de ramp, gefilmd door journalisten die zich op dat moment op Ground Zero bevonden.
ē Terrorisme Regeert, een set van drie DVD's over terrorisme en terroristische aanslagen, bekeken vanuit het oog van insiders.

LOOSE CHANGE
De waarheid achter 9/11 eindelijk onderzocht

Loose Change zou wel eens een van de meest ophefmakende documentaires uit onze geschiedenis kunnen zijn. Deze reportage werd gemaakt door Dylan Avery, een tweeŽntwintigjarige jongen uit de buurt van New York. Avery wilde oorspronkelijk een fictief verhaal presenteren, maar ontdekte tijdens zijn research dat de werkelijkheid mogelijk nog verbazingwekkender is dan fictie. Hij begon op steeds meer aanwijzingen te stuiten dat de aanslagen op 9/11 misschien niet zijn veroorzaakt door fundamentalistische terroristen, maar door de Amerikaanse regering zelf. Zo zou President Bush later vrijgeleide krijgen om tal van zijn persoonlijke initiatieven - zoals de invasie van Irak - uit te voeren.

Wat er ook van zij, Loose Change werpt tal van vragen op die tot nadenken stemmen. Waarom werden er geen foto's vrijgegeven van de Boeing 757 die vlak voor de crash op het Pentagon afvliegt? Waarom werden er op de site waar een van de vliegtuigen zou gecrasht zijn geen mensenlichamen gevonden? Wat is er gebeurd met de zwarte dozen? Hoe kan het dat de Twin Towers van het World Trade Center en het derde gebouw van dat complex zo snel instortten? Volgens de natuurwetten is het haast onmogelijk dat een brand daarvoor heeft gezorgd, en bovendien beweren tal van ooggetuigen dat ze vlak voor de gebouwen het begaven beneden ontploffingen hoorden. Werden er misschien explosieven aangebracht aan de basis? Heel wat kaderleden die verbonden zijn met het WTC blijken immers ook banden te hebben met de familie Bush. Bovendien zijn er de onverklaarbare evacuatie-oefeningen die net voor de ramp werden gehouden en de vreemde manier waarop de verzekeringen werden geregeld.

Dat deze documentaire zo integer mogelijk probeert te zijn, wordt bewezen door deze tweede editie. Er werd geluisterd naar de commentaren van critici en bepaalde beweringen werden gecorrigeerd, zodat de informatie nu nog juister tot het grote publiek wordt gebracht. Zelfs wie deze belangrijke documentaire kritisch bekijkt, moet toegeven dat de pure feiten al tot nadenken stemmen. Dat Loose Change de discussie over de waarheid over 9/11 heeft aangezwengeld, is dan ook een enorm grote verdienste. Overigens slagen tegenstanders er meestal niet in om Avery's argumenten te weerleggen, en wordt er zelfs gezegd dat hij nog niet ver genoeg gaat... Loose Change is dan ook een geweldig startpunt, een historisch relevant startpunt voor wie verder op zoek wilt gaan, want er is nog meer informatie in te winnen... Laat het duidelijk zijn: deze film moet je gezien hebben.

Features
Beeld: 16:9 Anamorphic Widescreen
Geluid: Dolby Digital 2.0 Engels Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Documentaire
Speelduur: 78 min. (feature) + 20 min. (extra's)
Leeftijd: 12 en angst

Wat de pers schrijft:
"Er zijn weinig films die me tegenwoordig schrik aanjagen. Als een gretige filmganger heb ik het zowat allemaal gezien. Ik heb bekeken hoe moordenaars op slachtoffers jagen. Ik heb toegekeken hoe bloed en ingewanden het hele scherm vulden en hoe buitenaardse wezens en andere monsters hun prooi besluipen. Maar er is niets, en ik bedoel niets, dat afschrikwekkender is dan wat ik heb gezien in de 9/11... documentaire Loose Change." - R.L. Shaffer, DVDFuture
"Avery is op zijn best wanneer hij volgt wat eerst voor ons allemaal onlogisch leek terwijl we toekeken hoe de aanval verliep: twee goed geconstrueerde torens die volledig in elkaar vallen in een dergelijk korte tijdspanne... Avery bouwt een sterk argument dat het ineenstorten van de gebouwen verdacht was. Door gebruik te maken van... fotografisch bewijs en de getuigenissen van experts, beweert hij ook op overtuigende wijze dat de gaten die werden achtergelaten in de zijkanten van het WTC en het Pentagon niet consistent zijn met vorige vliegtuigcrashes." - James Plath, Reel.comTHE FLIGHT THAT FOUGHT BACK
Verteld door Kiefer Sutherland

The Flight That Fought Back is een respectvolle kruising tussen docudrama en documentaire die de lotgevallen van de passagiers op de gedoemde Flight 93 volgt. Hiervoor werd het officiŽle 9/11 Commission Report gebruikt, waardoor men de eigenlijke opnames van passagiers en bemanningsleden die - toen ze eenmaal door hadden dat hun vliegtuig werd gekaapt - hun familieleden, vrienden en reddingswerkers belden. Ook de geliefden zelf werden geÔnterviewd. Zij waren in veel gevallen degenen die de passagiers wisten te overtuigen dat het om een zelfmoordmissie ging. De ongelukkigen aan boord van Flight 93 zagen zich daardoor genoodzaakt de cockpit te bestormen, met fatale gevolgen. Hierdoor konden ze echter wel vermijden dat een ander belangrijk doelwit werd geraakt.

De bedoeling van de producers was om "anderen de diverse groep mannen en vrouwen aan boord meer te laten appreciŽren" en dat is hen met deze film, waarin reconstructies, interviews en stukjes uit echte conversaties hand in hand gaan, ook gelukt. Acteur Kiefer Sutherland werd bereid gevonden om het verhaal te vertellen en biedt een meerwaarde aan wat al een uitstekende documentaire is.

Features
Beeld: 4:3 Full Frame
Geluid: Dolby Digital 2.0 Engels Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Documentaire
Speelduur: 95 Minuten
Leeftijd: 12, angst en geweld

Extra's:
ē Tijdlijn van de gebeurtenissen
ē Lijst met passagiers en bemanning van vlucht 93

Wat de pers schrijft:
"Zouden foto's hetzelfde dramatische gewicht hebben overgedragen als de reconstructies met enkele tientallen acteurs bij het binnenbrengen van kijkers in de gedoemde Flight 93...? Waarschijnlijk niet, en de gespeelde scŤnes zijn, gezien de omstandigheden, smaakvol in beeld gebracht." - Brian Lowry, Variety.com
"Ik daag je uit om naar The Flight That Fought Back te kijken en de ogen droog te houden. ... Een absoluut boeiende film over een groep helden die al vechtend ten onder ging. Vertelt het verhaal zonder de gebeurtenissen te sensationaliseren." - Rebecca Murray, Movies.About.comAFTER 9/11 - REBUILDING LIVES
De menselijke gevolgen van 9/11 in beeld gebracht.

Rebuilding Lives is een aangrijpende documentaire waarin zes mensen wier leven ineenstortte op 9 september worden gevolgd.

Renee Nolan verloor haar echtgenoot Dan en kwam zo in financiŽle problemen terecht, waardoor ze moest verhuizen. Bovendien blijkt haar vier jaar oude dochter, Katie, een hartoperatie nodig te hebben om te kunnen overleven. Paul Geidel is een gepensioneerde brandweerman. Zijn zoons werken elke dag op Ground Zero om het lichaam van Pauls oudste zoon - die ook brandweer man was - te kunnen terugvinden. Donovan Cowan bevond zich in het World Trade Center toen het tweede vliegtuig zijn kantoor raakte en heeft daarbij derdegraads brandwonden opgelopen. John Corso en Adam Lopez zijn seniors op een campus die uitkijkt op het gat waar vroeger de Twin Buildings stonden.

Deze film is een eerbetoon aan de tienduizend kinderen die hun ouders verloren tijdens de honderd minuten durende ramp en roept vele emoties tegelijk op: mededogen, wraak, verbijstering en verwondering. Een door en door menselijk portret over de gevolgen van een onmenselijke tragedie.

Features
Beeld: 4:3 Full Frame
Geluid: Dolby Digital 2.0 Engels Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Documentaire
Speelduur: 55 Minuten
Leeftijd: 12AMERICA 911
De eerste uren van de ramp, gezien door de ogen van de mensen die er aanwezig waren.

Enkele minuten na de eerste explosie waren de videojournalisten van CameraPlanet al ter plaatse op Ground Zero. Zij waren erbij voor de nieuwsjournalisten konden aankomen en waren daardoor in staat bijzonder aangrijpende beelden te filmen, waardoor de omvang van de ramp schrijnend duidelijk wordt. Het hoofd van CameraPlanet wist hetvolgende te vertellen: "Door de toewijding en overgave van onze videojournalisten waren we in staat de intiemste en meest overweldigende momenten van de eerste dag van deze verschrikkelijke tragedie te vangen. America 911 is een mogelijkheid om de aanval te zien door de ogen van mensen die geen nieuws professionals zijn terwijl zij de smart en de afschuw - maar ook de ongelooflijke heldhaftigheid en toewijding - van die eerste uren delen."

Inclusief de song Overcome, gespeeld door Live (Throwing Copper, Secret Samadhi)

Features
Geluid: Dolby Digital 2.0
Beeld: 4:3 Full Frame
Nederlands Ondertiteld
Genre: Documentaire
Speelduur: 64 Minuten
Leeftijd: 12 en angst

Extra's:
ē Bonus Track: "Overcome" Performed By Live

Wat de pers schrijft:
"Het hele concept van beroemdheid werd opeens oppervlakkig en irrelevant toen de wereld in serieuze problemen zat, en wij werden genoodzaakt om dat op te merken." - Prairie Miller, Long Island PressTERRORISME REGEERT
Terrorisme onder de loep genomen, met de hulp van insiders

Terroristen hebben maar een enkele bedoeling, en die is letterlijk uit hun naam te halen: het verspreiden van terreur. Door anderen angst in te boezemen, proberen ze wereldleiders onder druk te zetten en hun eigen doelen te verwezenlijken. Bovendien maken moderne terroristen gebruik van de nieuwste technologieŽn en gaan ze vaak bijzonder inventief tewerk. Door net als de Mossad in aparte cellen te werken, zijn ze meestal bijzonder moeilijk op te sporen en is het geen sinecure om adequaat te kunnen voorbereiden op mogelijke aanslagen. Elke aflevering van Terrorisme Regeert werd uitzonderlijk goed opgebouwd door de medewerkers van National Geographic en draait om specifieke terroristische aanslagen. Er wordt verteld vanuit het perspectief van insiders, wat voor onthutsende authentieke beelden heeft gezorgd, die worden afgewisseld met interviews. Zowel slachtoffers, experts als een potentiŽle zelfmoordterrorist komen aan het woord.

De drie afleveringen zijn:
ē DVD 1: De Oproep van Al Qaeda (Mass Attack)
ē DVD 2: Gijzeling in Beeld (Hostage Terror)
ē DVD 3: Web van Terreur (Suicide Attacks)

Features
Beeld: 16:9 Anamorphic Widescreen (1.78:1)
Geluid: Dolby Surround 5.1 Engels Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Documentaire
Speelduur: 153 min. [dvd 1: 51 min.] + [dvd 2: 51 min.] + [dvd 3: 51 min.]
Leeftijd: 16, angst en geweld

UIT HET ARCHIEF