:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Stichting Blu-ray Disc Promotie Benelux >> NIEUWSBERICHT: LANCERING BLU-RAY
NIEUWSBERICHT: LANCERING BLU-RAY
Bron: Stichting Blu-ray Disc Promotie Benelux - Datum: 2006-11-07 - Geplaatst door: Werner
STARTSCHOT VOOR NIEUWE STANDAARD VOOR HIGH DEFINITION FILMS, GAMES EN DATAOPSLAG
Blu-ray Disc biedt consumenten ongeëvenaarde ervaring in beeld en geluid

Met een spectaculaire presentatie voor pers en detailhandel in consumentenelektronica en DVD en games werd vandaag in 2FC Studios in Brussel het startschot gegeven voor de introductie van de Blu-ray Disc op de Belgische markt. De Blu-ray Disc is het meest compacte 'next generation' optische mediaformaat, waarmee beeld en geluid in HD-kwaliteit kunnen worden opgenomen en afgespeeld. Blu-ray Disc biedt daarmee een ongeëvenaarde ervaring in high definition beeld en ongecomprimeerd geluid. Een enkele Blu-ray Disc kan een volledige high definition speelfilm bevatten, plus high definition bonus-features, interactieve features, gebundelde video en games. Voor de gebruiker opent dit een geheel nieuwe ervaring, bijvoorbeeld in game playing in complexe visuele omgevingen en een ongekend hoog grafisch detailniveau. De Blu-ray Disc speler is daarbij ook nog €backwards compatible', wat wil zeggen dat ook huidige DVD's op Blu-ray Disc spelers kunnen worden afgespeeld.

Blu-ray Disc: technologie
Blu-ray Disc dankt zijn naam aan de blauwe laserstraal die de data van de nieuwe schijfjes leest (de laser die bij DVD's en CD's gebruikt wordt is rood). De Blu-ray Disc onderscheidt zich door de veel grotere opslagcapaciteit. De Blu-ray Disc laser heeft een golflengte van 405 nm. Conventionele CD's en DVD's gebruiken rode en infrarode lasers van respectievelijk 780 nm en 650 nm. Een belangrijke opgave bij de ontwikkeling van de Blu-ray Disc was het dramatisch vergroten van de opslagcapaciteit. Die staat namelijk op opslaan van allerlei soorten high definition content en interactieve bonusfeatures en gebruikersinterface toe.

De Blu-ray Disc ontwikkelaars moesten daarvoor een nieuwe laserstraal ontwikkelen. De minimum puntgrootte waarop een laser kan worden gericht wordt beperkt door diffractie (het afbuigen van een lasergolf). Het hangt ook af van de golflengte van het laserlicht en de numerieke lensopening. Voor de Blu-ray Disc is de golflengte van de laserstraal verkort en is een hogere numerieke lensopening toegepast (0.05 voor de Blu-ray Disc, vergeleken met 0,6 voor DVD). Ook gebruikt de Blu-ray Disc een dubbel lenssysteem van hogere kwaliteit. De bovenste laag van het Blu-ray Disc schijfje is daarbij veel dunner gemaakt om ongewenste optische effecten te vermijden. Door al deze technologische innovaties kan de laserstraal aanzienlijk beter worden gericht en kan daarmee veel kleinere en dichter bij elkaar geplaatste putjes op het schijfje schrijven en lezen.

Blu-ray Disc: capaciteit
De Blu-ray Disc heeft een enkellaags capaciteit van 27 GB en dubbellaags is dat 50 GB. Vergeleken met de DVD die een enkellaags capaciteit van 4,7 GB en een dubbellaags capaciteit van 8,5 GB heeft, kan op de Blu-ray Disc dus tot vijfmaal méér worden geschreven. Dat maakt de Blu-ray Disc bij uitstek geschikt voor high definition (HD) films en uitgebreide interactieve features en een rijke menunavigatie. Op een 50 GB Blue-Ray Disc kan ongeveer 9 uur high definition (HD) video worden opgeslagen. Voor standaard definition (SD) is dat 23 uur. Een enkele Blu-ray Disc kan een volledige high definition speelfilm bevatten, plus high definition bonus-features, interactieve features, gebundelde video en games. Voor de gebruiker opent dit een geheel nieuwe ervaring, bijvoorbeeld in game playing in complexe visuele omgevingen en een ongekend hoog grafisch detailniveau. De Blu-ray Disc heeft ook hoge bitsnelheid, wat betekent dat data sneller van en naar het opneem- of afspeelapparaat kan worden overgebracht.

Blu-ray Disc: overweldigende steun
De Blu-ray Disc geniet de overweldigende steun van bijna alle belangrijke fabrikanten van consumentenelektronica, 90 procent van de Hollywood studio's en van de grote IT-merken als Dell, HP en Apple. In totaal steunen bijna 200 bedrijven in de CE, IT, media en software de Blu-ray Disc standaard. Bij de presentatie vandaag in Brussel waren TDK, Sony, Samsung, Panasonic, Buena Vista, Sony Pictures HE, Warner Home Video, Twentieth Century Fox en Sony Computer Entertainment vertegenwoordigd. Met aparte presentaties en demonstraties lieten zij het huidige en het op korte termijn komende aanbod zien. Dat bestaat uit Blu-ray Disc spelers, Blu-ray Disc drives en writers, een Blu-ray Disc notebook en een functionerend Playstation 3 met Blu-ray Disc speler en games.

Sprekers tijdens Blu-ray Disc event
Tijdens de introductiebijeenkomst verklaarde Frank Simonis, voorzitter van de European promotions Committee van de Blu-ray Disc Association, 'Met de steun van zeven van de acht filmstudio’s en bijna de gehele consumentenelektronica en IT-industrie en met Sony Playstation 3 als het meest populaire games console, verwachten wij dat Blu-ray Disc de consument de technologie voor high definition entertainment biedt waar hij de komende tien jaar van kan genieten.'

Pieter Swaelens, vice-voorzitter van de European promotions Committee van de Blu-ray Disc Association, liet zien hoe dankzij innovaties in zogeheten hard coating-technologie de Blu-ray Disc schijfjes beter dan ooit beschermd zijn tegen krassen en vingerafdrukken als gevolg van normaal gebruik, vergeleken met de huidige CD en DVD.

Filip van Dyck van onderzoeksbureau GfK Retail & Technologies en Helen Davis Jayalath van het Britse analistenbureau ScreenDigest gaven ieder een onafhankelijke analyse van de markt en een voorbeschouwing van de toekomst van high definition hardware en content.

Volgens Van den Oever zullen de games consoles met high definition spelers de eerste aanzet op de markt geven. 'Dat zal zorgen voor een volstrekt nieuw speelveld vergeleken met het VHS-video en DVD-tijdperk, aldus Filip van Dyck'.

Helen Davis Jayalath stelde: 'De DVD-standaard heeft zijn verkooppiek in financiële waarde al achter de rug en is zelfs aan het dalen. De toenemende beschikbaarheid van high definition en het groeiend bewustzijn daarvan onder consumenten maakt een nieuwe standaard noodzakelijk, als de videosector gelijke tred wil houden met de entertainmentindustrie.'

Over de Stichting Blu-ray Disc Promotie Benelux
De Stichting Blu-ray Disc Promotie Benelux heeft tot doel informatie te geven (of naar informatie te leiden) over het Blu-ray Disc-formaat. In februari 2002 kondigde een grote groep bedrijven de introductie aan van het Blu-ray Disc (BD)-formaat. Dit is dé nieuwe technische standaard voor optische data-opslag. De nieuwe standaard biedt een enorm grote opslagcapaciteit tot 50GB. Dit is bij uitstek geschikt voor high definition video-opnamen en films. Het nieuwe formaat maakt het mogelijk bestaande CD's en DVD's af te spelen, de zogeheten 'backward compatability'. Deelnemende bedrijven in de Stichting Blu-ray Disc Promotie Benelux zijn: Sony, Samsung Electronics, Panasonic, Sony Computer Entertainment, TDK, Warner Home Video, Twentieth Century Fox Home Entertainment, Buena Vista Home Entertainment en Sony Pictures Home Entertainment.

Meer informatie is te vinden op www.stichtingblu-ray.nl
Zie ook www.blu-raydisc.com