:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Buena Vista >> PERSBERICHT: PETER PAN PLATINUM EDITION
PERSBERICHT: PETER PAN PLATINUM EDITION
Bron: Buena Vista - Datum: 2007-01-29 - Geplaatst door: Werner
PETER PAN
Voor het eerst op DVD in Platinum Uitgave

Maak kennis met de ondeugende Peter Pan, de jongen die weigert om volwassen te worden en met zijn gezelschap: zijn pittige feeënvriendinnetje Tinkelbel en de kinderen Wendy, Jan en Michiel. Met elkaar voeren ze een dappere strijd tegen de meest beruchte en luidruchtigste schurk van allemaal: Kapitein Haak.

In 1953 beleeft Peter Pan wereldwijd zijn première in de bioscoop. De film, losjes gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Sir James M. Barrie, wordt een enorm succes. Meer dan drie jaar hebben de beste tekenaars en regisseurs aan de film gewerkt. Onder hen bevinden zich de zogenaamde 'Nine Old Men' zoals Milt Kahl, Frank Thomas, Ward Kimball, Ollie Johnston en Marc Davis. Een betoverend resultaat vol avontuur, fantasie en sterrenstof is het gevolg.

Na jaren is deze geliefde klassieker eindelijk weer verkrijgbaar en voor het allereerst als 2-disc Platinum Uitgave op DVD, op spectaculaire wijze digitaal gerestaureerd, met supergeluid (DEHT 5.1 Dolby Digital) en veel uniek bonusmateriaal, zoals niet gebruikte liedjes, drie nieuwe spellen, bijzonder archiefmateriaal en niet eerder vertoonde scènes.
Ook verkrijgbaar in een Family Duopack, samen met Peter Pan 2: Terug Naar Nooitgedachtland!

Het verhaal
Het is de laatste nacht dat Wendy van Dalen samen met haar broertjes Jan en Michiel op de kinderkamer mag slapen. Vader George vindt het hoogtijd worden dat ze volwassen wordt. Het moet maar eens afgelopen zijn met hun fantasieverhalen over het jongetje Peter Pan, dat maar niet volwassen wil worden. Maar terwijl vader George en moeder Mary 's avonds naar een feest gaan, zet Wendy het raam op een kier. Zij heeft namelijk iets van Peter Pan in haar bezit. Het is zijn schaduw. En misschien – je weet maar nooit – komt hij vanavond langs om zijn schaduw op te halen.

Wendy's wens komt uit. Door het geopende raam flitst Peter Pan naar binnen gevolgd door het ondeugende elfje Tinkelbel. Hij doet Wendy een fantastisch voorstel. Hij vraagt haar mee te vliegen naar Nooitgedachtland, waar je nooit volwassen hoeft te worden. Natuurlijk wil ze, maar wel samen met Jan en Michiel. Denkend aan iets prettigs, met geloof in de eigen vliegkunst én een beetje fonkelende elfenstof van Tinkelbel vliegen ze met zijn allen door het open raam, boven Londen, het avontuur tegemoet.

In Nooitgedachtland wacht hen echter een verrassing. Kapitein Haak, Peter Pans grootste vijand, en zijn bende roekeloze piraten wachten hen op. Vanaf zijn piratenschip vuurt hij een regen van kogels op hen af. Peter Pan moet er wel om lachen maar brengt toch snel Wendy en haar broertjes in veiligheid. Wat volgt is een reusachtig avontuur waarbij ze met zijn allen op zoek gaan naar Tijgerlelie, de dochter van het Indianenopperhoofd, die door Kapitein Haak en zijn rechterhand Meneer Vetje ontvoerd is. Gelukkig krijgen ze net op tijd hulp van de altijd tikkende Krokodil.

Maar Kapitein Haak is vastbesloten zich niet zomaar gewonnen te geven. Hij zal hoe dan ook de schuilplaats van Peter Pan ontdekken. En Tinkelbel helpt hem daarbij! Ze is namelijk jaloers op Wendy, die te veel aandacht van Peter Pan krijgt. Daar krijgt ze later natuurlijk spijt van…

Disney's Peter Pan...
1904 - Het toneelstuk Peter Pan van Sir James M. Barrie wordt voor de allereerste keer in het Duke of York Theatre in Londen opgevoerd. Het stuk krijgt prachtige kritieken en wordt een groot succes. Enkele jaren later bevinden zich onder het publiek de twee jongens Walt en Roy Disney. Ook zij zijn enorm enthousiast. Vooral de vliegende Peter Pan maakt enorme indruk. Niet lang daarna mag Walt zelf op school de hoofdrol in het stuk spelen.

1924 - Paramount Pictures verfilmt Peter Pan met Betty Bronson in de hoofdrol.

1935 - Walt en Roy Disney overwegen Peter Pan te bewerken tot een animatiefilm.

1939 - De eerste besprekingen vinden plaats tussen Walt Disney en het kinderziekenhuis "Great Ornond Street", waaraan Sir James M. Barrie de rechten heeft nagelaten.

1940 – 1948 - Door de beste tekenaars en schrijvers worden de eerste tekeningen, schetsen en verhaallijnen uitgewerkt. Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en financiële problemen vertragen het project.

1949 - De productie van de animatiefilm Peter Pan kan beginnen. Op een aantal punten besluit men af te wijken van het gelijknamige toneelstuk. Peter Pan wordt gespeeld door een jongen in plaats van een meisje, zoals dat jarenlang op toneel plaatsvond. Tinkelbel wordt een elfje met menselijke trekjes. In het toneelstuk was altijd sprake van een betoverend licht. Alle karakters kunnen in de film echt vliegen. Bovendien worden nieuwe karakters toegevoegd zoals de zeemeerminnen en de alsmaar tikkende Krokodil. Een hele nieuwe soundtrack wordt gecomponeerd met zeven swingende liedjes.

1953 - Ruim 4 miljoen toenmalige dollars heeft de productie gekost. Maar dan is er ook
iets prachtigs gemaakt. 5 februari 1953 gaat de animatiefilm Peter Pan in Amerika in première en begint de wereldwijde zegetocht.

Peter Pan op dvd
Unieke uitvoering met speciale verpakking voor de echte verzamelaars. Naast de Disney Classic Peter Pan in 5.1 Disney Enhanced Home Theater is nog extra veel magisch bonusmateriaal toegevoegd.

Technische specificaties 2-disc Speciale Uitvoering
Regie: Clyde Geronimi, Wilfred Jackson & Hamilton Luske
Animatieregie: Milt Kahl, Frank Thomas, Wolfgang Reitherman, Ward Kimball, Ollie Johnston, Marc Davis, Eric Larson, John Lounsbery, Les Clark & Norm Ferguson.
Productie: Walt Disney
Scenario: Milt Banta, William Cottrell, Winston Hibler, Bill Peet, Erdman Penner, Joe Rinaldi, Ted Sears & Ralp Wright
Originele muziek: Oliver Wallace
Naar het originele verhaal van J.M. Barrie

Taalkeuze: Dolby Digital 5.1: Nederlands / Engels / Frans
Ondertiteling: Nederlands / Engels / Engels voor doven en slechthorenden / Frans
Beeldformaat: 16 x 9 – 1.85:1
Speelduur: 74 minuten (exclusief bonusmateriaal)
Leeftijd: vanaf 6 jaar
Te huur op DVD vanaf 27 februari 2007 in een 1-Disc Platinum Uitgave
Te koop op DVD vanaf 28 februari 2007 in een 2-Disc Platinum Uitgave
ook verkrijgbaar in Family Duopack met Peter Pan 2

Bonusmateriaal:
Disc 1:
• Disney's Liedjesselectie
• Peters Pientere Poets: Verhalenboek
• Gesproken toelichting
• Vooruitblik op de gloednieuwe film Tinkerbell
Disc 2:
• Peter Pans virtuele vlucht
• Muziek
- Neverland: Het verdwenen lied
- The Second Star To The Right
- Niet gebruikte scène: The Pirate Song
• Spellen en activiteiten
- Trainen in Fantasieland: Zo word je een Slimme Jongen
- Peter Pan in het Engels: luister en lees mee
• Achter de schermen bij Disney
- Het verhaal van Peter Pan (featurette uit 1952)
- En je zweeft: Peter Pan – De making-of
- Het sprookje van elfje Tinkerbell
- In Walts eigen woorden: "Waarom ik Peter Pan maakte"
- De andere Peter Pan
- Fotogalerijen