:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Dutch FilmWorks >> PERSBERICHT: HONG KONG LEGENDS MAART 2007
PERSBERICHT: HONG KONG LEGENDS MAART 2007
Bron: Dutch FilmWorks - Datum: 2007-03-31 - Geplaatst door: Werner
HONG KONG LEGENDS MAART
Tien Aziatische toptitels samengebracht onder een label
DVD release: 20/03/2007

Toen Bruce Lee in 1971 na zijn acteerwerk in onder andere de Amerikaanse televiseserie The Green Hornet internationaal doorbrak met zijn The Big Boss, wist hij eigenlijk zelf al dat hij een kleine copernicaanse revolutie in de Hong Kong filmwereld had ontketend. Lees zelfvertrouwen bleek niet misplaatst: de markt voor Chinese vechtkunstfilms explodeerde en maakte de weg vrij voor nieuwe actiehelden met originele ideeën, zoals Jackie Chan en Sammo Hung. Later wisten ook Jet Li en andere Chinese acteurs hun stempel te drukken op niet alleen de eigen, maar ook de buitenlandse, cinema.

Al jaren brengt Hong Kong Legends de beste Chinese vechtkunstfilms samen onder een label. Nu hebben tien films - de eerste prenten in een lange reeks - ook nog eens een duidelijk herkenbaar jasje gekregen, zodat niemand nog hoeft te twijfelen: dit zijn niet gewoon films, dit zijn Hong Kong Legends! Nu deze dvd's voor zeer aantrekkelijke prijzen beschikbaar zijn en bovendien visueel duidelijk bij elkaar horen, zijn de Hong Kong Legends toegankelijker voor een breed publiek. Verder zijn alle films in deze reeks digitaal bijgewerkt en hersteld, waardoor de kwaliteit nog beter is dan voordien!

Binnenkort wordt er ook gestart met een eigen website, Make Your Move, waarop gebruikers hun eigen filmpjes kunnen uploaden én meedingen naar knappe prijzen!!! Uniek en vooruitstrevend. Wie al wil oefenen, kan ondertussen deze tien 'single disc editions' al in huis halen:

The Big Boss
De prent waardoor Bruce Lee zowel vechtkunsticoon als filmster werd. Met deze dvd bekijk je The Big Boss in anamorfisch, remastered formaat!

Dragon Lord
Ook Dragon Lord hoort thuis in het rijtje klassiekers van Jackie Chans eerste periode als Chinese filmster. Hierin geraakt Dragon (Chan) per ongeluk betrokken bij de criminele praktijken van een smokkelbende, en dat terwijl hij eigenlijk enkel het hart van een meisje wil veroveren.

Drunken Master
Een absolute klassieker van Jackie Chan, waarin hij zichzelf als de roekeloze vechtersbaas Wong Fei-Hung voortdurend in de nesten werkt. Lang voor regisseur Yuen Woo-Ping de actie van The Matrix orkestreerde, zorgden hij en Chan ervoor dat de wereld bekend geraakte met de waanzinnige 'Drunken Fist' kung fu stijl in deze geweldige, komische vechtfilm.

Eastern Condors
Een stijlvolle oorlogsfilm met spectaculaire kungfugevechten die door velen beschouwd wordt als een hoogtepunt in de carrière van Sammo Hung. In deze ode aan The Dirty Dozen speelt Hung een van de tien veroordeelde criminelen die in ruil voor hun vrijheid een geheime voorraad explosieven terug moeten vinden in de Vietnamese jungle.

Heart Of The Dragon
Een van de vele succesvolle samenwerkingen tussen ex-klasgenoten Jackie Chan en Sammo Hung, waarin politieagent Fung (Chan) zijn eigen dromen opzij heeft geschoven om te kunnen zorgen voor zijn zwakbegaafde broer (Hung). Wanneer deze laatste ontvoerd wordt, zorgt dat voor de achtervolgingen, adembenemende vechtpartijen, spectaculaire stunts en geweldige acrobatiek waar zowel Chan en Hung voor bekend staan, omkaderd door een erg menselijk verhaal waarin beiden ook uitgebreid hun acteertalenten laten bewonderen.

The Magnificent Butcher
Deze eerste keer dat Sammo Hung (jawel, deze superster is werkelijk overal te vinden) en regisseur Yuen Woo-Ping (later verantwoordelijk voor onder andere The Matrix en Crouching Tiger, Hidden Dragon) de handen in elkaar sloegen, resulteerde in een van de indrukwekkendste vechtsènes uit de kungfufilmgeschiedenis. Niet te missen!

The Master
In The Master laat Jet Li duidelijk zien waarom hij maar liefst vijf keer nationaal kampioen Wu Shu van China is geworden. Deze film werd geregisserd én geproduceerd door niemand minder dan Tsui Hark (Once Upon A Time in China Trilogy, The Killer, A Better Tomorrow Trilogy).

Naked Killer
Wie houdt van Nikita, Basic Instinct en de actie van de films van John Woo, zal zeker bekoord geraken door Naked Killer, een erotische actiefilm waar elementen uit die drie verschillende genres in terug te vinden zijn.

The Scorpion King
Wat gebeurt er wanneer je Chin Kar-lok (Swordsman 2, Legend Of Tekken), veteraan Lar Kar-leung en het acrobatische taekwondofenomeen Won Jon bij elkaar brengt voor een film en alles laat produceren door real-life Hong Kong legende Sammo Hung? Wel, je krijgt een spetterende actiefilm vol met de beste vechtscènes die je jezelf kunt inbeelden, natuurlijk!

Zu Warriors From The Magic Mountain
Een revolutionair meesterwerk met Yuen Biao, het derde lid van een drievuldigheid waar verder Biao's vrienden Jackie Chan en Sammo Hung toe behoren. In Zu Warriors From The Magic Mountain vlucht soldaat Dik Mingkei (Biao) tijdens een bloedige veldslag een grot in, waar hij het hoofd zal moeten bieden tegen een oeroude kwaadaardige kracht.THE BIG BOSS

Synopsis:
Wanneer de jonge Cheng (Bruce Lee) door vechtkunstenaar Chen (Hong Kong ster James Tin) wordt ingehuurd om in een plaatselijke ijsfabriek te komen werken, beseft hij nog niet wat hem te wachten staat. Al snel is Cheng getuige van enkele gevechten, maar omdat hij aan zijn moeder heeft beloofd zelf nooit meer op de vuist te gaan, blijft hij aanvankelijk op de achtergrond. Dat verandert echter nadat Chen op een dag per ongeluk een ijsblok op de vloer laat vallen en twee arbeiders een verdacht pakketje tussen het ijs ontdekken. De twee mannen brengen hun vondst naar de baas, die hen prompt geld aanbiedt om hun mond dicht te houden. Beide werkers weigeren, waarna ze allebei vermoord worden. Chen en zijn partner (een jonge James Ching Ying) proberen te weten te komen wat er gaande is, maar ook zij worden gedood. Wanneer de fabriekswerkers in opstand komen, wordt Cheng betrokken partij. Chengs baas slaagt erin zijn stilzwijgen af te dwingen met een promotie, geld en knappe vrouwen, maar dat zorgt er enkel voor dat de jongeman nog meer vervreemdt van zijn grote liefde. Uiteindelijk zal hij de confrontatie met zijn baas moeten aangaan...

Hoewel Bruce Lee als kind reeds in verschillende films had geacteerd en een belangrijke rol had in de Amerikaanse televisieserie The Green Hornet, betekende The Big Boss zijn internationale doorbraak. Bruce Lee incarneert in deze film een Chinese volksheld die aan het eind van de negentiende en het begin van de twintigste euw de Thaise tirannen bevocht, en speelt dankzij zijn enorm charisma zelfs gevestigde waarden van het scherm. Zijn ster was dan ook meteen gemaakt en zou nooit meer tanen.

De choreografie van The Big Boss (dat onder verschillende namen bekend is, waaronder Fists Of Fury, The Chinese Connection en Tang Shan Da Xiong) was echter nog niet volledig in handen van Bruce Lee. Dit is dan ook de enige film waarin Lee (wiens echte naam Jun Fan luidt) geen gebruik maakt van de nunchaku, maar toch zie je hem wel al zijn typische driedubbele stamp (die hij zelf Lee Sam Geuk, of Driebenen Lee, noemde) gebruiken. Bovendien lag hij over twee beslissingen overhoop met de regisseur. In een scène laat een man die door Cheng door een muur wordt gestampt een gat in zijn eigen vorm achter, en ook de scène waarin het slotgevecht wordt beslist, zinde de immer naar meer realisme strevende Lee niet. Dat belette deze film echter niet om in 1971 de best verdienende Hong Kong film aller tijden te zijn en een mijlpaal in de geschiedenis van de vechtkunstfilm te worden. Een absolute klassieker, dus!

Specificaties:
Regisseur: Lo Wei (Fist Of Fury, Karate Tiger, The Killer Meteors)
Cast: Bruce Lee (Fist Of Fury, Way Of The Dragon, Enter The Dragon), Maria Yi (The Chase, Fist Of Fury, A Man Called Tiger), James Tien (Game Of Death, Winners & Sinners, Super Cops), Yin-Chieh Han (The Valiant Ones, Fists To Fight, Blood Sorcery)
Beeld: 16:9 Anamorphic Widescreen (2.35:1)
Geluid: Dolby Surround 2.0 Cantonees Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Martial Arts
Speelduur: 96 Minuten
Leeftijd: 12 jaar, geweldDRAGON LORD

Synopsis:
Na het jaarlijkse sportevenement van hun dorp volgen de twee vrienden Dragon (Jackie Chan) en Cowboy (Mars) de meisjes doorheen de straten, zoals ze dat wel vaker plegen te doen. Beiden geraken onder de indruk van de knappe Alice (Sidney Yim). Dragon probeert het meisje op listige wijze voor zichzelf te winnen, maar maakt zich uiteindelijk belachelijk. De daaropvolgende ruzie tussen hem en Cowboy blijft echter niet lang duren, en al gauw zijn beiden weer op het versierpad... Een pad dat onderbroken wordt wanneer ze Tiger tegen het lijf stuiten. Tiger is op de vlucht voor de bende misdadigers waar hij bijhoorde. Zelf wil hij niets meer met hen te maken hebben, maar zijn medemakkers denken daar helemaal anders over en het duurt dan voor ze Tiger terugvinden. Dragon en Cowboy besluiten het ex-bendelid te helpen en gaan de confrontatie met de bende aan...

Dragon Lord begint spectaculair: in een spel moeten meer dan honderd deelnemers, die verdeeld zijn in vier teams, een enorme toren van bamboe opklimmen om daar een soort bal uit te halen en die vervolgens naar het doel te slepen. Jackie Chan regisseerde deze film zelf en was dankzij zijn eerdere successen in Hong Kong en eerste moeilijke pasjes in Hollywood in staat om enorme budgetten te eisen of een film gewoon te laten vallen. Oorspronkelijk duurde Dragon Lord maar liefst vijf uur, maar onder druk van de filmstudio dook Chan zelf de montagekamer in om een commerciëlere versie te kunnen maken. Dat hij toen al een echte perfectionist was, mag duidelijk zijn: voor een welbepaalde scène van vijftien seconden gebruikte hij maar liefst duizend verschillende takes! Zoals in zoveel films van Jackie Chan, combineert Dragon Lord humor, actie, stunts en vechtscènes in een zinderende film, die vooral dankzij de geweldige openingscène en de zinderende finale van twaalf minuten erg veel indruk maakt.

Specificaties:
Regisseur: Jackie Chan (Young Master, Police Story, Who Am I?)
Cast: Paul Chang (Winners & Sinners, Wheels On Meals, The Actress), Jackie Chan (Rush Hour, Shanghai Knights, New Police Story), Wai-Man Chan (Project B, Lee Rock, Lost In Time), Mars (Fist Of Fury, Winners & Sinners, Police Story)
Beeld: 16:9 Anamorphic Widescreen (2.35:1)
Geluid: Dolby Digital 5.1 Cantonees Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Martial Arts
Speelduur: 92 Minuten
Leeftijd: 16 jaar, geweldDRUNKEN MASTER

Synopsis:
Wong Fei Hung (Jackie Chan) is een impulsieve jongeman die er voortdurend in lijkt te slagen zichzelf in de nesten te werken. Na een van zijn vele streken stuurt zijn vader hem naar een oude bedelaar die bekend staat als de 'dronken meester'. Hij leert Hung hoe hij zichzelf moet voortbewegen als een dronkaard, zodat hij zijn tegenstanders kan verrassen met vreemde, onverwachte, maar erg effectieve vechttechnieken. De kersverse student moet daarvoor echter een rigoreuze training doorstaan, die hem tot de rand van de volledige uitputting zal drijven...

Drunken Master was dé doorbraakfilm van Jackie Chan. Chan werd (na het iets minder geslaagde Little Tiger Of Canton en het uitstekende Snake In The Eagle's Shadow) opnieuw gepaard aan de legendarische acteur Simon Yuen en de relatie tussen deze meester en zijn student is een van de meest gekopieerde relaties in de geschiedenis van de vechtkunstfilm. De spanning tussen het duo zorgt regelmatig voor vuurwerk, maar het is ook de geïnspireerde regie van Yuen Woo Ping die de film zo speciaal maakt. Jackie Chan zei ooit dat hij niet de volgende Bruce Lee, maar de eerste Jackie Chan wilde worden. In een periode dat er overal na de dood van Bruce Lee werd gezocht naar een opvolger die zoveel mogelijk op hem leek, was dat een boude uitspraak, maar Drunken Master laat perfect zien wat Chan bedoelde: hij stond namelijk aan de wieg van een uniek genre, waarbij adembenemende actie, gewaagde stunts, slapstick en humor perfect met elkaar worden gecombineerd.

Met een regisseur als Ping (die later werd aangetrokken om de vechtchoreografie of actieregie voor onder andere Crouching Tiger, Hidden Dragon, The Matrix trilogie en de Kill Bill films voor zijn rekening te nemen) aan het roer en een van energie bruisende Jackie Chan kon het eigenlijk niet mis gaan. Chan rekent acteurs als Buster Keaton, Charlie Chaplin en Harold Lloyd tot zijn grote inspiratiebronnen en werd uitstekend voorbereid door zijn eigen ouders, die hem vanaf zesjarige leeftijd les gaven aan de China Drama School. Daar leerde hij zingen, dansen en acteren en bekwaamde hij zich in de vechtkunsten. Mede dankzij Drunken Master werd deze echtgenoot van een ex-Miss Asia, Member of the Order of the British Empire, Chevalier des Arts et des Lettres, houder van de Silver Bauhnia Star, eredoctor in de sociale wetenschappen, erelid van de Hong Kong Academy of Performing Arts, ereambassadeur voor de vrede voor de Harvey Ball Foundation, beste vriend van Steven Seagal en Sylvester Stallone, getalenteerde zanger, acteur, producer, regisseur, choreograaf, scenarist en stuntman alom bekend voor zijn inventieve vecht- en stuntscènes.

Jackie Chan doet altijd zijn eigen stunts en verwacht van de acteurs waar hij mee werkt hetzelfde (al is hij iets toegeeflijker voor Hollywood). Hij staat dan ook met stip bovenaan op de internationale zwarte lijst voor verzekeraars en diende na de vele gevaarlijke stunts in Police Story zelfs zijn eigen verzekeringsmaatschappij op te richten omdat niemand hem en zijn films nog wilde verzekeren. "Het is heel belangrijk dat ik gewond geraak," zei hij ooit over zijn films, maar ook het volgende: "De advertenties beweren dat ik geen angst ken, maar dat is alleen maar publiciteit. Iedereen die denkt dat ik niet enorm veel schik heb wanneer ik een van mijn stunts aan het doen ben is gekker dan ik ben."

Jackie Chan: een icoon, en iemand wiens films gewoon moéten gezien worden!

Specificaties:
Regisseur: Yuen Woo Ping (The Magnificent Butcher, Miracle Fighters, Wing Chun)
Cast: Jackie Chan (Armour Of God, Miracle, Shanghai Noon), Yuen Siu Tien (Snake In The Eagle's Shadow, The Buddhist Fist, Mantis Fist Fighter), Hwang Jang Lee (Shaolin Wooden Men, Karate Tiger II, Street Soldiers), Hsu Hsia (Soul Of The Sword, Death Duel, Snake In The Eagle's Shadow)
Beeld: 16:9 Anamorphic Widescreen (1.78:1)
Geluid: Dolby Surround 2.0 Mandarijn Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Martial Arts
Speelduur: 106 Minuten
Leeftijd: 12 jaar, geweldEASTERN CONDORS

Synopsis:
Ming-Sun Tun (Sammo Hung) wordt samen met negen andere Chinees-Amerikaanse gevangenen gerecruteerd om naar de jungle van Vietnam te reizen. De opdracht: een geheime voorraad wapens die daar na de Vietnamoorlog werd achtergelaten door Amerikaanse soldaten recupereren. De beloning: gratie, tweehonderdduizend dollar én een verblijfsvergunning. Tun zelf werd onterecht veroordeeld en is vast van plan te slagen in zijn opdracht. In Vietnam krijgen hij en zijn team de hulp van drie vrouwelijke Cambodjaanse guarilla's en een lichtjes overmoedige vechtkunstenaar...

Jackie Chan, die samen met regisseur, choreograaf en acteur Sammo Hung en met Yuen Biao school liep, beweerde in interviews herhaaldelijk dat Sammo Hung meer talent had dan hijzelf. Van Biao wist hij altijd te vertellen dat hij sneller stampte. Beide beweringen lijken hout te snijden, want Hung en Biao schitteren in deze oorlogsfilm, die schatplichting is aan The Dirty Dozen, Rambo, Missing In Action en The Deer Hunter, zonder aan eigenheid of aantrekkingskracht te verliezen. Hung wordt door sommige recensenten de beste actieregisseur ter wereld (na John Woo) genoemd, en brengt zijn eigen flitsende vechtscènes, halsbrekende stunts en innoverende actie inderdaad perfect in beeld, met veel uitstekend camerawerk. Wie een surround systeem heeft, zal deze film overigens zeker met de luidsprekers op de juiste plaatsen willen bekijken, want de actie is wel degelijk overal te horen! Pikant detail: Hungs huidige echtgenote heeft een niet onbelangrijke rol in deze film, waarin je een afgeslanktere versie van deze geweldige acteur te zien krijgt. Hung nam immers een privétrainer onder de arm om af te vallen en zo de moeilijkste stampen die hij met zijn eigen stuntteam had bedacht zonder enige problemen te kunnen uitvoeren!

Specificaties:
Regisseur: Sammo Hung (Close Encounters Of The Spooky Kind, The Prodigal Son, Dragons Forever)
Cast: Sammo Hung (Enter The Dragon, Project A, Sha Po Lang), Yuen Biao (Enter The Dragon, The Valiant Ones, Project A), Joyce Godenzi (Paper Marriage, Dragon Versus Phoenix, The Raid)
Beeld: 16:9 Anamorphic Widescreen (2.35:1)
Geluid: Dolby Digital 5.1 Cantonees Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Martial Arts
Speelduur: 94 Minuten
Leeftijd: 16 jaar, geweldHEART OF THE DRAGON

Synopsis:
Tat 'Ted' Fung (Jackie Chan) is een politieagent die langzaam maar zeker carrière aan het maken is binnen zijn departement. Toch is Ted uitgeblust aan het geraken. Al jaren droomt hij er immers van om zeilman te worden, maar zijn aspiraties worden gedwarsboomd door Teds zwakzinnige en naïeve broer Danny (Sammo Hung). Danny is volwassen, maar gedraagt zich nog steeds als een kind en probeert ook nog steeds mee te spelen met de lokale jeugd. Hij wordt echter vaak gepest en wil aan zijn broer bewijzen dat hij wel degelijk onafhankelijk kan zijn. Tijdens zijn pogingen om werk te vinden, loopt het echter mis: hij wordt gekleineerd, wat zijn zelfvertrouwen nog meer ondermijnt. Ondertussen lijdt ook Teds relatie met zijn liefdevolle vriendin (Emily Chu) onder de problemen waar hij mee worstelt. Terwijl Ted weg is, aanziet een koerier Danny tijdens een spelletje politie en boef verkeerdelijk als echte politieagent. Zo komt de zwaarlijvige Danny in het bezit van de buit van een recente overval, maar al snel komen ook de overvallers zelf te weten wat er aan de hand is. Danny wordt gekidnapt en Ted zal moeten kiezen tussen de twee belangrijkste dingen in zijn leven: zijn familie of zijn carrière.

Heart Of The Dragon is een van de vele films waarin jeugdvrienden en klasgenoten Sammo Hung en Jackie Chan de handen in elkaar sloegen. Hung regisseerde en maakte een film die sterk afwijkt van de komische actieprenten waarvoor zowel hij als (vooral) Jackie Chan bekend staan, terwijl Chan een rol mocht spelen die sterk afwijkt van het soort personages die hij gewoonlijk incarneert: die van een depressieve, lichtjes egoïstische agent. Ook geduldige actiefans worden echter verwent, want buiten een spectaculaire achtervolging met de auto (met Chan écht aan het stuur) is er ook de sublieme finale: een geweldige opeenvolging van spectaculaire actiescènes!

Specificaties:
Regisseur: Sammo Hung (Burger Cop, Mr. Nice Guy, Once Upon A Time In China VI), Fruit Chan (Made In Hong Kong, The Longest Summer, Dumplings)
Cast: Jackie Chan (The Cannonball Run, Miracle, Drunken Master II), Sammo Hung (Seven Warriors, Martial Law, Men Suddenly In Black), Emily Chu (A Better Tomorrow, Rouge, Ghostly Love)
Beeld: 16:9 Anamorphic Widescreen (1.78:1)
Geluid: Dolby Surround 2.0 Mandarijn Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Martial Arts
Speelduur: 106 Minuten
Leeftijd: 16 jaar, geweldTHE MAGNIFICENT BUTCHER

Synopsis:
De jonge slager Lam Sai-wing (Sammo Hung) is een van de meest veelbelovende vechtkunststudenten van de legendarische meester in hung gar, Wong Fei-Hung (hier voor de zoveelste keer gestalte gegeven door veteraan kwan Tak-Hing, die twintig jaar lang en in ongeveer honderd films de rol van Wong Fei-Hung voor zijn rekening nam). Wing is echter enorm impulsief en nadat hij per een man in elkaar slaat die hij ten onrechte aanziet als een dief, besluit Kao (Lee Hoi-Sang), de kungfumeester van een rivaliserende school, om Fei-Hung uit te dagen. Net wanneer alles weer rustig lijkt te worden, kidnapt Kao's zoon, Tai-Ho (Fung Hak-On) een jonge vrouw, die achteraf de echtgenote van Wings verloren gewaande broer blijkt te zijn. Het ene misverstand volgt het andere op en Wing wordt betrokken in een opeenvolging van wraakacties die zullen resulteren in tragedie en dood.

The Magnificent Butcher is een geweldige vechtkunstfilms die alle elementen die typisch zijn voor de Hong Kong cinema met elkaar verenigt: verschillende soorten kungfu (van traditionele wing chun tot de ijzeren palm technieken, een slangenstijl, een dronken stijl en een hilarische kattenstijl waarbij de meester miauwt en krabt), halsbrekende stunts, adembenemende acrobatiek, complexe choreografie, misverstanden, wraakacties (zowel 'je hebt mijn broer gedood, nu moet ik wraak nemen' als 'je hebt mijn zoon gedood, nu moet ik wraak nemen' behoort tot de dialogen), het aankondigen van de gebruikte technieken, overdreven geluidseffecten, tassen als wapens, scheten laten naar de tegenstanders, een gevecht met kalligrafie, dansen op wijnkruiken en meer! Yuen Woo-Pings regie is geïnspireerd. Lang voor hij meewerkte aan The Matrix trilogie zat de man al aan zijn creatieve hoogtepunt en bovendien werd hij geholpen door de geniale Sammo Hung, die in de aftiteling echter niet als regisseur vernoemd wordt. Twijfel hoeft er niet te bestaan, want de meeste recensenten zijn het erover eens dat The Magnificent Butcher geldt als een van de mijlpalen in de Chinese vechtkunstfilmgeschiedenis!

Specificaties:
Regisseur: Yuen Woo-Ping (Drunken Master, Dreadnaught, Tiger Cage, Sammo Hung (The Iron-Fisted Monk, Knockabout, Pedicab Driver)
Cast: Sammo Hung (Eternal Conflict, Two Toothless Tigers, Eight Tales Of Gold), Yuen Biao (Broken Oath, Jade Tiger, Above The Law), Lee Hoi-San (The Invincible Armour, Jian, Disciples Of The 36th Chamber)
Beeld: 16:9 Anamorphic Widescreen (2.35:1)
Geluid: Dolby Digital 5.1 Cantonees Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Martial Arts
Speelduur: 105 Minuten
Leeftijd: 12 jaar, geweldTHE MASTER

Synopsis:
De jonge Jet (Jet Li) komt vanuit Hong Kong aan in het zonovergoten Los Angeles om daar zijn meester, de oude "Oom" Tak (gespeeld door Hong Kong ster en vechtchoreograaf Wah Yuen) op te zoeken. Oom Tak heeft zich teruggetrokken als vechtkunstleraar en verdient tegenwoordig de kost als kruidendokter, maar eenmaal aangekomen ontdekt Jet dat de apotheek volledig vernield is achtergelaten. Bovendien is er geen enkel spoor van Oom Tak te vinden. Buiten loopt Jet de knappe May (Crystal Kwok) tegen het lijf. De jonge vrouw weet hem te vertellen dat ze werkt voor de geldinstantie die Taks kruidenwinkel financiert. Ze heeft echter al geruime tijd geen enkele betaling meer ontvangen en wil net als Jet zo snel mogelijk ontdekken waar de kungfumeester zich bevindt. Een en ander lijkt te maken te hebben met de egocentrische Johnny (kickbokskampioen Jerry Trimble), een agressieve vechtersbaas die koste wat het kost wil bewijzen dat hij de enige echte vechtkunstmeester van zijn regio is. Johnny is er al in geslaagd alle andere meesters in de buurt te verslaan, en lijkt niet van plan zijn plannen te laten dwarsbomen door een Chinees...

The Master was de eerste Amerikaanse productie waarin actiester Jet Li zijn kunnen mocht etaleren. Voor deze prent werd er beroep gedaan op een voornamelijk Amerikaanse crew, maar regisseur Tsui Hark en Jet Li zouden later furore maken met de geweldige Once Upon A Time In China trilogie, die het zowel Hark als Li mogelijk maakte om zich stevig in de top vechtkunstfilmers en -acteurs te nestelen. Dat Jet Li een actiester werd, heeft zijn vader jammer genoeg niet kunnen meemaken. Papa Li stierf immers toen Jet nog maar twee jaar oud was, waardoor vooral Jets leraars erg veel invloed hebben gehad op zijn ontwikkeling. Het was zelfs zijn leraar lichamelijke opvoeding die toen Jet Li acht jaar was opmerkte dat de jongen gratieuzer en behendiger was dnan de andere leerlingen en hem daarom naar de bekende amateursportschool in Peking stuurde. Daar werd hij getraind in de wu shu, de nationale sport van China (een soort showversie van kungfu). Leraar Wu Bin zag al snel dat Jet Li enorm veel potentieel én een uitzonderlijk doorzettingsvermogen had en begon hem ook privéles te geven. Wu Bin was echter meedogenloos voor Jet Li, schreef een eigen dieet uit voor zijn leerling en liet hem drie keer harder trainen dan zijn andere studenten. Toen Jet Li elf was, won hij daardoor de Chinese nationale kampioenschappen, wat hem een bezoek aan de Amerikaanse president Richard Nixon opleverde. Li maakte indruk met zijn kennis van verschillende vechtstijlen (waaronder tai chi ch'uan, tong beiquan, apenstijl, chan ch'uan, speer- en zwaardvechten en meer) en won de Chinese nationale kampioenschappen nog eens vier keer. Ook de filosofische personages die Li vaak neerzet in zijn films hebben echter een basis in de werkelijkheid, want tussendoor bleef Jet Li (filosofische) kennis vergaren van alle oude meesters (en zelfs opera-acteurs en dansers) in Peking. Nadat hij als tiener al de trainer werd van het nationale wu shu team, stortte hij zich in 1976 op de film. De rest is, zoals men dat pleegt te zeggen, geschiedenis.

Specificaties:
Regisseur: Tsui Hark (Swordsman, King Of Chess, The Blade)
Cast: Jet Li (Once Upon A Time In China, Hero, Fearless), Wah Yuen (Fist Of Fury, Dragons Forever, Hero), Crystal Kwok (Police Story II, Doctor Vampire, Hei Xue), Jerry Trimble (Heat, Starquest II, Charlie's Angels)
Beeld: 16:9 Anamorphic Widescreen (1.85:1)
Geluid: Dolby Digital 5.1 Cantonees Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Martial Arts
Speelduur: 89 Minuten
Leeftijd: 16 jaar, geweldNAKED KILLER

Specificaties:
Een nietsvermoedende jongevrouw wandelt rustig door de donkere straten van Hong Kong terwijl ze gevolgd wordt door de camera. Eenmaal thuis aangekomen zet ze wat muziek op en springt ze de douche in, terwijl ze gevolgd wordt door een geheimzinnige man. Iedereen kent de hierboven beschreven openingscène wel uit duizend andere films. Het verschil is hier echter dat de vrouw niemand minder is dan Princess (Carrie Ng), een koelbloedige huurmoordenares. Het appartement is niet van haar, maar van de man die haar aanvankelijk lijkt te volgen. Hij is haar doelwit.

Regisseur Clarence Ford maakte een erg gewelddadige, trashy Hong Kong film, van het soort dat Quentin Tarantino spontane orgasmes bezorgt. Simon Yam (bekend van onder andere Full Contact) speelt Tinam, een getraumatiseerde flik die impotent is geworden nadat hij per ongeluk zijn eigen broer neergeschoten heeft. Omdat Tinam de nare gewoonte heeft ontwikkeld om nerveus te worden en zelfs over te geven wanneer er wapens in de buurt zijn (niet bepaald de meest positieve eigenschap voor een politieagent), probeert de hoofdcommissaris van zijn afdeling hem al een tijdje te overtuigen om professionele hulp te zoeken, maar zelf wil hij daar niets van weten.

Tinam wordt belast met het oplossen van een reeks brutale moorden van seksuele aard en loopt al snel de voluptueuze Kitty tegen het lijf - een huurmoordenares die de genitaliën van de mannen die ze vermoordt verwijdert. Kitty haat mannen sinds haar vader vermoord werd door het vriendje van haar stiefmoeder, maar dat belet Tinam niet om verliefd op haar te worden. Net wanneer het er begint naar uit te zien dat hij en Kitty misschien toch een toekomst als koppel zouden kunnen hebben, slaagt de Kitty erin de moordenaar van haar vader en zijn partners te vinden, waarna ze hen tot op de laatste man afslacht. Dit wekt de belangstelling van Sister Cindy (Madoka Eugawara), een ervaren huurmoordenares die prompt beslist om Kitty aan te nemen en haar een nieuwe identiteit te geven.

Nadat ze samen op spectaculaire wijze een Japanner doden, ontdekken Sister Cindy en Kitty dat er een contract is geopend om hen het zwijgen op te leggen. Tot overmaat van ramp blijkt de moordenares die werd ingehuurd Princess te zijn, een oude studente van Sister Cindy. Wanneer Tinam en Kitty elkaar eindelijk terugvinden en de passie oplaait, krijgen ze bovendien af te rekenen met Baby, het dodelijke vriendinnetje van Princess, die jaloers is omdat Princess ook wel oog heeft voor haar vrouwelijk doelwit...

Naked Killer is een ultrageweldadige, originele film, waarin de nadruk ligt op een over the top verhaallijn die vooral dient om de explosieve actiescènes aan elkaar te rijgen, en een tempo dat op geen enkel moment langer dan enkele minuten vertraagt. Peter Pau, de Oscarwinnende cinematograaf, verzorgde de openingscène. Erg veel bloot is er niet te zien in Naked Killer, maar let op de scène waarin de twee huurmoordenaressen gezellig aan het bijpraten zijn in bad terwijl hun recentste slachtogger bloed aan het lekken is in het water en de scène die zeer sterk refereert naar (lees: gejat is van) Basic Instinct. Geweldig!

Specificaties:
Regisseur: Clarence Ford (The Greatest Lover, Remains Of A Woman, Passion)
Cast: Chingmy Yau (Lee Rock, Blind Romance, Young & Dangerous II), Carrie Ng (City On Fire, Days Of Tomorrow, C'est La Vie, Mon Chéri), Simon Yam (Miracle, Once Upon a Time in China, Exiled), Madoka Sugawara, Wai Yiu (Dragon In Jail, Foxy Spirits, Rose)THE SCORPION KING

Synopsis:
Het Hong Kong van de jaren twintig. Yu Shu (Chin Kar Lok) is een verwende en luie geneeskundestudent die zijn dagen doorbrengt met het tekenen van stripverhalen waarin zijn denkbeeldige helden de hoofdrol spelen. Het duurt dan ook niet lang voor hij erin slaagt om van school weggestuurd te worden. De bedoeling is dat hij zal beginnen werken in het noedelrestaurant van zijn oom, Meester Lo (Lau Kar Leung), maar onderweg stuit hij op een jongedame in nood (May Lo). Yu Shu blijkt alleen niet in staat te zijn om het meisje te redden van een leven als prostituee, maar met de hulp van bodybuilder Bull (Frankie Chan) slaagt hij er toch in samen met haar de triaden te ontlopen. De Chinese criminelen en hun leider, de 'Scorpion King' (Won Jin), zijn vast van plan om wraak te nemen, maar voor het zover is, krijgt Yu Shu onderricht van zijn oom. Deze leert zijn neef om te koken. Aanvankelijk beseft Yu Shu niet dat hij eigenlijk vechttechnieken aan het leren is, maar uiteindelijk zal hij zijn zopas verworven kennis moeten gebruiken om zowel zichzelf als zijn dierbaren te verdedigen tegen de Scorpion King en de triaden.

Het verhaal van The Scorpion King zal ongetwijfeld bekend voorkomen, maar dit is dan ook een film die vooral steunt op de geweldige vechtscènes. Veteraan Lau Kar Leung maakt twee jaar voor Drunken Master II opnieuw indruk met zijn geraffineerde hung gar kungfu, maar wie Won Jin aan het werk ziet, zal moeilijk kunnen begrijpen waarom deze Koreaan niet meer films gemaakt heeft. Als vreemde eend in de bijt levert Won Jin een prachtige prestatie af die zijn Chinese collega's zonder enige moeite naar de kroon steekt. De stijl die in Jins thuisland het meest beoefend wordt, is natuurlijk taekwondo, maar in deze film demonstreert hij een indrukwekkende 'schorpioenenstijl'. Daarbij valt vooral zijn atletisch vermogen op, dat hij naar verluidt heeft aangekweekt omdat hij niet wist dat heel wat stunts die in Chinese films te zien zijn worden uitgevoerd met behulp van kabels. Won Jin bleef dan maar trainen tot hij dezelfde bewegingen kon uitvoeren... maar zonder enige hulpmiddelen! Volgens bepaalde geruchten zou Won Jin aan AIDS gestorven zijn, maar enkele jaren geleden werd hij onder andere opgemerkt op de set van Jackie Chans The Accidental Spy. Overigens werd The Scorpion King geproduceerd door niemand minder dan Sammo Hung.

Specificaties:
Regisseur: David Lai (Lost Souls, Saviour Of Souls, Timeless Romance)
Cast: Chin Kar Lok (Eastern Condors, The Swordsman II, Drunken Master II), Won Jin (Women On The Run, China Strike Force, No Problem 2), Lar Kar-leung (Double Dragon, Drunken Master II, Seven Swords), May Lo Mei-Mei (Passion, The Banquet, Girls Without Tomorrow)
Beeld: 16:9 Anamorphic Widescreen (1.78:1)
Geluid: Dolby Digital 5.1 Mandarijn Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Martial arts
Speelduur: 96 Minuten
Leeftijd: 12 jaar, geweldZU WARRIORS FROM THE MAGIC MOUNTAIN

Een revolutionair, visueel verpletterend meesterwerk vol magistrale martial arts en baanbrekende special effects!

Synopsis:
In het China van de vijfde eeuw probeert de jonge scout Dik Mingkei (Yuen Biao) tijdens een bloederige veldslag tussen twee vijandelijke legers zijn eigen hachje te redden door een opening in het lugubere Zugebergte in te springen. Daar komt hij terecht in een mystieke wereld, waar de eenzame zwaardvechter Ting Yin (Adam Cheng) hem redt uit de kluwen van een aantal demonen. Onderweg ontmoeten Mingkei en Yin de monnik Hsiao Yu (Damian Lau) en diens student, Yi Chen (Mang Hoi). Wanneer dit viertal de bovennatuurlijke wachter Long Brows (Sammo Hung) leert kennen, vertelt deze hen dat hij belast is met het beschermen van de wereld tegen de kwaadaardige Bloeddemon. Het probleem is dat hij over 49 dagen zal ontheven zijn van deze taak. Minkei, Yin, Yu en Chen zullen in die tijd twee magische zwaarden moeten vinden. Enkel met deze wapens kan de Bloeddemon bestreden worden. Ondertussen is monnik Hsiao Yu echter vergiftigd met een substantie die hem uiteindelijk zal transformeren in een dienaar van de Bloeddemon...

Zu Warriors From The Magic Mountain was in 1983 een echte mijlpijl voor de filmwereld van Hong Kong. Nooit eerder had een Chinese film kunnen rekenen op zulke dure en geweldige speciale effecten. Dat alles er zo goed uitziet, hoeft niet te verwonderen: dezelfde mensen die ook aan de klassiekers Star Wars: A New Hope, Star Trek: The Motion Picture en Tron hadden gewerkt, werden aangetrokken om ook deze Oosterse film van de best mogelijke effecten te voorzien. Het resultaat is een epische film met indrukwekkende sets en spectaculaire vechtscènes. Voor dat laatste stonden actiesterren als Yuen Biao en Sammo Hung garant, terwijl Tsui Hark alles in goede banen wist te leiden. Zu Warriors From The Magic Mountain is geïnspireerd door een krantenserie die tijdens het einde van de jaren twintig erg bekend was in China en zet er dankzij de samenwerking tussen Oost en West ronduit schitterend uit. Hark is een van de meest invloedrijke regisseurs die actief zijn binnen de Hong Kong cinema, maar zelf heeft de man mogen proeven van verschillende culturen. Hark werd immers wel geboren in China, maar zijn opvoeding vond plaats in Vietnam. Hij liep school in Texas en begon met films te maken toen hij in New York woonde. Dankzij deze vele verschillende invloeden wist Hark een aantal innoverende en baanbrekende films te maken, waaronder dus deze Zu Warriors From The Magic Mountain.

Specificaties:
Regisseur: Tsui Hark (Shanghai Blues, Swordsman, Once Upon A Time In China)
Cast: Yuen Biao (The Valiant One, Wheels On Meals, Rosa), Adam Cheng (The House Of 72 Tenants, The Legend, The Dark Tales), Brigitte Lin (Police Story, Peking Opera Blues, Bishonen), Mang Hoi (Dragon Lord, Pedicab Driver, Close Encounters Of The Spooky Kind II), Moon Lee (Mr. Vampire, Mission Kill, Angel Force), Sammo Hung (Legend Of The Dragon, The Astonishing, Around The World In 80 Days)
Beeld: 16:9 Anamorphic Widescreen (1.85:1)
Geluid: Dolby Digital 5.1 Cantonees Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Martial Arts
Speelduur: 94 Minuten
Leeftijd: 12 jaar, geweld

UIT HET ARCHIEF