:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Dutch FilmWorks >> PERSBERICHT: NIEUWE HONG KONG LEGENDS
PERSBERICHT: NIEUWE HONG KONG LEGENDS
Bron: Dutch FilmWorks - Datum: 2007-06-12 - Geplaatst door: Werner
HONG KONG LEGENDS JUNI
Nog eens tien klassiekers uit de Aziatische cinema én een 'best of'!
DVD release: 05/06/2007

In april stak Dutch FilmWorks al tien Aziatische topfilms in een rood jasje onder de noemer Hong Kong Legends. We beloofden toen dat er nog meer films zouden volgen en nu is het dan zover! Er is echter ook een extraatje: niet worden er tien titels toegevoegd aan de reeks, de prenten worden ook nog eens aangevuld met het geweldige The Best Of Martial Arts; waarin de allerbeste vechtscènes op pelicule worden samengebracht!

Oosterse films inspireren elk jaar honderdduizenden jongeren en volwassenen om met vechtkunsten te beginnen. Toch zijn niet alle Aziatische films gericht op kungfu, taekwondo, vietvodao, muaythai of karate. De hypergestyleerde actie van John Woo, de schietballetten die je in heel wat hedendaagse films aantreft, spannende horror en indringende karakterportretten horen eveneens thuis in de prenten die ons vanuit het Oosten bereiken. Hong Kong Legends concentreert zich echter vooral op de pure Aziatische actiefilm. In juni worden dat:

• The Best Of Martial Arts
Een terecht geprezen compilatiefilm waarin de allerbeste vechtscènes uit de filmgeschiedenis te zien zijn. Met onder andere de legendarische filmgevechten tussen Jackie Chan en Benny 'the Jet' Urquidez, Bruce Lee en Chuck Norris, en de spectaculairste actiescène die onze eigen Jean-Claude Van Damme ooit heeft opgenomen.

• Fist Of Fury
Fist Of Fury was de tweede film die Bruce Lee ooit maakte. In deze prent etaleert Bruce Lee niet alleen zijn vechtkunsten, hij toont ook voor de eerste keer hoe zijn jeetkunedo gebruikt kan worden tegen karate en hoe spanningen tussen Chinezen en Japanners ooit voor heel wat onrust zorgden in zijn thuisland.

• Iron Monkey
Deze vechtkunstklassieker uit 1993 kreeg enkele jaren geleden dankzij niemand minder dan fan van het eerste uur Quentin Tarantino toch nog de distributie die hij verdiende. Iron Monkey werd geregisseerd door meester Yuen Woo Ping, die ook de vechtscènes van zowel The Matrix als Crouching Tiger, Hidden Dragon voor zijn rekening nam. Iron Monkey werd onmiddellijk de hemel ingeprezen door de recensenten, die ook Once Upon A Time In China, waarvan deze film een soort 'prequel' is, danig wisten te appreciëren.

• Magnificent Warriors
Michelle Yeoh, die al schitterende in onder andere Crouching Tiger, Hidden Dragon en de Bondfilm Tomorrow Never Dies, laat ook in Magnificent Warriors zien waarom Jackie Chan haar in het begin van haar carrière voorstelde als een grote actiester. In deze film speelt Yeoh een soort vrouwelijke Indiana Jones die een opstand moet leiden tegen de Japanse bezetters.

• Once Upon A Time In China
Once Upon A Time In China is zowel een actiefilm als een liefdesverhaal en een geschiedenisles, die zo succesvol was dat het einde van de reeks films die zouden volgen nog steeds niet in zich is. Dankzij het verbluffende regiewerk van regisseur Tsui Hark, de uitstekende acteerprestaties, het erg goede verhaal, dat handelt over de steeds toenemende invloed van de westerse cultuur op het China van de negentiende eeuw en natuurlijk de ontzagwekkende vechtscènes lokte Once Upon A Time In China een zelden gezien aantal bezoekers in China. In de hoofdrol: Jet Li, in wat mogelijk zijn allerbeste rol als actiester is.

• Police Story
Wie wil weten waarom geen enkele verzekeringsmaatschappij in Hong Kong nog wil samenwerken met Jackie Chan, hoeft maar naar de bloopers te kijken die tijdens de aftiteling van Police Story getoond worden. Dankzij deze film, waarin Chan voor het eerst (maar zeker niet het laatst) agent Chen Chia-Chu (of 'Kevin' Chan) incarneerde, werd Jackie Chan nog beroemder dan hij al was. Een perfecte mengeling van actie en komedie, met gelauwerde actrices als Brigitte Lin en Maggie Cheung in twee van de hoofdrollen.

• The Postman Fights Back
Ma (Leung Ka Yan) is een postbode die actief is in het platteland van een China dat verscheurd wordt door politieke conflicten en de machtstrijd tussen lokale oorlogsheersers. Nadat de verantwoordelijken van de dorpen waar hij voor werkt hem vertellen dat ze hem niet meer kunnen betalen, bieden enkele invloedrijke personen hem een job aan: hij moet een aantal geheime pakjes naar een geheime plaats brengen om ze aan een geheim iemand te overhandigen. Samen met een dikke pyromaan en Fu-Jun (gespeeld door actiester Chow Yun-Fat), een op het eerste gezicht weinig betrouwbare bandiet, trekt hij erop uit... The Postman Fights Back zal zeker fans van vreemde films kunnen bekoren, want er gebeuren allerlei krankzinnige dingen in deze film. Zo is er een gevecht met een tiental criminelen op ijsschaatsen en zijn er twee slechteriken die hebben geleerd op een wel erg bijzondere wijze samen te vechten. Voor wie houdt van films die overgoten zijn met een bizar sausje!

• The Prodigal Son
Leong Tsan, een arrogante jongeman, waant zichzelf de beste vechter in Canton. Wat hij niet weet, is dat zijn vader zijn tegenstanders betaald om te verliezen! Nadat hij in elkaar geslagen wordt door - godbetert! - een acteur, gaat Tsan op zoek naar een betere meester in de vechtkunsten. The Prodigal Son brengt twee ex-medestudenten, collega's en vrienden van Jacie Chan, Yuen Biao en Sammo Hung Kam-Bo, samen voor wat door velen gezien wordt als een van de beste vechtkunstfilms aller tijden. De nadruk ligt hier op het soort slapstick humor waar Jackie Chan en de zijnen een patent op lijken te hebben en geweldige trainingmethodes. Wie van wingchun kungfu of leuke actiekomedies houdt, zal ongetwijfeld ruim aan zijn of haar trekken komen met deze prent!

• The Story Of Ricky Oh
Over bizarre films gesproken: The Story Of Ricky Oh hoort zeker thuis in het rijtje Chinese cultfilms die je zeker moet gezien hebben! Nog niet zo lang geleden was deze prent erg moeilijk te vinden, maar dankzij Hong Kong Legends en Dutch FilmWorks kan je nu zelf zien hoe Ricky de gevangenis invliegt nadat hij vijf kogels in de borstkas heeft gekregen terwijl hij de dood van zijn vriendin probeerde te wreken. Ricky komt in een wel heel speciale gevangenis terecht: kamers kunnen gevuld worden met cement, een gevangene wordt aan een kruis geketend, de gevangenisbewaker schiet met kogels die zijn doelwitten opblazen en doen exploderen, enzovoort. Gelukkig beschikt Ricky zelf over een speciale kungfutechniek, waarmee hij dwars door de lichaamsdelen van zijn tegenstanders kan slaan en stampen! Die techniek zal dan ook nodig zijn om het te kunnen opnemen tegen de Bende van Vier die de gevangenis onder controle heeft... Bloederige speciale effecten en krankzinnige actie: welke filmliefhebber kan daar neen tegen zeggen?

• The Young Master
The Young Master toont heel duidelijk waarom Jackie Chan een absolute actiester is geworden. Vanaf de eerste openingscène - waarin hij als 'Dragon' meedoet aan een wedstrijd tussen twee rivaliserende vechtkunstscholen waarbij elk team als 'draak' een hindernisparcours moet proberen door te komen - is het duidelijk dat Jackie Chan niet de platgetreden paden van doorsnee actiefilms uit Hong Kong wil bewandelen. De uitgekiende humor, de innoverende stunts en vechtscènes, waarbij zowat elk voorwerp in de buurt wordt aangewend als wapen of als hulpmiddel, en het boeiende verhaal hebben ervoor gezorgd dat The Young Master een absolute klassieker is geworden. Pikant detail: Chan was toen al zo veeleisend dat hij voor een bepaalde scène meer dan 300 opnames nodig had!

• Warriors Two
De jaren zeventig vormden niet alleen een Gouden Tijdperk voor intelligente Amerikaanse films, maar ook voor kungfufilms uit Hong Kong. Warriors Two, met de alomtegenwoordige Sammo Hung Kam-Bo als schrijver, regisseur, acteur en vechtkunstchoreograaf, wordt geizen als een van de beste genrefilms uit die periode. Het was ook een van de eerste films waarin wingchun kungfu centraal stond. Ondertussen vormt wing chun een essentieel onderdeel van alle jeet kune do trainingen (Bruce Lee studeerde zelf onder wing chun meester Yip Man vooraleer hij zijn eigen concepten ontwikkelde) en is die kungfustijl, die ontdaan is van alle franjes, bijzonder populair geworden bij vechtkunstenaars die ook echt effectief willen kunnen vechten.THE BEST OF MARTIAL ARTS

Synopsis
Talloze recensenten, vechtkunstenaars en filmliefhebbers citeren The Best Of Martial Arts uit 1990 als hun favoriete compilatie van vechtscènes. Vaak werd er gejammerd omdat deze geweldige documentaire vol spannende, spectaculaire, verblufende en vaak moeilijk vindbare filmclips enkel verschenen was op videocassette, maar dankzij deze dvd is het nu mogelijk de beste actiefragmenten uit de jaren zeventig en tachtig ook zonder videorecorder te kunnen zien!

Regisseur Sandra Weintraub was ooit nog 'creative consultant' voor een van de beste films aller tijden, Taxi Driver. Ze pende en regisseerde verschillende films in het genre en liet de fragmenten op The Best Of Martial Arts inspreken door John Saxon, winnaar van een Golden Globe en acteur in onder andere A Nightmare On Elm Street, Beverly Hills Cop III en From Dusk Till Dawn.

Het belangrijkste blijft natuurlijk de actie zelf en die is dan ook overvloedig aanwezig. Natuurlijk mochten de twee meest legendarische realistische vechtscènes ooit - die van Jackie Chan tegen de aalvlugge meervoudige wereldkampioen, negenvoudig zwarte band en leraar (van onder andere Dave Mustaine van Megadeth) Benny 'the Jet' Urquidez in Wheels On Meals en die tussen Bruce Lee en karatekampioen Chuck Norris in het coliseum in Way Of The Dragon - niet ontbreken, maar ook onze eigen Jean-Claude Van Damme is terug te vinden op deze compilatie. Van Damme kende indertijd nog bijna geen woord Engels en mocht een agressieve Rus spelen in Karate Tiger (ook bekend als No Retreat, No Surrender), maar zijn savate stond nog op punt, de Belg was nog scherp als een mes, en hij was bovendien erg sierlijk én razendsnel.

Razendsnel, dat is ook Jackie Chan altijd geweest. Chan ontsloeg ooit een acteur omdat hij sneller was dan hijzelf. Niet omdat hij jaloers was, wél omdat hij niet kon geloven dat zoiets zonder 'valsspelen' kon! Bovendien is Jackie Chan altijd een begaafd acteur geweest, die een revolutie in vechtkunstfilmland wist te ontketenen door humor aan zijn films toe te voegen, halsbrekende stunts zonder speciale effecten uit te voeren en allerlei alledaagse voorwerpen in zijn actiescènes te betrekken door ze creatief te gebruiken.

Ook Chans kompanen - Yuen Biao en Sammo Hung Kam-Bo - zijn in verschillende scènes van de partij. Chan zelf heeft altijd beweerd dat Biao nog sneller is met de voeten dan hijzelf én dat Sammo Hung gewoon beter is en deze fragmenten laten zien waarom hij dat denkt.

En dan is er nog Bruce Lee, volgens velen de grootste van allemaal. Lee werd geboren als Jun Fan en studeerde buiten ballet ook wingchun kungfu onder grootmeester Yip Man. Ook aikido bestudeerde hij uitvoerig, maar hij kwam tot de bevinding dat hij vechtkunsten wilde leren die nog effectiever waren. Om alles uit te testen, begon hij gewoon te vechten met mensen die hij in de straten van Hong Kong ontmoette. "Absorb what is useful, reject what is not," placht Lee te zeggen en dat is precies wat hij deed door in zijn jeetkunedo (vertaald als "way of the intercepting fist") allerlei concepten en stijlen te vermengen. In The Best Of Martial Arts krijg je niet alleen zijn gevechten met onder andere reus Kareem Abdul-Jabbar (toen een van zijn leerlingen) en Chuck Norris te zien, maar ook de auditie die Bruce Lee uiteindelijk naar de hoogste toppen zou voeren vooraleer daar ongemeen hard af te donderen door zijn vroegtijdige dood.

Ook andere sterren uit de vechtkunstfilmgeschiedenis, zoals Cynthia Rothrock (met haar typische hoge stamp, waarmee ze tegenstanders achter zich kan raken) en Richard Norton, passeren de revue. Velen verschenen samen in een film en dus krijg je heel wat 'star power' en fantastische vechtscènes te zien bij het bekijken van deze dvd.

Het staat buiten kijf dat elke rechtgeaarde actiefan deze dvd zeker niet mag missen. Buiten de filmfragmenten zelf, vind je overigens nog interessante interviews met de acteurs, regisseurs en andere filmmakers van deze prenten!

Features
Regisseur: Sandra Weintraub (The Women's Club. Als schrijfster: China O'Brien, The New Adventures Of Robin Hood)
Cast (als zichzelf): John Saxon, Kareem Abdul-Jabbar, Chris Casamassa, Jackie Chan, Robert Clouse, Keith Cooke, Peter Cunningham, Joyce Godenzi, Sammo Hung, Sifu Dan Inosanto, Kam-Bo Sibelle, Hu Shô Kosugi, Bruce Lee, Angela Mao, Michiko Nishiwaki, Chuck Norris, Richard Norton, Ron Pohnel, Cynthia Rothrock, Karen Sheperd, Benny Urquidez, Lee Van Cleef, Jean-Claude Van Damme, Yuen Biao Wah, Yuen Siu-Lung Leung, Tony Liu
Beeld: 4:3 Letterbox (1.85:1)
Geluid: Dolby Surround 2.0 Engels Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Actie / Documentaire
Speelduur: 88 Minuten
Kijkwijzer: 6, geweld

Wat de pers schrijft:
"... Deze documentaire heeft een verbluffende selectie clips van Jackie Chan, Yuen Biao, Sammo Hung en meer. Veruit de beste en leukste verzameling van vechtkunstclips waar we op gestoten zijn. Perfect voor feestjes! Een superbe selectie van clips van enkele geweldige vechtkunstfilms uit de jaren zeventig en tachtig. Met materiaal van films die niet meer in omloop zijn en enkele geweldige alternatieve scènes die moeilijk (of zelfs onmogelijk) te vinden zijn." - The Pirate BayFIST OF FURY

Synopsis
Chen Chen (Bruce Lee), een jonge kungfustudent, wordt haast dagelijks geconfronteerd met vijandige Japanners, die er niet voor terugdeinzen de Chinese bevolking te treiteren, te kleineren en soms zelfs te mishandelen. Wanneer hij zijn Chinese vechtkunstleraar dood terugvindt, slaan de stoppen bij hem door. Gedreven door wraak gaat hij de confrontatie aan met een rivaliserende Japanse vechtkunstschool. In zijn razernij vergeet hij echter voldoende aandacht te besteden aan het meisje waar hij verliefd op is en op de koop toe aarzelen de Japanners zelf ook niet om terug te slaan...

Fist Of Fury was de tweede echte vechtfilm die Bruce Lee maakte. Als jonge acteur had hij al eerder aangetreden in Chinese prenten en bovendien was hij ook al in Hollywood actief geweest. Na zijn rollen in Batman en The Green Hornet was Bruce Lee lichtjes gedesillusioneerd terug naar Hong Kong getrokken, waar hij haast onmiddellijk doorbrak als grote actiester. Op zijn eentje zorgde hij voor een nieuwe wind binnen het genre. Bruce Lee wilde immers dat zijn vechtkunstfilms er zo realistisch mogelijk uitzagen. Zelf had hij ballet gestudeerd om vloeiender te kunnen bewegen en leerde hij wingchun kungfu te beoefenen onder de legendarische grootmeester Yip Man. Hoewel wingchun al bekend staat omwille van het feit dat die stijl is ontdaan van alle franjes en erg effectief is, vond Bruce Lee die vechtkunst nog te beperkend. Daarom verdiepte hij zich ook in aikido, westers boksen, savate, kali, escrima, pentsjaksilat en nog meer verschillende vechtstijlen. Later schreef hij zelf in zijn bestseller, The Tao Of Jeet Kune Do: 'absorb what is useful, reject what is not'. Een zienswijze die niet alleen is terug vinden is in zijn eigen jeetkunedo ('way of the intercepting fist') of junfan gungfu ('Jun Fans manier van leven'), maar ook in zijn films.

Jeetkunedo is nooit een vaste vechtkunst geweest, maar wel een verzameling van een aantal concepten, die ook na Bruce Lee's dood nog verder wordt ontwikkeld. Ook in Fist Of Fury passeren verschillende stijlen de revue. Bruce Lee wilde aantonen dat gevestigde stijlen als wadoryu karate ook hun eigen zwakke punten hadden en zette zich ook af tegen de Japanse arrogantie naar Chinezen toe. Toch wilde hij niet enkel een actiester zijn: hoewel de basispremisse in talloze andere traditionele Chinese vechtfilms terug te vinden is, wordt Fist Of Fury gekenmerkt door een écht verhaal dat meteen de nodige diepgang kent. Een klassieker binnen het genre!

Features
Regisseur: Lo Wei (Dragon Swamp, The Shadow Whip, A Man Called Tiger)
Cast: Bruce Lee (The Green Hornet, The Way Of The Dragon, Enter The Dragon), Nora Miao (The Way Of The Dragon, The Skyhawk, Snake & Crane Arts Of Shaolin), James Tien (Heart Of The Dragon, Dragons Forever, Lee Rock), Maria Yi (The Big Boss, The Chase, A Man Called Tiger)
Beeld: 16:9 Anamorphic Widescreen (2.35:1)
Geluid: Dolby Digital 5.1 Cantonees Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Martial Arts
Speelduur: 102 Minuten
Kijkwijzer: 12, geweldIRON MONKEY

Synopsis
China, 1858. Kort nadat de twaalfjarige Wong Fei-hung (Tsang Sze-man) en diens vader, dokter en kungfumeester Wong Kei-ying (Donnie Yen) in Chekiang aankomen, geraken ze verstrikt in een web van intrige dat werd gesponnen door de corrupte gouverneur van de stad (James Wong). Deze probeert zoveel mogelijk voedsel te hamsteren om zo de prijzen de hoogte in te laten schieten en alles met grote winstmarges te verkopen. Hij heeft echter een grote doorn in het oog: de 'criminele' Iron Monkey, een soort Chinese Robin Hood die steelt van de rijken en geeft aan de armen.

De opdracht is duidelijk: Wong Fei-hung zal enkel vrijgelaten worden als Iron Monkey wordt gestopt! Erg simpel zal dat niet zijn, want de geheimzinnige burgerwacht is heel populair bij de lokale bevolking. Beide Wongs kunnen dan ook enkel op sympathie rekenen van de sympathieke dokter Wang (Yu Rong-Kwong) en diens knappe assistente, Miss Orchid (Jean Wang). Dokter Wang draagt echter een geheim met zich mee: overdag probeert hij de zieken te genezen, maar 's avonds is hij de heldhaftige Iron Monkey!

Na het succes van Crouching Tiger, Hidden Dragon besloot filmstudio Miramax, aangespoord door niemand minder dan Quentin Tarantino, zich verder te verdiepen in het genre. Tarantino wist de studiobonzen te overtuigen om Iron Monkey, een klassieker uit 1993, op te vissen en die film de distributie te geven die hij verdiende. Dat het hier om een topper gaat, moge duidelijk zijn: Yean Woo-Ping drukte als vechtkunstchoreograaf immers ook zijn stempel op krakers als Crouching Tiger, Hidden Dragon, The Matrix, The Matrix Reloaded en beide Kill Bill prenten en regisseur Tsui Hark was mede verantwoordelijk voor onder andere de succesvolle Once Upon A Time In China en Swordsman reeksen. In Iron Monkey toont hij knappe 'wire-fu', waarbij op het beeld onzichtbare kabels ervoor zorgen dat de acteurs en stuntmannen duizelingwekkende bewegingen kunnen uitvoeren.

Actiester Donnie Yen werd geboren in Canton, maar verhuisde als kleuter naar Boston, waar hij onderricht werd in verschillende vechtstijlen, zoals taichichuan, taekwondo en wushu. Hij ontmoette Yuen Woo-Ping nadat hij naar Peking trok om daar verder te trainen en het duurde dan ook niet lang voor hij zijn eerste filmrol kreeg.

Het jonge hoofdpersonage in Iron Monkey, Wong Fei-hung, is een Chinese volksheld die als volwassene reeds in talloze films opdook. Zo werd hij ook door Jackie Chan gestalte gegeven in Drunken Master. Pikant detail: Wong Fei-hung wordt in Iron Monkey gespeeld door... een meisje!

Features
Regisseur: Yean Woo-Ping (Drunken Master, Wing Chun, als vechtkunstchoreograaf: Crouching Tiger, Hidden Dragon, The Matrix, Kill Bill 2)
Cast: Yu Rong-Kwong (Shanghai Noon, New Police Story, Three Kingdoms: Resurrection Of The Dragon), Donnie Yen (Once Upon A Time In China II, Hero, Shanghai Knights), Jean Wang (A Home Too Far, Swordsman III, Once Upon A Time In China IV), Shi-Kwan Yen (Swordsman III, Once Upon a Time in China II, Kick Boxer), James Wong (Miracle, Double Dragon, Beauty
Beeld: 16:9 Anamorphic Widescreen (1.78:1)
Geluid: Dolby Digital 5.1 Cantonees Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Martial Arts
Speelduur: 86 Minuten
Kijkwijzer: 12, geweldMAGNIFICENT WARRIORS

Synopsis
De periode van de Tweede Wereldoorlog. Het Japanse leger is bezig met een grootscheepse invasie van het Aziatische vasteland. De meedogenloze Japanners zijn er in geslaagd een klein maar goed beschermd dorpje over te nemen dat moet dienen als thuisbasis voor het vervaardigen van chemische wapens die vervolgens op de Chinese bevolking zullen losgelaten worden. De huurlinge Ming-Ming en een paar andere avonturiers geraken gevangen in het gevecht tussen de verschillende landen. Zonder daar echt zelf voor te kiezen, worden Ming-Ming en haar kompanen ingelijfd om de lokale bevolking te helpen tegen de Japanse bezetters...

Magnificent Warriors, dat bijna zes jaar na Raiders Of The Lost Ark verscheen, is een van de beste Chinese hommages aan de Indiana Jones-films. De kruidenmengeling is dan ook gelijkaardig: humor, een spannend verhaal, en een goed evenwicht tussen grote massagevechten en spectaculaire vechtscènes. Actiester van dienst is niemand minder dan Michelle Yeoh, die door recensenten en kenners over heel de wereld de 'vrouwelijke Jackie Chan' genoemd wordt.

Michelle Yeoh werd geboren in Maleisië en kon Maleis en Engels spreken voor ze Chinees leerde. Op haar vierde begon ze ballet te studeren en als tiener verhuisde ze naar de Royal Academy te Londen. Na een korte danscarrière won ze de Miss Maleisië verkiezing en de Miss Moomba verkiezing (die laatste in Australië), waarna in 1984 een reclamefilmpje volgde met Jackie Chan. Een jaar later begon ze voor het eerst actiefilms te maken (toen nog als Michelle Khan).

Toen Michelle Yeoh aanvankelijk haar carrière als filmster begon, had ze nog geen kennis van vechtkunsten en moest ze terugvallen op haar danstraining. Toch wil ze zoveel mogelijk haar eigen stunts doen, waardoor ze net als andere actiesterren zoals Jackie Chan geregeld gewond geraakt tijdens filmopnames. Sinds haar eerste filmvertolking kreeg Michelle Yeoh bovendien extra training, waaronder een intensieve opleiding bij het Shen Yang Acrobatic team als voorbereiding voor haar rol in The Touch.

Leuk weetje: Michelle Yeoh kan nog steeds geen Chinees lezen en laat haar scripts voorlezen door Chinezen!

Features
Regisseur: David Chiang (Police Assassins, Roboforce, Jun Hun Ji)
Cast: Michelle Yeoh (Tomorrow Never Dies, Crouching Tiger, Hidden Dragon, Memoirs Of A Geisha), Richard Ng (Wheels On Meals, Shanghai Express, Miracle), Tung Shing-yee (Jade Tiger, Master Of Zen, Moon To), Lowe ll Lo (Pedicab Driver, It's a Mad, Mad World III, Happy Together)
Beeld: 16:9 Anamorphic Widescren (2.35:1)
Geluid: Dolby Surround 2.0 Cantonees Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Martial Arts
Speelduur: 96 Minuten
Kijkwijzer: 12, geweldONCE UPON A TIME IN CHINA

Synopsis
1875, kort na de Opiumoorlogen. Meester Wong Fei-hung (Jet Li), een dokter en begaafde vechtkunstenaar, begint een kliniek en school in Canton. Wong neemt enkele leerlingen aan, waaronder Buck Teeth Sol (Jacky Cheung) en de grappige Porky Lang (Kent Cheung). Terwijl de invloed van het Westen en de industrialisatie zich ook in China steeds meer laat gevoelen, keert ook tante Yee (Rosamund Kwan) terug naar haar thuisland, na jaren in het buitenland te hebben gewoond.

Yee is al helemaal verwesterd, maar ze zal haar moderne ideeën moeten herbekijken tijdens de komende spanningen. Verschillende bendes zijn namelijk lokale zaken aan het afpersen en mensen aan het kidnappen om naar Amerika te brengen, waar ze hard moeten werken aan de spoorwegen. Wanneer Wongs school na een aanval van een aantal bandieten vuur vat en tante Yee wordt gekidnapt, beseffen Wong en zijn leerlingen dat ze zullen moeten ingrijpen. Ondertussen hebben de misdadigers zich versterkt met de geweldige vechter Iron robe Yim (Yee Kwan Yan), die zijn principes aan de kant heeft geschoven omdat hij een erg moeilijke periode doormaakt.

Wong Fei-hung zal het niet alleen moeten opnemen tegen de bende, maar ook door de plaatselijke authoriteiten, die hem beschuldigen van zaken waar hij eigenlijk niets mee te maken heeft...

Once Upon A Time In China is een van de grootste Chinese kassuccessen ooit. Onder de experte leiding van regisseur Tsui Hark (die afstudeerde aan de universiteit van Texas) wist Jet Li al lang voor hij doorbrak in het Westen indruk te maken. Deze film uit 1991 vormde het eerste deel van een magistraal opus, dat niet alleen aandacht besteedt aan de knappe vechtkunsten en de spectaculaire stunts, maar ook aan het verhaal. Het echte thema is hier niet een kungfuduel, maar wel de dreiging van het Westen, dat de traditionele Chinese waarden en levenswijze in gevaar brengt. Toch mogen de actiescènes er wezen, met als apotheose een adembenemende finale in een pakhuis vol bamboeladders... Knappe cinematografie, knappe film!

Features
Regisseur: Tsui Hark (The Swordsman, A Chinese Ghost Story III, The King Of Chess)
Cast: Jet Li (Hero, Danny the Dog, Fearless), Yuen Biao (Magnificent Butcher, Project A, Dragons Forever), Rosamund Kwan (Project B, Once Upon A Time In China II, Swordsman II), Jacky Cheung (Swordsman, Anna Magdalena, Man Of 40)
Beeld: 16:9 Anamorphic Widescreen (2.35:1)
Geluid: Dolby Digital 5.1 Cantonees Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Martial Arts
Speelduur: 129 Minuten
Kijkwijzer: 12, geweldPOLICE STORY

Synopsis
Na een aartsmoeilijke achtervolging doorheen een krottenwijk slagen agent Ka-Kui Chan (Jackie Chan) en zijn team erin om Chee, een van de invloedrijkste drugdealers van Hong Kong, te arresteren. De politieleiding is echter niet zo tevreden over de schade die daarbij wordt aangericht en laat Chan de bewaking verzorgen van de knappe Salina (gespeeld door de Chinese filmdiva Brigitte Lin), een vroegere werkneemster van Chee die zal getuigen op diens proces. Salina is echter sluw en slaagt erin om Ka-Kui om de tuin te leiden, waardoor hij tijdens de rechtzaak een erg slechte indruk maakt. Chee wordt vrijgelaten en aarzelt niet om wraak te nemen: hij laat Ka-Kui opdraaien voor de moord op een corrupte collega. Ka-Kui moet op de vlucht slaan voor zijn eigen politiedienst, maar blijft vast van plan om Chee te stoppen...

Police Story betekende voor Jackie Chan de grote doorbraak naar het Westen toe. Hij had de film gemaakt na het Amerikaanse The Protector, waar hij zelf om allerlei redenen enorm ontevreden over was. Chan wilde absoluut beter doen, trok opnieuw naar Hong Kong, en liet alle remmen los om deze gigantische kraker te kunnen maken. Hij regisseerde zelf, zong het liedje van de film in, voerde zoals gewoonlijk alle eigen stunts uit en nam natuurlijk de hoofdrol voor zijn rekening.

Deze prent wordt gekenmerkt door een spectaculair begin en einde. In de openingsscène rijdt Jackie Chan doorheen een grote krottenwijk die op een heuvel is gebouwd, om even later een bus te achtervolgen en zich daaraan vast te haken met zijn paraplu. De scène waarin hij de bus stopt door ervoor te gaan staan met zijn revolver toont hoe twee bandieten door de voorruit op de grond vliegen: een ongeluk, want oorspronkelijk was het de bedoeling dat ze op een auto zouden belanden! In de slotscène is er een lange achtervolging doorheen een winkelcentrum te zien, waarin Jackie Chan zowat alles wat zich zijn buurt bevindt gebruikt om zijn vijanden tegen te houden of aan te vallen! Uiteindelijk belandt hij op een paal en schuift hij naar beneden, waarbij er talloze lampen worden gebruikt. De kerstlichten in die scène waren aangesloten op een autobatterij, wat ervoor zorgde dat Chan zware brandwonden aan de handen opliep. Na de scène waarin hij over het balkon springt en doorheen glazen display met lichtjes crasht, moest hij trouwens gehospitaliseerd worden, aangezien hij er niet meer in slaagde adem te halen!

Het glas dat in Police Story gebruikt werd, was suikerglas dat twee keer zo dik was als gewoon stuntglas, zodat alles realistischer zou ogen. Er werd zoveel glas gebroken dat de film de bijnaam Glass Story kreeg toebedeeld. Tijdens een van de scènes werden vier stuntmannen zwaar gewond en er vielen dan ook zoveel slachtoffers dat geen enkele verzekeringsmaatschappij nog met Jackie Chan in zee wilde gaan... waarna hij dan maar zijn eigen verzekeringsmaatschappij oprichtte!

Police Story is voer voor fans van grappige scènes en explosieve actie die niets te maken heeft met wire-fu. Voor degenen die liever échte, halsbrekende, stunts zien, met shots die niet aan elkaar gemonteerd zijn om de indruk te wekken dat alles echt zo is gebeurd, zonder kabelwerk, valse salto's en vliegende vechtkunstenaars, is Jackie Chan altijd een icoon geweest, en Police Story laat heel duidelijk zien waarom.

Features
Regisseur: Jackie Chan (Project A, Armour Of God, Who Am I?)
Cast: Jackie Chan (Armour Of God II, Rush Hour, Shanghai Knights), Brigitte Lin (Zu Warriors From The Magic Mountain, New Dragon Inn, Swordsman II), Maggie Cheung (Hero, Clean, 2046), Bill Tung (Police Story II, Miracle, Rumble In The Bronx), Yuen Chor (Police Story II, Miracle, Double Dragon)
Beeld: 16:9 Anamorphic Widescreen (2.35:1)
Geluid: Dolby Digital 5.1 Cantonees Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Martial Arts
Speelduur: 96 Minuten
Kijkwijzer: 12, geweldTHE POSTMAN FIGHTS BACK

Synopsis
Ma (Leung Ka Yan) houdt wel van zijn leventje. Ondanks het feit dat de republiek van China nog in zijn kinderschoentjes staat en het land wordt verscheurd door een bloederige strijd tussen de verschillende krijgsheren en de Nationale Garde van dokter Sun Yat-Sen, blijft Ma's job duidelijk: ervoor zorgen dat de post de bestemmelingen op het platteland bereikt. De postbode geeft maar weinig om de strubbelingen waaronder zijn land gebukt gaat.

Dat eindigt echter wanneer de verantwoordelijken van de dorpen waar Ma voor werkt hem laten weten dat ze zijn diensten niet meer kunnen betalen. Hij moet op zoek gaan naar een nieuwe job en maakt kennis met een aantal belangrijke personen die hem aan werk helpen: Ma moet een aantal pakjes in het grootste geheim afleveren bij een niet nader genoemd persoon. Samen met een dikke pyromaan en een moeilijk te vertrouwen bandiet trekt hij de Chinese wildernis in. Onderweg ontmoet het drietal enkele knappe Chinese jonge vrouwen die smeken om mee te mogen gaan in ruil voor het klaarmaken van eten en het doen van de was. Spijtig genoeg blijken verschillende groeperingen op de hoogte te zijn van de opdracht. Zo zal het trio het hoofd moeten bieden aan twee broers die hebben geleerd om heel effectief samen te vechten, een mysterieuze ninja die van plan lijkt om de groepsleden een voor een uit te moorden en een groep ijsschaatsende moordenaars. En dan hebben we het nog niet over de bestemmeling van de pakjes!

The Postman Fights Back is een originele vechtkunstfilm waarin de nadruk niet ligt op de beste kungfu, maar wel op knap gechoreografeerde, innoverende actiescènes. Regisseur Ronny Yu toont hier de visuele flair die hem een poort naar Hollywood bezorgde en plaatst de actie in prachtige Chinese berglandschappen, terwijl acteur Chow Yun-Fat nogmaals bewijst waarom hij zo gegeerd is als hoofdrolspeler in tientallen spectaculaire actiefilms.

The Postman Fights Back werd digitaal bewerkt, volledig gerestaureerd en voorzien van allerlei interessante extra's, zoals audiocommentaar en een interview met Chow Yun-Fat zelf!

Features
Regisseur: Ronny Yu (The 51st State, Freddy Vs. Jason, Fearless)
Cast: Chow Yun-Fat (Crouching Tiger, Hidden Dragon, Curse Of The Golden Flower, Pirates Of The Carribean: At World's End), Cherie Chung (Winners And Sinners, Golden Years, Happy Together), Mei Sheng Fan (Magnificent Butcher, The Young Master, Year Of The Dragon), Eddy Ko (Lee Rock, Rumble In The Bronx, Lethal Weapon 4), Ka-Yan Leung (Miracle Fighters, Return Of The Condor Heroes, Legend Of The Dragon), Yat Chor Yuen (The Lizard, Miracle Fighters, Long Arm Of The Law 2)
Beeld: 16:9 anamorphic widescreen (2.35:1)
Geluid: Dolby Digital 5.1 Cantonees gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Martial Arts
Speelduur: 96 minuten
Kijkwijzer:12, geweldTHE PRODIGAL SON

Synopsis
Leung Chaan (Yuen Biao) is een lichtjes arrogante en verwende jongeman die zichzelf een kungfumeester waant. Nadat hij op pijnlijke manier de pan wordt in gehakt, komt Leung te weten dat zijn voorbije tegenstanders door zijn vader werden betaald om te verliezen. Om zijn trots te redden, gaat hij op zoek naar een goede kungfuleraar. Hij vindt niet een, maar twee meesters: een gracieuze operaster (Kam Ching-ying) en ietwat onhandige broer (Sammo Hung). Zij beginnen hem te trainen in wingchun kungfu...

The Prodigal Son wordt aanzien als een van de beste kungfufilms aller tijden. Sammo Hung Kam-Bo, die de belangrijkste taken op zich nam bij het tot stand komen van deze prent, wist de manier waarop vechtfilms worden gemaakt te vernieuwen door af te stappen van de tot dan gebruikelijke tweedimensionale camerahoeken, wat expert Bey Logan noopte tot The Prodigal Son om te dopen tot de Citizen Kane van de cinema van Hongkong.

De wingchun kungfustijl staat centraal. Wing chun werd volgens de overlevering uitgedokterd door een non die actief was in de shaolintempel. Zij vond dat de mannelijke priesters veel te veel onnodige, energierovende bewegingen maakten. Volgens haar was het nuttiger om steeds de kortste weg te zoeken tussen twee punten, wat gewoonlijk een lijn is. De basisstand houdt de handen op 'center line', waardoor de teerste punten afgeschermd zijn, terwijl er veel aandacht wordt besteed aan het penetreren van de verdediging van de tegenstander. Daarbij worden handen en voeten vaak geblokkeerd of uit de baan geslagen. Beoefenaars van wing chun gebruiken gewoonlijk hun handen en armen om hoog te slaan en hun voeten en benen om laag te stampen, maar natuurlijk passeren in The Prodigal Son ook andere stijlen de revue en krijgen we wel heel wat acrobatische hoogstandjes te zien. Wie interesse heeft in echte vechtkunsten en stunts waar geen kabels of computereffecten komen bij kijken, zal zeker raad weten met The Prodigal Son.

Features
Regisseur: Sammo Hung (Wheels On Meals, Winners & Sinners 2, Mr. Nice Guy)
Cast: Yuen Biao (Project A, Miracle, Shanghai Encounter), Lam Ching-ying (Magnificent Butcher, Heart Of The Dragon, School On Fire), Sammo Hung Kam-Bo (Slickers Vs. Killers, Martial Law, Around The World In 80 Days), Frankie Chan (A Warrior's Tragedy, Oh! Yes Sir!, I.Q. Dudettes)
Beeld: 16:9 Anamorphic Widescreen (2.35:1)
Geluid: Dolby Surround 2.0 Cantonees Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Martial Arts
Speelduur: 101 Minuten
Kijkwijzer: 12, geweldTHE STORY OF RICKY OH

Synopsis
Het jaar 2000, in een alternatieve realiteit. Het gevangenissysteem is volledig geprivatiseerd en is in handen gekomen van kwaadaardige zakenmannen die deze verschrikkelijke oorden gebruiken als opiumfabrieken.

Wanneer Riki zich wil wreken voor de dood van zijn vriendin, die van het dak sprong nadat ze een aantal heroïneverslaafden had betrapt in het park, krijgt hij vijf kogels in de borstkas. Hij overleeft, maar wordt naar de gevangenis gestuurd. Daar krijgt hij te maken met de corrupte leiding en de vier supercriminelen die de dagelijkse gang van zaken in de gevangenis bepalen. Riki moet toekijken hoe ze de neus van een bejaarde man toetakelen, diens speelgoedtreintje breken, het gezicht van een jongen gedeeltelijk afsnijden en een man op een enorm kruis vastketenen. Ook de gevangenis zelf is echer levensgevaarlijk: sommige cellen kunnen gevuld worden met cement, terwijl andere kamers een plafond hebben dat de gedetineerden kan vermorzelen. Bovendien kan de man die de leiding heeft veranderen in een mutant van meer dan drie meter groot!

Riki heeft zich echter bekwaamd in een aantal zeer effectieve vechttechnieken, waarmee hij de buik van zijn tegenstanders kan verwijderen, hoofden kan dissecteren, ogen kan uit de kassen kan slaan door op de achterkant van de schedel te slaan, ledematen kapot kan slaan en zelfs zijn wonden kan dichtnaaien met zijn eigen pezen!!! Wanneer hij in opstand komt, blijkt hij dan ook een geduchte tegenstander voor het corrupte personeel...

The Story Of Ricky Oh is een waanzinnige actiefilm, waarin ledematen geregeld in het rond vliegen en de meest krankzinnige dingen gebeuren. Het was de eerste film uit Hongkong die ooit de 'categorie III' ontving (wat zoveel betekent als 'kinderen niet toegelaten') omwille van het geweld in plaats van de seks. Interessant: er werd in de finale zoveel dik vals bloed gebruikt dat het drie dagen duurde voor hoofdrolspeler Siu-Wong Fan erin was geslaagd alles van zich af te wassen!!!

Features
Regisseur: Ngai Kai Lam (Brothers From The Walled City, Ghost Snatchers, The Vengeance)
Cast: Siu-Wong Fan (Above The Law, Stone Age Warriors, Supercop 2), Faan Mooi Saang (Magnificent Butcher, The Young Master, Project B), Ka-Kui Ho (Prison On Fire, Lee Rock, Infernal Affairs III), Yukari Ôshima (Hard To Kill, Supercop 2, Ghost Cop)
Beeld: 16:9 anamorphic widescreen (1.78:1)
Geluid: Dolby Digital 5.1 Cantonees gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Martial Arts
Speelduur: 96 minuten
Kijkwijzer: 16, geweldTHE YOUNG MASTER

Synopsis
The Young Master opent met een wedstrijd waarin twee rivaliserende vechtkunstscholen elkaar bekampen. Twee teams moeten, verkleed als draken, met elkaar wedijveren om een prijs in handen te krijgen. Door het gebrek aan dicipline van Dragon (Jackie Chan), faalt zijn team en wordt het obstakelparcours niet tijdig overwonnen. Daarop worden Dragon en zijn broer, die blijkt mee te heulen met de tegenstrevers, buitengegooid door hun leraar. De twee broers verzeilen zo in heel wat problemen. Vooral de familie misdadigers waar Dragons broer contacten mee heeft, blijkt garant te staan voor heel wat kopzorgen...

In The Young Master toont Jackie Chan zijn uitzonderlijk talent als veelzijdige entertainer, regisseur en vechtkunstchoreograaf. Zijn perfecte komische timing, acrobatische vaardigheden en bliksemsnelle bewegingen werden tijdens het filmen van deze prent optimaal aangewend. Een scene - waarin er wordt gevochten met een waaier - werd opgenomen in maar liefst 329 verschillende 'takes' en zowel de verbazingwekkende openingsscène als de sublieme, twaalf minuten durende, finale, maken ook nu nog heel wat indruk. Wie wil weten hoe je met een bankje, een touw en een pijp geweldige actie maakt, kan terecht bij deze Young Master!

Features
Regisseur: Jackie Chan (Armour Of God II, New Police Story, Drunken Master II)
Cast: Jackie Chan (The Cannonball Run, Project A, Rush Hour 3), Yuen Biao (Miracle, Once Upon A Time In China, Baby), Pai Wei (The Flying Guillotine, The Condemned, Phantom Killer), Lily Li (Jade Tiger, Disciples Of The 36th Chamber, My Hero), Kien Shih (The Casino, Drunken Master, Once Upon A Time In China)
Beeld: 16:9 Anamorphic Widescreen (2.35:1)
Geluid: Dolby Surround 2.0 Cantonees Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Martial Arts
Speelduur: 96 Minuten
Kijkwijzer: 12, geweldWARRIORS TWO

Synopsis
Wanneer de oude bankbaas Mo (Hark-on Fung) ontdekt dat een van zijn kassiers, Hua, heeft gehoord dat hij van plan is het dorpshoofd te vermoorden, stuurt hij een aantal mannen op Hua af om zijn werknemer te doden. Hua wordt echter op het nippertje gered door zijn vriend, Fei 'Fatty' Chun (Sammo Hung Kam-bo), die de gewonde Hua naar Tsang, een lokale dokter en filantroop, brengt. Nadat Hua's moeder én het dorpshoofd worden vermoord, slaagt Fatty erin om Tsang te overtuigen zijn vriend aan te nemen als leerling. Dat leidt al snel tot een aantal dodelijke confronaties tussen de kungfumeester, Hua en Mo.

Warriors Two was de eerste grote vechtfilm waarin uitvoerig wingchun kungfu werd gebruikt. Omdat die stijl vooral bedoeld is om erg effectief te zijn, zien de bewegingen er normaliter immers niet erg spectaculair uit. Door een lichtjes overdreven versie van de vechtkunst toe te passen, blijken de actiescènes in Warrior Two echter wél een streling voor het oog te zijn. Hoewel het verhaal zelf pure fictie is, zijn zowel kungfumeester Tsang als diens leerling Hua gebaseerd op mensen die echt hebben bestaan. Tsang was immers een legendarische wingchun meester van de vierde generatie, terwijl Hua een al even befaamde wingchun leraar van de vijfde generatie was.

Ondanks de titel, gaat het hier overigens niet om een vervolg. Toch werd er nog een prequel gemaakt, die je ook in deze reeks van Hong Kong Legends kunt aantreffen: The Prodigal Son.

Features
Regisseur: Sammo Hung Kam-Bo (Magnificent Butcher, Eastern Condors, Kung Fu Master)
Cast: Billy Chan (Fist Of Fury, Magnificent Butcher, Heart Of The Dragon), Lung Chan (Dragons Forever, Pedicab Driver, Lee Rock II), Fat Chung (Phantom Killer, Pom Pom, Pedicab Driver), Hark-On Fung (Tiger Cage, Dragons Forever, Miracle), Sammo Hung Kang-Bo (Winners & Sinners, Zu Warriors From The Magic Mountain, Project A)
Beeld: 16:9 Anamorphic Widescreen (2.35:1)
Geluid: Dolby Surround 2.0 Cantonees Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Martial Arts
Speelduur: 96 Minuten
Kijkwijzer: 16, geweld