:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Paramount >> PERSBERICHT: STAR TREK THE MOTION PICTURE & THE NEXT GENERATION
PERSBERICHT: STAR TREK THE MOTION PICTURE & THE NEXT GENERATION
Bron: Paramount - Datum: 2002-02-22 - Geplaatst door: Serge
De achtergrond:
"Beam me up Scotty", "Full power Scotty - I cannot do it Captain, I don't have the power", "To boldly go where no man has gone before"... het zijn maar enkele van de vele historische uitspraken van de legendarische Enterprise-crew. Het brein achter de series en de films is Gene Roddenberry die na wat aandringen zijn project verwezenlijkt zag. Op 8 september 1966 ging de eerste aflevering van de eerste Star Trek televisieserie in première en dat betekende het startsein van een franchise die na bijna veertig jaar nog steeds niet is doodgebloed. De acteurs in de originele serie waren naast de set geen al te beste maatjes en dat straalt uiteraard van het scherm af. Onvergetelijk zijn de soms verhitte discussies tussen James T. Kirk (William Shatner), Spock (Leonard Nimoy) en dokter McCoy (DeForest Kelley) die het op de één of andere manier nooit echt eens raakten. Andere memorabele crewleden zijn technieker Montgomery Scott (James Doohan), Sulu (George Takei) en Chekov (Walter Koenig). Het succes van de eerste serie was voldoende groot om er een vervolg aan te breien maar de plannen voor een tweede serie werden met de komst en het immense succes van Star Wars Episode IV opgeborgen. Bij Paramount broedde eveneens het plan voor een langspeelfilm met de originele crew van de serie. In 1978 gingen producer Gene Roddenberry en regisseur Robert Wise van start met de opnames. De film zou in 1979 in première gaan en nadien bij de Academy Awards genomineerd worden in de categorie Beste Speciale Effecten.

De film:
We schrijven het jaar 2271. Een elektromagnetische storm vernietigt een aantal Klingon ruimteschepen. Een team van de Federatie is in de buurt van het ongeval maar ook hun ruimtestation Epsilon IX wordt eveneens slachtoffer van de mysterieuze wolk. Op aarde maakt de crew van de U.S.S. Enterprise zich in gereedheid om de herkomst van deze elektromagnetische storm te onderzoeken. Admiraal James T. Kirk weet admiraal Noruga te overtuigen het commando van kapitein Will Decker aan hem over te dragen. Kirk krijgt zijn zin en eist tevens dat de gepensioneerde dokter McCoy zijn crew vervolledigt. Na hun vertrek wordt de Enterprise haast vernietigd door een grote wormhole en kunnen ze op het nippertje ontsnappen. Op dat moment wordt Spock via een transportschip overgebracht. Hun tocht gaat nu definitief van start, maar blijkt veel moeilijker dan verwacht. De wolkenformatie blijkt veel te krachtig en beschadigt hun ruimteschip op alle niveau's. Tot hun grote verbazing verschijnt er uit de wolk een ruimtesonde dat zich aan het computersysteem van de Enterprise vastpint. De sonde bemachtigt alle technische gegevens van het ruimteschip. Spock tracht de overdracht van gegevens een halt toe te roepen maar wordt onmiddellijk aangevallen waarop de sonde verdwijnt en navigator Ilia gevangen neemt. Nog niet bekomen van de aanval, wordt de Enterprise door een magnetische straal in de wolk getrokken. Kirk en zijn crew komen te weten dat de aarde vernietigen het doel van de wolkenformatie is. Het komt er nu op aan dit snode plan te verijdelen en heelhuids uit de klauwen van deze machtige vijand te geraken.

De kritiek die Star Trek The Motion Picture bij de lancering te slikken kreeg - de film zou teveel langdradige scènes bevatten - wordt nu dankzij een nieuwe montage weggewuifd. Regisseur Wise kreeg in 1979 van Paramount niet voldoende tijd om de film te monteren zoals hij dat wou. Dat probleem is met deze DVD-release dus rechtgezet. De Director's Edition die we nu te zien krijgen, is iets langer dan de oorspronkelijke bioscooprelease, maar dat merk je geenszins tijdens het bekijken van deze prent. Dankzij de aangepaste montage, het gebruik van nooit eerder vertoonde scènes en nieuw toegevoegde speciale effecten oogt Star Trek The Motion Picture als nooit tevoren.

De series:
Na het schrappen van een tweede tv-serie werd Gene Roddenberry ingeschakeld om een totaal nieuw concept uit te werken. Het resultaat hiervan was Star Trek The Next Generation (afgekort ST:TNG) dat tussen 1987 en 1994 zeven seizoenen lang ontelbare fans aan het scherm kluisterde. De hoofdrol was weggelegd voor de Britse Shakespeare-acteur Patrick Stewart die de rol van kapitein Jean-Luc Picard vertolkt. Deze serie echter toont een fundamenteel verschil met de originele reeks uit de jaren zestig, namelijk dat de intermenselijke relaties centraal staan. Na zeven seizoenen leer je niet enkel de personages en hun achtergronden beter kennen, maar ook hun relaties onderling zijn van belang. De karakterontwikkeling is veel dieper uitgespit dan bij de originele reeks waar het geruzie soms tot niets leidde. Psychologe en consulente Deanna Troi (Marina Sirtis) speelt hierin een belangrijke rol, zij moet zorgen voor evenwicht in het team en gaat geen onderwerp uit de weg. ST:TNG heeft bovendien enkele opmerkelijke crewleden aan boord, denk maar aan de Klingon Worf (Michael Dorn) en robot Data (Brent Spiner) die de humor van de mensen maar niet kan vatten. Intriges bevat deze serie ook, zij het eerder subtiel. Zo is Picard's rechterhand Riker (Jonathan Frakes) niet altijd opgezet met de keuzes die Picard maakt en dat ook laat blijken. Actie en spanning verzekerd in dit eerste seizoen. Paramount is zelfs van plan om alle seizoenen nog dit jaar op DVD uit te brengen. Het worden dure tijden voor de fans!

De extra's:
Star Trek The Motion Picture
De eerste Star Trek-film verschijnt op een mooie dubbeldvd. Naast een anamorfisch breedbeeldformaat kan je eveneens genieten van een Dolby Digital 5.1 geluidsspoor. Paramount heeft tevens een heleboel extra's opgesnord, verdeeld over de twee schijfjes. Regisseur Robert Wise mag samen met special effects verantwoordelijken Doug Trumbull en John Dykstra een audiocommentaar volpraten. Ze worden vergezeld door componist Jerry Goldsmith en acteur Stephen Collins. De commentaar is informatief, redelijk technisch gekruid, maar wel een beetje droog verteld. Via een tekstcommentaar laat Michael Okuda, een Star Trek specialist van het eerste uur, een karrevracht aan achtergrondinformatie, weetjes en trivia aan bod komen.

Op het tweede schijfje vinden we drie documentaires terug. "A Bold New Enterprise" is een halfuur durende documentaire die dieper ingaat op de productie van de film. Aan de hand van vele nieuwe interviews met onder meer William Shatner, Walter Koenig, Stephen Collins, regisseur Robert Wise, scenarist Harold Livingston, componist Jerry Goldsmith en Jeffrey Katzenberg krijgen we een duidelijker beeld hoe de film tot stand is gekomen. Vervolgens hebben we "Phase II: The Lost Enterprise" dat handelt over de geannuleerde tv-afleveringen vanwege de plannen voor de langspeelfilm. Deze documentaire toont interviews met de weduwe van Gene Roddenberry, scenarist Harold Livingston en andere crewleden die betrokken waren bij de productie van deze serie. "Redirecting the future" werpt een blik op de nieuwe speciale effecten die speciaal voor deze release ontworpen werden. Interviews ontbreken niet en we krijgen bovendien enkele vergelijkingen te zien tussen oude en nieuwe scènes. Naast de vijf scènes die uit de originele montage werden verwijderd voor de Director's Edition, krijgen we eveneens elf verwijderde scènes voorgeschoteld die voor de televisievertoning in 1983 opnieuw in de film gemonteerd werden. Het rijtje van extra's wordt afgesloten met een beknopt storyboardarchief dat tekeningen van drie scènes bevat, acht televisiespots, een teasertrailer, de originele bioscooptrailer, een trailer voor de Director's Edition, en een promotioneel filmpje voor de allernieuwste Star Trek reeks "Enterprise".

Star Trek The Next Generation Seizoen 1
Elke box bevat een compleet seizoen van The Next Generation en bestaat uit zeven DVD's. De extra's bevinden zich op de zevende schijf en bestaan uit een viertal korte documentaires. "The Launch" behandelt het ontstaan van de nieuwe serie en toont daarbij interviews met Gene Roddenberry, Patrick Stewart, Jonathan Frakes, Marina Sirtis en andere cast en crewleden. In de featurette "The Cast" praten de acteurs over hun rol in de serie, waarom ze gecast werden en hun indrukken over het Star Trek fenomeen in het algemeen. Leuk om te horen zijn de verschillende commentaren van de acteurs bij het opstarten van de serie in 1987 en op het einde van het zevende seizoen in 1994. Ook bij de creatie van een televisieserie komt heel wat kijken. Zo belicht "The Production" aan de hand van interviews met de crew de totstandkoming van een aflevering, de make-up van Worf en zelfs de techniek van de 'beamstraal' wordt toegelicht. In "Highlights" tenslotte discussiëren cast en crewleden over specifieke afleveringen en gebeurtenissen die zich voordeden tijdens het eerste seizoen. Elke box bevat bovendien een informatief boekje.

Star Trek The Motion Picture verschijnt bij Paramount op 9 april 2002.

Star Trek The Next Generation Seizoen 1 verschijnt bij Paramount op 28 maart 2002.

Specificaties:
Beeld: 2:35.1 anamorfisch en 1.33:1
Geluid: Engels Dolby Digital 5.1
Ondertitels: Nederlands
Jaar: 1979 - 1987
Leeftijd: AL
Speelduur: ? min.

Extra's:
Star Trek The Motion Picture
• Audiocommentaar,
• Tekstcommentaar,
• New retrospective documentaries with cast en crew interviews,
• Teasertrailer, Theatrical Trailer, New Director's Edition Trailer, 8 Television Commercials,
• 5 additional Scenes,
• 11 Deleted Scenes,
• Storyboard Archive,
• New Star Trek Series Enterprise Promo Spot

Star Trek The Next Generation Seizoen 1
• The Launch,
• The Cast,
• The Production,
• Highlights

UIT HET ARCHIEF