:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Filmfreaks >> PERSBERICHT: KOOPRELEASES MEI 2010
PERSBERICHT: KOOPRELEASES MEI 2010
Bron: Filmfreaks - Datum: 2010-04-10 - Geplaatst door: Werner
NOTHING PERSONAL
Een jonge vrouw begint een zoektocht naar zichzelf. In het Ierse Connemara vindt ze de eenzaamheid die ze zoekt. In een afgelegen huis treft ze een oudere man die een teruggetrokken bestaan leidt. Hij is wijs en ironisch, zij is radicaal en onverzettelijk. Hun gekozen eenzaamheid verbindt hen. Hij vraagt haar voor hem te komen werken in ruil voor eten. Zij gaat akkoord, op één voorwaarde: geen persoonlijke relatie, uitsluitend werk. Desondanks ontstaat er langzaamaan een intrigerende band tussen hen en krijgen zij het er steeds moeilijker mee om zich aan hun afspraak te houden. Wie zet de eerste stap?
 
De pers:
Ultraromantisch - De Filmkrant
Visueel overdonderend - Revu
Laat een verpletterende indruk achter - Juryrapport bij Gouden Kalf (Beste Film)
 
DVD details:
Regie: Urszula Antoniak
Label: Cinema Delicatessen
Cast: Lotte Verbeek, Stephen Rea
Herkomst: Nederland, 2009
Speelduur: 85 minuten
Geluid: Engels Dolby Digital
Nederlands ondertiteld
Releasedatum: 3 mei 2009 

Extra's:
• Trailers,
• Audiocommentaar van de regisseur, actrice Lotte Verbeek, director of photograhpy Daniel Bouquet en line director Floor Onrust


THE END OF THE LINE
Deze film, gefilmd vanaf de Straat van Gibraltar via Senegal en Alaska tot de vismarkt van Tokio is een alarmsignaal voor de hele wereld. Topwetenschappers, vissers en visserijdepartementen, voorspellen, dat als we zo doorgaan, er rond 2048 bijna geen vis meer zal zijn. De film legt de verantwoordelijkheid bij consumenten, die uit onwetendheid bedreigde vis kopen, bij politici die adviezen en waarschuwingen negeren, bij vissers die zich niet aan de quota houden en de visindustrie die traag tot niet reageert. Er worden simpele oplossingen geboden, maar politieke wil en acties zijn nodig dit internationale probleem op te lossen. Het aantal vissersboten moet drastisch omlaag, grote delen van de oceanen en zeeën moeten beschermd gebied worden en consumenten moeten voorgelicht worden.
 
De pers:
The film offers avenues for taking action with its campaign - Amanda Rappak, Green Living Online
A chilling exploration of how our love affair with seafood is devastating the world's oceans – Daily Mirror
Scarier than Jaws... A must-see documentary – Sunday Express
An Inconvenient Truth about the oceans – The Economist
 
DVD details:
Regie: Rupert Murray
Met de stem van Ted Danson
Label: Cinema Delicatessen
Herkomst: Groot-Brittannië, 2009
Speelduur: 82 minuten
Geluid: Engels
Beeld: 16:9
Nederlands ondertiteld
Releasedatum: 17 mei 2009 

Extra's: TBC 


TERRIBLY HAPPY 
Robert, een politieman uit Kopenhagen, wordt omwille van een professionele fout tijdelijk naar een provinciestadje gestuurd. Terwijl alweer een trage, bewolkte dag ten einde loopt in Zuid-Jutland, bekijken de inwoners de aankomst van de jongeman uit de grote stad met een tevreden en nieuwsgierige blik op hun gesloten gezicht. De politieman, die alles volgens het boekje doet, ontdekt beetje bij beetje de lokale gewoonten en begint aan te voelen dat er verontrustende geheimen verborgen zitten achter de façade van wat een heel gewoon provinciaals leventje schijnt te zijn. Dit groteske drama, dat elementen gebruikt uit het misdaad-, western- en horrorgenre, valt op door zijn originele stilering en betoverende evocatie van de atmosfeer waarvan de gestoorde gemeenschap doordrongen is.
 
De pers:
't Is een stijlvolle, voortreffelijk in beeld gebrachte thriller, met een beklemmende atmosfeer die als een klam laken rond je schouders hangt en een langzaam toenemende suspense die serpentig aan je huidvaten likt. Hm, feels good! - Humo
Genz houdt de dreiging en beklemming van begin tot einde vast - de Volkskrant
Entertaining and full of surprising twists, this highly cinematic tale of a Copenhagen policeman working punishment duty in the provinces plays with genre in a manner that can be compared with the Coen brothers or David Lynch - Variety
 
DVD details:
Regie: Henrik Ruben Genz
Label: Brunbro
Cast: Jacob Cedergren, Lene Maria Christensen, Kim Bodnia, Lars Brygmann
Herkomst: Denemarken, 2008
Speelduur: 105 minuten
Geluid: Deens Doplby Digital, 16:9,
Nederlands en Frans ondertiteld
Releasedatum: 17 mei 2009
 

GEVANGENEN VAN DE GROND
Hoe overleef je de donkere, Finse winter? In Gevangenen van de Grond reizen we door Finland waar we in karaokebars en danszalen de melancholische levensverhalen van een rijke schakering aan mensen leren kennen. Terwijl zij troost vinden in de Finse tango die een onvervuld verlangen bezingt, begint de sneeuw buiten langzaam te smelten. Zullen zij, als de zon eindelijk doorbreekt, het gelukkige land van hun dromen bereiken? Gevangenen Van De Grond is een intiem portret van een volk dat bevangen is van de tango en deze Argentijnse muziek en dans met grote liefde naar het hoge noorden heeft geïmporteerd.
 
De pers:
De tango is wat de Finnen in het diepst van hun ziel beweegt - de Filmkrant
Meeslepende documentaire - NRC Handelsblad
Bedachtzaam en intiem - Volkskrant
 
DVD details:
Regie: Stella van Voorst van Beest
Label: Amstel Film
Herkomst: Nederland, 2009
Speelduur: 88 minuten
Geluid: Fins 5.1
Beeld: 16:9, Nederlands en Engels ondertiteld
Releasedatum: 17 mei 2009 

Extra's:
• Outtakes: Alpo's gedicht, Het derde wassen beeld, Op tournee


 BANCS PUBLICS
Als Lucie op kantoor komt, ziet ze onder het raam van het gebouw tegenover haar een zwarte vlag hangen met daarop in witte letters "MAN ALLEEN". Is het een grap, een verzuchting of een kreet om hulp? Lucie en haar twee collega's en besluiten op zoektocht te gaan... 's Middags picknicken ze op de Square des Francines, waar de smoorverliefde koppeltjes, happy singles en casanova's van alle leeftijden elkaar ontmoeten. Maar daar is deze man niet te vinden. Het gezelschap vervolgt zijn zoektocht in de Brico-Dream, een winkel waar te veel verkopers twijfelachtige adviezen geven aan gierige of opvliegende klanten, doodsbenauwd om met te korte planken of te lange schroeven naar huis te gaan... Zullen de drie dames aan het einde van de dag, tussen al die drukke mensen, de "man alleen" zijn tegengekomen?

De pers:
Witty and irreverent take on contemporary life - Eyeforfilm
Maffe film... Onvoorspelbaar en aanstekelijk allegaartje dat nergens gezocht of geforceerd aandoet - KUTsite
 
DVD details:
Regie: Bruno Podalydès
Label: Melimedias
Cast: Catherine Deneuve, Julie Depardieu, Matthieu Amairic
Herkomst: Frankrijk, 2009
Speelduur: 109 minuten
Geluid: Frans 5.
Beeld: 16:9
Nederlands ondertiteld
Releasedatum: 17 mei 2009 

Extra's:
• Verwijderde scenes,
• Fotogalerij,
• Videos voor Brico-Dream,
• Oorsprong van de film,
• Premiere op het filmfestival in Rome,
• Tentoonstelling Bruno Poldalydes 


EVER SINCE THE WORLD ENDED 
Ever Since The World Ended is een psychologische science fiction over het leven na het einde der tijden. Twaalf jaar nadat een verwoestende epidemie de wereldbevolking heeft gedecimeerd, doorkruisen twee filmmakers met hun camera de bijna verlaten stad San Francisco. Op hun tocht, die tot ver buiten de stadsgrenzen leidt, verkennen zij de harde werkelijkheid van een leven na de beschaving. In een serie ontmoetingen en interviews met andere overlevenden, maken zij de dagelijkse strijd mee om te overleven, de verschuiving van morele waarden, en de diepe ideologische verdeeldheid binnen een jonge gemeenschap die vooruit wil. De film verkent de vreemde en vaak humoristische wijze waarop mensen omgaan met een verwoestend verlies, het ongeduld van de jongere generatie met de schijnbaar verbijsterende gewoontes van hun ouders, en de nieuwe seksuele politiek die voortvloeit uit een catastrofale afname van de bevolking. Ever Since The World Ended geeft een humoristische maar soms ook tragische blik op de samenleving, de hoop op een betere toekomst, de erfenis van de geschiedenis, en de moeilijke keuzes die gewone mensen moeten maken om een gemeenschap op te bouwen op een grote en eenzame planeet.

 De pers:
Clever... Fascinating... Thought-provoking - The New York Times

DVD details:
Regie: Galum Grant / Joshua Atesh Litle
Label: Shock Cast: Aubrey Ankrum, Christine Cannavo, Chris Chambre
Herkomst: Verenigde Staten, 2001
Speelduur: 78 minuten
Geluid: Engels 2.0
Beeld: 16:9
Nederlands ondertiteld
Releasedatum: 17 mei 2009
 
Extra's: 
• Extra footage,
• Tralier
 

GOODBYE SOLO
Op de eenzame wegen van Winston-Salem in North Carolina smeden twee mannen een onwaarschijnlijke vriendschap, die voor altijd hun levens zal veranderen. Solo is een Senegalese taxichauffeur die werkt om zijn jonge familie een beter leven te schenken. William is een harde zeventiger uit het Zuiden met een leven vol spijt. De "American dream" van de ene is nog maar net begonnen, terwijl die van de andere gedoemd lijkt te zijn. Maar ondanks hun verschillen realiseren beide mannen snel dat ze elkaar meer nodig hebben dan ze willen toegeven.
 
De pers:
Zo mooi, zo mooi, zo mooi - Humo
(vier sterren) - NRC Handelsblad
Ramin Bahrani toont nog eens waarom hij Amerika's interessantste independentfilmer is - Focus Knack
Ramin Bahrani is the new great American Director - Chicago Sun-Times
Wonderful, moving and mysterious - New York Times
Powerful, riveting, inspiring - Los Angeles Times

DVD details:
Regie: Ramin Bahrani
Label: Imagine
Cast: Souleymane Sy Savane, Red West, Diana Franco Galindo
Herkomst: Verenigde Staten, 2008
Speelduur: 91 minuten
Geluid: Engels 5.1
Beeld: 16:9
Nederlands, Duits en Frans ondertiteld
Releasedatum: 31 mei 2009 

Extra's:
• Audiocommentaar van de regisseur,
• Interview met de regisseur,
• Trailers 


MASÁNGELES
Uruguay 1966. De invloedrijke politicus Aurelio Saavedra neemt zijn buitenechtelijk dochtertje Masángeles mee naar zijn huis na de zelfmoord van haar moeder. Zijn vrouw Aurora zal dit nooit te boven komen. Masángeles ondervindt snel dat ze zich in dit huis vol gestoorde egoïsten maar beter kan aanpassen. Buiten heerst een burgeroorlog tussen amateuristische guerillero's en wrede militairen.

De pers:
Sterke surrealistische en delirante momenten die herinneren aan de cinema van Buñuel of Fellini - De Morgen
 
DVD details:
Regie: Beatriz Flores Silva
Label: Imagine / Artnr.: IMA912N / Winkelprijs: 14,95 euro
Cast: Antonella Aquistapache, Ignacio Cawen, Martin Flores
Herkomst: België / Uruguay, 2008
Speelduur: 112 minuten
Geluid: Spaans 5.1
Beeld: 16:9
Nederlands, Engels en Frans ondertiteld
Releasedatum: 31 mei 2009
 
Extra's:
• Making of,
• Trailer,
• Interview met de regisseur
 

TRUE NOON
Zoals in veel voormalige Sovjetrepublieken is het in Tadzjikistan, ingeklemd tussen Kirgizië, Oezbekistan en China, nooit helemaal rustig. Desondanks is er altijd de liefde, het weerbericht en de dorpsschool. Nosir Saidovs debuutfilm illustreert dit gegeven met een verhaal vol tragische feiten en etnische conflicten. Een vreedzaam bergdorp wordt van de ene op de andere dag in tweeën gesplitst door een politieke beslissing van bovenaf. Gevolg: prikkeldraad en landmijnen die de ene van de andere kant moeten scheiden - het ziekenhuis komt links te liggen, het postkantoor rechts, Nilufar woont aan de ene kant, haar bruidegom aan de andere. Vaste ingrediënten voor een 'comedy of errors', al is True Noon volgens Saidov een absurd verhaal, maar tegelijk ook de absolute waarheid. Mede ondersteund door het Hubert Bals Fonds van het IFFR.
 
DVD details:
Regie: Nadat Nosir Saidov
Label: Tiger Releases
Cast: Yuriy Nazarov, Nasriddin Nuriddinov, Nasiba Sharipova
Herkomst: Tadzjikistan, 2009
Speelduur: 83 minuten
Geluid: Tajik 2.0
Beeld: 4:3,
Nederlands en Engels ondertiteld
Releasedatum: 31 mei 2009
 
Extra's:
• Interview met de regisseur
 

MUNDANE HISTORY 
Een verbitterde jongen die na een ongeluk tot zijn middel verlamd is, krijgt een nieuwe verpleger toegewezen. Hun verhouding is op zijn minst koel en ook de autoritaire vader, die zich zelden laat zien, is geen toonbeeld van warmte en begrip. Toch maakt het cynisme van de jongen geleidelijk plaats voor een hernieuwd, voorzichtig aftasten van het leven. Dan laat het ingetogen psychologisch drama onverwacht zijn reserves varen en explodeert in een hallucinerende ode aan het universum, dat net als de mens door een cyclus van geboorte en dood moet gaan. 'Kun je in een eeuwig nu leven, zonder verleden en toekomst?', is de vraag die ergens halverwege wordt gesteld. Achter de vertelling over de verlamde man en zijn verpleger verschuilt zich de ware kern: een meditatie over onze plaats in de kosmos - onbeduidend en toch groots. Mundane History werd ondersteund met een bijdrage uit het Hubert Bals Fonds van het IFFR.
 
• Winnaar van de VPRO Tiger Award 2010
 
DVD details:
Regie: Anocha Suwichakornpong
Label: Tiger Releases
Cast: Arkanae Cherkam, Paramej Noiam, Anchana Ponpitakthepkij
Herkomst: Thailand, 2009
Speelduur: 82 minuten
Geluid: Thai 2.0
Beeld: 16:9
Nederlands en Engels ondertiteld
Releasedatum: 31 mei 2009
 
Extra's:
• Interview met de regisseur
 

CONDITIONED
Conditioned is een compilatie van experimentele film en videokunst uit Turkije die onderzoek doen naar de intellectuele conditionering van kinderen en tieners door zowel het onderwijssysteem als de algehele hedendaagse Turkse maatschappij. Bevat werk van de volgende filmmakers: Gulden Durmaz, Hatice Güleryuz, Berat Isik, Burçak Kaygun, Erkan Özgen, Ferhat Özgur, Ethem Özguven en Sener Özmen.
 
DVD details:
Label: Lowave
Herkomst: Turkije, 2003 - 2008
Speelduur: 86 minuten
Geluid: Turks
Beeld: 4:3
Engels, Frans en Duits ondertiteld
Releasedatum: 31 mei 2009
 
Extra's:
• Biografiën,
• Interviews,
• 12 pagina's tellend boekje (in het Engels en Frans)
 

SELECTED SHORTS #10
Reeds 15 jaar lang biedt het Internationaal Kortfilmfestival Leuven een podium voor nieuw filmtalent. Deze 10de uitgave van Selected Shorts is een mooie showcase van de creativiteit en originaliteit van de nieuwe generatie jong Vlaams filmtalent. Opnieuw een fijne selectie van bekroonde films met in de hoofdrollen onder meer Nand Buyl, Nathalie Broods, Valentijn Dhaenens, Marie Vinck, Ben Segers, Sien Eggers, Adriaan Van den Hoof e.v.a.

DVD details:
Label: Selected Shorts
Herkomst: België, 2009
Speelduur: 170 minuten
Geluid: Nederlands / Engels / Pools
Beeld: 16:9
Nederlands en Engels ondertiteld
Releasedatum: 31 mei 2009


UIT HET ARCHIEF