:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Buena Vista >> VOORUITBLIK: PEARL HARBOR DIRECTOR'S CUT
VOORUITBLIK: PEARL HARBOR DIRECTOR'S CUT
Bron: Buena Vista - Datum: 2002-05-09 - Geplaatst door: Serge
Sinds de komst van DVD is film als home entertainment medium nieuw leven ingeblazen. De voorbije jaren passeerden een hele resem blockbusters de revue, in een speciale editie met een dubbeldvd boordevol extra’s. Het valt eveneens op hoeveel luxueuze boxsets er de afgelopen maanden worden aangeboden. De filmliefhebber schreeuwt als het ware om een uitmuntende beeld- en geluidskwaliteit en eveneens om meer extra’s. Deze trend van special editions wordt dankzij de enorme opwaartse groei van DVD uiteraard voortgezet. Maar sommige maatschappijen durven al eens een stapje verder te gaan. Naast een special edition op een dubbeldvd worden er dit jaar bijkomende releases aangeboden in de zin van een director’s cut met nog meer extra’s. Dit houdt in dat twee schijfjes meestal niet meer voldoen om al het materiaal op te proppen. Een goed voorbeeld hiervan is de eerste film uit The Lord Of The Rings trilogie. Deze verschijnt tijdens de zomer als een “gewone” special edition, maar in het najaar eveneens als super deluxe special edition bestaande uit maar liefst vier schijfjes boordevol bonusmateriaal én daarbij de director’s cut van de film. Een gelijkaardige trend doet zich voor bij de DVD-release van Pearl Harbor. Een eerste release is reeds sinds 4 december van vorig jaar als een dubbeldvd verkrijgbaar. Buena Vista doet er vanaf 25 juli een schepje bovenop en presenteert de filmliefhebber een heuse collector’s box met extra bonusmateriaal én een langere versie van de film.

De extra’s:
Special Edition
Deze release is reeds sinds 4 december van vorig jaar verkrijgbaar als een dubbeldvd. Op het tweede schijfje staan een handvol extra’s waaronder een bioscooptrailer, een muziekvideo van Faith Hill en twee documentaires. De eerste is een uitgebreide Making Of dewelke ons een blik achter de schermen gunt met onder meer interviews, special effects featurettes, de training van figuranten en acteurs, de herdenking bij de Arizona in Pearl Harbor zelf, en een uitleg hoe de USS Arizona tot zinken werd gebracht waarbij 100 stuntmannen gebruikt werden. Een tweede documentaire gaat dieper in op de manier waarop de Japanners in de film geportretteerd zijn.

Director’s Cut
Zoals gezegd wordt de filmliefhebber vanaf 25 juli getrakteerd op een mooie verzamelbox bestaande uit maar liefst vier schijfjes. De vorige release kon reeds teren op een prima technische beeld- en geluidspresentatie, wat met de nieuwe release extra ondersteund wordt door de aanwezigheid van een subliem DTS geluidsspoor. Daarnaast wordt de release overladen met extra’s. Vooreerst zijn er maar liefst drie verschillende audiocommentaren van de filmmakers waaronder regisseur Michael Bay. Elk van deze commentaren belicht diverse aspecten van de film gaande van de productie, casting, keuze van locaties tot speciale effecten. Tevens kan de filmfan genieten van enkele uitgebreide interactieve achtergrondreportages die aan de hand van interviews en beelden achter de schermen een beter inzicht in de productie van de film bieden. Net als de cast in Saving Private Ryan moesten de acteurs voor de opnames van Pearl Harbor in een militair kamp doorgedreven trainingen ondergaan. Als kijker kunnen we deze zware voorbereidingen van dichtbij volgen. Michael Bay stopte de film bovendien vol speciale effecten. Hoe dit verwezenlijkt werd, wordt netjes uit de doeken gedaan in een aantal documentaires. Hierbij krijgen we eveneens een multi-angle en multi-audio presentatie van de aanval op Pearl Harbor. Op geschiedkundig vlak schiet deze release niet te kort. Via een interactieve featurette krijgen we een historisch overzicht over de gebeurtenissen die leiden tot de aanval op Pearl Harbor. De documentaire “One Hour Over Tokyo” van History Channel gaat vervolgens dieper in op de acties van de Amerikanen na het bombardement van Pearl Harbor. Tenslotte bevat de box nog een boekje waarin regisseur Michael Bay de extra’s bij deze release toelicht. Een leuk extraatje is de THX-optimizer waarmee je beeld en geluid optimaal kan afstellen.

De director’s cut van Pearl Harbor is dankzij de nieuwe scènes vanzelfsprekend een andere film, zoals regisseur Michael Bay eigenlijk bedoeld had. Opmerkelijk is het feit dat de film een andere leeftijdskeuring heeft gekregen (16 jaar i.p.v. 12).

Specificaties:
Beeld: 2.35:1 anamorfisch
Geluid: Engels DTS 5.1 en Engels Dolby Digital 5.1
Ondertitels: Nederlands
Jaar: 2001
Leeftijd: 16
Speelduur: 178 min.

Extra's:
• Multi-angle en multi-audio presentatie van de aanval op Pearl Harbor,
• Destructie in beeld: een interactieve uitleg over de special effects,
• 3 verschillende audiocommentaren van de filmmakers,
• Uitgebreide interactieve achtergrondreportages,
• Interactief historisch overzicht over de gebeurtenissen die leiden tot de aanval op Pearl Harbor,
• Vroegste (computeranimatie) scènes door regisseur Michael Bay,
• Voorbereidingen van de acteurs in een militair trainingskamp,
• History Channel documentaire “One Hour Over Tokyo”,
• THX optimizer,
• Boekje met bespreking bonusmateriaal door Michael Bay