:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Dalton Distribution >> NIEUWSBERICHT: THE ALLEGORY OF THE JAM JAR GROTE WINNAAR VAN HET KORTFILMFESTIVAL
NIEUWSBERICHT: THE ALLEGORY OF THE JAM JAR GROTE WINNAAR VAN HET KORTFILMFESTIVAL
Bron: Dalton Distribution - Datum: 2015-12-16 - Geplaatst door: Werner
 'THE ALLEGORY OF THE JAM JAR' GROTE WINNAAR VAN HET KORTFILMFESTIVAL

Fonk Vzw = Cinema ZED + DOCVILLE + Kortfilmfestival + Dalton Distribution + Zomerfilms + Filmklap

Zaterdag 5 december werden tijdens de druk bijgewoonde prijsuitreiking de winnaars van de 21ste editie van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven bekend gemaakt. Er waren maar liefst 10 prijzen te verdelen. Aansluitend werd ook de winnaars van de VAF Wildcards hun trofee overhandigd.

De grote winnaar van de Vlaamse competitie is The Allegory Of The Jam Jar van Boris Kuijpers & Ruth Mellaerts: de film won de Juryprijs voor de Beste Fictiefilm én de Prijs van het Publiek. Dat de film een publiekslieveling is, was al eerder deze week duidelijk toen de film tijdens de Humo-avond de meeste stemmen kreeg van de Humo-lezers. The Allegory Of The Jam Jar vertelt het verhaal van een zakenman die door een scheur in de muur van zijn appartement helemaal uit balans geraakt. De film is een productie van A Team Production, die ook tekenden voor Image en Black, de langspelers van Adil El-Arbi en Bilal Fallah, die eerste was ook jurylid op het festival. Met de Juryprijs in Leuven komt de film op de longlist voor de Oscar Academy Awards van 2017. Er was een Special Mention voor Feel Sad For The Bunny, de Wildcardfilm van Kenneth Mercken.

De prijs voor het Beste Debuut was voor Anouk Fortunier voor haar afstudeerwerk (LUCA School of Arts) Drôle D’Oiseau, een portret van een bipolaire man gezien door de ogen van zijn 11-jarige dochter. De film werd tijdens het Film Fest Gent al bekroond met de Publieksprijs van de Belgische kortfilmcompetitie. Fortunier won ook de VAF Wildcard Fictie van VAF eerder deze week. De jury van de UBFP en UFK kenden de Persprijs toe aan Moon Blaisse voor haar film Guest, die ze maakte met een VAF Wildcard. De persjury gaf een Special Mention voor The Allegory Of The Jam Jar. Binnen de competitie voor Vlaamse Animatiefilms ging de Publieksprijs naar Frits Standaert, met Schaapjes Tellen, een dromerige kinderfilm naar het boek van Mireille d'Allancé.

Ook in de Europese Competitie werden prijzen uitgedeeld: de Juryprijs ging naar de Franse film Maman(s) van Maïmouna Doucouré, waarin een jong Frans meisje van Senegalese afkomst het niet neemt dat haar vader een tweede vrouw in huis neemt. Ook deze film komt op de longlist van de Oscar Academy Awards van 2017. Het publiek koos voor de Belgische film Le Mur van Waalse cineast Samuel Lampaert. De won eerder in Gent de European Short Film Award waarmee hij in aanmerking komt voor de prijs voor Beste Europese Kortfilm van de European Film Academy, de Europese tegenhanger van de Oscars. Ook de Europese jury had een Special Mention en wel voor Alles Wird Gut van Patrick Vollrath.

Tot slot werden ook 2 filmprojecten bekroond met de Pitch Award: Jasper Vrancken en Leander Hanssen konden de jury overtuigen van hun filmplannen.

In de jury zetelden dit jaar de Brits/Letse filmjournalist en Sleepwalkers-programmator Laurence Boyce, regisseur Adil El Arbi, het Leuvense regisseurstalent Cecilia Verheyden, Catherine Wilmes van Canvas, de Spaanse Clara Doucet, programmator van Mecal in Barcelona en Annecy Animated Film Festival in Frankrijk, acteur en publiekslieveling Wim Willaert, de Noorse regisseur en oud-winnaar Gunhild Enger, festival-oudgediende Gabriel, distributeur Fabrice Marquat en de Amerikaanse onderzoekster, scenarist en schrijfster Linda C. Cowgill.

De 21e editie van het Kortfilmfestival Leuven was opnieuw een zeer geslaagde festivaleditie met meer Vlaamse kortfilms dan ooit in competitie, met een eerste zeer geslaagde en druk bijgewoonde debatavond rond kortfilms uit het Midden-Oosten en met tal van Q&A’s met filmregisseurs uit binnen-én buitenland. Het festival kreeg dit jaar een heel pak meer scholieren over de vloer dan vorig jaar. Daarnaast zijn er onder de Kortfilmfestival winnaar ook opvallend meer vrouwen, een trend die ook bij de bekendmaking van de VAF Wildcards opviel.

Wie niet genoeg kan krijgen van kortfilms stemt best iedere zondagavond af op Canvas, waar nu zondag De Vijver op het programma staat, één van de openingsfilms van het Kortfilmfestival vorig jaar. Via Dalton Distribution, de distributiewerking die groeide uit het Kortfilmfestival Leuven, kan het publiek ook na het festival kennis maken met de nieuwe lichting filmmakers. Begin 2015 verschijnen 2 compilatiefilms in de Belgische bioscopen (Filmfestival Delicatessen) met de strafste Vlaamse kortfilms van deze editie van Kortfilmfestival Leuven. Later op het jaar worden deze kortfilms ook verdeeld op dvd en video on demand.

De volgende editie van het Kortfilmfestival Leuven gaat van start op 2 december 2016.

Een overzicht van alle winnaars:

Vlaamse Kortfilmcompetitie Fictie
Prijs van de Jury: The Allegory Of The Jam Jar (Boris Kuijpers & Ruth Mellaerts)
Prijs voor het Beste Debuut: Drôle D'Oiseau (Anouk Fortunier)
Prijs van het Publiek:The Allegory of the Jam Jar (Boris Kuijpers & Ruth Mellaerts)

Vlaamse Kortfilmcompetitie Animatie
Prijs van het Publiek: Schaapjes Tellen (Frits Standaert)

Europese Kortfilmcompetitie
Prijs van de Jury: Maman(s) (Maimouna Doucoure)
Prijs van het Publiek: Le Mur (Samuel Lampaert)

Te Gast
Humo Award: The Allegory Of The Jam Jar (Boris Kuijpers & Ruth Mellaerts)
Pitch Award: Jasper Vrancken en Leander Hanssen
Persprijs: Guest (Moon Blaisse)

VAF Wildcards
Fictie: Umpire (Leonardo Van Dijl), Drôle D'Oiseau (Anouk Fortunier)
Documentaire: Flor De Mil Colores (Karen Vázquez Guadarrama), Into Darkness (Rachida El Garani)
Animatie: The Beast (Liesbet van Loon)
Filmlab: In Frankrijk Zijn Geen Walvissen (Eva van Tongeren)

Meer informatie over het festival en de winnende films kan u vinden op www.kortfilmfestival.be.