:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Cinemien >> PERSBERICHT: SAMI BLOOD
PERSBERICHT: SAMI BLOOD
Bron: Cinemien - Datum: 2017-08-29 - Geplaatst door: Werner
SAMI BLOOD

In september brengen we het prachtige filmdebuut Sami Blood uit. Een intrigerend en meeslepend portret over de Sami, een rendierherdersvolk in Lapland en tevens het enige oorspronkelijke inheemse volk dat Europa nog kent.
De film ging vorig jaar in première in Venetië en won daar twee prijzen.

Intrigerend en meeslepend portret over de Sami, een rendierherdersvolk in Lapland en tevens het enige oorspronkelijke inheemse volk dat Europa nog kent. Sami Blood brengt een onbekende kant van de Zweedse maatschappij in de jaren dertig van de vorige eeuw tot leven. Centraal staat de veertienjarige Elle-Marja (ijzersterke rol van Lene Cecilia Sparrok, zelf een volbloed Sami) en haar zoektocht naar haar identiteit. Op school ontdekt ze dat de mogelijkheden van de Sami zich beperken tot een herdersbestaan. Ze wordt herhaaldelijk geconfronteerd met discriminatie en begint te dromen van een ander leven. Vervolgonderwijs is niet voor de Sami weggelegd, maar Elle-Marja weigert zich hierbij neer te leggen. Om haar dromen na te kunnen jagen, wordt ze gedwongen afstand te doen van haar cultuur en de banden met haar familie te doorbreken.

Sami Blood is het filmdebuut van regisseur Amanda Kernell (zelf half Sami, half Zweeds) en ging in première tijdens het filmfestival van Venetië waar de film twee prijzen won.

**** NRC “Sterk Zweeds debuut over verborgen geschiedenis"
**** Trouw “Een hartverscheurend verhaal”
*** Humo "Dit serene drama maakt mooi voelbaar hoe het moet zijn om tot een minderheid te behoren"
*** Knack "Echte cinema"
*** VPRO “Fraai gefilmd drama”

Met: Hanna Almström, Maj-Doris Rimpi
Genre: Drama
Regie: Amanda Kernell
Releasedatum dvd: 26 september 2017