:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Algemeen >> EEN TERUGBLIK OP 2006
EEN TERUGBLIK OP 2006
Type: Algemeen - Datum: 2006-12-31 - Geplaatst door: Serge

Vorig jaar waren deze er door de niet te onderschatten drukke werkschema’s van het DVD Info-team niet bij, maar met de flikkering van 2007 in zicht konden we het dit keer niet laten om opnieuw het beste en het slechtste op gebied van film en uiteraard DVD even op een rijtje te zetten. Heb het uiteraard over onze fameuze “Terugblik op 2006”, en de vaste lezers weten ondertussen al dat die bij ondergetekende ondergedompeld is in een bloedrode tint van de ‘blood and guts’. So… brace yourself honey, because this is going to be one hell of a ride!

2006 was opnieuw een ongemeen sterk jaar voor het horrorgenre, vooral dankzij de dvd-release van instant-classics zoals Alexandre Aja’s brutale The Hills Have Eyes remake (Fox, R1) en uiteraard ook Rob Zombie’s briljante sequel The Devil’s Rejects (Paradiso, R2). En ondanks dat de films mij in de bioscoop niet konden overtuigen, heb ik toch uren plezier beleefd aan de fraaie ‘unrated’ releases van achtereenvolgens Land Of The Dead (Paradiso, R2) en Hostel (Sony, R2). Wat me eveneens veel plezier heeft gedaan is het feit dat kleinschalige maatschappijen er toch in slagen om genrewerk op zo’n knappe manier uit te brengen, dat je ze enkele weken later bij webshops van over héél de wereld kan bestellen. Zo denken we aan de steelbookuitgave van de gewelddadige cultclassic Class Of 1984 (Bridge, R2) en uiteraard aan de knappe releases van Encore Filmed Entertainment.

Mijn spreekwoordelijke prijzen voor “Beste Benelux releases van 2006” gaan naar de door A-Film uitgebrachte luxebox van het baanbrekende eerste seizoen van Ghost In The Shell: Stand Alone Complex én Universal’s recent op de markt gedropte speciale editie van de Rambo trilogie. De blijdschap dat deze laatste uit vier schijfjes bestaande met testosteron overladen jeugdnostalgie set EINDELIJK onze contreien bereikte, kon de lichte teleurstelling wat verdoezelen dat de stalen box en de leuke ‘dogtag’ van John J. Rambo - die wél bij de Franse box verdeeld door hetzelfde Universal werd bijgeleverd - missing in action waren. Maar van fouten kan je leren, nietwaar Universal? Aangezien jullie nog een nieuwe kans krijgen met een vierde Rambo-avontuur in het verschiet… (Don’t mess this one up!)

En de welgevallen eer van “Meest fraaie buitenlandse releases van het jaar” gaat naar de Amerikaanse uit vijf dvd’s bestaande uitgave van Richard Stanley’s horrorfenomeen Dust Devil uit 1993. Alles wat er ook maar te vinden was rond deze cultprent werd samengepropt en alsof dat nog niet genoeg zwierde Subversive Cinema er ook nog enkele door Stanley ingeblikte documentaires bij en de volledige soundtrack van Dust Devil. Een absolute must voor de genreliefhebbers! Nummer twee is de nieuwste Duitse uitgave van de Sam Raimi horrorclassic The Evil Dead, op het tot nu toe obscure T.U.T. label. Niet alleen is deze in gelimiteerde oplage te krijgen versie voorzien van al de gewoonlijke toeters en bellen, maar bevat deze de fel begeerde originele full-frame versie én de originele kortfilm Within The Woods, waarmee Raimi de financiering voor The Evil Dead heeft rondgekregen.

Hoe het niet moet werd spijtig genoeg ook dit jaar weer veel teveel bewezen. Zo denken we maar aan de schaamteloos kale release van Final Destination 3 (met dank aan RCV) en het verknipte beeldformaat op The Descent (A-Film). Maar de grootste kemels werden wederom geschoten bij DFW. Opgepast het siert hen dat ze dingen zoals onderschatte toppers als Running Scared, Slither en 16 Blocks uitbrengen, en nog maar te zwijgen van de vele Asian releases die dankzij hen onze regionen bereiken. MAAR toch kunnen we het verknippen van het beeldformaat, de lamlendige extra’s zoals onder andere de beruchte film clips en vreemde beslissingen zoals commentaartracks op het tweede schijfje, niet blijven goed praten…

Mijn verwachtingen van 2007? De ‘winning streak’ van mijn favoriete genre is nog steeds niet aan zijn einde. Dus met veelbelovende knallers als SAW III, SAW IV, HOSTEL PART II, Day Of The Dead, Diary Of The Dead en The Hills Have Eyes 2 aan de horizon, kan er voor mij weinig stuk. En dat DVD Info volgend jaar natuurlijk nog méér bezoekers zal krijgen!

Best wishes for 2007,

Steve De Roover



Pagina: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8