:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TITAN A.E.
TITAN A.E.
Bespreking door: Ronny - Geplaatst op: 2001-02-16
FILM
Twentieth Century Fox brengt met deze animatiefilm eindelijk eens wat meer concurrentie voor een gevestigde waarde als Disney. Warner Bros heeft dat pad ook al bewandeld met The Magic Sword: Quest For Camelot een niet onaardige tekenfilm. Dreamworks heeft zijn Prince Of Egypt en nu is er dus Titan A.E. Don Bluth is de regisseur van dienst, lang geleden is hij weggegaan bij Disney en heeft er tekenfilms zoals The Secret Of Nimh en het schitterende Anastasia op zijn naam staan. De verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen voor Titan A.E., zeker na al de heisa erond als zou het de mooiste tekenfilm tot nu toe zijn.

We zijn aan het begin van de 31e eeuw. De mensen hebben de Titan A.E. uitgevonden en vormen daardoor een bedreiging voor de Drey, een ras bestaande uit pure energie. De Drey vallen de aarde aan om de Titan uit te schakelen. Cale en zijn vader Sam, een belangrijke legerofficier, moeten met de rest van de mensheid proberen weg te komen. Ze worden van elkaar gescheiden: Sam gaat weg met de Titan en Cale vertrekt onder de hoede van Tek, een buitenaards wezen. Buitenaardse volkeren gaan we nog veel tegenkomen in deze prent. De aarde wordt vernietigd door de Drey waarbij Cale zijn vader nog net ziet ontsnappen met de Titan.

We maken dan een sprong van 15 jaar en komen de volwassen Cale tegen als arbeider op een afbraakwerf voor ruimteschepen. Andere rassen werken er ook en behandelen er het handjevol mensen als inferieur. Een vroegere vriend van Cale's vader komt in het station aan met zijn schip de Valkyrie, op zoek naar Cale, Tek kent deze Korso en stelt Cale gerust. Met de ring die Cale nog net van zijn vader kreeg voor ze gescheiden werden en die een map schijnt te bevatten, trekken ze samen met Korso's bemanning op zoek naar de Titan.

Wat een redelijk spannend avontuur lijkt te worden, steunend op een op het eerste gezicht redelijk scenario, draait uit op een complete flop. Dit verhaal is een heruitgave van Independence Day en heeft de meest belachelijke plotwendingen die je maar kunt bedenken. De personages zijn gewoonweg saai, men heeft hier aliens ontworpen die gewoonweg karakterloos zijn, de bemanning van het schip van de Kurso bijv. De karakteruitwerking van de belangrijkste personages is zo goed als compleet afwezig.

Een plotwending die nogal veel weg heeft van een Independence Day-scène is diegene waar Cale en Akima (de vrouwelijke piloot van de Valkyrie) gevangen genomen worden door de Drey. Aangekomen in het Drey moederschip zendt men Akima weg met een soort van survival pod en zet men Cale gevangen nadat men hem de map denkt te hebben ontfutseld van de schuilplaats van de Titan. Cale weet te ontsnappen uit zijn cel en steelt een Drey jager waarmee hij samen met enkele anderen het schip verlaat. Hij vind de Valkyrie terug en weet nog op tijd een signaal door te sturen dat hij de jagerbemant voordat hij bijna aan stukken geschoten zou worden. Na het redden van Akima uit de handen van uitschot-aliens op een handelsschip, komen Cale en Akima erachter dat Korso samenspant met de Drey. Hij vraagt hen zich verder niet te bemoeien met Cale, hij zal de klus klaren.

Nu is de vraag natuurlijk bij de bizarre ontsnapping van Cale, hebben de Drey hem toevallig laten ontsnappen?? Uit het verhaal en de reaktie van Korso tegenover de Drey blijkbaar niet. Dus deze Cale die een pientere jongen blijkt te zijn die veel van electronica afweet, kan zomaar een buitenaards technologisch ruimteschip besturen, zijn weg ermee vinden naar de Valkyrie en een soort morse-berichten versturen. Verder in het verhaal, na nog nooit de Titan te hebben bestuurd, laat staan er plannen van gezien te hebben, weet hij direkt dat er relais geschakeld kunnen worden die bij een energetische aanval van de Drey de generator terug in bedrijf kunnen zetten.

Het spijt me ten zeerste, maar dit en nog andere "toevalligheden" maken dit verhaal belachelijk. Men vergeet in Hollywood blijkbaar al ettelijke jaren dat een goede film/tekenfilm steunt op een combinatie van muziek, beeld, personages én scenario. De visuele pracht die je vaak te zien krijgt, is niet voldoende om te resulteren in een goede tekenfilm, zeker niet met een prulscenario en stereotiepe personages: Cale de wonderboy, Akima de vrijgevochten vrouw bij wie een man niet geraakt tenzij hij Cale heet, Korso als vrijbuiter die meespant met wie hem de meeste macht geeft.

Het gebruik van verbluffende computerbeelden resulteert in mooie plaatjes, maar valt soms tegen in de combinatie van 3D-backgrounds én traditionele cel-animatie. De computer kan een 3D-omgeving perfect en natuurlijk laten draaien, doch als daar een cel-animatie in getekend wordt, dan is het contrast nogal opvallend. Dit kan muggenzifterij genoemd worden, maar als je geen sterk verhaal hebt, laat ik dit zeker niet ongemerkt.

BEELD EN GELUID
De beelden die je te zien krijgt zijn zeer scherp en op sommige momenten is het kleurenpalet van een bijna ongelooflijke schoonheid. Deze transfer vertoont geen enkel foutje en getuigt van een verzorgde afwerking door Fox. Op het vlak van geluid zit alles redelijk goed, het is zuiver en bevat veel detail alhoewel de dialogen soms naar de achtergrond gedrukt worden door muziek en geluid. Voor velen onder ons die een installatie hebben die DTS ondersteunt, is het weer een kale reis. Blijkbaar zijn er veel uitgevers in regio 2 die deze standaard nog niet als gemeengoed beschouwen. Wegens plaatsgebrek moest de DTS-track jammer genoeg sneuvelen. Fox bevestigde ons echter wel dat men zou trachten die in de toekomst vooralsnog toe te voegen.

EXTRA'S
Het commentaar van de regisseur geeft je een zeer goed inzicht in het maken van de film en is zeker een must voor wie het allemaal wat technischer wil bekijken. De Making-of Titan A.E. (22 min.) bevat redelijk veel informatie. Er is de muziekvideo van Over My Head, de lead song van de film geschreven door de rockgroep LIT en er zijn Verwijderde scènes (12 min.). Vervolgens enkele bioscooptrailers en tv-spots, een fotogalerij waarin je veel schitterend artwork kunt bewonderen dat voor de film is ontworpen.

CONCLUSIE
Moet je deze dvd in je collectie hebben? Ik zou eerst aanbevelen om hem te huren, doch als je van het genre Independence Day houdt, kan je hem gerust kopen. Sommige sites durven beweren dat indien je van de Star Wars-films houdt, je deze prent zeker goed zal vinden. Het spijt me maar deze film haalt het niveau van de Star Wars-films helemaal niet.


cover
Studio: Fox

Regie: Don Bluth, Gary Goldman
Met: Matt Damon, Bill Pullman, John Leguizamo, Nathan Lane, Janeane Garofalo, Drew Barrymore

Film:
9/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
AL

Speelduur:
92 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626008484


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Grieks
Extra's:
• Audiocommentaar door regisseur
• Documentaire Making-of Titan A.E.
• Verwijderde scènes
• Videoclip "Over My Head"
• Fotogalerij (200 foto's)
• Bioscooptrailers
• TV-spots

Andere recente releases van deze maatschappij