:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> INFERNAL AFFAIRS
INFERNAL AFFAIRS
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2007-02-22
FILM
Chan Wing Yan (Tony Leung) is nog niet eens goed en wel afgestudeerd aan de politieschool of hij krijgt al van zijn oversten de gevaarlijke opdracht om undercover te gaan bij de Chinese maffia. Sam (Eric Tsang), een invloedrijk figuur in deze ongure onderwereld, stuurt ondertussen Lau Kin Ming (Andy Lau) naar de politieschool. Vele jaren later is Ming - ondanks dat hij een mol is voor maffiabaas Sam - uitgegroeid tot één der beste politieagenten van Hong Kong, dit uiteraard door de gouden tips die hij doorgespeeld krijgt van Sam waardoor rivaliserende misdaadbendes onderuit worden gehaald. Agent Yan op zijn beurt zit ondertussen al zo lang undercover in Sam's organisatie dat hij het nodige vertrouwen en aanzien geniet. Regelmatig brengt hij verslag uit bij hoofdcommissaris en goede vriend Wong (Anthony Wong). Na verloop van tijd beginnen de beide organisaties echter te vermoeden dat er een mol in hun middens huist...

Na een periode van inferieure Hong Kong-producties sloeg deze Infernal Affairs in als een bom. De film bracht niet alleen enorm veel geld op, maar groeide ondertussen uit tot een klassieke trilogie die zich gerust kan meten met de beste gangster/misdaadfilms ooit gemaakt. Ook in Hollywood ging dit algemene succes niet onopgemerkt voorbij wat resulteerde in de onvermijdelijke remake The Departed. Deze werd eveneens een dikke hit en ook de critici waren razend enthousiast! Toch kan ondergetekende het moeilijk geloven dat zélfs een grootmeester van de moderne cinema als Scorsese alle intriges en knap verweven plotlijnen zo kundig in elkaar heeft kunnen draaien. Ons uiteindelijke verdict over deze remake kan u uiteraard binnenkort hier bij ons lezen, maar we hadden het hier uiteraard over Infernal Affairs.

Het sterkste punt van de film is zoals eerder al aangehaald het perfect uitgekiende scenario, geschreven door coregisseur Alan Mak en Felix Chong. Maar een goed uitgewerkt betekent uiteraard bijzonder weinig als de uitwerking hiervan te wensen overlaat en/of de uitgeschreven karakters slapjes ingekleurd worden. Maar u kan op uw beide oren slapen, want beide zijn in Infernal Affairs feilloos! Andrew Lau en Alan Mak stelde een ware ensemblecast bij elkaar die stuk voor stuk ijzersterk acteerwerk afleveren. Maar het zijn de charismatische hoofdrolspelers Tony Leung (Hard Boiled, In The Mood For Love) en Andy Lau (Island Of Fire, Moon Warriors) die met de meeste pluimen gaan lopen. De beide heren zetten volgens onze bescheiden mening zelfs de allerbeste acteerprestatie uit hun rijkgevulde carrière neer! Maar ook de rest van de affiche, waaronder knallers als Anthony Wong (Full Contact, The Ebola Syndrome) en Eric Tsang (Hitman, Gen-X Cops), zetten een dijk van een karakterrol neer. Dit alles wordt vervolgens beeldschoon en stijlvol in beeld gebracht door regisseur Andrew Lau himself.

Wie bij de woorden 'misdaad' en 'stijlvol' echter vermoed dat Infernal Affairs het A Better Tomorrow (het revolutionaire misdaadepos van 'action-maestro' John Woo uit 1986) van de nieuwe generatie is, zit héél erg fout! Want spectaculaire actie of bloedige schietpartijen zijn zo goed als nergens te bespeuren. Dit wil uiteraard niet zeggen dat er geen suspens of spanning aanwezig is. Integendeel zelfs! De twee cineasten drijven met de onderhuidse worstelingen van de hoofdpersonages, de onverwachte plotwendingen en de realistische ondertoon de kijker werkelijk tot het puntje van de stoel. Neem daar de totaal onverwachte finale bij en de uitkomst van deze som is de beste HK-film sinds jaren. Een absolute must-see!

BEELD EN GELUID
Het anamorfiche 2.35:1-beeld is scherp, met een goed diepte en detail. Sommige beelden ogen wat softer en er is hier en daar wat korrel aanwezig. Maar voor iedereen op tafel springt, we kunnen u bijna met zekerheid zeggen dat dit eerder lijkt op een creatieve keuze van de makers - om de sfeer te benadrukken - dan een mankement, aangezien dit bij elke versie het geval was die wij ondertussen al bekeken hebben. Het contrast is dik in orde en de kleuren ogen mooi natuurlijk. Er is wel wat egde-enhancement toegepast en ook hebben we eens een trillend beeldlijntje en compressiefoutje zien voorbijkomen. Gelukkig is dit nergens van een dramatisch niveau! De gebruikte bioscoopprint oogt zoals het hoort bij een recente film netjes proper. Een prima beeldkwaliteit! Maar ook qua geluid heeft A-Film zijn best gedaan. De Cantonese Dolby Digital 5.1-track klinkt uitstekend, met heldere en steeds verstaanbare dialogen. De geluidseffecten en de aanwezige filmmuziek zorgen voor een levendig geluidsbeeld, zonder ruis of andere oneffenheden. De subwoofer die geeft zoals het hoort ondersteuning waar nodig. De eveneens aanwezige DTS-track verdient zoals wel vaker weer de voorkeur, omdat deze iets gedetailleerde klinkt.

EXTRA'S
De meest waardevolle extra is de informatieve audiocommentaar ingesproken door Andrew Lau en Alan Mak. De heren zijn goed voorbereid en raken elk topic over het maken van de film aan. Verder heb je een 16 minuten durende 'Behind the Scenes'-featurette, waar je buiten een beknopte blik op de set voornamelijk interviews met cast en crew-leden te zien krijgt. In Confidential Files (6 min.) krijg je meer het technische aspect van het maken van de misdaadprent te zien. En verder ontdekken we nog wat bloopers (8 min.), een alternatief einde (9 min.), een foto galerij (14 pics) en een resem trailers.

CONCLUSIE
Infernal Affairs, ofte het eerste deel uit de briljante misdaadtrilogie van regisseurs Andrew Lau en Alan Mak, krijgt de royale behandeling van distributeur A-Film. Beeld en geluid zijn dik in orde, een resem informatieve extra's en als kers op de taart een fraaie slipcase eromheen. Hup hup hup, halen die handel! Want dit kan gewoon niet ontbreken in de collectie van elke zichzelf respecterende filmfanaat.


cover
Studio: A-Film

Regie: Andrew Lau en Alan Mak
Met: Tony Leung, Andy Lau, Anthony Wong, Eric Tsang, Kelly Chen, Sammi Cheng, Edison Chen, Shawn Yue

Film:
10/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2002

Leeftijd:
12

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Cantonees DTS 5.1
Cantonees Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Bioscooptrailer,
• Audiocommentaar,
• 'Behind the Scenes'-featurette,
• Confidential Files,
• Out-takes Reel,
• Alternate Ending,
• Photo Gallery,
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij