:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SHIELD, THE - SEIZOEN 3
SHIELD, THE - SEIZOEN 3
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2007-05-22
SERIE
Politiecommissaris David Aceveda (Benito Martinez) zit met een probleem. De criminaliteitscijfers van zijn discrict Farmington swingen de pan uit, maar het enige probate middel dat hij daartegen kan inzetten is mogelijk nog erger dan de ziekte zelf: Vic Mackey (Michael Chiklis), met overschot de smerigste cop die de politie van Los Angeles ooit in dienst heeft gehad. Samen met het zorgvuldig door hem opgebouwde Strike Team, dat naast hemzelf bestaat uit zijn vertrouwelingen Shane Vedrell (Walton Goggins), Curtis "Lemonhead" Lemansky (Kenny Johnson) en Ronnie Gadocki (David Rees Snell) heeft hij in een recordtempo van normvervaging zijn handelsmerk gemaakt. Vic perst zelf dealers af die hem niet genoeg protection money betalen, martelt de bekentenissen uit de verdachten en heeft nog nooit in zijn leven gehoord van een huiszoekingsbevel. Toch heeft Aceveda geen andere keus dan Mackey en de zijnen laten betijen, want als hij niet met resultaten voor de dag kan komen, hangt zijn politieke carrière aan de wilgen. En Mackey boekt resultaten! Hell, yeah!

Maar er is onenigheid op til binnen het Strike Team. Op het einde van seizoen 2 zagen we hoe ze met succes van de Armeense maffia miljoenen dollar hebben achterovergedrukt om hun eigen "pensioenfonds" mee te spijzen. Nu ze op een berg geld zitten, blijkt hun buit echter waardeloos, want een deel van de biljetten is gemarkeerd, en daardoor moeten ze voortdurend proberen Financiën te slim af te zijn. En ze hebben het geld verdraaid nodig: Vic en zijn ex Corrine (Cathy Cahlin Ryan) hebben een autistisch zoontje, Matthew (Joel Rosenthal), wiens opvoeding handenvol geld kost. Recent hebben ze een dure therapeut, Owen Thigpen (Vincent Angell), aangesproken, die wel resultaten boekt, maar voor zijn diensten een peperdure rekening presenteert, en bovendien met zijn poten niet van mevrouw Mackey kan blijven. De zorgen van de familie zijn nog niet over, want ook een tweede kind blijkt autistisch te zijn, en Vic is de wanhoop nabij. Boerenkinkel Shane is dan weer net de liefde van zijn leven tegen het lijf gelopen, vastgoedmakelaar Mara Sewell (Michele Hicks), en wanneer ze zwanger van hem blijkt te zijn, ondervindt Shane dat een vrouw onderhouden ook financieel dweilen met de kraan open is, zeker voor iemand die zoals hij niet zo verstandelijk begaafd is. Shane krijgt bovendien zwaar mot met het vijfde lid van het Strike Team, Tavon Garris (Brian J. White), die niet op de hoogte is van de corrupte praktijken van de originele teamleden.



En nog meer onenigheid dreigt wanneer baas Aceveda ook nog eens wegens personeelstekort een tweede elite-team binnenhaalt: het Decoy Squad, een team van undercover-specialisten, waaronder de heetgebakerde Waylon Burke (Gareth Williams), de alles voor haar job opofferende Trish George (Nicki Micheaux) en haar collega Annie Price (Aisha Hinds). De spanning tussen de teams begint met banaliteiten zoals het bezetten van een lokaal, en mondt uit in levensbedreigende situaties waarin de teams elkaar voor de voeten lopen en moordende concurrentie troef is. Aceveda heeft de verantwoordelijkheid voor de teams uit handen gegeven en overgedragen aan Claudette Wyms (CCH Pounder). Die is namelijk als enige redelijk positief uit de doorlichting van Aceveda's dienst gekomen, en is de stoel van Aceveda beloofd zodra die zijn positie in de gemeenteraad opneemt. Totaal onverwacht besluit Aceveda echter om nog wat langer op zijn plaats te blijven zitten, en de pragmatische Claudette die de kwaliteit van haar werk boven haar eigen carrièreplannen plaatst, ziet zo een felbegeerde promotie voor haar neus verdwijnen. Voor haar is het terug naar af, en samenwerken met haar rommelige maar briljante collega Hollander "Dutch" Wagenbach (Jay Karnes). Die is op het spoor van een seriemoordenaar die het gemunt schijnt te hebben op oude dametjes, en van zichzelf bloedernstig menend dat hij de intelligentste detective van het westelijk halfrond is, meent hij dat hij de zaak snel geklaard gaat krijgen. Hij weet nog niet dat hij hiervoor in de diepste hellekrochten van zijn eigen psyche zal moeten duiken, en niet ongeschonden uit het avontuur zal geraken.



Daarnaast volgen we tussendoor nog de dagelijkse beslommeringen van twee beat cops, Danny Sofer (Catherine Dent) en Julien Lowe (Michael Jace). Danny heeft net een degradatie achter de rug omdat ze een zware crimineel heeft laten lopen, maar Aceveda kan haar terug binnensluizen, op voorwaarde dat ze een oogje in het zeil houdt en de minste irregulariteit bij het Strike Team onmiddellijk aan hem komt melden. Haar tijdelijk infiltratiewerk voor het Strike Team smaakt echter naar meer, en ze ziet zichzelf op de korte termijn het baanwerk opzij schuiven voor het échte speurwerk. Julien is een verdoken homoseksueel, die zich door zijn fundamentalistische kerkgemeenschap heeft laten inpraten dat hij een zondaar is, echter met hoop op verlossing als hij zijn oude levensstijl afwijst en trouwt met de ongehuwde moeder Vanessa (Monnae Michaell) en de zorg van haar zoontje Randall (T.J. Hall) op zich neemt. Juliens ware aard komt echter weer bovendrijven, vooral als hij problemen blijkt te hebben om samen met Vanessa nog een kind op de wereld te zetten. Zijn persoonlijke problemen werken ernstig op de kwaliteit van zijn werk in, wat jammer is, want eigenlijk is hij niet zo'n slechte agent. Zijn geaardheid heeft hem echter al een flink pak slaag gekost, om maar te zwijgen van het feit dat Vic die als pasmunt gebruikt om hem ten gepasten tijde de andere kant te laten opkijken.



Het heeft behoorlijk lang geduurd, en intussen is in de States het zesde seizoen van start gegaan, maar wachten wordt beloond: Sony brengt eindelijk het derde seizoen van The Shield in de Benelux uit op dvd. Deze politiereeks, losjes gebaseerd op de incidenten rond de zwarte Rodney King die door vier blanke politieagenten werd mishandeld, en ook de beruchte experimentele Rampart Division uit Los Angeles, die op meer dan één gelegenheid hun wettelijk boekje te buiten ging, heeft in elk geval in deze tijden waarin de afweging tussen mensenrechten en veiligheid centraal staat alvast in Amerika de discussie aangezwengeld hoe ver de politie zelf zich met illegale praktijken mag inlaten als daar successen tegenover staan. Die morele ambiguïteit wordt uiteraard door Vic Mackey het meest direct verpersoonlijkt: Mackey heeft wel een kern van een moraal in zich, en werkt volgens zijn volstrekt zelf opgestelde erecode, waarbij familie en loyauteit tegenover de collega's hoger geschikt staan dan, laten we zeggen, de fysieke integriteit van verdachten (in deze serie alleen al schopt Vic een verdachte in zijn kruis, dompelt een andere onder in een vat afgedraaide olie, een derde wordt ei zo na het raam uitgegooid), en het aantal dodelijke schietpartijen waarbij de tegenstander feitelijk niet gewapend is, wordt alleen maar overtroffen door de body count van het aantal gewapende tegenstanders dat doorzeefd wordt. Mackey is een tragisch figuur, al wie vroeg of laat met hem te maken krijgt moet daar uiteindelijk de prijs voor betalen. Zijn relaties zijn één voor één gedoemd om te mislukken, zijn privéleven is een puinhoop, en zelfs zijn oudste vriendschappen, zoals die met Shane, komen onder zeer zware druk te staan. Desondanks blijft hij de éne cynische oneliner na de andere spuien, lacht hij de verdachten vierkant in hun gezicht uit, en heeft het voortdurend aan de stok met zijn oversten. De manier waarop hij zijn job invult, is zeker doorspekt met het soort ergerlijke ironie van een agent die niets meer te verliezen heeft, en zonder aan de consequenties te denken voortdurend machtsmisbruik pleegt en daar nog een grijns bij op zijn gezicht kan tolereren.



Maar The Shield is natuurlijk veel meer dan Vic Mackey alleen. Zoals ik eerder al stelde in de bespreking van vorige seizoenen heeft The Shield de solitaire eer om geen enkel ondermaats presterend castlid op de payroll te hebben staan. Of het nu een boerenlul als Shane Vedrell, een hauteine stijfkop als David Aceveda of een morsige nerd als Dutch Wagenbach is, de meestal schaarse goede kanten van hun persoonlijkheid moeten vaak het onderspit delven tegen de donkerste kant van hun ziel, en elk van de acteurs weet dat met de nodige geloofwaardigheid te doen, zelfs al komen sommige personages in zeer extreme situaties terecht. Er is absoluut geen plaats voor halflollige creaturen die zoals in zovele politieseries geforceerd de lachers op hun hand moeten krijgen, als er al eens gelachen wordt dan is het meestal met de zieke geest van daders of politie (het onderscheid is niet altijd even duidelijk). De reeks is doordrenkt van meestal kortstondig, maar soms wel hevig geweld, naar Amerikaanse normen redelijk expliciete seks, en héél veel vuile praat. Kortom, deze reeks staat in het spectrum van de politiereeksen ongeveer diametraal tegenover de watjes van Flikken en de debielen van Baantjer. Ook het getypecaste glamoureuze leven van de topdetective is nergens te bespeuren: The Shield speelt zich exclusief af in de van racisme, drugmisbruik, prostitutie, bandeloosheid en corruptie doordrongen onderbuik van Los Angeles, waar mensenlevens gedegradeerd zijn tot koopwaar als alle andere, en waar zelfs een effectief Strike Team als dat van Vic Mackey alleen maar het verschil wil maken als ze er zelf beter van worden.



Normaal zou ik deze reeks qua inhoud een 9/10 geven, maar onverbiddelijk zoals de richtlijnen van DVD Info me voorschrijven, moet ik hier alweer 20 seconden lang de schaar in de punten zetten, en dat omwille van het feit dat, vergeleken met de regio 1-versie, de Benelux-censors alweer eens voor ons hebben beslist wat we mochten zien en wat niet. De gewraakte aflevering is Mum, waarin één welbepaalde - toegegeven, redelijk rauwe - scène behoorlijk is ingekort, met name die waarin commissaris Aceveda met een pistool tegen zijn hoofd gedwongen wordt om iets te doen waar hij helemaal niet voor te vinden is. Alhoewel er zelfs in de regio 1-versie uiteindelijk toch nog redelijk braaf wordt getoond hoe hij daarop reageert, en het vooral de suggestie is die huiveringwekkend overkomt, is een dergelijke ingreep niet aanvaardbaar, en zie ik mezelf zonder pardon genoodzaakt de score voor inhoud te halveren. Maar laat me er duidelijk over zijn: zelfs met dit accident de parcours blijft The Shield een geweldig stuk verslavende televisie.

AFLEVERINGEN
Wie eigenlijk liever de Shield-ervaring onbevangen ervaart, moet deze sectie maar overslaan. Spoiler tags lijken me hier op zijn plaats.



Disc 1:
27. Playing Tight
[spoilers]Vic en zijn mannen zitten op een berg geld die ze van de Armeense maffia hebben afgetroggeld, maar ze kunnen er niet méér mee aanrichten dan er in beate bewondering naar kijken. Er circuleert namelijk een lijst met de serienummers, waardoor het geld de facto onbruikbaar is. En laat nu net Shane geld nodig hebben om zijn vriendin Mara te helpen bij het betalen van een nieuwe wagen. Ook Vic zou het geld best kunnen gebruiken, want hun nieuwe maar dure therapeut Owen bereikt blijkbaar eindelijk resultaten met zijn autistisch zoontje Matt. De Armeense maffia laat intussen een spoor van lijken met afgehakte voeten achter zich, op zoek naar diegenen die er met hun geld vandoor zijn. Alsof The Barn nog niet genoeg onderbezet is, worden Vic en zijn mannen betrokken in een wapenwedloop tussen twee rivaliserende straatbendes, de Byz Lats en de One-Niners, die niet voor elkaar willen onderdoen en - van dezelfde dealer, een ex-militair - een collectie automatische geweren hebben aangeschaft. En Aceveda, die normaal gezien binnen drie dagen zijn zitje zou moeten afstaan aan Claudette, besluit om nog even op zijn stoel te blijven zitten.[/spoilers]

28. Blood And Water
[spoilers]Vics idee om het geld van de money train te gebruiken om de wapens afhandig te maken van de Byz Lats lijkt niet zo'n goed idee. De deal loopt verkeerd af, en het Strike Team is zowel het geld als de drugs kwijt. De MP5-geweren komen intussen blijkbaar in circulatie, te want Dutch en Claudette onderzoeken een schietpartij waarbij het wapen duidelijk gebruikt is. Twee van drie inzittenden worden gedood. De derde, een zekere Esteban (Ray Valdez), zou de schutter, vermoedelijk Byz Lats-leider Garza (Guillermo Díaz) kunnen identificeren, maar doet in zijn broek van de schrik bij het idee te moeten klikken. Toch klopt er iets niet: Dutch en Claudette ondervinden dat Garza wel degelijk een alibi heeft, en er dus iemand anders moet geschoten hebben. Esteban's profiel, een student met hoge cijfers, past bovendien helemaal niet op dat van een bendelid. Vic tracht intussen de machtsverhoudingen tussen de Byz Lats en de One Niners weer binnen controle te houden. Claudette voelt zich gepasseerd nu Aceveda zijn stoel niet aan haar wil afstaan, maar hij vraagt wel of zij zowel de leiding van het Strike Team als dat van het wegens personeelstekort binnenkort arriverende Decoy Squad op zich wil nemen. Danny krijgt off the record te horen dat haar schorsing zal worden opgeheven, en ze zou maar wat graag terug een team vormen met Julien. Maar die heeft net een reprimande gekregen wegens het gebruik van overdreven veel geweld bij een arrestatie.[/spoilers]

29. Bottom Bitch
[spoilers]Samen met het vers gearriveerde Decoy Squad moet het Strike Team een keertje de uit de hand gelopen prostitutie weer een klap van de zweep geven. Eén van de arrestanten, Farrah (Mageina Tovah), wil graag haar pooier Smooth (Faruq Tauheed) eens goed terugpakken en hem laten arresteren, en doet een beroep op Vics vroegere vriendschap met Connie. Vic laat zich echter door haar gebruiken opdat zij zich in de top van de prostitutie-hiërarchie zou kunnen opwerken. Bij de gearresteerde hoerenlopers zit er ook een politieke vriend van Aceveda, Javier Sanchez (Rudy Moreno), die zijn voorspraak wil gebruiken om niet voor de rechter te moeten verschijnen. Claudette kan er niet tegen dat de oude politieke cultuur van The Barn nog steeds rondwaart, en dat Sanchez van een voorkeursbehandeling zou mogen genieten. Dutch onderzoekt intussen een verkrachtingszaam waarbij het slachtoffer, Isabel Nelson (Jeanette Miller), al 73 jaar is. Bij het doorploegen van de lijst geregistreerde zedenmisdrijven valt de naam van Paul Fets (Brent Sexton) hem op, die eerder een meisje in een rolstoel verkrachtte. Hij kan zolang op Fets inpraten totdat die schuld bekent, maar heeft hij hem niet te zeer onder druk gezet?[/spoilers]

30. Streaks And Tips
[spoilers]Bij een roofmoord op een pandjeshuis wordt een bekende daklozen-advocate op straat gedood en haar auto gestolen. De media-aandacht vereist de inzet van het hele team, en Vic wedt met het Decoy Squad wie er als eerste de schutter gaat binnenbrengen. Het verliezende team moet in het kantoor streaken. Op het scherpst van de snee volgen de beide teams de tips van hun mannetjes in hun milieu, maar wanneer Vic onverwacht wordt weggeroepen wanneer zijn dochter Cassidy (Autumn Chiklis) thuis is weggelopen, komt het tot een zware aanvaring tussen Tavon en Shane, die allebei van zichzelf menen dat ze na Vic de leiding hebben. Danny moet met haar partner tussenkomen bij een geval bij huiselijk geweld... bij Julien en zijn vrouw. Aceveda beslist daarop om de twee terug in één team te zetten. Dutch onderzoekt een verdacht vergiftigingsgeval, maar blokkeert zelf het onderzoek door af te glijden van good cop naar bad cop, en hij beseft dat hij zonder Claudette de zaak niet kan klaren.[/spoilers]



Disc 2:
31. Mum
[spoilers]Tavon is half leeggebloed tegen een auto aangeknald, en vecht in het ziekenhuis voor zijn leven. Mocht hij echter terug bij bewustzijn komen, zal hij geheid Shane en Mara, tegen wiens strijkijzer hij is aangelopen, als daders aanwijzen; Vic helpt daarom Shane om de sporen te laten verdwijnen, maar verwittigt Mara dat als puntje bij paaltje komt, zij de schuld op zich moet nemen, omdat geen jury ter wereld ooit een zwangere vrouw zal veroordelen. Vic en zijn team hebben intussen opdracht gekregen van Claudette om de straten schoon te vegen van hangjongeren, en ze pikken daarbij een lading drugs in die in de gevangenis zou gesmokkeld worden. De dealer, Aramis (Manuel G. Minesez), een lid van de Byz Lats, heeft bovendien enkele gemerkte geldbiljetten uit de buit van de Armeense maffia bij zich; de inzet wordt voor Vic en de zijnen plots veel groter om hun betrokkenheid te verdoezelen, en Vic tipt Byz Lats-leider Diagur (Frankie Rodriguez) om een advocaat in te schakelen. Terwijl Aceveda het huis van de geldkoerier onderzoekt, wordt hij door twee bendeleden oraal verkracht. Danny en Julien proberen intussen een stalker, Lyle Dockman (Benjamin Parrillo) te arresteren. Claudette en Dutch zijn op zoek naar meer slachtoffers van de oude-vrouwtjesverkrachter; als ze drie slachtoffers kunnen vinden, kunnen ze een profiler op de zaak zetten.[/spoilers]

32. Posse Up
[spoilers]Juliens voormalige teammaat, Tommy Hisk (Matt Gerald), wordt onder verdenking geplaatst voor de moord op zijn ex-vrouw en kind. Vic, altijd bereid om een agent in nood te helpen, gaat met enkele collega's buiten zijn jurisdictie om zijn eigen onderzoek te voeren, samen met Julien. Danny gaat Vics onderzoek echter overbrieven aan Aceveda. Alhoewel Tommy onschuldig is, heeft hij mogelijk de dader naar zijn ex geleid. Shane krijgt intussen de opdracht om te infiltreren in het homo-milieu, omdat een bende zatte hooligans op regelmatige basis mannelijke tippelaars aan het aftuigen is. Dutch probeert in de zaak van de knuffelverkrachter, waarvoor hij de expert uit eigen zak heeft betaald, de moordenaar uit zijn tent te lokken door hem tijdens een persconferentie impotent te verklaren.[/spoilers]

33. Safe
[spoilers]Vic en zijn mannen hebben een plannetje om de safe van Aceveda tijdelijk te verwisselen, en intussen de lijst met biljetnummers te kopiëren. Ronnie krijgt de safe echter niet open, en ze moeten er een slotenmaker uit het milieu bijhalen. Intussen krijgen ze een wanhopige oproep van een vrouw, Irma Maldonado (Bunnie Rivera Siler), die haar dochter kwijt is, en in een narcocorrido, een liedje waarin criminele feiten worden bezongen, te horen krijgt dat ze ergens dood en begraven ligt. De hondenbrigade rukt uit, maar in de plaats van de dochter vindt de politie er een achttal andere lijken, allemaal overleden aan een overdosis chemicalieën. De zanger van de narcocorrido, Otilio Ramirez (Luis Robledo), beweert van niets te weten, zelfs wanneer men achtvoudige moord boven het hoofd hangt. Danny en Julien zijn gestraft en moeten een inventaris opmaken van de in beslag genomen spullen; er blijkt een laptop verdwenen te zijn waarop Dutch heeft gesurft in zijn onderzoek naar kinderporno bla bla bla intern toezicht bla bla bla.[/spoilers]

34. Cracking Ice
[spoilers]Waylon Burke (Gareth Williams) en Trish George (Nicki Micheaux) van het Decoy Squad zijn diep geïnfiltreerd in de huurmoordenaarsbende van de Farmton Twelve, wanneer hun dekmantel verraden wordt. Trish kan nog net een kort telefoontje plegen naar Claudette om te melden dat er kak aan de marbel is. Aceveda laat al zijn teams uitrukken om de twee agenten uit het milieu te redden. Trish kan Kaliel "Lil Psych" Wilks (Khary Payton) nog een rad voor ogen draaien dat ze géén agente is, maar het kost haar onder meer haar seksuele integriteit. Waylon meent dat Claudette een inschattingsfout heeft gemaakt, omdat ze over een rapport heengelezen heeft waarin hij meldde dat er waarschijnlijk een mol bij de administratie zit. Uit het geld van de Armeense maffia zijn intussen zevenduizend dollar zoek. De teamleden van het Strike Team beginnen elkaar daardoor te wantrouwen, maar vooral Shane, die net een dure verlovingsring voor Mara heeft gekocht, loopt in de kijker. Vic heeft net Lauren Riley (Natalie Zea), een agente van de hondenbrigade verleid, en haar vriendje is daar niet gelukkig mee. Dutch neemt Danny mee op zoek naar de knuffelverkrachter, en tijdens hun patrouille slaat de dader drie straten verder weer toe. Alleen is zijn modus operandi veel gewelddadiger geworden: hij is overgegaan naar moord. Tommy krijgt tenslotte de zak van Aceveda, en kan zich niet schikken naar zijn ontslag; hij neemt wel erg drastische maatregelen.[/spoilers]



Disc 3:
35. Slipknot
[spoilers]Corrine (Cathy Cahlin Ryan) werd door een drugsverslaafde Aziaat (Xuyen Tu Valdivia) tijdens haar werk in elkaar geslagen. Vic heeft zich voorgenomen om de dader hoogstpersoonlijk te demonstreren dat men met zijn poten van zijn vrouw moet blijven, alhoewel hij met zijn ex niet bepaald goed meer overeen komt nu ze duidelijk een relatie heeft met de therapeut van zijn zoontje, Owen Thigpen. Danny en Julien krijgen een aangifte van een joodse man die blijkbaar door dezelfde agressor is aangevallen. En dat is nog de minste van twee schokkende ontdekkingen, want even daarvoor hebben ze een jonge zwarte graffiti-artiest opgeknoopt in een boom gevonden. Met hun ervaring in de bendewereld weten Vic en het Strike Team de moord te linken aan een oorlog tussen de latino's van Las Profetas en de zwarte One-Niners. Eén van de One-Niners heeft echter al wraak genomen en een priester van Las Profetas om het leven gebracht en de cijfers 1 en 9 in zijn gezicht gekerfd. In de pogingen om de twee moorden op te lossen blijkt eens te meer dat Claudette fouten heeft begaan door het Strike Team van de straat te plukken en het Decoy Squad niet door te laten gaan met het onderzoek naar moorden op daklozen. Waylon is het zo beu geworden dat hij het Decoy Squad laat overplaatsen, en Vic houdt hem niet dadelijk tegen. Intussen duikt er een bruikbaar spoor op naar de missende 7000 dollar uit de garage. Een ambtenaar van financiën heeft nieuwe gemerkte briefjes opgespoord, en bij Shane gaat er een lichtje branden waar die vandaan kunnen komen. David bekent intussen - eindelijk - aan zijn vrouw Aurora (Camilla Sanes) wat hem is overkomen.[/spoilers]

36. What Power Is...
[spoilers]David Aceveda gaat zelf de confrontatie met zijn aanranders aan. Tijdens een overval op een Koreaanse nachtwinkel kan hij één van de twee neerschieten, de andere neemt de benen. De dode wordt herkend als Juan Rizano (Kurt Caceres), lid van de Byz Lats. Omdat Aceveda zo gebrand schijnt te zijn op de dader, adviseert Vic Diagur (Frankie Rodriguez) om de man te laten vallen. Juan is intussen ondergedoken, en Aceveda is érg gemotiveerd om hem te vinden. Zoveel zelfs dat hij er zijn onkreukbaarheid voor op het spel zet. In de Koreaanse gemeenschap wordt hij daardoor zelfs vereerd als een held. Shane bekent aan Vic dat het verdwenen maffiageld bij zijn toekomstige schoonmoeder (DeLane Matthews) is terecht gekomen. Terwijl Vic en zijn maats een ander slachtoffer zoeken om de diefstal op vast te pinnen, begint schoonmama Sewell méér geld te eisen. Dutch' moordonderzoek komt plots in een bizarre maar succesvolle stroomversnelling.[/spoilers]

37. Strays
[spoilers]Het Strike Team kan weer ongestoord zijn gangen gaan; ze arresteren een jonge afperser, Trick (Vicellous Shannon), die hen belooft zijn baas, witwasser Louis Spearling (Dominic Hoffman), erbij te lappen. Shane ziet de man echter liever dood omdat hij op hem geschoten heeft. Spearling laat zijn koeriersdiensten verzorgen door jonge, ongetrouwde vrouwen, en Vic komt zo op het idee om Danny undercover te laten gaan. Haar veiligheid wordt echter gecompromitteerd wanneer Trick de benen neemt. Het valt Claudette op dat Julien bijzonder koel reageert wanneer een eerder gearresteerde landloper door zijn collega-vagebonden in elkaar wordt geslagen. Dutch ondervraagt de bijzonder onderkoelde William Faulks (Clark Gregg), die hem doet twijfelen aan alle boekenwijsheid over seriemoordenaars die hij ooit gelezen heeft. Nadat Vic Owen de laan heeft uitgestuurd lijkt het bergaf te gaan met Matthew: hij wordt ei zo na van school gestuurd nadat hij een klasgenootje gebeten heeft. Corrine heeft echter nog verontrustender nieuws: ook Vic dochtertje Megan vertoont symptomen van autisme.[/spoilers]

38. Riceburner
[spoilers]David Aceveda geeft het Strike Team de opdracht een gezochte Koreaanse crimineel, Charlie Kim (Johnny Nguyen) in te rekenen. Tijdens zijn vlucht schiet Kim echter twee kinderen neer. Bovendien werkt de Koreaanse gemeenschap, vertegenwoordigd door Thomas Choi (Daniel Dae Kim uit Lost) niet echt mee om de politie een handje toe te steken; ze stoken zelfs de wagen van Vic op. Aceveda besluit dan maar de grove middelen in te zetten, en het Strike Team grote kuis te laten houden in de Koreaanse wijk. Met een verdachte, Neil O'Brien (James Budig) op het spoor van het Armeense geld geplant, hoopt Vic dat het geld uit de money train snel beschikbaar wordt, want een therapeut vinden voor Matthew én Megan kost handenvol geld. De beslissing wordt ter stemming aan de andere teamleden voorgelegd. Bovendien raadt de dokter aan dat één van de ouders in het kader van de therapie voor de kinderen zou thuisblijven, en Vic en Corrine zijn het nog niet eens over wie dat zal zijn. Claudette en Dutch gaan achter een vrouw aan die geld zoekt om van haar gewelddadige man (Douglas Roberts) af te geraken. Danny en Julien krijgen opdracht om voor een politieke vriend van Aceveda twee gestolen dure designer-stoelen te recupereren, die op de zwarte markt te koop worden aangeboden. De informant die ze van Vic hebben geleend, Taylor Orrs (RonReaco Lee), probeert Danny te versieren.[/spoilers]



Disc 4:
39. Fire In The Hole
[spoilers]Vics keuken brandt af door toedoen van Matthew, en zijn ex en de kinderen moeten bij hem blijven logeren. De tijd begint te dringen, want Matthew reageert hoe langer hoe slechter op de onderbreking in zijn therapie. Het Strike Team probeert een overval van The Horde, een neo-nazistische motorbende, te voorkomen, maar het Decoy Squad loopt tussen hen en hun target in. Die houden een pedofiel, Primo (Sharif Rashed) in het oog die kinderen zoekt om seksvideo's met minderjarigen te maken. Om voor een doorbraak in de zaak te zorgen, gaat Claudette samen met Trish undercover, zogezegd op kinderen aan te bieden voor de films. Dutch voert intussen een onderzoek tegen Neil O'Brien, en in een onbewaakt moment laat Vic per ongeluk tegen hem de naam vallen van de pub waar hij volgens zijn verklaring het geld zou gevonden hebben. De Armeense maffia roert zich echter in een poging hun geld te recupereren, en ze laten een nieuw spoor van lijken zonder voeten achter. Vic en zijn mannen moeten weer eens een bijzonder onwettelijk plannetje uitdokteren om hun eigen betrokkenheid te verdoezelen. Danny en Julien gaan achter een dief van elf kisten dure single malt-whisky aan, en opnieuw krijgen ze daarbij de hulp van Taylor, die nog steeds wanhopig Danny tracht te versieren.[/spoilers]

40. All In
[spoilers]Via een mol in de administratie heeft de Armeense maffia de persoonsgegevens van de leden van het Strike Team opgevraagd. De grote bazen in Armenië hebben een zekere Margos Dezerian (Kurt Sutter) uitgestuurd om orde op zaken te stellen. Wanneer ook Dutch een boekje opendoet over zijn vermoedens, begint Aceveda zich af te vragen of het Strike Team werkelijk niet betrokken was bij de overval op de money train. Het enige antwoord dat Vic en zijn kornuiten hebben is de éne raid op de Armeense gemeenschap na de andere. Hierdoor geven ze zich wel gevaarlijk bloot, zo erg zelfs dat ze met het geld ongewild de aandacht trekken. Verder wordt Tavon langzaam wakker uit zijn coma; Vic en Lem proberen hem te overtuigen om geen klacht in te dienen tegen Shane, en ze kunnen hem aanpraten dat hij door de gaten in zijn geheugen niet meer weet dat hij een zwangere Mara heeft aangevallen. Dutch en Claudette onderzoeken de moord op een advocate, die al jaren aan drugs verslaafd blijkt te zijn. Als het bekend raakt dat zij onder invloed heeft gepleit, zouden tientallen zaken uit de afgelopen jaren terug heropend kunnen worden. Claudette kan het echter niet met haar geweten in overeenstemming brengen om de andere kant op te kijken.[/spoilers]

41. On Tilt
[spoilers]Er zijn diepe wonden in het Strike Team geslagen, die misschien nooit meer zullen helen. Margos Dezerian bepleit bij Vic een wapenstilstand, als Vic en zijn mannen tenminste in ruil een heroïnetransport veilig de stad uithelpen. De zaak stinkt echter uren in de wind naar een valstrik. Vic is vastbesloten om de Armeense maffia voor eens en altijd te onthoofden, en hij wil toeslaan op hun zwakke plek: de levering van drugs. Danny krijgt intussen bevordering én de opdracht om een straat schoon te vegen van de hoertjes en crack-dealers, nadat een videotheekuitbater heeft geklaagd wegens overlast. Claudette gaat tegen de orders van Aceveda in, en begint de betwiste dossiers uit te spitten. Ze vindt er al snel één waarin een paar jaar geleden Vic een fout heeft gemaakt, en een verkeerde arrestant is opgepakt. Wanneer ze de hele zwik aan de officier van justitie overdraagt, kan ze voor de rest haar populariteit wel schudden. Haar bureau wordt volgeklad met graffiti, en haar bevordering kan ze vergeten. Alleen Dutch blijft haar steunen. Gelukkig is er op het bureau free pussy te verdienen![/spoilers] BEELD EN GELUID
The Shield beoordelen is altijd een beetje moeilijk. In regio 1 wordt de reeks uitgebracht op 1.33:1-formaat, dat er samen met het amateurvideo-camerawerk moet voor zorgen dat de reeks zo veel mogelijk op een reality-show lijkt waarbij een cameraploeg een dag het reilen en zeilen van een politiepatrouille volgt, alhoewel de patrouille in kwestie waarschijnlijk niet zo zwaar over de lijn gaat als onze Vic. De 1.78:1 widescreen-versie is echter door executieve producent en bedenker Shawn Ryan goedgekeurd; het gaat hier overduidelijk om een open matte-release, waarbij er dus op de regio 2-versie veel meer te zien is als op de regio 1-versie, wat een vrij uitzonderlijke situatie is. Het beeld is erg stoffig, er is sprake van excessief grain bij opnames die zowel beelden van dichterbij als verderaf bevatten, en de lichtinval ziet er zo amateuristisch uit dat er om de haverklap irisachtige patronen op de lens staan, telkens er een lamp op schijnt - de belichting lijkt overigens ook één chaotisch zooitje. Uiteraard is dit bij een reeks met productiewaarden als The Shield overduidelijk een volledige artistieke keuze van de makers, die bovendien erg aan schijnt te slaan, gezien het aantal politieformats dat deze aanpak tracht te kopiëren. Compressieproblemen van betekenis zijn er niet.



De geluidstrack is dan weer iets minder om over naar huis te schrijven: dat een Dolby Digital 5.1-track misschien wat overkill zou zijn, gezien de bedriegelijk goedkoop uitziende look van de reeks, daar kunnen we perfect mee leven. Het inruilen van een Dolby Surround 2.0-track voor een ordinaire 2.0-stereotrack is echter niet goed te begrijpen, zeker niet wanneer de Frans en Duits gedubde versies hier wel over schijnen te beschikken. Muziek wordt schaars gebruikt, afgezien van de ghetto blasters waarvan er in LA blijkbaar pas een hele container is aangevoerd. Wanneer er toch eens incidentele muziek gebruikt wordt, zoals Ashes To Ashes van Steve Earle op de eindmontage van de door Michael Chiklis zelf geregisseerde aflevering Slipknot, is het elke keer zéér sfeervol.



EXTRA'S
Seizoen 3 telt vijftien afleveringen (twee meer dan gewoonlijk om de fans te plezieren die twee maanden hadden moeten wachten vooraleer er nieuwe afleveringen verschenen), over vier discs gespreid; naast audiocommentaren bij afleveringen 29, 31, 34, 35, 36, 37, 39 en 40, ingesproken door diverse crewleden maar voornamelijk leden uit de cast, waaruit een goeie collegiale samenwerking blijkt, zijn er in totaal ook nog eens 39 verwijderde scènes terug te vinden, al dan niet met optioneel commentaar. De scènes zijn meestal reeds finaal afgewerkt (voor zover dat bij The Shield natuurlijk gebeurt), en zijn meestal gesneuveld voor tempo-redenen. Ten opzichte van de regio 1-versie ontbreken wel telkens de recapitulatie-fragmentjes ("Previously on The Shield) die men daar optioneel kon bekijken. Ook de collectie trailers op disc 4 is verschillend van die van de regio 1-versie, wat gezien de verschillende releasedata niet ongewoon is. Hoofdvogel is de zich op episode 4 in het menu van de laatste aflevering verstopte documentaire Behind Episode #315, een nette, op 69 minuten afklokkende documentaire, waarin alle stappen van het creatieve proces van die aflevering worden getoond, en vooral de strakke regie wordt beklemtoond waardoor de verschillende uiteenlopende verhaallijnen toch nog min of meer bijeen wordt gehouden. De documentaire werkt naar de spectaculaire finale van de laatste aflevering toe, waarin de leden van het Strike Team tegenover elkaar komen te staan. Klasse! Maar het tot in den treure oplepelen van copyright-wetgeving, bij elke aflevering opnieuw, loopt de spuigaten uit!



CONCLUSIE
We hebben er lang op moeten wachten, maar het derde seizoen van The Shield is een voltreffer, op één klein detail na, en dat is de verdomde bemoeienis van de censuurcommissie, waar onhoudbaar een sanctie op moet volgen.



cover




Studio: Sony Pictures HE

Regie: Clark Johnson, Scott Brazil, Nick Gomez, Felix Enriquez Alcala, Peter Horton, Guy Ferland, Michael Chiklis, Dean White, David Mamet, Stephen T. Kay
Met: Michael Chiklis, Catherine Dent, Walton Goggins, Michael Jace, Kenny Johnson, Jay Karnes, Benito Martinez, CCH Pounder, David Rees Snell

Film:
4,5/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
12

Speelduur:
655 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609965339


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Stereo 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits. Italiaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Grieks. Hindoestaans, Arabisch,Turks
Extra's:
• 8 afleveringen met audiocommentaar
• 38 verwijderde scènes
• Documentaire "Breaking Episode #315"

Andere recente releases van deze maatschappij