:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ROOST, THE
ROOST, THE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2008-01-15
FILM
Vier jongeren zijn onderweg naar een huwelijksfeest van een bevriend koppeltje. In het midden van de nacht belanden ze in een greppel op een totaal verlaten landweg. De auto heeft knap wat schade en rijden lijkt onmogelijk, dus besluit het viertal op zoek te gaan naar hulp. Na wat stappen komen ze bij een afgelegen boerderij, maar wat de vier jongelingen niet weten is dat die een broedplaats is voor vleesetende vleermuizen! Al wie gebeten wordt, verandert in een bloeddorstige zombie…

Men zegt dikwijls dat een laag budget de creativiteit van de cast en crew enkel maar aanscherpt. Dit heeft vooral een onuitwisbare impact gehad in het horrorgenre, getuige onsterfelijke klassiekers zoals Night Of The Living Dead, The Texas Chainsaw Massacre, Halloween, Friday The 13th en The Evil Dead. En laat het net deze films zijn waarmee beginnend regisseur Ti West werd grootgebracht. Het is dan ook snel duidelijk dat zijn debuut een liefdesbrief wordt aan het griezelgenre van weleer: geen CGI-creaturen en uit siliconen opgetrokken hotelerfgenamen in The Roost! Wel overduidelijk aanwezig is een groezelig sfeertje dat net als de door violen gedomineerde soundtrack wat doet denken aan Sam Raimi's veelgeprezen The Evil Dead. De korrelige print en de onderbelichte sets zijn een perfect kader voor een heerlijk spannend en bloeddoorlopen horrorfestijn. Helaas blijft de film van Ti West wat steken in de goede bedoelingen. Het wordt nergens echt spannend en ondanks het feit dat de make-upcrew zijn best deed, boezemden de goedkope zombies ons weinig tot geen angst in. Wel origineel is het 'FilmNight Special'-achtige opzet met de geliefde genreacteur Ton Noonan uit onder meer Manhunter, Robocop 2 en The Last Action Hero. The Roost opende ongeacht ons verdict de nodige deuren voor regisseur West, want zijn volgende project is de sequel op de horrorhit Cabin Fever.

BEELD EN GELUID
Het non-anamorfische 1.66:1-beeld ziet er erg grindhouse uit vol grove korrel, vuiltjes en printbeschadigingen. De scherpte is niet optimaal en ook de kleuren hebben een sombere look. Een blik op het bijgeleverde boekje leert ons dat The Roost er echter nooit echt fantastisch heeft uitgezien als gevolg van het enorm lage budget. Gezien de kwaliteit van het bronmateriaal besluiten we dan ook dat de transfer bevredigend is. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt degelijk met een goede weergave van de sfeerrijke muziek en de mooi verstaanbare dialogen. Er is ook een prima Engelstalige Dolby Surround 2.0-track bijgevoegd.

EXTRA'S
Waar de DVD wél enorm in uitblinkt is de waaier informatieve extra’s! Zo krijgen we een ruim kijkje op de set met de 30 minuten durende Making Of-documentaire, worden er een resem weetjes voorgeschoteld in de 9 minuten durende featurette "The Truth About Bats" en kan je zien wat er zoal allemaal misging op de set in een clipje met outtakes (3 min.). Maar de meest waardevolle extra's tref je aan in de vorm van de Ti West studentenfilm Prey (10 min.), de sfeervolle originele bioscooptrailer en de Radio Slideshow, een originele fotogalerij vol erg knappe promo-art en vergezeld van een creepy luisterspel. Tenslotte zijn er nog enkele promotietrailers te ontdekken over andere "Mr Horror Presents"-titels en zit er in de keepcase een leuke brochure met notities van de Nederlandse horrorkenner Jan Doense alias Mr Horror.

CONCLUSIE
The Roost van Ti West is een half geslaagde ode aan de drive-incultuur uit de jaren vijftig, verpakt in een rauw jasje dat doet denken aan de onopgesmukte horrorfilm uit de ranzige jaren zeventig. De goed gevulde dvd van Living Colour Entertainment is een mooie aftrap van het "Mr Horror label".


coverStudio: Living Colour Entertainment

Regie: Ti West
Met: Tom Noonan, Karl Jacob, Vanessa Horneff, Sean Reid, Wil Horneff

Film:
5,5/10

Extra's:
9/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
16

Speelduur:
77 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.66:1 niet-anamorfische PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Making Of
• Outakes
• Radio Slideshow
• Truth About Bats
• Kortfilm "Prey"
• Bioscooptrailer
• Cross-promotional trailers
• Inlay

Andere recente releases van deze maatschappij