:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BATTLESTAR GALACTICA - SEIZOEN 2
BATTLESTAR GALACTICA - SEIZOEN 2
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-08-12
SERIE
In seizoen 1 van het veelgeprezen Battlestar Galactica maakten we kennis met de twaalf koloniën die gedoemd zijn om de ruimte rond te reizen nadat een oorlogszuchtig ras, de Cylons, hebben geprobeerd ze uit te roeien. De Cylons zijn een té snel doorgeëvolueerd soort werkrobotten die in opstand zijn gekomen tegen hun meesters. Alhoewel ze er meestal uitzien als grote broodroosters - die modellen noemt men de Centurions -  hebben ze een lijn geraffineerdere modellen geproduceerd die bijna niet van echte mensen te onderscheiden is. Bovendien zijn ze erin geslaagd om twaalf verschillende modellen te produceren, zij het dat elk van die modellen naar believen kan worden bijgeproduceerd, en als er één sterft, de herseninhoud onmiddellijk naar een nieuw exemplaar wordt doorgegeven.


Het ruimteschip Battlestar Galactica, eigenlijk een uit elkaar vallend stuk roest dat klaar was  voor het museum, is plots het enige weerbare schip tegen de vreemde invasie, blijkbaar dankzij de koppigheid van commandant-van-de-ouwe-stempel William Adama (Edward James Olmos), die bijvoorbeeld niet toestaat dat er computers op het schip worden gebruikt, omdat de systemen daarvan door de Cylons gecorrumpeerd kunnen zijn. Galactica en nog enkele zielsverwante kleinere schepen kunnen de nucleaire holocaust overleven en Adama leidt een vloot van allerhande samenschraapsels, waarop samen zo'n kleine 50.000 mensen wonen (het aantal verandert iedere aflevering; meestal niet in positieve zin). Van de regering is zo ongeveer iedereen uitgemoord en de hoogste in rang die de slachting heeft overleefd, is minister van onderwijs Laura Roslin (Mary McDonnell). Zij wordt prompt in de zetel van de president van de Koloniën gekatapulteerd en komt in een krabbenmand terecht van tegenstrijdige fracties die niets liever doen dan elkaar met de ellebogen terug in de modder duwen, in de hoop zelf boven te komen drijven. Slechts een handjevol getrouwen is nog min of meer geloofwaardig, alhoewel ze allemaal nog met één of meerdere persoonlijksheidsstoornissen worden geplaagd. Kapitein Lee Adama (callsign Apollo) (Jamie Bamber) is de zoon van de commandant, maar hij heeft lak aan gezag. Adama seniors lievelingspiloot is de knappe en onvervaarde Kara Thrace, Starbuck (Katee Sackhoff) voor de vrienden. Ze leeft graag gevaarlijk, vloekt als een ketter, paft als een Turk, en staat altijd op de eerste rij als er een levensgevaarlijk prototype wordt uitgetest. Tweede in commando, kolonel Saul Tigh (Michael Hogan) is een onverbeterlijk drankorgel. HIj ligt onder de sloef van zijn dominante vrouw.
 


Maar er zijn ook minder gezagslievende figuren. Doctor Gaius Baltar (James Callis) had vlak voor de vernietiging van hun thuisplaneet, Caprica, een liaison met een knappe blondine (Tricia Helfer). Hij overleeft de slachting, maar hij blijft hallucineren over de vrouw die in zijn geest resideert als een nachtmerrie; ze is een Cylon en niet zomaar eentje, ze is veruit de gevaarlijkste. Baltar werkt aan een machine die de Cylons van de echte mensen kan onderscheiden, maar eigenlijk is hij een speelpop in de handen van Cylon Number Six. Ook van luitenant Sharon Valerii (Grace Park), waarvan niemand had vermoed dat ze een Cylon was, is de ware aard naar boven gekomen in de laatste aflevering van seizoen 1toen haar programmatie in gang is gezet en ze commandant Adama heeft neergeschoten. Ook terrorist Leoben Conoy (Callum Keith Rennie) en Aaron Doral (Matthew Bennett) mogen zich tot het selecte groepje van vier rekenen van wie we zeker weten dat het Cylons zijn. In dit seizoen komen er nog drie bij plus ongetwijfeld enkele waar we het nog niet van weten; in de States zijn 11 van de 12 intussen bekend en de bookmakers doen gouden zaken in weddenschappen over wie de laatste der Cylons is. En het moeten niet alleen Cylons zijn die voor problemen zorgen: volksmenner Tom Zarek (Richard Hatch), ooit veroordeeld, eist niet alleen zijn vrijheid op nu er nog maar 50.000 overlevenden zijn, maar hij wil ook nog eens een politieke carrière.
 

Battlestar Galactica is een zeer moreel dubbeltje op zijn kant. Waar aanvankelijk een leidende en charismatische figuur als Kapitein Adama het moreel onder de manschappen en burgerbevolking hoog weet te houden, zorgen kleine ergernissen zoals een gebrek aan schoon water, een gebrek aan medicijnen, het dicht op elkaar leven op een kleine ruimte, voor ergernis. Eigenlijk is het hele claustrofobische opzet van de reeks dat zij die door moeten gaan voor de goeien, eigenlijk een bende gefrusteerden zijn die maar wat graag denken in termen van het eigenbelang. Bijna om de haverklap staat de bemanning met getrokken wapens tegenover elkaar en in plaats van hen ter orde te roepen doen de officieren en de toppolitici er eigenlijk allen maar een schepje bovenop, zij het wat subtieler. Je zou de Cylons bijna gelijk geven wanneer ze zichzelf voorstellen als een utopische maatschappij zonder rang- of standenverschil die zich als doel heeft gesteld het inferieure mensenras uit te roeien. Maar dan kennen ze de mensen nog niet...

De doorgestarte reeks kent een enorme cult-following en is één van de grote troeven van Universal en Sci-Fi. Net als de nieuwe Batman-doorstart heeft men tegenover de belachelijke jaren '80-reeks met foute bakkebaarden en dito kostuums zowat alles overboord gegooid, zelfs het geslacht van de personages, want in de eighties-reeks was Starbuck bijvoorbeeld met stellige zekerheid een man. Enkel de namen van de hoofdrolspelers zijn behouden. De herbronning heeft de reeks echter goed gedaan: de karakters zijn niet ziekelijk steriel en braaf, maar doortrapt en leugenachtig, en ze complotteren allemaal tegen elkaar. In plaats van elke week netjes hun missie af te werken, gaat er verschillende keren iets ernstigs fout en is die fout rechtstreeks in verband te brengen met de overmatige alcoholconsumptie van de piloten, de stresserende omstandigheden waarin ze moeten werken of persoonlijke onuitgevochte vendetta's, meestal over bagatellen. Waarom zo'n figuren dan niet onmiddellijk uit het korps worden gegooid? Wel, da's een interessante vraag: er is geen reserve meer, geen plan B. Het voortbestaan van de aarde hangt af van een ploeg mensen met persoonlijke gebreken, maar dan wel met heel veel persoonlijke gebreken. Niemand ontsnapt eraan. Zelfs commandant Adama waar iedereen naar opkijkt, begaat de éne stommiteit na de andere, ligt overhoop met het civiele bestuur, en is niet te beroerd om een politieke tegenstander te laten liquideren.

En het mooie is dat de situaties aan boord aanleiding geven tot enkele pertinente vragen waarop de beleidsmakers moeten antwoorden. Is een klein verlies aan manschappen gerechtvaardigd als het een groter doel dient, zelfs al stuur je mensen de dood in? Is het geoorloofd de wetten van de democratie te laten spelen, zelfs al komt er een verrader aan de macht als alles eerlijk verloopt? Moet een spionne geëxecuteerd worden of moet je haar net lang genoeg laten leven opdat ze zoveel mogelijke vitale informatie kan verschaffen, zelfs al weet je niet of die informatie betrouwbaar is? Moeten religieuze wetten primeren op menselijke vrijheden, zelfs wanneer die door de omstandigheden het enige valabele alternatief zijn om de mensheid tegen uitsterven te behoeden? Deze en nog veel meer dilemma's zijn dagelijkse kost op de Koloniale Vloot.
 


AFLEVERINGEN
Disk 1:
18. Scattered (1)
Kolonel Adama is zwaargewond afgevoerd naar de ziekenboeg. Kolonel Tigh moet de leiding over het schip overnemen, maar is kennelijk niet tegen die taak opgewassen. Na een verkeerd ingeschatte sprong wordt de Galactica gescheiden van de rest van de vloot. De enige manier om terug te keren impliceert dat het computersysteem van het schip moet worden blootgesteld aan een aanval van de Cylons.

19. Valley Of Darkness (2)
Vijf Centurions zijn op de Galactica neergestort en proberen de installatie te saboteren die de luchtdruk in het schip stabiel houdt. Een kleine patrouille is al wat twee van de Centurions scheidt van hun doel.

20. Fragged
De vijf op Kobol neergestorte troepers stoten op een patrouille van Centurions die een raket bouwt waarmee ze een eventuele reddingsmissie kunnen bestoken. De vijf proberen de antenne van de Centurions neer te halen, maar het einde van die levensgevaarlijke operatie zullen ze niet allemaal meemaken. Tigh meent dat het het geschikte ogenblik is om de steeds meer in waanzin afglijdende presidente Roslin aan de pers te tonen, maar door een extra bevoorrading met chamalla wordt ze weer helder van geest.

21. Resistance
De staat van beleg die Tigh heeft afgekondigd blijft niet zonder gevolgen. Enkele schepen weigeren om nog langer Galactica te bevoorraden en er breken zelfs dodelijk rellen uit. Starbuck en Helo komen op Caprica een groep overlevenden tegen die zich tijdens de nucleaire holocaust van de Cylons in de bergen bevonden. Een patrouille onder leiding van Lee Adama onderneemt stappen om Roslin uit de gevangenis te bevrijden.

 
Disk 2:
22. The Farm
Adama neemt zijn plaats terug in als commandant van de Galactica, maar zijn eerste taak, het terugvinden van president Roslin, is niet zo eenvoudig, want ze heeft zich op Cloud Nine verschanst en is niet dadelijk van zin in te binden. Ze heeft bovendien hoe langer hoe meer volgelingen. Kara wordt tijdens een patrouille neergeschoten en ze belandt in een ziekenhuis waar ze wordt vastgehouden met minder nobele bedoelingen.

23. Home, Part 1
Starbuck, Helo en Boomer keren terug naar de vloot, maar hebben er geen idee van dat die intussen in twee kampen is verdeeld. Vooral de terugkeer van Boomer zorgt voor problemen, want haar dubbelgangster is vermoord door iemand die de moordpoging op Adama wilde wreken. President Roslin bezweert de bewakers om Sharon in de luchtsluis te droppen, maar ze werpt op dat ze de enige is die op Kobol de tombe van Athena kan vinden.

24. Home, Part 2
Adama is vastbesloten om de gescheiden fracties terug te herenigen en hij reist af naar Kobol om zich daar aan te sluiten bij het gezelschap van de president. De aanwezigheid van Zarek wringt en Zarek is er niet helemaal van overtuigd dat één grote gezellige reünie wel zo'n goed idee is. In de tombe vinden ze een belangrijke aanwijzing.

25. Final Cut
Reporter D'Anna Biers (Lucy Lawless) wil met alle geweld een reportage maken over het leven zoals het is op Galactica. Ze jaagt iedereen op de kast met haar pertinente vragen over het bloedbad op Gideon. Vooral Tigh is het mikpunt, bovendien krijgt hij doodsbedreigingen.


Disk 3:
26. Flight Of The Phoenix
In het computersystemen van Galactica hebben de Cyclons een logische bom geplaatst. De electriciteit en de communicatie zijn al gedeeltelijk lamgelegd en het virus zoekt naar finale zwakheden in de verdediging opdat een vloot Raiders het schip totaal zouden kunnen vernietigen. Onder tijdsdruk kan Adama niets anders doen dan toe te staan dat Sharon wordt ingeschakeld als experte om de bom onschadelijk te maken. Tyrol (Aaron Douglas) heeft het in zijn hoofd gehaald om een nieuw schip te ontwerpen, eentje dat onzichtbaar is voor de radar  en hij slaagt nog in zijn opzet ook.

27. Pegasus
De Galactica maakt contact met de Pegasus, een schip dat de Cylon-slachting schijnt te hebben overleefd. De leidende officier van de Pegasus, Helena Cain (Michelle Forbes), is hoger in rang dan Adama en ze neemt het commando over. De vreugde slaat echter snel om in vijandigheid wanneer Cain enkele impopulaire maatregelen neemt. Ook Pegasus heeft een Cylon-gevangene aan boord. Doctor Baltar krijgt de toestemming om haar te ondervragen en tot zijn verbazing is het een zwaar mishandelde kloon van Number Six. Wanneer blijkt welke ruwe ondervragingstechnieken de officier van Pegasus, luitenant Thorne (Fulvio Cecere), erop nahoudt, nemen Helo en Tyrol tegenmaatregelen. Dat wordt hen niet in dank afgenomen,en ze worden door een krijgsraad op Pegasus ter dood veroordeeld.

28. Resurrection Ship, Part 1
Terwijl de Pegasus en de Galactica met getrokken wapens tegenover elkaar staan, maakt Kara een reeks foto's van een Cylon-schip waarop de Cylons-in-mensengedaante worden tot leven gewekt. Cain stelt voor om tijdelijk een wapenstilstand in te lassen om samen het hoofd te bieden aan de nieuwe dreiging. Er komen intussen meer en meer details aan ht licht over het feit dat Cain bij de aanval van de Cylons burgers heeft laten dienst nemen onder dreiging van geweld en dat wie niet bruikbaar was achter is gelaten zonder pardon. Roslin stelt een radicale oplossing voor.

29. Resurrection Ship, Part 2
Het Ressurection Ship wordt aangevallen door een gemeenschappelijk commando van Galactica- en Pegasus-Vipers. Adama heeft Kara de opdracht gegeven om Cain te elimineren, maar de Cylon die onder toezicht van doctor Baltar staat is haar voor.
 
 
Disk 4:
30. Epiphanies
President Roslin is stervende, maar als één van haar laatste daden beveelt ze dat het halfbloedkind van Sharon moet worden doodgemaakt. Het schietsysteem van één van de Vipers is onklaar gemaakt en er is duidelijk sprake van sabotage. Een nieuwe beweging onder de burgerbevolking die zich op Cloud Nine heeft verschanst, eist vredesonderhandelingen met de Cylons, maar schuwt geweld niet om haar zin te krijgen. Onder hen bevindt zich het door doctor Baltar bevriende Number Six-model.

31. Black Market
Er dreigt een schaarste van wsommige producten, maar de noden van de markt worden gelenigd door een ondergronds opererende zwarte markt. Commandant Jack Fisk (Graham Beckel) heeft er duidelijk belangen in, maar hij wordt gewurgd met een pianosnaar. Roslin geeft Lee Adama de opdracht om de markt met wortel en al uit te roeien, maar Adama is zelf niet helemaal een onbesproken partij omdat hij dringend op zoek is naar antibiotica voor de dochter van Shevon, een prostituee (Claudette Mink) die hij regelmatig bezoekt.

32. Scar
Een mijnschip van de kolonisten stoot op een rijke ertsader en er wordt met man en macht gewerkt om die te ontginnen. In het brokstukkenrijke gebied zijn de koloniale schepen echter sitting ducks voor de Cylon-raiders. Eén raider in het bijzonder, die de bijnaam Scar draagt, heeft al heel wat piloten over de kling gejaagd. Starbuck en Kat (Luciana Carro) zijn in een ongezonde competitie verwikkeld over wie van hun beiden Scar kan neerhalen.
 
33. Sacrifice
De gevangenschap van Sharon lekt naar de pers en als gevolg daarvan neemt een viertal burgers die hun naasten hebben zien sterven door de hand van de Cylons, het recht in eigen handen. Ze gijzelen de klanten van een bar op Cloud Nine en dreigen ermee hun gijzelaars over de kling te jagen als Adama Sharon niet aan hen uitlevert.
 
 
Disk 5:
34. The Captain's Hand
Wanneer twee Raptors na een testvlucht vanop Pegasus niet meer terugkeren, wordt er een reddingsoperatie op touw gezet. Die loopt alleszins niet van een leien dakje en commandant Garner (John Heard) krijgt af te rekenen met insubordinatie. President Roslin moet een omstreden beslissing nemen omdat de bevolkingsaantallen van de koloniën dramatisch dalen. Ze trekt het recht op abortus in. Net dan heeft het zwangere meisje Rya Kibby (amber Rothwell) zich op Galactica verscholen en om asiel gevraagd.

35. Downloaded
Op Caprica is er een versie van de Sharon-cylon die twijfelt of haar loyauteit bij de mensen of bij de Cylons ligt. Ze vindt gehoor bij een gelijkgestemde Number Six. De Sharon op Galactica bevalt van haar baby, maar de regering heeft er veel baat bij dat er niet al te veel mensen op de hoogte zijn van het bestaan van de baby. Ze neemt drastische maatregelen.

36. Lay Down Your Burdens, Part 1
Tyrol slaat in een halve slaaptoestand Cally's (Nicki Clyne) gezicht kapot. Hij herinnert er zich achteraf niets van en het wordt hem niet kwalijk genomen, maar hij zit met gewetenswroeging. HIj raadpleegt priester Cavil (Dean Stockwell) over zijn besognes. Starbuck leidt een reddingsoperatie om de overlevenden op Caprica op te pikken. Eén van haar teams vliegt fout en ontdekt een planeet waar leven en kolonisatie mogelijk is. Het onderwerp wordt een verhit topic in het debat tussen Roslin en Baltar.

37. Lay Down Your Burdens, Part 2
Het al dan niet mogen koloniseren van de pas ontdekte planeet New Caprica wordt de voornaamste inzet van de verkiezingen. De resultaten stromen binnen en Roslin lijkt het te halen, maar, zo blijkt, er is één en ander goed misgelopen... In de staat van anarchie komt Gaius er uiteindelijk uit als de nieuwe president en zijn eerste daad is de beslissing om New Caprica te koloniseren. Maar dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan, want Number Six heeft nog een onaangename verrassing achter de hand. De opbouw op New Caprica verloopt vredig en alhoewel de Cylons hebben beloofd niet aan te zullen vallen, is er een tekort aan levensmiddelen en medicijnen. Het gezag van Baltar smelt als sneeuw voor de zon en er moet iets gebeuren wanneer er plots een Cylon-luchtmachtvloot landt en New Caprica ontzet.
 


BEELD EN GELUID

Het is een beetje moeilijk om Battlestar Galactica met de juiste criteria te beoordelen. De makers hebben bewust gekozen voor een erg korzelig beeld met een laag contrast, waardoor bijvoorbeeld in de scènes in de ruimte de sterrenhemel er koud en grijs uitziet. Veel binnenscènes zijn met een handheld-camera geschoten en hebben daardoor ook een textuur die meer aan een reality show doen denken dan aan een dure scifiserie. Als we dan naar de scènes kijken die op Caprica zijn gedraaid, dan baadt het beeld weer in een overgesatureerd geel en de zwarttinten zien er dan plots weer extreem vet en geladen uit. De donkere en harde stijl is wel een zeer goede keuze om aan te sluiten bij de inhoud. Een sporadisch compressiefoutje bij een occasionele panbeweging is links en rechts mogelijk. Battlestar Galactica is op dvd gezet in een Dolby Digital 5.1-track met veel gevoel voor ambiance en dynamiek. De manier waarop de Cylon-raiders door de achterkanalen gieren overstijgt menig andere televisieproduct. De dialogen zijn goed verstaanbaar, alhoewel vooral Edward James Olmos de gewoonte heeft om te mompelen. Wel echt storend is af en toe de PAL-speedup. Onder meer in het pianospel op het einde van de aflevering Valley Of Darkness (2) zorgt dit voor hikjes in de soundtrack.

 
EXTRA'S
In tegenstelling tot de Amerikaanse versie is het tweede seizoen hier in één keer uitgebracht. Zeven afleveringen op de eerste twee disks zijn voorzien van een audiocommentaar door producer Ronald Moore, maar de commentaartracks hebben geen Nederlandse ondertitels. De zesde disk bevat nog ruim 48 minuten aan verwijderde scènes bij de eerste negen afleveringen.
 
CONCLUSIE
Battlestar Galactica is een interessante, niet voorgekauwde en moreel dubbelzinnige reeks die soapelementen combineert met snoeiharde actie.cover
Studio: Universal

Regie: Michael Rymer, Sergio Mimica-Gezzan, Allan Kroeker, Rod Hardy, Jeff Woolnough, Robert Young, Michael Nankin, Rod Hardy, James Head, Reynaldo Villalobos
Met: Edward James Olmos, Mary McDonnell, Katee Sackhoff, Jamie Bamber, James Callis, Tricia Helfer, Callum Keith Rennie, Grace Park, Michael Hogan, Matthew Bennet

Film:
8,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005-2006

Leeftijd:
16

Speelduur:
877 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• 7 audiocommentaartracks
• Verwijderde scènes (48 min.)

Andere recente releases van deze maatschappij