:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MADAGASCAR
MADAGASCAR (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2009-05-03
FILM
Vier dieren uit New York Central Zoo, de leeuw Alex (Ben Stiller), de hypochondrische giraf Melman (David Schwimmer), de zebra Marty (Chris Rock) en het bemoederende nijlpaard Gloria (Jada Pinkett Smith), leiden een prinsenleventje. Vooral Alex is geboren om met zijn smoel op allerhande merchandising te prijken. Marty lijdt op zijn tiende verjaardag aan een identiteitscrisis en wil graag een keer de vrije natuur in, zeker nadat hij heeft begrepen dat de vier pinguïns Skipper (Tom McGrath), Private (Christopher Knights), Kowalski (Chris Miller) en Rico (John DiMaggio) willen ontsnappen naar hun natuurlijke habitat, Antarctica. Marty neemt de benen en zijn drie vrienden gaan hem achterna. Veel verder dan het Grand Central Station geraken ze echter niet en na hun capriolen pleiten enkele dierenactivisten om hen terug in de vrije natuur los te laten. Zo gezegd, zo gedaan, en de vier worden nog diezelfde dag verscheept naar Afrika. Spijtig genoeg zitten ze net op het vrachtschip dat de pinguïns hebben besloten te kapen en met hun gebrekkige stuurkunsten belandt het viertal als schipbreukeling op Madagascar (wat een kleine flaw in het scenario is, want Madagascar ligt helemaal niet tussen Amerika en Afrika, tenzij ze vanuit New York een omweggetje maken via India, wat onnozel is. Doch dit terzijde). De inheemse bevolking van lemurapen, onder leiding van King Julien (Sacha Baron Cohen), aanziet de nieuwkomers als beschermers tegen hun aloude natuurlijke vijand, de Foosa - een soort hyena - die het in hun broek doen van de schrik voor Alex. De aap Maurice (Cedric the Entertainer) wantrouwt echter het zooitje ongeregeld dat feitelijk nog nooit in een wildernis heeft overleefd en tot dan toe zijn eten altijd voorgeschoteld kreeg. Vooral Alex zal zich moeten aanpassen, want een dieet van sappige biefstukken zoals hij gewoon is, kan hij op Madagascar wel vergeten. En de verleiding om zijn tanden te zetten in zijn beste vriend Marty de biefstuk - pardon, de zebra - wordt op de duur wel héél erg groot... de natuur kan je niet dwingen.

"I'm gonna kill you, Marty! And then string you! Then take you up and clone you! And kill all your clones!"
 
Alweer een upgrade van een dvd naar Blu-ray? Helaas voor de portemonnee wel, ja. Computeranimatie is de stijl bij uitstek die bij het nieuwe formaat hoort. Ratatouille was verbazend goed, Cars blies me van de sokken, dus het moment is aangebroken om te zien wat enkele van de concurrerende studio's, in dit geval Dreamworks, er van bakt. Eerlang zal u in deze kolommen ook nog de bespreking van de Blu-ray van Madagascar 2: Escape 2 Africa lezen, dé voornaamste reden overigens waarom de oude film werd heruitgebracht. Met Madagascar probeert Dreamworks alweer een nieuwe stijl van computeranimatie uit: in plaats van de rondere vormen uit onder meer Shrek en Shark Tale zijn de dieren uit deze film redelijk ruw geanimeerd met een redelijk bescheiden aantal polygonen - eigenlijk terug back to basics. Als gevolg hiervan gaat de film artistiek compleet de andere richting in dan Robert Zemeckis met The Polar Express en Beowulf deed: de animaties zijn veel cartoonesker en de manier waarop de karakters zich bewegen zijn redelijk abrupt. Niet dat dit een bezwaar hoeft te zijn, want met Madagascar trekken regisseurs Eric Darnell en Tom McGrath de kaart van de slapstick comedy, die helaas iets té vaak overhelt naar grappen over lichaamsvochten en rectale thermometers, maar die ook enkele volwassen knipogen bevat naar films als American Beauty en Planet Of The Apes. McGrath heeft overigens voor de grap zelf meegedaan aan de voice casting en eindigde zowaar met de rol van Skipper, de "leider" van het squadron pinguïns. De grootste troef van Madagascar is dus zeker niet te zoeken bij het scenario, want dat is flinterdun én heeft een hoog déjà vu-gehalte, maar eerder bij de sympathieke karakters. Wie Chris Rock, David Schwimmer én Ben Stiller alledrie tegelijk kan casten als minzame personages, heeft toch wel zijn strepen verdiend. Dé sterren van de film zijn echter de psychotische pinguïns; we hebben meer dan één kijker horen verklaren dat zij eigenlijk de reden zijn om naar Madagascar te gaan kijken, want elke scène met hen erin is hilariteit alom.

BEELD EN GELUID
Was de presentatie op dvd al perfect, dan is die op Blu-ray nog perfecter. Ik verklaar me nader. D'r is bij de meeste CGI-films bijzonder weinig dat verkeerd kan gaan bij het maken van een digitale transfer van het ene medium naar het andere. Zeker wanneer een high definitionbron aanwezig is, wat voor een recente computeranimatiefilm als Madagascar geen probleem mag zijn, krijgen we een nagenoeg perfecte digitale transfer zonder compressie, printfouten of kleurvariatie. Elke pixel ziet er in principe uit zoals die met de nodige computervaardigheid is uitgerekend en daarom kan ik niet veel anders doen dan vaststellen dat het hier om een compleet opmerkingloze transfer gaat. Net zoals Shrek is de soundtrack een samenraapseltje van oudere en nieuwere popmuziek en in tegenstelling tot de meeste Disneyfilms zijn er geen liedjes of zo speciaal voor de film geschreven. Met een Engelse Dolby TrueHD 5.1-track is bovendien de ervaring van de dvd nog een beetje overtroffen; de soundeffecten, zoals de junglegeluiden en de weerklank van Alex' beroemde grom, klinken nog net een beetje geprononceerder en dieper. Eén kleine opmerking: als uw kinderen niet zonder Nederlandstalige dubbing kunnen, hebt u op deze Blu-ray niet langer de keuze tussen een Nederlandse en een Vlaamse soundtrack, maar zal u uw koters na verloop van tijd zien opgroeien als kleine keesjes. Nog een reden om de originele versie te prefereren. Hier een gratis tip: leer uw kinderen ondertitels lezen!
 
EXTRA'S
Madagascar verscheen in een 1-diskversie en een 2-diskversie waarvan de meerderheid van de extra's maar een beperkte versheidsdatum had. Deze Blu-ray bevat qua extra's iets wat het midden houdt tussen de twee: alle essentiële extra's van de 1-diskversie zijn behouden, van de 2-diskversie is alleen het essentiële overgebleven. Het lijkt ons een aanvaardbaar compromis. Vooral gesneuveld zijn de spelletjes, wat geen groot gemis is.

De disk begint met een muzikale clip voor "I Like To Move It, Move It". Een korte documentaire Learn to draw (6 min.) toont de meest elementaire basistekeningen en het audiocommentaar brengt regisseurs Eric Darnell en Tom McGrath opnieuw samen op een redelijk weinig informatieve, maar des te gemoedelijkere audiotrack. U kan ook opteren voor een Mad trivia pop-up track die u tijdens de film weetjes doorspeelt. Wel behouden van de tweede disk van de dvd-versie is de kortfilm The Madagascar Penguins in A Christmas Caper (12 min.) die nog te zien was in het voorprogramma van Wallace & Gromit: The Curse Of The Wererabbit. De extra's die dáárbij horen zijn dan weer verdwenen, wat onder meer een filmpje met echte pinguins en een audiocommentaartrack was.

De sectie die dan volgt is in essentie opnieuw de extra's-sectie van disk 1 van de dvd. Die begint met de montage Mad mishaps van 2 minuten, een reeks verkeerd gerenderde scènes waarin ogen rondvliegen in het niets, lichaamsdelen in elastiekjes veranderen en de figuurtjes een bad hair day hebben. In Meet The Wild Cast (8 min.) stellen enkele stemacteurs, waaronder Ben Stiller, Jada Pinkett Smith en Cedric the Entertainer, hun personages voor. Behind The Crates (23 min.) is een redelijk goede makingofdocumentaire en The Tech Of Madagascar is een featurette van 5 minuten die meer focust op de technische aspecten van het maken van de film. De Penguin Chat (9 min.) is een fake stukje interview waarin de vier pinguïns uit de film Skipper, Kowalski, Rico en Private commentaar geven bij de stukjes uit de film waarin ze zogezegd "acteren". Enchanted Island toont ons in een blitzbezoek (8 min.) het echte eiland Madagascar met zijn unieke flora en fauna. Afgesloten wordt er met de bijna traditionele Dreamworks animation video jukebox (13 min.), waarbij je een selectie kan maken uit de muzikale stukjes uit de andere Dreamworks-films als Shrek en Shark Tale
 
CONCLUSIE
Madagascar is ondanks het niet honderd procent overlappende bonuspakket toch zeker en vast een upgrade waard, al was het alleen al om de pracht van de computergraphics in high definition te kunnen zijn. De humor van de film is misschien niet altijd even verfijnd (aan wat dacht u bij de naam Ben Stiller, Chris Rock en David Schwimmer misschien?), maar het is een leuke en onderhoudende film met grappige momenten. Alhoewel de referenties naar populaire cultuur alleen door volwassenen zullen gesnapt worden, is de film eigenlijk ook geschikt voor de jongere kijkertjes.coverStudio: Paramount

Regie: Eric Darnell & Tom McGrath
Met: Ben Stiller, Chris Rock, David Schwimmer, Jada Pinkett Smith, Sacha Baron Cohen, Cedric the Entertainer, Andy Richter, Tom McGrath, Christopher Knights, Chris Miller, John DiMaggio

Film:
8/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
U.K.

Jaar:
2005

Leeftijd:
U

Speelduur:
86 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Deens Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Fins Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Noors Dolby Digital 5.1
Zweeds Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Deens, Fins, Frans, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Videoclip "I like to move it move it"
• Documentaire "Learn to draw"
• Audiocommentaar
• Mad trivia pop-up track
• Kortfilm "The Madagascar Penguins in A Christmas Caper"
• Bloopers "Mad mishaps"
• Documentaire "Meet The Wild Cast"
• Documentaire "Behind The Crates"
• Documentaire "The Tech Of Madagascar"
• Commentaar "Penguin chat"
• Documentaire "Enchanted Island"
• Dreamworks animation video jukebox

Andere recente releases van deze maatschappij