:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HIGHLANDER
HIGHLANDER (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2009-06-11
FILM
De film opent met een spectaculaire gevechtscène waarin twee mannen in een parkeergarage in Madison Square Garden een zwaardgevecht leveren op leven en dood. De éne slaagt er in de andere te onthoofden en vervolgens te vluchten. De voortvluchtige heet Connor MacLeod (Christopher Lambert) en leeft al sinds de 16e eeuw. Hij is één van de zogenaamde Onsterfelijken die de Aarde al sinds mensenheugenis bevolken en die alleen kunnen sterven wanneer ze het hoofd worden afgeslagen door een andere Onsterfelijke. In 1536 is Connor uit zijn Schots geboortedorp verdreven, beschuldigd van hekserij omdat de wonden die hij tijdens een slag had opgelopen voor elke andere man dodelijk waren geweest. Connor zou een vogel voor de kat geweest zijn als daar plots niet Juan Sanchez Villa‑Lobos Ramirez (Sean Connery) voor zijn neus had gestaan. Deze Egyptische edelman, ook een onsterfelijke, leert MacLeod wat het geheim van zijn onsterfelijkheid is; de bedoeling is dat, wanneer er slechts weinigen van hen overblijven, de laatste onsterfelijken bijeenkomen op de plaats van de Samenkomst en daar vechten totdat er uiteindelijk ééntje overblijft. Die éne Onsterfelijke zal dan beloond worden met een mysterieuze Prijs. Een belangrijke kanshebber is Kurgan (Clancy Brown), een onmenselijk sadistische krijger uit de Russische steppen, die uiteindelijk Ramirez te grazen neemt. Connor heeft al die jaren de smart van de onsterfelijkheid leren kennen: allen van wie hij hield, zoals zijn vrouw Heather (Beatie Edney), zijn uiteindelijk dood en hij is gedoemd om in eenzaamheid achter te blijven. Door een hele serie slimme erfenisrechtentrucjes heeft hij zich in de loop der tijd een hele resem valse identiteiten aangemeten, de laatste die van antiquair Russell Nash. Brenda Wyatt (Roxanne Hart), een forensisch wetenschapster die in opdracht van de politie de splinters van het zwaard uit Madison Square Garden heeft onderzocht, meent dat de scherven van een authentiek middeleeuws zwaard komen. Ze raakt geïntrigeerd door de verdachte MacLeod en komt hem en zijn valse identiteit op het spoor. De plaats van de Samenkomst blijkt in het hedendaagse New York te zijn en Kurgan is ook van de partij. Tijdens een rendez-vous in een kerk - de Onsterfelijken mogen elkaar niet bevechten op gewijde grond - geeft Kurgan een voorsmaakje van hoe de aarde tot een hel wordt herschapen mocht hij de enige overblijvende Onsterfelijke zijn. Uiteindelijk zijn alleen nog hij en Connor over en kan de strijd voor de Prijs losbarsten.

Highlander is een meesterlijke avonturenfilm die achteraf bekeken tot één van de grootste spektakels uit de jaren '80 uitgroeide. De film heeft beperkingen, zoals het acteertalent van Christopher Lambert, maar de flamboyante verschijning van Sean Connery, het uitgekiende door elkaar vertellen van twee verhaallijnen in verleden en heden, en de fijne humoristische stukjes zoals die waarin MacLeod ergens in de 18de eeuw ladderzat gaat duelleren omdat hij de vrouw van een edelman had vergeleken met een nijlpaard, zijn onvergetelijk. Ook de prachtige landschappen van de Schotse hooglanden kunnen gemakkelijk op één lijn geplaatst worden met films als Braveheart. Wat deze eerste film extra speciaal maakt is de soundtrack van Queen die met Who Wants To Live Forever? en A Kind Of Magic twee van hun grootste hitsongs uit die periode speciaal voor deze film schreven - alsook een handvol nobel onbekende deuntjes zoals A Dozen Red Flowers For My Darling a.k.a. het NewYork, NewYork-thema wanneer Kurgan in tegenrichting gaat joyriden in de spits. Het kitcherige foefje om de muziek én MacLeods twintigste-eeuwse premissen te laten botsen met de rauwe middeleeuwen, is overigens ook een zeer goede zet. Kortom, Highlander zal altijd een speciale plaats in de filmgeschiedenis én in onze collectie innemen.

BEELD EN GELUID
De geschiedenis van de transfer van Highlander is er één van vallen en opstaan. Eerst waren de rechten in handen van VideoFilm Express die een schabouwelijk slechte niet-anamorfische transfer op de markt gooiden met een Dolby Surround 2.0-track om van te janken. Een Frans/Duitse versie van CanalPlus was inmiddels ook verschenen met tenminste een fatsoenlijke 5.1-track. Alle sequels, die allemaal qua rechten in handen van Dutch FilmWorks zijn, zijn later samen met de originele film heruitgebracht in het Highlander Immortal Pack en alhoewel de rechten bij VideoFilm Express zijn gebleven, is er ditmaal toch een anamorfische transfer met een DTS-track om van te smullen toegevoegd. Die laatste is met de stille trom gerereleased, maar enkel met goeie expertise kon je deze disk vergelijken met de abysmale oude versie.

En nu zitten we dus in het tijdperk van de Blu-ray en zijn de rechten in handen van Universal terechtgekomen. De geluidstracks zijn daarbij een raar allegaartje van dubbings variërend van DTS-HD tot mono. Wat de originele taal betreft is er naast voornoemde DTS HD-MA track ook nog een 2.0-surroundtrack waarvan het nut me een beetje ontgaat. Ik vind om eerlijk te zijn de DTS HD-MA track niet echt geweldig. De muziek van Queen zweeft en klinkt daardoor een beetje off-key, vooral in nummers als Who Wants To Live Forever? veroorzaakt dat hetzelfde effect als een fonoplaat waar het gaatje niet 100 % in het midden zit; van spectaculaire zwaardgevechten zoals in een film als Highlander had ik bovendien meer surroundeffect verwacht en de dialogen klinken als een zooitje gemompel, alhoewel dat natuurlijk ook minstens gedeeltelijk te wijten is aan het acteertalent - of het gebrek daaraan - van Christopher Lambert, die blijkbaar enkel Engels kan als hij het van een autocue kan aflezen. We realiseren ons wel dat er in 1984 nog geen sprake was van home theatre en dat bijgevolg. het LFE-kanaal erg wordt onderbenut.

Het beeld is nog zo'n mixed bag. Bij de openingsscène hield ik mijn hart al vast toen ik de vieze print bekeek van de scène waarin Connor McLeod gaat duelleren in de parkeergarage van Madison Square Garden. Wanneer even later de historische scènes beginnen is het beeld volledig opgehelderd en is er niet het minste detail meer waarover je kan klagen: de beelden zijn gedetailleerd en rijkgekleurd. Is het dan misschien een stijlverschil tussen de twee tijdlijnen? Dit verklaart niet alles: zo is de nachtelijke scène waarin Kurgan de finale confrontatie aangaat met Ramirez weer technisch een stuk slechter, terwijl de nachtelijke scène waarin Kurgan gaat joyriden tot Brenda er flauw bij valt, weer wél mooi gedetailleerd. En alhoewel in bepaalde scènes bijna de huidplooien te tellen zijn, zitten er ook scènes in die qua bleekheid recht van de videoband schijnen te komen. Zoals gezegd, mixed bag.
 
EXTRA'S
Begin dan nu maar te juichen, want qua bonusmateriaal overstijgt deze versie elke andere versie die tot nog toe is uitgebracht. Eerst krijgen we als appetizer een flinke audiocommentaartrack, ingesproken door regisseur Russell Mulcahy. Wat Highlander betreft heeft de man al sinds het laserdisktijdperk voor zowat elke release apart een nieuwe audiocommentaartrack ingesproken en dat is voor deze release niet anders. In verhouding tot de vorige commentaren schijnt Mulhacy zich wel telkens minder en minder van de anekdotes over het draaien van de film te kunnen herinneren. Hij levert een luchtig werkstuk af, waarbij hij ook nog wat vertelt over zijn verleden als videoclipregisseur, zijn samenwerking met Queen en de betekenis van het woord SILVERCUP dat in neonletters uitgespeld staat als McLeod een laatste keer Kurgan partij geeft. Hij heeft het ook even over de sequels (waarvan hij er één nota bene zelf heeft gefilmd)

Dan volgt er een interview met Christopher Lambert (8:26). Het interview dateert nog van voor de release van Highlander: Endgame waarbij voor mij de reeks persoonlijk dood en begraven was. Lambert heeft precies daarvoor een jaar in een afvalemmer gewoond en hij kan zijn geluk niet op dat hij nog eens ongebreideld over Highlander, zijn - laat ons maar eerlijk wezen - enige rol van betekenis kan uitweiden. Hij kan het niet laten om Russell Mulcahy tot op het gênante af aan te prijzen als het onbetwistbaar grootste regisseursgenie aller tijden. Wat impliciet het bewijs levert dat - met alle respect voor het repertoire van Mulcahy - de heer Lambert in zijn carrière nog niet te veel regisseurs heeft ontmoet en voor een acteur kan zo'n impliciete bekentenis pijnlijk zijn.

Waar de fans ongetwijfeld op zitten te wachten is het trio doumentaires "Highlander" (85 min.), voor de Duitse televisie gemaakt, waarin de volledige making of uit de doeklen wordt gedaan. Het eerste deel, A legend is born (29 min.), bevat vooral het voorbereidend werk. De twee scenaristen, Gregory Widen en Peter Bellwood, die een hele franchise op poten willen zetten, distantiërden zich achteraf van de gemaakte sequels. Ook hebben ze het over de positieve inbreng van Russell Mulcahy die de bescheidenere opzet wist op te blazen tot het spektakel dat het nu is; ze hebben het natuurlijk ook over het feit dat Highlander aan de kassa's genadeloos flopte en pas zijn cultstatus verwierf dankzij de 1984 opgestarte videoverhuurbusiness. In het tweede deel, The visual style (40 min.), gaan we meer de set op en zien we hoe de diverse artistieke en technische medewerkers elkaar proberen te overtuigen van wat haalbaar en wat filmbaar is. Ook de lokaties in Schotland worden besproken en de finale confrontatie onder het SILVERCUP-teken. In A strong woman (16 min.) is het de beurt aan de actrice Roxanne Hart (Brenda) om even in het middelpunt van de belangstelling te staan. Via haar komen we ook nog wat te weten over het filmproces.

Zeer uniek is dat deze versie ook nog vijf verwijderdes scènes (7 min.), helaas zonder geluid, bevat en afsluiten doen we met enkele Trailers.
 
CONCLUSIE
Highlander blijft één van mijn cultfavorieten, al was het maar om het coole zwaardvechten. De Blu-rayversie of de versie uit het Highlander Immortal pack? Geen van beide misstaat in een collectie, maar there can only be one!coverStudio: Universal

Regie: Russell Mulcahy
Met: Christopher Lambert, Sean Connery, Roxanne Hart, Clancy Brown

Film:
8,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1986

Leeftijd:
16

Speelduur:
117 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85 HD

Geluid:
Engels DTS-HD 5.1
Engels DTS-HD 2.0 surround
Duits DTS-HD 5.1
Spaans DTS-HD Mono 2.0
Italiaans DTS-HD 2.0 surround
Braziliaans Portugees DTS-HD 2.0 surround


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Braziliaans Portugees, Portguees, Zweeds, Noors, Fins, Deens, Chinees
Extra's:
• Documentaires "Highlander"
- A legend is born
- The visual style
- A strong woman
• Interview met Christopher Lambert
• Audiocommentaar door Russell Mulcahy
• Verwijderdes scènes
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij