:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FRIDAY THE 13TH - PART II: SPECIAL EDITION
FRIDAY THE 13TH - PART II: SPECIAL EDITION (BLU-RAY)
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-06-30

FILM
Vijf jaar gingen voorbij na de gruwelijke moorden in Camp Crystal Lake en al wat overblijft is de legende van Jason en zijn geschifte moeder. Crystal Lake is totaal afgesloten, maar in de buurt heeft men net een nieuw opleidingskamp voor opzichters op poten gezet. Het duurt dan ook niet lang vooraleer enkele nieuwsgierige tieners gaan neuzen en tot een verschrikkelijke ontdekking komen…

The body count continues...


Na het opmerkelijke succes van Friday The 13th in 1980 wilde Paramount zo snel mogelijk een sequel van productiemaatschappij Georgetown Productions. Regisseur/producent Sean S. Cunningham was nog wel betrokken bij de productie, maar gaf de fakkel als regisseur door aan zijn goede vriend Steve Miner (Halloween: H20, Lake Placid). De film is eigenlijk niet meer dan een kopie van het origineel, maar dan met nieuw vlees om creatief om zeep te helpen! Na het grote protest tegen het vele aanwezige geweld in deel één, wilde de Motion Picture Association of America, ofte de beruchte MPAA, blijkbaar iets goed maken. Want elke moordscène - met enkele opvallende gelijkenissen met Mario Bava’s Bay Of Blood - is totaal verminkt, zodat deze sequel maar een mager beestje is qua 'blood & guts' tegenover het origineel. Gelukkig kan Friday The 13th Part 2 bogen op een bij momenten strakke sfeer en de Jason-met-de-Elephant-Man-zak over zijn hoofd is best angstaanjagend.

Deze tekst is overgenomen uit onze recensie van de eerder verschenen dvd, die u overigens hier kan lezen.

BEELD EN GELUID
Het 1.78:1 HD-beeld is goed scherp, met een solide zwarttinten en een prima contrast. Diepte en detail zijn beter dan ooit en nu kan je - soms voor het eerst - effectief zien wat er in het donker allemaal gaande is. De gebruikte print is proper en digitale compressiefouten vormen nergens een probleem. Er is hier en daar wat grain aanwezig, maar daardoor blijft de prent zijn filmisch gevoel behouden. De Engelse Dolby TrueHD 5.1-track klinkt prima, met heldere en goed verstaanbare dialogen en een nette weergave van de filmmuziek. De geluidseffecten zijn prima geplaatst en hier en daar doet de subwoofer zijn duit in het zakje. Ruis en andere storende oneffenheden in het geluid zijn gelukkig niet aan de orde. Hoe dan ook een verbetering op de voorgaande dvd-uitgave!

EXTRA'S
In Amerika werden een tijdje geleden zogenaamde Deluxe Editions op de markt gegooid van de eerste films uit de franchise. Het is dan ook een aangename verrassing dat de extra’s van de luxe-editie van de eerste sequel netjes overgenomen zijn op de Blu-ray. Terwijl ”Inside Crystal Lake Memories” (11 min.) op het eerste gezicht een uitgebreide reclamespot lijkt voor het in onze contreien niet uitgebrachte boek “Crystal Lake Memories”, blijkt het in realiteit een mooie featurette over het maken van Part II. Del Howison, de eigenaar van “Dark Delicacies”, voelt de auteur van het boek – Peter Bracke - aan de tand. Hoewel Howison een beetje een mafketel is en soms angstaanjagender oogt dan Jason Voorhees himself, stelt hij een boel interessante vragen. Zo leren we iets over het ontstaan van het boek, maar ook veel over het maken van Friday The 13th Part II. Het geheel wordt netjes afgewisseld met beelden, affiches, maar ook zeldzame setfotos en zelfs enkele dia’s van geknipte scènes. De volgende featurette “Friday’s Legacy: Horror Conventions” (7 min.) is - zoals de titel al een beetje doet vermoeden - een blik op de typische horrorfilmfanconventies. Een beetje jammer dat het vooral een reclamespot is voor “Scarefest” en dat er enkel mensen aan het woord komen van de eerste Friday The 13th: Ari Lehman, Betsy Palmer, Tom Savini, Harry Manfredini en Victor Miller. Leuk, maar op de Blu-ray van Friday The 13th Part II wil je vooral dingen te weten komen over die specifieke prent. Nog een vreemde extra is de nieuw geproduceerde kortfilm “Lost Tales From Camp Blood - Part I” (8 min.) over een ‘Jason Voorhees’-achtige moordenaar die een jong koppeltje om zeep helpt. Ondanks de originele Friday The 13th-muziek van Harry Manfredini en de redelijke speciale effecten, liet deze extra ons behoorlijk koud. Nogmaals, we hebben liever filmgerelateerde extra’s dan dit soort vulsel. Gelukkig is de volgende extra; Jason Forever (30 min.), héél wat waardevoller. Auteur en Friday-expert Peter Bracke voelt enkele acteurs die Jason Voorhees in de loop de jaren gespeeld hebben – waaronder Ari Lehman uit deel één, Warrington Gillette uit deel twee, C.J. Graham uit de zesde aflevering en natuurlijk Kane Hodder - aan de tand. Er komen heel wat boeiende, exclusieve en grappige anekdotes bovendrijven. De originele bioscooptrailer vormt de kers op de taart.

CONCLUSIE

De eerste sequel krijgt een verzorgde Blu-ray, met een goede beeld- en geluidskwaliteit. Na jaren en jaren lang wachten krijgen de Jason-fans nu ook eindelijk wat ze van in het begin hadden moeten krijgen: bonusmateriaal! De Blu-ray van Friday The 13 Part II is dan ook een aanrader voor de fans.


cover
Studio: Paramount

Regie: Steve Miner
Met: Amy Steel, John Furey, Adrienne King, Warrington Gillette, Walt Gorney

Film:
6,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1981

Leeftijd:
16

Speelduur:
85 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Frans Dolby Digital Mono
Duits Dolby Digital Mono
Italiaans Dolby Digital Mono
Spaans Dolby Digital Mono

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Inside "Crystal Lake Memories"
• Friday's Legacy
• Lost Tales From Camp Blood 1
• Jason Forever
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij