:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WITSE - SEIZOEN 7
WITSE - SEIZOEN 7
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-06-11
REEKS
In het televisieseizoen 2009-2010 kregen we niet één, maar twee seizoenen van Witse voorgeschoteld, waarvan u het eerste hier kan nalezen. Naast elke week een lijk - alhoewel van dat procédé schoorvoetend wordt afgestapt, want er is dit jaar een aflevering bij, Maskers, waarin net géén dode valt - worden we eens te meer deelachtig aan de persoonlijke beslommeringen van Witse en zijn collega's. Vorig seizoen eindigde op een hoogtepunt toen Witses assistent Sam (Inge Paulussen) werd neergeschoten, niet toevallig toen het niet zeker was of de actrice haar contract nog wou verlengen, in een zaak waarbij Witses baas Peter Wijtinckx (Dirk Tuypens) betrokken was (zij het dat hij bij het begin van dit seizoen van alle blaam gezuiverd is). Inge Paulussen verlaat dus de reeks na 1 aflevering - ze keert wel eenmalig terug in de aflevering Maskers als agente van de Dienst Intern Toezicht. Haar rol naast de Triestige Commissaris wordt vervuld door Tine Smets (Viv Van Dingenen), diametraal het andere type als Sam. Ze is een beetje sjofele huismoeder van twee kinderen, die in haar rol wat op die van Gilda De Bal uit Heterdaad lijkt. Met zijn nieuwe assistente botert het alvast wat beter dan met de nieuwe forensisch expert Stef Cooreman (Günther Samson), een yuppie-snoever. De jonge vader Rudy Dams (Mark Stroobandts) heeft op het schietparcours een ongeval gehad, waardoor er een pistool vlak naast zijn oor is afgegaan, en hij denkelijk permanent gehoorschade heeft opgelopen. D'r is gelukkig geen wet die zegt dat een politieagent geen gehooraparaat mag dragen, en - bij de rijkswacht zou het eertijds niet waar geweest zijn - hij mag binnen het team blijven functioneren. Romain Van Deun (Daan Hugaert) heeft intussen de smaak van het bejaardenturnen te pakken gekregen, en hij is zo gek dat hij zich laat sponsoren voor de Tien Kilometer van Brussel, die hij manifest wil uitlopen. Hij laat zich door zijn collega's sponsoren voor een goed doel. Iedereen supportert enthousiast mee voor Romain, behalve Witse, die heel andere katten te geselen heeft. Eerst wordt hij uit zijn huis gezet, en stelt zijn vriendin Annemie (Els Olaerts) dan maar voor om bij hem te komen women. Hun relatie staat echter op springen, en het is niet eens haar schuld, want Witse heeft alleen maar oog voor zijn werk en zijn bier. Louis (Bob De Moor uit seizoen 6) is nog niet verdwenen, en dingt nog altijd naar de hand van Annemie. En de commissaris keek ernaar, tapte af en toe een telefoon af om te horen hoe vaak Louis contact met zijn vriendin heeft, en hij eindigt zoals zijn collega het voorspeld had, op een gemeubeld studiootje, helemaal op zijn eentje, met een triestig schilderijke aan de muur.

Ook met andere verhaallijnen die over meerdere afleveringen lopen wordt al eens geëxperimenteerd. In Jelle vindt men in een vijver een al jaren vergane schedel, waarmee ze via computermodellen een reconstructie gaan proberen te maken. Tegen dat dit gelukt is, zijn we alweer in aflevering Hoofdzaak, drie afleveringen verder. Dit seizoen bevat niet één maar twee dubbelafleveringen, waarin de eerste, Rellen, nog eens duidelijk de pijnpunten naar voor schuift bij de cultuurclash tussen islamitische en westerse cultuur, zonder veel zin voor pathos of overdrijving. Het is een beetje een duistere aflevering, waarin de geest misschien op het einde weer in de fles is, alleen is de vraag wanneer de volgende volksmenner ze terug gaat ontkurken. D'r wordt modulo de middelen die men in Vlaanderen in een dergelijke reeks kan steken qua filmstijl al eens mild leentjebuur gespeeld bij 24 (de tijdscode) of The X-Files (het uitzoomen op een graancirkel), en door de band genomen komen de makers er nog redelijk goed mee weg. Wat echter nog het meest overtuigt is het casten van acteurs uit o.a. soaps die een compleet andere rol moeten spelen in Witse, en dan denken we vooral aan Jeanine Bisschops die een enorm moeilijke rol neerzet in de aflevering Jelle.

AFLEVERINGEN

Disk 1:
79. Pianissimo
Een Amerikaanse deelnemer aan de Koningin Elisabethwedstrijd wordt door het deksel van een vleugelpiano verbrijzeld terwijl hij het instrument aan het stemmen was. Witse arresteert Simone Jansma (Maartje Remmers), een Nederlandse concurrente voor dezelfde prijs. Uit een bandopname blijkt dat het slachtoffer op de hoogte was van enkele van de duistere familiegeheimen van de familie Blève de Hainaut waar hij te gast verbleef. Bij Witse valt het in slechte aarde wanneer Sam (Inge Paulussen) meldt dat ze een jaar verlof zonder wedde wil nemen, en daarna niet meer in het veld wil terugkeren. Bovendien krijgt Witse te horen dat hij zijn huis uit moet.

80. Game over

Daan Luytens (Zeno Fieremans), de zoon van politierechter, Ralf Luytens (Eddy Vereycken), vindt in het bos het lijk van een jonge vrouw, Vanessa. Ze komt niet bepaald uit een gezinnetje waar het peis en vree is: haar man Wouter Nonnemans (Brecht Vermeersch) is op zijn zeventiende moeten trouwen, en hij moest werken én voor zijn gezin zorgen, want Vanessa leed aan manische depressie en stak ik het huishouden geen poot uit. Daan heeft een ziekelijke obsessie voor first person shooter-spelletjes, en Witse denkt dat hij zijn games in de praktijk heeft willen uittesten. Dams heeft op de schietstand een ongeluk, en zal voor de rest van zijn leven een gehoorapparaat moeten dragen. Witse trekt intussen in bij Annemie.

81. Blufpoker

Pierre wordt met een taser geëlektrocuteerd tot de dood erop volgt. Hij blijkt lid te zijn van Gogo, een anonieme zelfhulpgroep voor gokverslaafden. Sinds een paar maanden blijkt hij terug in de greep van de pokerduivel. Hij heeft bovendien een potje geknokt met een zekere notaris Willems (Mark van den Bos), die ook in de zelfhulpgroep zit, maar gezien zijn status ten allen tijde wil voorkomen dat zijn lidmaatschap uitlekt. De notaris heeft enkele erfenissen onder de voeten gedaan van bejaarden die een testamentaire schenking aan Gogo hebben gedaan. Eén van de overleden oudjes is Annie Rietsma (Alice Toen), Witses voormalige buurvrouw. Alhoewel ze aan kanker leed, is ze toch een onnatuurlijke dood gestorven; en vooral: ze had geen enkele band met het gokmilieu.

82. Klare lijn

Danny Hoste (Els Dottermans) baat een bed & breakfast uit. Wanneer ze een paar nieuwe gasten rondleidt, vindt ze een lijk in één van de kamers. Volgens haar getuigenis kent ze de man compleet niet. Witse is echter danig geïnteresseerd in de gerust pedofiel te noemen relatie die haar vijftienjarige zoon Jonas (Stef Aerts) onderhoudt met zijn tekenlerares Isa Descheermaeker (Ariane Van Vliet).

Disk 2:

83. Jelle
Jelle Bekker (Guy Dirken) lijdt aan het syndroom van Down, maar dat heeft hem niet belet om de jongen, die bij zijn grootmoeder Kristine Van Doesel (Jeanine Bisschops) woont, in de vijver te verzuipen. Hij had een speciale aandacht voor circus Monelly, en dan meer bepaald voor trapeziste Leila Cama (Anne-Sophie Bodart), die hij graag zat te begluren terwijl hij het mirakel gods bij zichzelf uitvoerde, totdat Leila's broer Miguel (Michaël Piangerelli) hem eruit heeft geschopt. Ruud Nackaert (Dries Van Hegen), de vader van een andere verdachte Thomas (Matteo Simoni), die de jongen vaak beschimpte, voert actief campagne om "de zigeuners" van het circus zo snel en definitief mogelijk uit de buurt te jagen.

84. Rellen deel 1

Een jonge Turk wordt vermoord nadat hij op de parking van een dancing werd gefilmd terwijl hij zijn Koerdische vriendin Ayla (Rania Gaaloul) een wip aan het bezorgen was. De familie van Ayla, en dan vooral vader Asan (Bob Snijers) is in alle staten. Aylas broer Berk (Sooliman De Croock) maakt zich nogal verdacht en staat onder invloed van zijn fundamentalistisch ingestelde broer Ahmed (Ergun Simsek). Zou hij eerwraak hebben willen nemen? Ayla heeft ook nog een zus, Kader (Ikram Aoulad L'Ahcem), die een stuk traditioneler in haar opvattingen is. Witse gaat er in zijn onderzoek nogal met de grove borstel door, en voor hij het weet heeft hij een racismeklacht aan zijn been.

85. Rellen deel 2

Met een tweede dode met als motief eerwraak slaat het vuur pas echt goed in de pan. Witse krijgt bovendien af te rekenen met een tuchtonderzoek van comité P, terwijl hij Kader laat onderduiken in een vluchthuis, en probeert Berk op te sporen. Ahmed wordt gearresteerd wanneer hij op heterdaad betrapt wordt bij het laten onderduiken van zijn neef. Vanuit zijn cel weet hij echter een kanjer van een rel te orchestreren tegen het vermeende racistische gedrag van de politie in het algemeen en commissaris Witse in het bijzonder.

Disk 3:

86. Hoofdzaak
Na een opsporingsbericht op televisie in verband met een afgehakt hoofd dat in de vijver is teruggevonden, meldt Bart Meeuws  (Ludo Hoogmartens) zich bij de politie, en beweert dat het hoofd dat van zijn identieke tweelingsbroer Filip is, met wie hij al vijftien jaar geleden heeft gebroken. Witse probeert uit te vissen of Bart werkelijk is wie hij zegt, of dat hij Filip is die met zijn broer van plaats heeft gewisseld, maar aangezien eeneiïge tweelingen hetzelfde DNA hebben, is dat niet zo simpel aan te tonen.

87. Maskers

Iemand meldt in een anoniem telefoontje naar de lokale televisie dat om kwart over drie stipt Prins Carnaval, Kevin Demeyer (Jeroen Van Dyck) een kogel door het hoofd zal krijgen. Vijf weken later moet het team van commissaris Witse bij zijn oud-collega Sam, die nu bij intern toezicht werkt, op het matje komen, omdat ze van de beschermingsopdracht één groot potje hebben gemaakt.

88. Fleur

Op de parking van het politiekantoor wordt Witse aangesproken door Dora Lenormand (Tessy Moerenhout), die beweert dat haar zoon Dennis (Sebastien De Smet) spoedig zal sterven. Vooral haar motivatie doet de wenkbrauwen fronsen: ze heeft het in de kaarten gelezen. Witse verwijst haar door naar de lokale politie, waar ze haar al even zot bestempelen als hijzelf. 's Anderendaags heeft ze echter gelijk gekregen. In Dennis' bed vindt de politie haar van zijn schoonzus Fleur (Daisy Van Praet). D'r blijkt vanalles scheef te zitten in de familie en schoonfamilie, die allemaal in aangenzende huizen wonen.

Disk 4:

89. Tweestrijd
Wat er allemaal niet in het kanaal te vinden is: een autowrak met een lijk van een duiker in bijvoorbeeld. Bij navraag blijkt dat hij al drie maanden zijn duiklicentie kwijt is nadat hij als instructeur in dronken staat verantwoordelijk was voor een duikongeval. Uiteraard is de weduwnaar van het slachtoffer (Tristan Versteven) verdacht, maar naast een homoseksuele relatie met een apotheker (Patrick Vervueren) had hij als biseksueel ook een verhouding met een meisje uit de duikclub (Marieke Dilles). En alsof dat nog niet genoeg was liet hij zich ook in met een veroordeelde drugscrimineel (Sam Bogaerts).

90. Achter de waarheid deel 1

De achttienjarige en opstandige Beatrice Winters (Tatyana Beloy) is het bij haar adoptiefouders (Antoine Van Der Auwera en Machteld Timmermans) met flink wat ruzie afgebold, heeft onder meer onderdak gezocht bij haar loverboy Viggo Lanssens (Kurt Van den Driessche), maar is uiteindelijk voor gratis onderdak in het optrekje van de sekte Veritas ondergedoken. Wanneer haar lijk gewurgd in het bos wordt teruggevonden, stookt Witse de sekte op als een nest mieren, totdat de leider, Jean-Claude Renard (Peter De Graef) er gek van wordt. Witse roept de hulp in van een oude Brusselse collega, Rik Cuppens (Dirk van Dijck), die Beatrice kent van een oude verdwijningszaak.

91. Achter de waarheid deel 2

Jean-Claudes zoon Luckas (Stefan Perceval) wordt met een ingeslagen schedel teruggevonden in het midden van een graancirkel, die Jean-Claude heeft laten trekken om zijn weglopende gelovigen te paaien. Duidelijk is de graancirkel het werk van twee personen, dus er moet iemand getuige geweest zijn van de moord.

BEELD EN GELUID

De beeldkwaliteit van Witse is vergelijkbaar met de vorige reeksen, maar spijtig genoeg niet naar de standaard van de televisieuitzendingen, die tegenwoordig in 1080i HD worden gepleegd. Een Blu-rayversie van Witse zal voorlopig niet tot de prioriteiten behoren, maar dit seizoen doet op de één of andere manier wat meer filmisch aan, is op iets grovere manier in beeld gebracht, en die aanpak lijkt vooralsnog het afgelikte camerawerk uit de Ikea te verslaan op punten. Afgezien van de immer slecht geplaatste layer change zijn er niet echt verstorende issues die vermeld moeten worden, en ja, het kon wat scherper en fleuriger, maar uiteindelijk geeft dat niet de doorslag. Het 2.0-geluid is voldoende afdoende en laat de dialogen goed verstaanbaar weerklinken, en het dient toch ook vermeld te worden dat de sfeervolle score van Johan Hoogewijs het geheel duidelijk meerwaarde geeft.

EXTRA'S

Naast nogmaals de tot vervelens toe op elke disk herhaalde trailers voor Dossier K en enkele klassiekers waaronder Jeroom En Benzamien, De Kolderbrigade en Merlina die telkens uit zichzelf starten is er niets van toegevoegde waarde op deze disks terug te vinden. Wat de meerwaarde is van een reeks als Merlina op een typische Vlaamse policier als Witse als cross-promotionele trailer te zetten is me een raadsel.

CONCLUSIE

Heel voorzichtig proberen de makers van Witse in dit zevende seizoen een paar platgetreden paden te verlaten, wat hen siert. Het resulteert in soms betere afleveringen dan gewoonlijk, waarbij het heilzaam zou zijn om niet elke week uit te pakken met het lijk-van-de-week, maar eens wat meer variatie in de verhaallijnen te brengen.



cover




Studio: Bridge Entertainment

Regie: Koen Verweirder, Luc Coghe, Melinda Van Berlo
Met: Hubert Damen, Viv Van Dingenen, Daan Hugaert, Mark Stroobants, Dirk Tuypens, Günther Samson, Els Olaerts

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
0

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
6

Speelduur:
689 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8711983499669


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Vlaams Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands CC
Extra's:
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij