WITSE - SEIZOEN 7
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-06-11
REEKS
In het televisieseizoen 2009-2010 kregen we niet één, maar twee seizoenen van Witse te zien en u kan alles over het eerste hier lezen. Naast elke week een lijk - alhoewel van dat procédé schoorvoetend wordt afgestapt, want er is dit jaar de aflevering Maskers, waarin net géén dode valt - worden we eens te meer ingewijd in de persoonlijke beslommeringen van Witse en zijn collega's. Het vorig seizoen eindigde met een hoogtepunt toen Witses assistent Sam (Inge Paulussen) werd neergeschoten, niet toevallig toen het niet zeker was of de actrice haar contract nog wilde verlengen, in een zaak waarbij Witses baas Peter Wijtinckx (Dirk Tuypens) betrokken was (zij het dat hij bij het begin van dit seizoen van alle blaam gezuiverd is). Inge Paulussen verlaat dus de reeks na 1 aflevering - ze keert wel eenmalig terug in de aflevering Maskers als agente van de Dienst Intern Toezicht. Haar rol naast de Triestige Commissaris is voor Tine Smets (Viv Van Dingenen), diametraal een andere type dan Sam. Ze is een beetje een sjofele huismoeder met twee kinderen, die in haar rol wat op die van Gilda De Bal uit Heterdaad lijkt. Met zijn nieuwe assistente botert het alvast wat beter dan met de nieuwe forensisch expert Stef Cooreman (Günther Samson), een yuppiesnoever. De jonge vader Rudy Dams (Mark Stroobandts) heeft op het schietparcours een ongeluk gehad, waardoor er een pistool vlak naast zijn oor is afgegaan en hij denkelijk permanent gehoorschade heeft opgelopen. D'r is gelukkig geen wet die zegt dat een politieagent geen hooraparaat mag dragen, en - bij de rijkswacht zou het eertijds niet waar geweest zijn - hij mag binnen het team blijven functioneren. Romain Van Deun (Daan Hugaert) heeft intussen de smaak van het bejaardenturnen te pakken en hij is zo gek dat hij zich laat sponsoren voor de Tien Kilometer van Brussel, die hij manifest wil uitlopen. Hij laat zich door zijn collega's sponsoren voor een goed doel. Iedereen supportert enthousiast mee voor Romain, behalve Witse, die heel andere katten te geselen heeft. Eerst wordt hij uit zijn huis gezet en stelt zijn vriendin Annemie (Els Olaerts) hem dan maar voor om bij haar te komen women. Hun relatie staat echter op springen en het is niet eens haar schuld, want Witse heeft alleen maar oog voor zijn werk en zijn biertje. Louis (Bob De Moor uit seizoen 6) is nog niet verdwenen. Hij dingt nog altijd naar de hand van Annemie. En de commissaris keek ernaar, tapte af en toe een telefoon af om te horen hoe vaak Louis contact met zijn vriendin heeft en hij eindigt zoals zijn collega het voorspeld had op een gemeubleerd studiootje, helemaal op zijn eentje, met een triestig schilderijke aan de muur.
Ook met andere verhaallijnen die over meerdere afleveringen lopen, wordt al eens geëxperimenteerd. In Jelle vindt men in een vijver een schedel van een sinds jaren vergaan lijk., waarmee ze via computermodellen een reconstructie proberen te maken. Tegen de tijd dat dit gelukt is, zijn we alweer in de aflevering Hoofdzaak, drie afleveringen verder. Dit seizoen bevat niet één, maar twee dubbelafleveringen, waarin de eerste, Rellen, nog eens duidelijk de pijnpunten naar voor schuift van de cultuurclash tussen islamitische en westerse cultuur, zonder veel zin voor pathos of overdrijving. Het is een beetje een duistere aflevering, waarin de geest misschien op het einde weer in de fles is, alleen is de vraag wanneer de volgende volksmenner ze opnieuw zal ontkurken. D'r wordt modulo de middelen die men in Vlaanderen in een dergelijke reeks kan stoppen qua filmstijl al eens mild leentjebuur gespeeld bij 24 (de tijdscode) of The X-Files (het uitzoomen op een graancirkel), en door de bank genomen komen de makers er nog redelijk goed mee weg. Wat echter nog het meest overtuigt is het casten van acteurs uit o.a. soaps waarin ze een compleet andere rol speelden dan in Witse. Dan denken we vooral aan Jeanine Bisschops die een enorm moeilijke rol neerzet in de aflevering Jelle.
AFLEVERINGEN
Disk 1:
79. Pianissimo
Een Amerikaanse deelnemer aan de Koningin Elisabethwedstrijd wordt door het deksel van een vleugelpiano verbrijzeld terwijl hij het instrument aan het stemmen is. Witse arresteert Simone Jansma (Maartje Remmers), een Nederlandse concurrente voor dezelfde prijs. Uit een bandopname blijkt dat het slachtoffer op de hoogte was van enkele van de duistere familiegeheimen van de familie Blève de Hainaut, waar hij als gast verbleef. Bij Witse valt het in slechte aarde wanneer Sam (Inge Paulussen) meldt dat ze een jaar onbetaald verlof wil nemen om daarna niet meer in dienst terug te keren. Bovendien krijgt Witse te horen dat hij zijn huis uit moet.
80. Game over
Daan Luytens (Zeno Fieremans), de zoon van politierechter Ralf Luytens (Eddy Vereycken), vindt in het bos het lijk van de jonge vrouw Vanessa. Ze komt niet bepaald uit een gezinnetje waar het peis en vree is: haar man Wouter Nonnemans (Brecht Vermeersch) is op zijn zeventiende moeten trouwen en hij moest werken én voor zijn gezin zorgen, want Vanessa was manische-depressief en stak ik het huishouden geen poot uit. Daan heeft een ziekelijke obsessie voor first person shooter-spelletjes en Witse denkt dat hij zijn games in de praktijk heeft willen uittesten. Dams heeft op de schietstand een ongeluk en zal voor de rest van zijn leven een hoorapparaat moeten dragen. Witse trekt intussen in bij Annemie.
81. Blufpoker
Pierre wordt met een taser geëlektrocuteerd tot de dood erop volgt. Hij blijkt lid te zijn van Gogo, een anonieme zelfhulpgroep voor gokverslaafden. Sinds een paar maanden blijkt hij terug in de greep van de pokerduivel. Hij heeft bovendien een potje geknokt met een zekere notaris Willems (Mark van den Bos), die ook in de zelfhulpgroep zit, maar gezien zijn status te allen tijde wil voorkomen dat zijn lidmaatschap uitlekt. De notaris heeft enkele erfenissen afgewikkeld van bejaarden die een testamentaire schenking aan Gogo wilden doen. Eén van de overleden oudjes is Annie Rietsma (Alice Toen), Witses voormalige buurvrouw. Alhoewel ze aan kanker leed, is ze toch een onnatuurlijke dood gestorven; en vooral: ze had geen enkele band met het gokmilieu.
82. Klare lijn
Danny Hoste (Els Dottermans) heeft een bed & breakfast. Terwijl ze een paar nieuwe gasten rondleidt, vindt ze een lijk in één van de kamers. Volgens haar getuigenis kent ze de man helemaal niet. Witse is echter erg geïnteresseerd in wat sterk op een pedofiele relatie lijkt tussen haar vijftienjarig zoontje Jonas (Stef Aerts) en zijn tekenlerares Isa Descheermaeker (Ariane Van Vliet).
Disk 2:
83. Jelle
Jelle Bekker (Guy Dirken) lijdt aan het syndroom van Down, maar dat heeft hem niet belet om de jongen die bij zijn grootmoeder Kristine Van Doesel (Jeanine Bisschops) woont, in de vijver te verzuipen. Hij had een speciale aandacht voor circus Monelly en meer bepaald voor trapeziste Leila Cama (Anne-Sophie Bodart), die hij graag zat te begluren terwijl hij het mirakel gods bij zichzelf uitvoerde, totdat Leila's broer Miguel (Michaël Piangerelli) hem eruit schopte. Ruud Nackaert (Dries Van Hegen), de vader van een andere verdachte, Thomas (Matteo Simoni), die de jongen vaak beschimpte, voert actief campagne om "de zigeuners" van het circus zo snel en definitief mogelijk uit de buurt te jagen.
84. Rellen deel 1
Een jonge Turk wordt vermoord nadat hij op de parkeerplaats van een dancing is gefilmd terwijl hij zijn Koerdische vriendin Ayla (Rania Gaaloul) wipte. De familie van Ayla, en dan vooral vader Asan (Bob Snijers), is in alle staten. Aylas broer Berk (Sooliman De Croock) maakt zich nogal verdacht en staat onder invloed van zijn fundamentalistisch ingestelde broer Ahmed (Ergun Simsek). Zou hij eerwraak hebben willen nemen? Ayla heeft ook nog een zus, Kader (Ikram Aoulad L'Ahcem), die een stuk traditioneler is qua opvattingen. Witse gaat er in zijn onderzoek nogal met de grove borstel door en voor hij het weet heeft hij een klacht wegens racisme aan zijn been.
85. Rellen deel 2
Met een tweede dode met als motief eerwraak slaat het vuur pas echt goed in de pan. Witse krijgt bovendien af te rekenen met een tuchtonderzoek van comité P, terwijl hij Kader laat onderduiken in een vluchthuis en Berk op probeert te sporen. Ahmed wordt gearresteerd wanneer hij op heterdaad betrapt wordt bij het helpen onderduiken van zijn neef. Vanuit zijn cel weet hij echter een kanjer van een rel te orchestreren tegen het vermeende racistische gedrag van de politie in het algemeen en commissaris Witse in het bijzonder.
Disk 3:
86. Hoofdzaak
Na een opsporingsbericht op televisie in verband met het afgehakte hoofd dat in de vijver is teruggevonden, meldt Bart Meeuws (Ludo Hoogmartens) zich bij de politie en beweert dat het hoofd van zijn identieke tweelingsbroer Filip is, met wie hij al vijftien jaar geleden heeft gebroken. Witse probeert uit te vissen of Bart werkelijk is wie hij zegt te zijn, of dat hij de plaats van zijn broer heeft ingenomen, maar aangezien eeneiïge tweelingen hetzelfde DNA hebben, is dat niet zo simpel om aan te tonen.
87. Maskers
Iemand meldt in een anoniem telefoontje naar de lokale televisie dat om kwart over drie stipt Prins Carnaval Kevin Demeyer (Jeroen Van Dyck) een kogel door het hoofd zal krijgen. Vijf weken later moet het team van commissaris Witse bij zijn oud-collega Sam, die nu bij intern toezicht werkt, op het matje komen omdat ze van de beschermingsopdracht één groot potje hebben gemaakt.
88. Fleur
Op de parkeerplaats van het politiekantoor wordt Witse aangesproken door Dora Lenormand (Tessy Moerenhout), die beweert dat haar zoon Dennis (Sebastien De Smet) spoedig zal sterven. Vooral haar motivatie doet de wenkbrauwen fronsen: ze heeft het in de kaarten gelezen. Witse verwijst haar door naar de lokale politie, waar ze haar al even zot bestempelen als hijzelf. 's Anderendaags krijgt ze echter gelijk. In Dennis' bed vindt de politie haren van zijn schoonzus Fleur (Daisy Van Praet). D'r blijkt vanalles scheef te zitten in de familie en schoonfamilie, die allemaal in aangenzende huizen wonen.
Disk 4:
89. Tweestrijd
Wat er allemaal niet in het kanaal te vinden is: een autowrak met het lijk van een duiker bijvoorbeeld. Bij navraag blijkt dat hij al drie maanden zijn duiklicentie kwijt is nadat hij als instructeur in dronken staat verantwoordelijk was voor een duikongeluk. Uiteraard is de weduwnaar van het slachtoffer (Tristan Versteven) verdacht, maar naast een homoseksuele relatie met een apotheker (Patrick Vervueren) had hij als biseksueel ook een verhouding met een meisje uit de duikersclub (Marieke Dilles). En alsof dat nog niet genoeg is liet hij zich ook in met een veroordeelde drugscrimineel (Sam Bogaerts).
90. Achter de waarheid deel 1
De achttienjarige en opstandige Beatrice Winters (Tatyana Beloy) is het bij haar adoptiefouders (Antoine Van Der Auwera en Machteld Timmermans) met flink wat ruzie afgebold, heeft onder meer onderdak gezocht bij haar loverboy Viggo Lanssens (Kurt Van den Driessche), maar is uiteindelijk voor gratis onderdak in het optrekje van de sekte Veritas ondergedoken. Wanneer haar lijk gewurgd in het bos wordt teruggevonden, stookt Witse de sekte op als een nest mieren, totdat de leider, Jean-Claude Renard (Peter De Graef) er gek van wordt. Witse roept de hulp in van zijn oude Brusselse collega Rik Cuppens (Dirk van Dijck), die Beatrice kent van een oude verdwijningszaak.
91. Achter de waarheid deel 2
Jean-Claudes zoon Luckas (Stefan Perceval) wordt met een ingeslagen schedel teruggevonden in het midden van een graancirkel, die Jean-Claude heeft laten trekken om zijn weglopende gelovigen te paaien. Het is duidelijk dat de graancirkel het werk is van twee personen, dus er moet iemand getuige geweest zijn van de moord.
BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van Witse is vergelijkbaar met die van de vorige reeksen, maar spijtig genoeg niet volgens de standaard van televisieuitzendingen, die tegenwoordig 1080i HD is. Een Blu-ray-versie van Witse zal voorlopig niet tot de prioriteiten behoren, maar dit seizoen doet op de één of andere manier wat filmischer aan, is op een iets grovere manier in beeld gebracht en die aanpak lijkt vooralsnog het afgelikte camerawerk uit de Ikea te verslaan op punten. Afgezien van de immer slecht geplaatste layer change, zijn er niet echt storende issues die vermeld moeten worden, en ja, het kon wat scherper en fleuriger, maar uiteindelijk geeft dat niet de doorslag. Het 2.0-geluid is voldoende en laat de dialogen goed verstaanbaar weerklinken en het dient toch ook vermeld at de sfeervolle score van Johan Hoogewijs het geheel duidelijk meerwaarde geeft.
EXTRA'S
Naast nogmaals en tot vervelens toe op elke disk herhaalde trailers voor Dossier K en enkele klassiekers waaronder Jeroom En Benzamien, De Kolderbrigade en Merlina die telkens automatisch starten, is er geen toegevoegde waarde op deze disks terug te vinden. Wat de meerwaarde is van de cross-promotionele trailer van een reeks als Merlina op een typische Vlaamse policier als Witse, het is me een raadsel.
CONCLUSIE
Heel voorzichtig proberen de makers van Witse in dit zevende seizoen een paar platgetreden paden te verlaten, wat hen siert. Het resulteert in soms betere afleveringen dan gewoonlijk, waarbij het heilzaam zou zijn om niet elke keer uit te pakken met het lijk-van-de-week, maar eens wat meer variatie in de verhaallijnen te brengen.