:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LAW AND ORDER - CRIMINAL INTENT - SEIZOEN 6
LAW AND ORDER - CRIMINAL INTENT - SEIZOEN 6
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2011-12-04
SERIE
In haar niet-aflatende strijd tegen de misdaad zet de stad New York de rechercheurs van de afdeling zware criminaliteit in om de gevaarlijkste misdadigers te vatten. Dit zijn hun verhalen...
 

Trouwe bezoekers van DVD Info weten onderhand wellicht dat uw nederige dienaar een grote liefhebber is van politie- en misdaadseries allerhande. Ook van de klassieker Law & Order zitten een aantal seizoenen in mijn collectie, maar van Law & Order: Special Victims Unit (de eerste grote spin-off) en van Law & Order: Criminal Intent (de tweede grote spin-off) had ik tot voor kort helemaal niets. Heel af en toe had ik al een aflevering gezien van Special Victims Unit, maar mijn Law & Order: Criminal Intent-ontmaagding gebeurde pas nu met de dvd-release van het zesde seizoen. Het was pas de eerste keer dat ik niet aan een tv-serie begon vanaf het eerste seizoen en dus het was even afwachten of de serie wel optimaal geapprecieerd zou kunnen worden. Gelukkig werd al snel duidelijk dat het gebrek aan voorkennis geen groot probleem is. Net zoals bij gelijksoortige series verandert de cast van Law & Order: Criminal Intent geregeld. In dit zesde seizoen zijn de vijf belangrijkste personages Detective Robert Goren (Vincent D'Onofrio), Detective Alexandra Eames (Kathryn Erbe), Detective Mike Logan (Chris Noth), Detective Megan Wheeler (Julianne Nicholson) en tenslotte Captain Danny Ross (Eric Bogosian). Wat toch wel redelijk verrast is het feit dat de tandems Goren/Eames en Logan/Wheeler zo van elkaar zijn gescheiden, dat de teams elkaar met andere woorden nooit ontmoeten. Captain Danny Ross is in iedere aflevering aanwezig, maar voor de rest is het dus Goren/Eames of Logan/Wheeler en naargelang van de teams die de zaken onderzoeken hebben de afleveringen ook een verschillende begingeneriek (de fantastische begintune van Mike Post blijft gelukkig wel steeds behouden). We vinden het nog altijd vreemd, maar echt storen doet het niet. Het belangrijkste is het feit dat de vaste personages, misschien op Wheeler na, sterk zijn.

Het Mike Logan-personage kenden we al uit de eerste Law & Order-seizoenen, maar Eames en vooral Goren zijn echt wel aangename verrassingen. Dat D'Onofrio een goed acteur is weten we al lang (sinds Full Metal Jacket meer bepaald) en ook als Goren is hij goed. Misschien ben ik wel de enige, maar Goren doet mij soms wat denken aan een andere favoriet, namelijk Gil Grissom uit CSI.  Volgens de makers is Goren deels gebasseerd op inspecteur Maigret. Na deze eerste succesvolle kennismaking met Law & Order: Criminal Intent is het de bedoeling om binnenkort ook de vijf vorige seizoenen en (wanneer ze uitgebracht worden) ook de volgende seizoenen aan te schaffen en uiteraard te bekijken. Een klein beetje opzoekwerk leerde reeds dat de leuke personages uit deze zesde reeks gelukkig ook te zien zijn in een pak andere seizoenen: Goren (1-10, buiten een groot deel van seizoen 9), Eames (1-10), Logan (4-7), Wheeler (6 & 8) en Captain Ross (6-9). 


In vergelijking met de meeste misdaadseries die de laatste jaren erg populair zijn (NCIS, The Mentalist, Bones, Castle etc.) is Law & Order: Criminal Intent een stuk serieuzer door de meer realistische plots en een pak minder pseudo-grappige momenten. Terwijl bij moederserie Law & Order ook het gerechtelijke luik belangrijk was (logisch als de naam van de serie Law & Order is), is dat hier zo goed als volledig afwezig. Doordat de makers zich gedurende de hele speelduur kunnen wijden aan het onderzoek en geen rekening moeten houden met de gevolgen van het onderzoek (lees: de rechtszaak) zijn de verhalen vaak beter uitgewerkt en meer uitgebalanceerd dan bij Law & Order.

Er zijn zoals u wellicht reeds heeft begrepen 10 seizoenen gemaakt van Law & Order: Criminal Intent. De laatste aflevering (nummer 195) was in juni 2011 te zien in de VS. Nadat eerder ook reeds Law & Order en Law & Order: Los Angeles (na slechts 1 seizoen) werden stopgezet is Law & Order: Special Victims Unit nog de enige serie uit de franchise waarvan op moment van schrijven nog nieuwe afleveringen worden gemaakt.

 
AFLEVERINGEN
Het zesde seizoen van Law & Order: Criminal Intent bestaat uit de volgende 24 afleveringen:

DVD 1:
6.1. Blind Spot
6.2. Tru Love
6.3. Siren Call

DVD 2:
6.4. Maltese Cross
6.5. Bedfellows
6.6. Masquerade
6.7. Country Crossover
6.8. Scared Crazy

DVD 3:
6.9. The War At Home
6.10. Blasters
6.11. Weeping Willow
6.12. World's Fair
6.13. Wasichu

DVD 4:
6.14. Privilege
6.15. Albatross
6.16. Flipped
6.17. Brother's Keeper


DVD 5:
6.18. -30-
6.19. Players
6.20. Silencer
6.21. Rocket Man

DVD 6:
6.22. Bombshell
6.23. Endgame
6.24. Renewal

BEELD EN GELUID
Deze Law & Order: Criminal Intent-box kan u gerust over het hoofd zien als u op zoek gaat naar iets om uw home cinema mee te testen of te demonstreren. De beeldtransfer is solide zonder indruk te maken. We krijgen een Engelstalige Dolby Surround 2.0-track die zorgt voor goed verstaanbare dialogen. Het is echter wel een beetje vreemd dat er geen 5.1-track is voorzien, zeker omdat er wel een Franstalige 5.1-track is, maar op zich is de aanwezige Engelstalige track helemaal niet slecht.

EXTRA'S
We moeten het stellen zonder extra's. 
 
CONCLUSIE
Laat de spuuglelijke verpakking u niet weerhouden om dit zesde seizoen van Law & Order: Criminal Intent aan te schaffen. Na deze eerste kennismaking kijken wij ongeduldig uit naar de volgende seizoenen !



cover




Studio: Universal

Regie: Norberto Barba, Frank Prinzi, Jim McKay, Christine Moore, Bill L. Norton, Darnell Martin, Constantine Makris, Tom DiCillo, Steve Shill, Jean de Segonzac, Ken Girotti, Andre Belgrader, Dean White, Michael Smith, Darnell Martin,
Met: Vincent D'Onofrio, Kathryn Erbe, Chris Noth, Julianne Nicholson, Eric Bogosian

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
12

Speelduur:
900 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582846836


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij