:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CARS 2
CARS 2 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2011-12-05
FILM
Lightning McQueens (Owen Wilson) beste vriend, de sleeptruck Mater (Larry The Cable Guy), is om het beleefd uit te drukken niet de schranderste van het klasje. Hij laat zich dan ook makkelijk provoceren door de raceauto Francesco Bernouilli (John Turturro) opdat McQueen deel zou nemen aan een uit drie races bestaande competitie, ingericht door de avontuurlijke reisauto Miles Axlerod (Eddie Izzard), die met de publiciteit zijn groene brandstof Allinol wil promoten. Mater gedraagt zich echter als een olifant in een porseleinkast en trekt op de eerste race in Tokio daardoor ongewild de aandacht van de Britse spion Finn McMissile (Michael Caine) en zijn assistente Holley Shiftwell (Emily Mortimer), die zijn geklungel verkeerdelijk uitleggen als een bijzonder goed geslaagde camouflageoefening. Mater denkt dat hij een afspraakje met Shiftwell heeft versierd en door zijn toedoen verliest McQueen de race. Mater trekt zich terug uit de organisatie van de race, maar hij wordt gerekruteerd door de spionnen om de plannen van een bende impopulaire auto's te dwarsbomen, die de race willen herschapen tot een autokerkhof.

Nogal wat Disney-waarnemers beschouwen Cars als één van de minder geslaagde creaties van Pixar, alhoewel de speelgoedmerchandising omtrent de antropomorfe autootjes immense vormen heeft aangenomen. Op de toonaangevende reviewsite rottentomatoes.com is het de enige Pixar die onder de 90 % scoort, wat niet betekent dat de film ondermaats is, maar wel dat ie niet helemaal kan tippen aan de superieure kwaliteit van de meeste films van de geacclameerde tekenfilmstudio. Na de artistiek zeer goed onthaalde sequel Toy Story 3 waren de verwachtingen wellicht onrealistisch hoog en deze pastiche van de James Bond-films, waarin onder meer de topspion van de Britse Intelligence wordt geïncarneerd in een Aston Martin, heeft beslist wat minder diepgang en voelt meer aan als een serie slapsticknummertjes dan een werkstuk met karakterontwikkeling. De makers nemen bovendien een risico door Owen Wilson naar het achterplan te verschuiven en Larry The Cable Guy als protagonist te presenteren. De man vervult zijn rol weliswaar naar behoren, maar zijn grappen belanden toch vroeg of laat allemaal in hetzelfde straatje: we wéten intussen allemaal wel dat Mater eerder in aanmerking komt voor de Darwin Awards dan voor de Nobelprijs. Kwatongen beweren dat zijn populariteit bij het filmminnend publiek ongeveer even hoge toppen scheert als die van Jar Jar Binks in Star Wars Epsiode I. Maar die werd tenminste na één film bedankt voor bewezen diensten.

De sterkte van de meeste Pixar-films is de redelijk eenvoudige plot en daar kan deze film zich niet op beroepen met twee of drie subplots die redelijk dooreenlopen. Verder lijkt het alsof Pixar spijtig genoeg afstapt van het bloed- en geweldloze entertainment waarmee films als Ratatouille groot zijn geworden: er wordt verdraaid méér geschoten in deze film dan in een gemiddeld Stallone-vehikel. Aan een dubbele moraliserende boodschap is er nochtans geen gebrek: dat je je vrienden moet nemen zoals ze zijn met al hun gebreken, het wordt er voldoende ingeramd, en qua propaganda voor "milieuvriendelijke benzine" - en dit nota bene voor een film waarin een autorace het scenario domineert - probeert John Lasseter zelfs - om het bij racetermen te houden - Andrew Stantons Wall-E in te halen. Voor wie voorbij het moraliserende vingergezwaai kan kijken, blijft er gelukkig nog een aardige prent over zonder echt momenten waarin het tempo inzakt, met een paar zeer goed getimede grappen en leuke woordspelingen ("Finn McMissile. British Intelligence. - Tow Mater. Average Intelligence"), die echter in de vertaling compleet zoek raken. Alle glitter en glamour die de film omringt zijn evenwel grotendeels veroorzaakt door de fantastische technische prestatie, want er zit waarschijnlijk méér hart (én lever) in een frituursnack dan in het scenario van deze film. Lasseter heeft ooit beweerd, als reactie tegen de crapqueldiarree die de Disneystudio's enkele jaren teisterde, dat hij enkel sequelfilms zou maken die minstens een even interessant scenario  als de originele film. De sequels van Toy Story voldoen beide moeiteloos aan dit criterium en het is te hopen dat ook Monsters Academy, de op stapel staande prequel van Monsters Inc., mijn persoonlijke favoriet uit de Pixarstal, de verwachtingen kan inlossen, maar voor de Cars-sequel was blijkbaar de e-nor-ru-me merchandisingmachine een doorslaggevender argument. We houden ons hart vast voor wat Brave, de volgende first-time film, ons gaat brengen, want alhoewel Pixar nog steeds de kampioen van de animatiefilm is, hebben ze voor de eerste keer getoond dat ze niet onkwetsbaar zijn. Het is tijd voor herbronning.

BEELD EN GELUID
De Blu-raypresentatie heeft een goede beeldkwaliteit, met als uitschuiver de eerste scène op het boorplatform waarin hier en daar ghosting het beeld plaagt en het zwartniveau niet altijd even goed is. Daarna, vanaf dat de actie naar Tokio verschuift, wordt het beeld mooier, en is de aflijning van de kleuren gelukkig opnieuw scherp. Het beeld is rijk gedetailleerd, waarbij de deuken in de carrosserie van Mater erg scherp afgelijnd zijn en er in McQueens koetswerk zelfs reflectie te zien is wanneer hij net in de was gezet is. Onder meer wanneer er in Italië geracet wordt, ziet de kolkende meningte autootjes die op de zijlijn staat te supporteren er behoorlijk indrukwekkend uit. En voor de afzichtelijk lelijke, veel te grote gele ondertiteling zullen we nog een half punt extra aftrekken. De originele Engelse geluidstrack is vreemd genoeg zowel in een DTS-ES 5.1-versie als in een DTS-HD MA 7.1-versie terug te vinden, wat een beetje overkill lijkt. Wat de kwaliteit betreft: wat verwacht u feitelijk van een film waarin autoracen centraal staat? Als u aan geweldige uitbarstingen van audiogeweld denkt, zit u in de juiste richting. De atmosfeer die wordt geschapen is bewonderenswaardig en soms ook subtiel: een essentiële plotwending waarbij McQueen meent Mater te herkennen tijdens een opstootje aan de dranghekken van het racecircuit is bijvoorbeeld voorbeelding qua richting en dosering.
 
EXTRA'S
Na Pirates Of The Caribbean 4 en The Lion King is dit de derde zware uitschuiver van Disney op een paar maanden tijd. Naast een redelijk breed spectraal audiocommentaartrack van regisseurs John Lasseter en Brad Lewis, krijgen we de klassieke Pixar short, ditmaal Hawaii vacation (5:53), een filmpje met de hoofdrolspelers uit Toy Story en de nieuwe short Air Mater (5:25), helemaal in dezelfde stijl als de collectie Mater's Tall Tales. Al het substantiële materiaal is echter alleen terug te vinden op een uitgebreidere USA-boxset met alle films (nog eens) in een niet echt goedkoop te noemen 3D Blu-rayset, wat u tot een meervoudige aankoop verplicht. Om het met de titel van een Nederlandse comedyreeks te stellen: laat maar zitten!

CONCLUSIE
Cars 2 is amusant en pret gegarandeerd, maar mist die dualiteit waardoor zowel volwassenen als kinderen iets uit de film kunnen halen. Veel van de grappen draaien om Maters onhandigheid en de catastrofen die daaruit volgen, en dat wordt op de duur vermoeiend. Technisch is de disk oké op een paar akkefietjes na en het ontbreken van het bonusmateriaal is schandalig.coverStudio: Disney

Regie: John Lasseter & Brad Lewis
Met: Owen Wilson, Bonnie Hunt, Larry The Cable Guy, Michael Caine, Emily Mortimer, Eddie Izzard, John Turturro, Brent Musburger, Joe Mantegna, Thomas Kretschmann, Peter Jacobson, Darrell Waltrip, Franco Nero, David Hobbs, Patrick Walker, Tony Shalhoub

Film:
7,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2011

Leeftijd:
6

Speelduur:
106 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418332983


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 7.1
Engels DTS ES 5.1
Engels audio-descriptief Dolby Surround 2.0
Vlaams Dolby Digital 5.1 EX
Nederlands DTS-HD MA 7.1
Nederlands DTS-ES 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Audiocommentaartrack
• Cross-promotionele trailers
• Kortfilm "Hawaii vacation"
• Kortfilm "Air Mater"

Andere recente releases van deze maatschappij