:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RUNNING WITH SCISSORS
RUNNING WITH SCISSORS
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-05-23
FILM
"I am really looking forward as I get older and older, to being less and less nice". (Annette Bening)
 
Het mooiste aan cinefiel zijn is ongetwijfeld het ontdekken van pareltjes die slechts weinig mensen kennen.  
Noem het snobisme of wat dan ook, maar zo'n vondst maakt je niet alleen apetrots, ook krijg je het gevoel dat de vele uren die je voor een televisiescherm doorbrengt niet voor niets zijn geweest. Running With Scissors, de debuutfilm van Ryan Murphy die de meeste lezers wel zullen kennen als de bedenker van de fantastische reeks Nip/Tuck, is daar een zeer mooi voorbeeld van. Ofschoon deze tragikomedie amper de Europese bioscoopzalen haalde en de dvd-release geen potten brak, hield Annette Bening er een verdiende Golden Globe-nominatie aan over. De casting van Annette Bening is meer dan louter toeval, want net zoals in American Beauty vertolkt de blondine uit Oklahoma in Murphys film eveneens de rol van een vrouw die aan de rand van een zenuwinzinking staat. Annette Bening mag dan wel de meeste aandacht naar zich toe trekken, toch draait alles om haar zoon Augusten Burroughs (Joseph Cross), een jongen wiens jeugdervaringen zo excentriek waren dat hij er een boek over schreef. Nadien verbrak Burroughs alle contact met zijn moeder en in een interview verklaarde hij dat het een waar wonder is dat hij zijn buitenissige kindertijd heeft overleefd.
 
 
Deidre Burroughs (Annette Bening) is er heilig van overtuigd dat op een dag haar gedichten heel Amerika zullen veroveren. Het zijn immers de jaren 70 en de slagzin van Andy Warhol luidde dat iedereen recht heeft op vijftien minuten roem. Augusten gelooft eveneens in de gouden toekomst van zijn moeder en volgens de jongen is de dag dat Deidres poëzie in The New Yorker zal verschijnen niet meer veraf. Helaas voor Deidre is het enkel haar nakomeling die in haar talenten gelooft, want dagelijks zit de brievenbus propvol met brieven van uitgevers die haar dichtkunst maar niks vinden. Haar echtgenoot Norman (Alec Baldwin) luistert al lang niet meer naar de dagelijkse klaagzang en prefereert een flinke portie whisky boven het lichaam van zijn frigide vrouw, waardoor hij elke avond uitgeteld op de sofa belandt. Amerikanen zouden geen echte Amerikanen zijn, mochten ze niet hun heil zoeken in het advies van psychiaters en dus vindt ook Deidre dat ze maar beter een zielenknijper raadpleegt. De dichteres komt bij de bizarre Dr. Finch (Brian Cox) terecht, een kwakzalver wiens rare theorieën ontleend zijn aan de maffe hippiepraat van Hunter S. Thompson. Deidre beslist om samen met haar zoon bij de buitensporige dokter in te trekken. De andere leden van de Finch-familie lijken al even gek als de vader: Hope (Gwyneth Paltrow) is een wereldvreemde, karakterloze vrouw die door niemand wordt begrepen en die enorm verschilt van haar extravagante zus Natalie (Evan Rachel Wood) voor wie het leven elke dag een feest is. Maar hoe mooi Natalies ogen ook mogen blinken, toch voelt Augusten zich het meest aangetrokken tot de homofiele Neil (Joseph Fiennes).
 
 
Eén van de producenten van Running With Scissors is niemand minder dan Brad Pitt en daardoor wordt het meteen duidelijk dat de makers op het succes van American Beauty, Little Miss Sunshine of Juno mikten, want het Amerikaanse publiek mag dan wel verzot zijn op blockbusters, toch heeft het af en toe zin een film die de minder fraaie kanten van hun geliefde land toont. De roman van Augusten Burroughs mag dan al autobiografisch zijn, toch hopen we voor de man dat de excentrieke personages en de bizarre situaties uit zijn fantasie zijn ontsproten. Het is misschien net het extravagante tintje dat ervoor zorgde dat Running With Scissors geen kaskraker werd, want hoe hilarisch de personages ook zijn, het blijft moeilijk om zich ermee te vereenzelvigen. Nu goed, ondanks de excentrieke personages die misschien wel ver van ons bed staan, blijft Murphys film een hilarische komedie die je twee uur lang doet schaterlachen. Vergeet weliswaar de zakdoek niet, want een traan is nooit ver weg.
 
De acteerprestaties zijn stuk voor stuk uitmuntend ofschoon de film bij momenten als een briljante onemanshow van Annette Bening oogt, een actrice die steeds goed weet waarmee ze bezig is en zowel sexy als intelligent uit de hoek kan komen. Brian Cox schittert als de stoïcijnse, verwarde kwakzalver en Evan Rachel Wood bewijst nog maar eens dat ze één van Hollywoods meest onderschatte actrices is. 
 

BEELD EN GELUID
Mensen die dwepen met de jaren 70 zullen zeker in hun nopjes zijn met de felle tinten die van Running With Scissors een kleurrijk spektakel maken. Men doet je wel geloven dat deze film van Ryan Murphy niet uit de grote Hollywoodstudio's afkomstig is (met zo'n theorie verkopen dit soort films nu eenmaal beter), toch komt deze tragikomedie uit de Sony-stal en zijn alle beelddetails piekfijn afgewerkt. Running With Scissors mag dan wel een dialoogfilm zijn, toch staat de soundtrack bol van schitterende tracks uit de jaren 70 die de juiste sfeer creëren.
 
EXTRA’S
Op de dvd staan drie featurettes die weliswaar interessant, doch veel te kort zijn. Inside Outsiders is niet meer dan wat interviews met de hoofdrolspelers waarin vooral Annette Bening (terecht) wordt geprezen. A Personal Memoir By Augusten Burroughs is zoals de titel doet vermoeden een klein interview met de schrijver en jawel, je ziet nog duidelijk de sporen van zijn excentrieke jeugd. Omdat het huis van Dr. Finch een belangrijke rol speelt in de film, is er ook een kleine featurette over de woning. Dr. Finchs huis is een paradijs voor wie van wanorde houdt, want geen mens vindt er ooit iets weer.
 
   
CONCLUSIE
Running With Scissors is een film die jammer genoeg flopte, ook al gaat het om één van de meest hilarische tragikomedies van de afgelopen jaren. Meng Harold And Maude van Hal Ashby met American Beauty en het resultaat zou wel eens Running With Scissors kunnen zijn.cover
Studio: Sony Pictures HE

Regie: Ryan Murphy
Met: Annette Bening, Brian Cox, Joseph Fiennes, Evan Rachel Wood, Alec Baldwin, Jill Clayburgh, Joseph Cross, Gwyneth Paltrow

Film:
8,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Tragikomedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2006

Leeftijd:
6

Speelduur:
116 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609598308


Beeldformaat:
2.40:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels, Hindoestaans, Italiaans, Spaans, Duits, Engels voor doven en slechthorenden
Extra's:
• Insiders Outsiders
• A Personal Memoir by Augusten Burroughs
• Creating The Cukoo's Nest

Andere recente releases van deze maatschappij