:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TWILIGHT 4.2 - BREAKING DAWN PART 2
TWILIGHT 4.2 - BREAKING DAWN PART 2 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2014-08-13
FILM
Bella Swan (Kristen Stewart) is dan toch na vier films veranderd in een vampier nadat ze op het nippertje het leven heeft geschonken aan een dochter, Renesmee (Mackenzie Foy). Het in het vorige gedeelte aangekondigde monsterboeleke valt eigenlijk nog wel mee, alleen groeit het veel te snel en is het op een paar weken al het equivalent van een kind van een jaar of acht (een baby laten opdraven in deze franchise zou waarschijnlijk terecht aangezien geworden zijn als kindermishandeling). Terwijl Bella leert om haar nieuwe vampiergaven te ontplooien leeft ze een korte tijd vrij gelukkig in de schoot van haar nieuwe familie, de Cullens. Ook haar weerwolvenvriendje Jacob Black (Taylor Lautner), nochtans traditioneel de aartsvijand van de vampiers, heeft bij de geboorte als een volleerde nonkel peter zijn merkteken op Renesmee achtergelaten (hopelijk heeft hij dat niet gedaan op de manier waarop de meeste van zijn soortgenoten dat doen, doch dit terzijde), waardoor hij in feite gezworen heeft om haar in alle omstandigheden met zijn leven te beschermen. Niét zo begeesterd door de geboorte van Renesmee zijn de Volturi, die menen dat het kind onsterfelijk is en derhalve een bedreiging voor de vampiers vormt. Renesmee is echter maar half onsterfelijk; Carlisle Cullen (Peter Facinelli) probeert zo veel mogelijk oude vampiervrienden te overtuigen om tegen de Volturi te getuigen dat Renesmee geen gevaar betekent. Het irreguliere zooitje vampiers is echter bedeesd om zomaar een vuist te maken tegen de Volturi-clan; een treffen blijft niet uit. Als Alice (Ashley Greene) voorspelt dat, zodra de sneeuw in het voorjaar bevriest, er een conflict zal worden uitgevochten, bekwamen de vampiers zich in de diverse bovennatuurlijke talenten waarover ze beschikken. Het is Bella's talent dat ze een soort van schild kan weven dat haar vriendje Edward (Robert Pattinson) op het slagveld kan beschermen. En dan is het knokken geblazen.EN JA HOOR! Kristen Stewart beschikt nog steeds over haar uitgebreid scala aan gelaatsuitdrukkingen...
 

Bella Swan heeft de paranormale gave om met haar schild iedereen in een straal van een kilometer bescherming te kunnen bieden tegen bovennatuurlijk onheil. Kristen Stewart heeft de paranormale gave om iedereen die in een straal van een kilometer in haar buurt komt, compleet te laten vergeten hoe je moet acteren - in het geval van Michael Sheen kan het ook zijn dat de acteur zich gewoon oncomfortabel voelt omdat zijn gezicht is volgeplamuurd met yoghurt. Na het treinwrak Twilight: Breaking Dawn part 1 stond het in de sterren geschreven dat deze franchise in de laatste film zou uitdraaien op een ramp. De film heeft evenwel eindelijk de erkenning gekregen die hij verdient: de prent is terecht overladen met prijzen op de beruchte Razzie Awards, niet alleen voor de slechtste film en slechtste sequel, maar uiteraard voor de slechtste ensemblecast én als klap op de vuurpijl was er ook een prijs voor Kristen Stewart als - uiteraard - slechtste actrice, een categorie waarin ze het moest opnemen tegen een blok beton, een verlebberde cactus en een platgereden egeltje. In de eerste helft van de film houdt regisseur Bill Condon zich onledig met het plagiëren van de X-Men-franchise door ettelijke blikken vampiers met paranormale gaven open te trekken. In de tweede helft van de film hoop je héél even dat er eindelijk wat leven in de brouwerij gaat komen als de fanclub van Bella de Volturi te lijf gaat: er worden in die sequens nogal wat hoofden van vampiers van hun romp gescheiden. Maar ik ga eens heel gemeen zijn en de plot verraden: dit alles blijkt één van de mogelijke toekomstscenario's die zich in het hoofd van het orakel Alice afspeelt, en uiteindelijk druipen alle protagonisten het strijdtoneel af. Nadat ze uiteraard eerst een half uur tegen elkaar hebben staan grommen om tijd te rekken, naar het lichtende voorbeeld van crap zoals Dragonball Z. Edward en Bella mogen nog tot het einde der tijden botergeile tieners spelen terwijl nonkel Jacob op de kleine past. Jammer genoeg wordt er een opening gelaten voor een vervolg: al wat wij daar als recensenten aan kunnen doen is de film zoveel tegenwind geven dat geen enkele uitgever het in zijn hoofd haalt om Stephenie Meyer nog een contract aan te bieden.

 


Nu vol met levensechte, realistische wolven!


De grap heeft nu echt wel lang genoeg geduurd: de manier waarop Twilight zich aanmatigt om een groots fantasyepos te zijn van hetzelfde kaliber als Harry PotterThe Hunger Games en andere Hobbits strookt compleet niet met de werkelijkheid. De hele Twilight-saga is één beschamend spektakel dat me in de grond doet kruipen van plaatsvervangende schaamte. De enige bestaansreden is de opgeklopte hype waarmee de filmmaatschappijen hopen om de bakvissen aller landen te dwingen partij te kiezen tussen Team Jacob of Team Edward, ongetwijfeld gepaard gaande met het spenderen van fortuinen aan nutteloze merchandise met de rotsmoelen met één van deze twee over het paard getilde tieneridolen op. Wie hoopte op een spetterende finale zal zich grandioos bedrogen voelen: ook dit laatste deel gaat over de hele lijn in de fout op dezelfde vlakken als de vorige delen dat ook deden: de plot is belachelijk, de computergeanimeerde wolven zijn prutswerk en elke zichzelf respecterende theaterschool zou de volledige cast buizen bij het afleveren van zo'n slecht acteerwerk (ik vermijd hier angstvallig het woord 'acteerprestatie'). Specifiek in dit laatste deel vallen de 'medestanders' van Carlisle elkaar over de voeten en geen zinnig mens kent nog al die personages, waarbij de acteurs overigens ook niet veel moeite doen om ze enig onderscheidend vermogen te geven. Er is werkelijk niet één lichtpuntje in al deze ellende op te noemen; de enige evolutie die de reeks heeft doorgemaakt is dat elke volgende film weer nét dat beetje dommer is dan zijn voorganger.

Ik kan intussen de hele franchise in één woord samenvatten.
 

WAAROM?


BEELD EN GELUID
Zoals dat gewoonlijk gaat met slechte films krijgt Twilight: Breaking Dawn Part 2 een prachtige transfer. De beeldkwaliteit is soms een beetje soft, maar er zit veel detail in de shots zoals in de somptueuze kostuums van de Volturi - het carnaval in Venetië is er klein bier tegen -, de kleurendetails laten de lichtere en donkerdere scènes netjes met elkaar contrasteren. De close-ups zijn gedetailleerd en natuurlijk gekleurd, maar verraden soms iets té nadrukkelijk het gebruik van overvloedige hoeveelheden make-up. Ook hier weer is de geluidstrack een vreemde mengelmoes van een ongecomprimeerde Dolby TrueHD 5.1-track, een gecomprimeerde DTS 5.1-track en een overbodige LCPM 2.0-track, waarbij twee van de drie tracks als overbodig kunnen worden gecatalogiseerd. Mijn beoordeling is gebaseerd op de enige ongecomprimeerde track, die het evenwicht houdt tussen de bombastische effecten, de voornamelijk uit popsongs bestaande soundtrack en het monotoon gemompel van Stewart en haar vrolijke bende kornuiten, dat voor de dialoog moet doorgaan.

 

Fun for the whole family!


EXTRA'S

Eén schijf is niet genoeg: voor Twilight: Breaking Dawn part 2 is er zelfs nog een tweede schijf uitgetrokken. De disk opent natuurlijk met enkele verplicht te bekijken trailers en vervolgt met een audiocommentaartrack, ingesproken door regisseur Bill Condon. Er schort natuurlijk iets als de inzichten die hij over de film heeft interessanter blijken dan de film zelf, en uiteindelijk zullen alleen doorwinterde Twilight-fans iets aan de geboden informatie hebben. De zevendelige documentaire Forever: Filming The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2 (1:33:10) brengt alle actoren (ik twijfelde even om het woord "medeplichtigen" te gebruiken) samen; in Part One, Rebirth wordt 'actrice' Kristen Stewart gevolgd bij haar wedergeboorte als vampier. Renesmee gaat over de casting van Mackenzie Foy, ook weer een jonge beginnende actrice die voor eeuwig zal herinnerd worden wegens haar collaboratie aan dit misbaksel, alsook de digitale effecten die gebruikt werden om baby Renesmee te creëren en te laten groeien. The Cottage is een uitgebreide set tour in het liefdesnestje van ons kersvers vampiergezinnetje, waarin het koppeltje onder meer alweer een compleet ongeïnspireerde seksscène ten berde mag brengen. The Gathering somt in een notendop de ellenlange verzameling vampiers op die feitelijk geen enkele andere rol in de film heeft dan het vullen van het scherm. The Field en The Battle tonen respectievelijk het (valse) sneeuwlandschap waarin de finale wordt geschoten én de finale confrontatie. Ten slotte is er Forever waarin men blijkbaar tien minuten kan vollullen over het happy end-sfeertje. De documentaire Two at once: filming both movies at the same time (6:28) toont ons de praktische kant van het filmen van de twee stukken van het boek, waarbij het eindresultaat afgaande op mijn scores inderdaad vergelijkbaar is. Wie dan nog niet genoeg gegeild heeft op de zeepsmoelen van Pattinson en Lautner kan met de opties Jump to... Edward (52:57) en Jump to... Jacob (22:10) alle scènes bekijken van de ersatz-hunk naar keuze.

 

Shakespeare-waardig doorleefd drama door klasseacteurs!

But wait! There's more! Inderdaad, Belga brengt voorwaar nog enkele exclusieve extra's die in de Verenigde Staten alleen te krijgen zijn bij de exclusieve uitgave voor een grote keten zoals Target of Walmart. Tingles & chills: special vampire powers (9:10) geeft ons een overzicht van de diverse bovennatuurlijke gaven waarover de vampiers beschikken; Carlisle's contacts: the new vampires (12:24) zoomt daarbij nog eens extra in op de acteurs die in dit laatste deel van de franchise worden aangevoerd, om vervolgens weer even snel te worden afgevoerd. Judge, jury & executioner: Aro & The Volturi (6:20) focust op acteurs zoals Michael Sheen, Dakota Fanning en een hopeloos miscaste Christopher Heyerdahl, die bij deze compleet het krediet verspeelt dat hij als de Noorse misdadiger The Swede heeft opgebouwd in Hell On Wheels. Ook Billy Burke pakt op zijn cv beter niet uit met zijn bijdrage als Bella's vader die in Being Charlie Swan (9:46) nog eens uitvoerig wordt besproken. Fans van dit soort films vind je natuurlijk op het jaarlijks wederkerende circus in San Diego: in The Twilight Saga: Breaking Dawn part 2 at Comic-con (19:40) mogen de castledent zichzelf nog eens aanpraten dat ze een belangrijke bijdrage aan de populaire cultuur hebben geleverd, en dit voor een publiek van meisjes waarvan de enigen die ouder zijn dan 18 bij ons in België als "verlengd minderjarig" zouden worden gecatalogiseerd. Daarna volgt nog een Black carpet exclusive (6:09). Als afsluiter vinden we nog een videoclip van Green Day "The forgotten" (5:18) terug, die in de Verenigde Staten ook nog op de reguliere release te vinden is.
 
CONCLUSIE
Twilight: Breaking Yawn - pardon, ik bedoel Dawn - part 2 is de culminatie van een franchise waarin gaandeweg zowat álles fout is gelopen wat maar mogelijk is. Lachwekkend slecht acteerwerk, lachwekkende dialogen, een lamentabele regie, speciale effecten waar men zich voor zou moeten schamen... ik hou wel eens van een guilty pleasure op zijn tijd - ik geef verdraaid aan een film als Conan The Barbarian nog een 7,5! Dat deze Twilight-saga het vijf (!) films heeft uitgehouden is pijnlijk, maar dat iemand de woorden "Kristen Stewart" en "actrice" in één zin durft te vernoemen is volksverlakkerij. Ik gooi daarbij bewust geen steen naar Belga Home Video, want de Blu-rayrelease alsook de indrukwekkende hoeveelheid bonusmateriaal (blijkbaar een stokpaardje van Belga - zie ook veel van hun andere releases) dwingen respect af.coverStudio: Belga Home Video

Regie: Bill Condon
Met: Robert Pattinson, Kristen Stewart, Taylor Lautner, Billy Burke, Peter Facinelli, Elizabeth Reaser, Kellan Lutz, Nikki Reed, Jackson Rathbone, Ashley Greene, Michael Sheen, Dakota Fanning

Film:
0/10

Extra's:
8/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Young Adult

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2012

Leeftijd:
12

Speelduur:
115 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5412370858795


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Engels PCM 2.0
Engels DTS 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Trailers
• Auidiocommentaartrack
• 7 documentaires "Forever: filming Breaking Dawn part 2"
• Documentaire "Two at once: filming both movies at the same time"
• Documentaire "Jump to... Edward"
• Documentaire "Jump to... Jacob"
• Documentaire "Tingles & chills: special vampire powers"
• Documentaire "Carlisle's contacts: the new vampires"
• Documentaire "Judge, jury & executioner: Aro & The Volturi"
• Documentaire "Being Charlie Swan"
• Documentaire "The Twilight Saga: Breaking Dawn part 2 at Comic-con"
• Documentaire "Black carpet exclusive"
• Videoclip Green Day "The forgotten"

Andere recente releases van deze maatschappij