:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SMALLVILLE - SEIZOEN 2
SMALLVILLE - SEIZOEN 2 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2022-03-28
SERIE
In het tweede seizoen van Smallville vallen wat veranderingen op te tekenen ten opzichte van het eerste seizoen, sommige ten goede, sommige ten kwade. We zagen in de slotaflevering van seizoen 1 hoe Clark Kent (Tom Welling) Chloë Sullivan (Allison Mack) op de dansvloer liet staan om zijn grote liefde Lana Lang (Kristin Kreuk) te gaan redden van een tornado. Lana's vriendje Whitney (Eric Johnson) heeft - de onnozelaar - getekend in het leger, en is op levensgevaarlijke missie naar Indonesië, waaruit hij - milde spoiler - terugkeert tussen zes planken, zodanig dat de weg voor Clark nu eindelijk open is om zijn grote liefde te veroveren, een werkje waar hij ongeveer het hele seizoen voor nodig heeft. In de pivotale aflevering Duplicity wordt het paradigma van de reeks bovendien verschoven, en komt Clarks beste vriend Pete Ross (Sam Jones III) te weten dat Clark afkomstig is van een andere planeet. Dit is overigens één van de betere zetten uit de reeks, want het opent een myriade aan nieuwe mogelijkheden om een verhaallijn rond te weven.
Ik vergeleek het eerste seizoen van Smallville in mijn eerdere bespreking nog met het eerste seizoen van The X-Files, in die zin dat mythologie-afleveringen worden afgewisseld met de freak of the week. In dit tweede seizoen wordt begin gemaakt van een opbouw van een mythologie waarvan elke Superman-kenner uiteindelijk weet waar die zal eindigen, maar de mythe is deze keer niet zo sterk. Alles begint in de aflevering Skinwalker, waarin Clark en Pete een grot ontdekken met indiaanse muurschilderingen die, zo blijkt, mogelijk van buitenaardse afkomst zijn. Lex Luthor (Michael Rosenbaum) vertoont alleszins grote interesse, alhoewel er nogal vaag wordt gedaan over hoe hij de vondst aan de afkomst van Clark verbindt, en al was het alleen al maar om zijn zoon te treiteren, neemt zijn vader Lionel Luthor (John Glover) de zaak over, en laat er een gekke geleerde onderzoek doen naar het vertalen van de tekens. Lionel veinst overigens na een ongeluk blindheid, en neemt Clarks moeder Martha (Annette O’Toole) aan als nieuwe secretaresse. Clarks vader Jonathan (John Schneider) is alvast niet opgezet met deze gang van zaken, omdat, zo blijkt, Lionel een dubieuze rol heeft gespeeld bij het vervalsen van de adoptiepapieren van Clark.
De mythologie wordt verder uitgediept door een bijrol te laten vervullen door de legendarische Superman-acteur Christopher Reeve, die een verlamde wiskundige speelt die het geschrift uit de voornoemde grot heeft ontcijferd, en daardoor ook de facto op de hoogte is van Clarks afkomst. In dit tweede seizoen wordt Clark bovendien ook voor de eerste keer blootgesteld aan rood kryptoniet, dat hem niet lichamelijk aftakelt, maar geestelijk, waardoor hij verandert in een klootzakje. Deze truc wordt volgens mij net íets te vaak als deus ex machina in het scenario geworpen, en alhoewel het een essentieel onderdeel is van de Superman-mythos, zien we liever hoe tiener-Clark wordt heen en weer gesleurd tussen Chloë en Lana.

Smallville
blijft echter een aardig werkstukje waar tijd en moeite is in gestoken, anders zouden de makers het allicht geen tien seizoenen hebben uitgehouden.

AFLEVERINGEN

Disk 5:
22. Vortex
Clarks vader Jonathan zit na de tornado geblokkeerd in een crypte, samen met reporter Roger Nixon (Tom O'Brien). Samen zitten ze onder een neergestort huis, en Clark kan hen van buitenaf niet zien, want de vloer is van lood. Jonathan wil Roger alleen maar helpen met een pad naar buiten te graven als hij het bewijsmateriaal dat hij over Clark heeft, vernietigt. Met tegenzin doet hij dat, maar hij heeft zijn laatste troefkaart nog niet uitgespeeld. Lex heeft zijn vader Lionel van onder het puin gehaald, en hij moet in zijn plaats beslissen of hij een spoedoperatie aan zijn ogen mag ondergaan. De operatie mislukt, en Lionel wordt blind. Lana vraagt zich intussen af hoe ze levend uit de pick-uptruck is geraakt die door de tornado in frennen van elkaar is gescheurd, en Chloë besluit, dik tegen haar zin, om toch maar gewoon vrienden te blijven met Clark.
23. Heat
De school start terug, en wanneer op een warme dag de nieuwe, sexy biologielerares Desirée Atkins (Krista Allen) een voorlichtingsfilm schijnt, kan Clark zijn hormonen niet meer onder bedwang houden, en hij steekt per ongeluk met zijn ogen de klas in brand. Desirée blijkt de verloofde te zijn van Lex Luthor; meer nog, hij wil er de volgende dag mee trouwen, en hij wil Clark als getuige! Maar loopt hij niet wat hard van stapel? Wanneer Clark zijn beste vriend erop wijst dat Desirée Atkins vroeger Alison Sanders heette, meent Lex dat Clark jaloers is. Maar er is meer aan de hand: Desirée/Alison kan mannen rond haar vinger winden door feromonen af te scheiden, zodat ze doen wat zij wil. Ze laat zelfs haar eigen auto in de lucht vliegen en kan iedereen overtuigen dat Clark de schuld is. Lana maakt intussen een videoboodschap voor de afwezige Whitney.

24. Duplicity

Dr. Hamilton (Joe Morton) rijdt, terwijl hij aan een tremor lijdt, een man van de weg, die met zijn pick-uptruck neerstort vlak bij Clarks vermiste ruimteschip. Hij pleegt vluchtsmisdrijf, en Pete is als eerste op de plaats van het ongeval om het slachtoffer de eerste zorgen toe te dienen. Wanneer hij tegen Clark opbiecht dat hij een ruimteschip in het maïs heeft gevonden, wil hij het schip bergen. Dr. Hamilton meent echter het geheim ten gelde te kunnen maken tegenover de Luthors. Clark staat in dubio en biecht uiteindelijk tegen Pete op dat hij afkomstig is van een andere planeet, maar Pete heeft het met die bekentenis aanvankelijk zwaar omdat Clark al die jaren tegen hem gelogen heeft.

25. Red

De nieuwste mode op Smallville High is dat iedereen een ring koopt ter nagedachtenis aan de studententijd. De steen in Clarks ring is echter helaas van rood kryptoniet gemaakt, en vanaf het moment dat hij die om zijn vinger doet, verandert hij in een zelfnoegzaam stuk krapuul. Op school papt hij aan met Jessie Brooks (Sarah Downing), een wilde griet die samen met haar vader (Garwin Sanford), een klokkenluider, op de loop is voor het gerecht. Pete probeert intussen samen met Clarks ouders hem van de ring te verlossen, maar dat is moeilijk met iemand die supersterk is.
26. Nocturne
Wanneer Lana 's nachts het kerkhof bezoekt waar haar ouders begraven liggen, vindt ze er een aan haar gericht gedicht van een onbekende aanbidder. De auteur, Byron Moore (Sean Faris), wordt door zijn ouders in de kelder opgesloten, want na een mislukt experiment van een dochteronderneming van LuthorCorp verandert hij in een monster wanneer hij in contact komt met daglicht. Lionel Luthor heeft intussen zijn vierde persoonlijke assistent op één maand buitengeflikkerd, en gepakt door haar eerlijkheid wil hij graag Martha Kent als zijn nieuwe assistente.

27. Redux

Tijdens een zwemles op school wordt Troy Turner (Jesse Hutch) onwel, en hij sterft enkele ogenblikken later van de ouderdom. De autoriteiten denken aan een agressieve vorm van progeria, maar kennelijk heeft zijn vriendin Chrissy Parker (Maggie Lawson) er iets mee te maken. Het nieuwe schoolhoofd, Terrence Reynolds (Richard Gant), heeft de pik op Clark omwille van zijn vriendschap met Lex, en Clark moet een opstel schrijven over waar hij zichzelf ziet in vijf jaar. De Kents staat intussen het water financieel weer eens aan de lippen, en Martha doet een beroep op haar vader William Clark (George Coe), een rijke advocaat die zijn dédain voor zijn schoonzoon, boer Jonathan, niet onder stoelen of banken steekt. Lana vindt tijdens een opruimbeurt foto's waarin haar moeder wel héél amicaal omgaat met een man, en dit tijdens de periode waarin ze werd geacht samen te zijn met Lana's vader, en haar te hebben verwekt. Misschien is de man op de foto haar biologische vader.

Disk 6:

28. Lineage
Clark wordt lastiggevallen door Rachel Dunleavy (Blair Brown), een vrouw die bij hoog en bij laag beweert dat ze zijn biologische moeder is, en dat hij een buitenechtelijk kind is van Lionel Luthor. Wij weten natuurlijk beter, maar zij eist voor de rechtbank een DNA-test, waaruit eventueel zou kunnen blijken dat Clark buitenaards is. Wanneer de test op niets uitdraait, gijzelt ze Lex en wil ze hem ter dood brengen, tenzij zijn vader toegeeft dat Clark haar en Lionels liefdesbaby is. Lana gaat intussen op zoek naar háár biologische vader, Henry Small (Patrick Cassidy), maar ze overvalt hem zodanig dat hij aanvankelijk niets met haar te maken wil hebben.
29. Ryan
Ryan James (Ryan Kelley), de jongen met telepathische gaven uit de aflevering Stray uit seizoen 1, wordt in het Summerholt Institute in Metropolis door doctor Lawrence Garner (Martin Cummins) als proefkonijn gebruikt. Ryan weet te ontsnappen en naar de Kents te bellen, waarop Clark hem komt ontzetten. Natuurlijk resulteert dit in een aanklacht tegen Clark wegens ontvoering. Ryan is echter terminaal en heeft een als maar groeiende tumor in zijn hoofd. Lana's tante Nell (Sarah-Jane Redmond) wil met haar nieuwe vlam naar Metropolis verhuizen, en Lana verzet zich met klem, want ze wil in Smallville blijven wonen. Lex wil zijn fabriek uitbreiden, maar burgemeester William Tate (William B. Davis) laat duidelijk verstaan dat, als Lex geen steekpenningen betaalt, hij naar zijn uitbreiding kan fluiten. Lex neemt de handschoen op.

30. Dichotic

Clark waarschuwt Chloë en Lana dat de ambitieuze student Ian Randall (Jonathan Taylor Thomas) probeert met de beide meisjes aan te pappen, achter elkaars rug om. De meisjes menen echter dat Clark jaloers is. Ian, die zo snel mogelijk naar de universiteit wil, heeft de gave dat hij zichzelf kan verdubbelen. Wanneer de leerkracht metaalbewerking, John Frankle (Serge Houde), hem een te laag cijfer geeft zodat zijn beurs in het gedrang komt, vermoordt hij de leraar in koelen bloede en doet een poging om Clark en Pete te doden. Dankzij zijn alter ego heeft hij echter een perfect alibi. Jonathan heeft intussen zijn been gebroken, waardoor Martha twijfelt of ze nog langer voor Lionel Luthor kan werken, omdat de boerderij haar harder nodig heeft. Lex moet een cursus woedebeheersing volgen nadat hij met een golfclub een wagen van een parkeerwachter tot moes heeft geslagen, en daar ontmoet hij Helen Bryce (Emmanuelle Vaugier), de dochter van een rijke plastische chirurg, die het rijkeluisleventje in Metropolis heeft ingeruild voor een ziekenhuisjob in Smallville.

31. Skinwalker

Clark en Pete stuiten op een grot met Indiaanse muurschilderingen. Clark maakt kennis met archeologie Kyla Willowbrook (Tamara Feldman), wiens grootvader Joseph (Gordon Tootoosis) activist is die strijdt voor het behoud van de grot tegen LuthorCorp, dat er kantoorruimtes op wil bouwen. Kyla vertelt Clark over de legende van Naman, een man die in een vuurregen van de sterren zou komen en zo sterk zou zijn als tien man. Kyla komt al snel achter Clarks geheim, maar dan wordt haar grootvader gearresteerd voor de moord op de voorman van de werkploeg van LuthorCorp. De man schijnt aangevallen te zijn door een wolf. Het verhaal wordt afgedaan als onzin, totdat er ook een wolf Martha belaagt.
32. Visage
Nadat hij een maand missing in action is geweest, komt Lana's vriendje Whitney (Eric Johnson) terug uit Indonesië. Hij schijnt echter niet helemaal dezelfde te zijn: hij heeft onder vuur gelegen, en beweert dat hij een deel van zijn geheugen kwijt is geraakt. Clark merkt bovendien dat hij bovennatuurlijk agressief wordt wanneer hij merkt dat Clark tussen hem en Lana staat. Lex ligt intussen overhoop met Helen wanneer blijkt dat die niet alleen zijn vader Lionel kent, maar er ook nog honderdduizend dollar van heeft gekregen... tja, voor wat, eigenlijk?

33. Insurgence

Lex ziet net een miljoenencontract door zijn neus geboord wanneer zijn vader het voor zijn neus afsnoept, en hij ontsteekt in blinde woede wanneer hij merkt dat zijn bureau vol afluisterapparatuur zit. Hij huurt een firma in om het plezier terug te doen en het bureau van zijn vader te laten bewerken met afluisterspul. Net op die zondag besluit Lionel Luthor te werken, en hij heeft Martha mee naar Metropolis om het papierwerk van de overname af te ronden, uitgerekend op haar huwelijksverjaardag. Eén van de inbrekers, Pine (Kevin Gage), besluit dat het geld dat de anonieme opdrachtgever biedt om de apparatuur te plaatsen, niet genoeg is, en hij wil de safe van Lionel Luthor kraken. De gehele situatie ontaardt in een gijzeling. In de safe zit bovendien géén geld, maar iets veel persoonlijkers.

Disk 7:

34. Suspect
Op de vooravond waarop hij wil terugkeren naar Metropolis, wordt Lionel Luthor in het huis van Lex neergeschoten met twee kogels in zijn borst. De politie vindt Jonathan Kent met het moordwapen in behoorlijk bedronken toestand, en een barman (Eric Keenleyside) verklaart dat hij een behoorlijke voorraad tequila heeft achterovergeslagen terwijl hij op Lionel aan het schimpen was, terwijl Jonathan zelf beweert dat hij maar een klein biertje had gedronken. Net daarvoor heeft Lionel echter een vijandig overnamebod op LexCorp gedaan, en zijn rechterhand Dominic Sanatori (Jason Connery) wil maar wat graag dat de twee Luthors elkaar de vliegen afvangen om zelf aan het hoofd van het bedrijf te kunnen kopen. Wanneer Clark en Pete echter op onderzoek gaan, wordt er een aanslag op hen gepleegd.
35. Rush
De jeugd van Smallville houdt een rave party in de Indiaanse grotten. Nadat een drietal feestgangers door een buitenaardse parasiet gestoken worden, veranderen ze in roekeloze waaghalzen die alle drie hun leven verliezen bij de één of andere dwaze Jackass-stunt. Ook Pete en daarna Chloë worden gestoken, en terwijl Pete dreigt Clarks geheim te onthullen als die hem een strobreed in de weg legt, probeert Chloë Clark te versieren, en dat kon niet op een slechter moment komen, want Clark had eindelijk zijn moed bij elkaar geraapt voor een date met Lana. Lex neemt wetenschapper Frederick Walden (Rob LaBelle) in dienst om de tekens op de muur van de grot te vertalen.

36. Prodigal

Lex is in de onderwereld van Edge City op het spoor gekomen van zijn doodgewaande broer Lucas (Paul Wasilewski), die er nogal onorthodoxe gewoonten op nahoudt aan de goktafel. Lex wil dat Lucas de aandelen in ontvangst neemt waar hij op zijn 18de recht op heeft, omdat hij daarmee genoeg zou hebben om Lionel te onttronen. Lionel heeft echter gemene zaak gemaakt met zijn verloren zoon, en samen zetten ze Lex aan de deur. Die moet noodgedwongen onderdak zoeken bij de Kents, maar hij zoekt naarstig naar een manier om de vreemdeling buiten te kieperen. Clark solliciteert intussen voor een baantje bij de Talon, maar hij neemt het niet zo nauw met stiptheid.

37. Fever

Terwijl ze de achthoekige sleutel tracht te verbergen in de stormschuilkelder wordt Martha besmet met een giftige parasiet. Het Disease Control Agency beveelt een grondige doorzoekbeurt van de Kent-boerderij aan, wat betekent dat Clark en Pete zo snel mogelijk het ruimteschip moeten verplaatsen. Clark wordt echter ook besmet, en verliest tijdelijk zijn krachten. Dr. Bryce neemt een bloedstaal van Clark af, waardoor mogelijk zijn buitenaardse afkomst wordt verraden; Jonathan dringt echter aan op medische geheimhouding. Martha, die normaal geen kinderen kan krijgen, blijkt zwanger te zijn, en Jonathan en Clark vermoeden dat het schip een geneeskrachtige werking heeft die mogelijk Martha het leven kan redden. De sleutel is echter door het DCA in beslag genomen.
38. Rosetta
Clark wordt geplaagd door dromen waarin hij de achthoekige tegel in de uitsparing in de grot steekt. Wanneer hij de daad bij het woord voegt, wordt hij geraakt door een straal onder invloed van dewelke hij de tekens van het buitenaardse alfabet kan lezen. Buiten zijn wil om brandt hij een letterteken in de muur van de boerderij, hetgeen het lokale nieuws haalt. Dit trekt de aandacht van een geleerde, dr. Virgil Swann (Christopher Reeve), een wiskundige die als kluizenaar leeft en op eigen houtje het geschrift heeft ontcijferd. Dr. Walden probeert ook de sleutel in de uitsparing te steken, maar de straal raakt hem en brengt hem in een vegetatieve toestand. Lana en Chloë hebben kletterende ruzie nadat de eerste op de computer van de tweede rondneust en er foto's van haar met Clark op het bal terugvindt.

39. Visitor

Buitenbeentje Cyrus Krupp (Jer Adrianne Lelliott) sticht tijdens de les electronica een brandje met zijn ogen, een gave die normaal Clark toekomt. Cyrus is ervan overtuigd dat hij een alien is, die tijdens de meteorietenregen op aarde is beland, en dat hij een antenne moet bouwen om contact te nemen met zijn familie om hem op te halen. Iedereen lacht hem uit, behalve Clark, die meent een zielsverwant gevonden te hebben. Wel bezit Cyrus een bijzondere gave waarmee hij met zijn handen zieken kan genezen. Hij brengt die gave al dadelijk in de praktijk door Tyson te genezen, het oude paard van Lana.

Disk 8:

40. Precipice
Clark trapt drie stukken crapuul in elkaar die op een avond Lana in haar koffieshop belagen. Eén van hen, Andy Conners (Michael Adamthwaite), smijt hij op de politieauto, en de nieuwe commissaris, Nancy Adams (Camille Mitchell), kan er niet mee lachen. Ze laat Clark gemeenschapsdienst uitvoeren, terwijl Andy vrijuit gaat. Meer zelfs: Andy beweert dat hij permanent gehandicapt is, en hij dient een schadeclaim in bij de Kents ten bedrage van één miljoen. Omdat Lana in haar veilige zone geïntimideerd is geweest, praat Lex haar karatelessen aan. Helens ex-vriendje Paul Hayden (Anson Mount) staat plots voor haar neus. Het blijkt dat hij nog een ziekelijke obsessie voor haar koestert: hij verwondt zichzelf, en probeert de schuld in Lex' schoenen te schuiven. Wanneer hij merkt dat zijn haring niet braadt, doet hij een poging om Helen te vermoorden. Lex zint op wraak.
41. Witness
Clark is getuige van een overval van drie mannen op een busje van LuthorCorp. De drie mannen schijnen over bovennatuurlijke sterkte te beschikken, net zoals Clark zelf. Door zijn X-stralen herkent Clark één van de drie overvallers, die met een stalen plaat in zijn hoofd, als Eric Marsh (Zachery Bryan), een student van Smallville High en tot voor kort een sportertje van niks, totdat hij plots heel goed is geworden in baseball. Hij en zijn twee vrienden inhaleren een extract van de meteoriet, waardoor ze zo sterk worden. Lionel Luthor wil echter niets zeggen over wat er precies in het busje zat dat overvallen werd. Chloë maakt ruzie met Clark omdat ze altijd op de tweede plaats komt. Net op dat moment wordt het redactielokaal van de Torch kort en klein geslagen. Lana ziet Jennifer (Eileen Pedde), de vrouw van Henry, buitenkomen bij een echtscheidingsadvocaat, en trekt er haar conclusies uit.

42. Accelerate

Na het bekijken van een horrorfilm ziet Lana een meisje dat mogelijk voor Emily (Jodelle Ferland) kan doorgaan, een jeugdvriendinnetje dat zes jaar voordien op tienjarige leeftijd is verdronken. Het meisje kan zich zo vliegensvlug verplaatsen dat iedereen denkt dat ze een figment van Lana's verbeelding is. Behalve Clark, die haar dadelijk serieus neemt, en samen met haar de nog altijd rouwende vader Pete Dinsmore (Neil Flynn) bezoekt. Toch is ze geen spook, want eerst ziet Clark haar ook, en vervolgens zelfs Lex. Maar hoe kan het dat ze op al die tijd niet ouder is geworden?

43. Calling

Op de vooravond van zijn verjaardag wordt Clark door Lana gekust. Lana weet 's anderendaags echter geen houding te geven aan het gebeurde, net op het ogenblik dat Clark haar wil uitnodigen om naar het verlovingsdiner van Lex te gaan. Dr. Walden komt uit zijn catatonische staat, en hij bazelt onzin uit, waarbij hij de hele tijd blijft herhalen dat de dag nakende is. Hij heeft het in elk geval gemunt op Clark, en hij meent dat die uitgeschakeld moet worden. Lionel Luthor overhaalt Chloë om een onderzoeksartikel over Clark te schrijven, in ruil voor een column in de Daily Planet. Net nu het goed gaat tussen Clark en Lana, is de spanning tussen Clark en haarzelf te snijden. In het laboratorium van Helen is intussen ingebroken, en onder meer het bloedstaal van Clark is vermist.
44. Exodus
De stem van Jor-El (Terence Stamp) roept Clark vanuit het ruimteschip. Hij wil dat Clark afscheid neemt van iedereen in Smallville, en dat hij hem volgt om zijn roeping na te streven. Clark probeert daarom met een replica van de achthoekige sleutel, die Lionel Luthor heeft laten gieten uit kryptoniet, het schip te vernietigen. De explosie veroorzaakt een zodanige schokgolf dat Jonathan en Martha's auto omkantelt, met dramatische gevolgen. Clark meent daarom dat hij moet vertrekken, omdat hij anders zijn geliefden zal kwetsen. Lex heeft van zijn vader een huwelijksreis en de bijhorende beschikking over de Luthor-jet gekregen, maar het is een vergiftigd geschenk.

BEELD EN GELUID
Net als bij het eerste seizoen is Smallville flink opgekuist voor Blu-rayrelase. Warner verdient van ons een dikke pluim voor de moeite, en dit tweede seizoen is nog nét qua beeldkwaliteit iets beter omdat onder meer nogal wat van de stock footage-shots, alsook de opening credits, duidelijk opgewaardeerd zijn naar HD. De speciale effecten ogen niet zo knullig als je van een twintig jaar oude reeks zou verwachten, wat allicht goed nieuws is, en voor de rest krijg je mooi afgelijnde texturen te zien, en een warm kleurenpalet, alhoewel Lana in sommige afleveringen wat bleek lijkt en groene vlekken in haar gelaat heeft, met name in de twee laatste afleveringen. Een voedselvergiftiging? Kryptoniet? Wie zal het zeggen? Shots zoals die in de schuur van de Kents tonen een heerlijk rommeltje dat in een echte boerderij niet zou misstaan, en je kan bijna het houtwerk ruiken. De geluidsband is herwerkt in DTS-HD MA 5.1, en ook daar is de nodige moeite gedaan om af en toe wat geluidseffecten uit te smeren naar de achterkanalen, alhoewel de ouderdom van de reeks niet toelaat dat je hier spectaculaire dingen hoort.
EXTRA'S
Met uitzondering van een kleingheidje op seizoen 5, waar we later op terugkomen, is opnieuw al het bonusmateriaal van de dvd's eertijds overgenomen, zij het vaak in SD. We kunnen dus met een gerust geweten de teksten van de dvd gedeeltelijk overnemen. Bij de afleveringen Red en Rosetta krijgen we steeds 2 audiocommentaren gepresenteerd, eentje door producenten Alfred Gough en Miles Millar en een tweede commentaar werd geleverd door Tom Welling (Clark Kent), Kristin Kreuk (Lana Lang), Michael Rosenbaum (Lex Luthor) en executive producer Greg Beeman. Met name de eerste track is bijzonder informatief. Je komt erg veel te weten over de productie van de aflevering in kwestie. De tweede commentaar is eerder leuk om te luisteren, de acteurs grappen en grollen namelijk serieus aan. Het mag duidelijk zijn dat Michael Rosenbaum op de set een serieuze grappenmaken moet zijn. Net als dat bij films het geval is, sneuvelen er ook in tv-series wel al eens scènes. Verspreid over de schijven van dit tweede seizoen vinden we 6 dergelijke verwijderde scènes (5:50) terug. De featurette Christopher Reeve: The Man of Steel (10:22) zet de originele Superman, Christopher Reeve, in de spotlight. Al van in het begin hadden de producenten namelijk gehoopt dat Reeve ooit een gastrol zou vervullen in Smallville. Ze wilden dit gastoptreden echter op een speciaal moment in het leven van de jonge Clark laten plaatsvinden. Dit gebeurde dan uiteindelijk in de aflevering Rosetta, Reeve is daar niemand minder dan de persoon die Clark vertelt waar hij vandaan komt. Heel toepasselijk horen we op dat moment ook het overbekende Superman-thema op de achtergrond spelen. In de featurette Faster than a Speeding Bullet: The Visual FX of Smallville (11:24) wordt het productieproces van de speciale effecten van Smallville uit de doeken gedaan. Dit gebeurt op een erg verstaanbare en aangename manier waarbij zelfs vakparticuliere termen worden verklaard wanneer een van de technici deze gebruikt om een effect uit te leggen. Na het bekijken van deze featurette viel het ons op dat er in sommige afleveringen effecten zaten, waarvan we dachten dat het gewoon echt gebeurde in plaats van in het geheugen van een PC. Dan zijn er nog 5 internet shorts "The Chloe Chronicles" (14:47), waarin Chloë Sullivan, eindredactrice van de Smallville Torch, op onderzoek uit gaat om één van de onopgeloste misdaden op te lossen of één van de vele mysteries in Smallville te verklaren. Dan is er nog een gag reel (6:08), en dan hebben we al het bonusmateriaal gehad.
CONCLUSIE
Het tweede seizoen van Smallville kan niet op tegen het spectaculaire eerste seizoen waarin de basis voor de puberjaren van Superman werd gelegd, maar slecht is dit sophomoric season zeker niet te noemen, alhoewel de mythology arc vaak ter plaatse blijft trappelen. Warner verdient een enorm dikke pluim voor deze Blu-rayuitgave, maar u moet wel de tien seizoenen samen kopen.


coverStudio: Warner

Regie: Greg Beeman, James Marshall, Steve Miner, Jeff Woolnough, Rick Wallace, Chris Long, Terrence O'Hara, Craig Zisk, Marita Grabiak, Bill Gereghty, Kenneth Biller, Rick Rosenthal, Thomas J. Wright
Met: Tom Welling, Kristin Kreuk, Michael Rosenbaum, Sam Jones III, Allison Mack, Annette O’Toole, John Schneider, John Glover

Film:
8,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2002-2003

Leeftijd:
12

Speelduur:
995 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888258545


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels CC
Extra's:

• 4 audiocommentaartracks
• 6 verwijderde scènes
• Documentaire "Christopher Reeve: The Man Of Steel"
• Documentaire "Faster Than A Speeding Bullet: The Visual FX Of Smallville"
• 5 internet shorts "The Chloe Chronicles"
• Gag reel


Andere recente releases van deze maatschappij