:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Total Film >> PERSBERICHT: ARTHOUSE-TITELS NOVEMBER
PERSBERICHT: ARTHOUSE-TITELS NOVEMBER
Bron: Total Film - Datum: 2004-09-18 - Geplaatst door: Werner
Op 2 november brengt TOTAL FILM Home Entertainment 3 nieuwe arthouse titels uit op dvd:
• The Twilight Samurai
• The Ballad of Narayama
• The Last Victory

THE TWILIGHT SAMURAI
a film by Yoji Yamada

Yoji Yamada's The Twilight Samurai speelt zich af tegen de modernisering van Japan in de 19e eeuw. De hoofdpersoon realiseert zich dat de tijd van de samoerai erop zit. Boven alles is The Twilight Samurai een liefdesgeschiedenis, waarmee de nu 72-jarige regisseur een geheel eigen draai geeft aan het genre. De film was een fenomeen in eigen land, waar de Japanse Academy de film bekroonde met 11 van de 12 filmprijzen. Eerder dit jaar werd hij genomineerd voor een Oscar voor
de beste buitenlandse film.

Japan in de 19e eeuw. Na de dood van zijn vrouw voedt de samoerai Seibei zijn dochters alleen op en zorgt hij voor zijn moeder. Het leven als samoerai kan hem nog maar weinig schelen, de zorg voor zijn familie des te meer. Op een dag hoort hij van zijn jeugdvriend Tomonojo dat diens zuster Tomoe net is gescheiden van haar gewelddadige echtgenoot Yogo. De twee leren elkaar kennen en Tomoe raakt gehecht aan Seibei en diens dochters. Tomonojo suggereert dat de twee maar moeten trouwen, maar Seibei weigert uit trots. Daarop verbreekt Tomoe het contact. Kort daarop krijgt Seibei van zijn clan te horen dat hij de afvallige samoerai Yogo moet doden. Seibei neemt de opdracht met tegenzin aan en vraagt Tomoe om hem te helpen met de voorbereidingen. Tijdens die voorbereiding vraagt hij haar ook of zij met hem wil trouwen, mocht hij van zijn opdracht terugkeren. Hij weet echter niet dat Tomoe al een verloving met een ander voorbereidt. Na een verrassende confrontatie met Yogo keert Seibei in de schemering terug naar huis, waar hij door zijn dochters wordt verwelkomd. In zijn huis meent hij echter nóg iemand te zien...

Herkomst: Japan 2002
Beeld: Kleur 16:9
Speelduur: 123 minuten
Taal: Japans gesproken, Nederlands en Frans ondertiteld
Geluid: Dolby Digital 5.1

Extra:
• trailer
• slideshowTHE BALLAD OF NARAYAMA
a film by Shohei Imamura

In The Ballad of Narayama toont Shohei Imamura de cyclus van leven en dood in een afgelegen bergdorp. De film werd bekroond met de Gouden Palm In Cannes (1983) en is sindsdien favoriet van pers en publiek.

De 69-jarige Orin heeft nog een uitstekende gezondheid en, meer bijzonder, ze heeft nog al haar eigen tanden. Het gebruik in het geïsoleerde bergdorp waar zij leeft, dicteert echter dat ouderen op de leeftijd van zeventig jaar door
hun kinderen naar de top van de berg Narayama worden gebracht om daar in de sneeuw te sterven. Voordat het zover is, heeft Orin nog een aantal zaken te regelen: zij zoekt een geschikte vrouw voor haar oudste zoon, die weduwnaar is, en zij zorgt ervoor dat haar jongste zoon tenminste eenmaal in zijn leven met een vrouw slaapt. Intussen bereidt zij zich in alle kalmte voor op haar eigen reis naar de dood.

The Ballad of Narayama bestrijkt precies één jaar; de film volgt de seizoenen en begint en eindigt in de winter. Deze jaarlijkse cyclus weerspiegelt het hoofdthema van de film, de cyclus van leven en dood, die door Imamura met veel liefde en menselijkheid wordt geportetteerd. Shohei Imamura (Tokio, 1926) was assistent van Yasujiro Ozu en maakte een groot aantal B-films in de jaren zestig. Na een lange periode van reizen en incidenteel televisiewerk maakte hij een succesvolle comeback in de jaren tachtig. The Ballad of Narayama wordt algemeen beschouwd als zijn beste en meest complete film.

Herkomst: Japan 1983
Beeld: Kleur widescreen
Speelduur: 123 minuten
Taal: Japans gesproken, Nederlands ondertiteld
Geluid: Dolby 1.0

Extra:
• 4 unieke trailersTHE LAST VICTORY
a film by John Appel
Van de maker van André Hazes: Zij gelooft in mij

The Last Victory is een film over de kleinste wijk van de Italiaanse stad Siena, die zich met hartstocht en passie inzet om de beroemdste paardenrace van de wereld te winnen: Il Palio. Een wedstrijd tussen tien wijken van de stad. Een race bestaande uit drie rondjes van in totaal tachtig seconden.

In de wijk van de Civetta (Uil) kunnen alleen de ouderen zich nog de uitzinnige roes van de vorige overwinning herinneren, inmiddels 24 jaar geleden. Toch zet jong en oud zich jaar na jaar met ongekend fanatisme in. De film is een portret van een hechte en gesloten gemeenschap. Een saamhorige wijk met één groot doel: de Palio van dit jaar winnen. De film vertelt het kleinere persoonlijke verhaal van de verschillende hoofdpersonen terwijl ze zich voorbereiden op de race. Hun levenslot, verdriet, nostalgie en geluksmomenten. Hoofdpersoon van de film is Egidio, de 92-jarige nestor van de Civetta. Een vitale oude man met als grote wens om nog een keer, voordat hij sterft, zijn wijk te zien winnen. De 21-jarige Paolo zal de Palio voor het eerst als stalknecht meemaken. Hij vertegenwoordigt de jonge generatie wijkgenoten die nog nooit een overwinning heeft gezien.

The Last Victory is een film over de saamhorigheid van een wijk die leeft tussen hoop en teleurstelling. De film laat zien hoe de race is ingebed in deze kleine maar hechte samenleving. Politiek, religie, traditie en bijgeloof zijn er allemaal ee verweven. Il Palio is niet slechts een evenement van één dag, het is een manier van leven.

Herkomst: Nederland 2004
Beeld: Kleur 16:9
Speelduur: 88 minuten
Taal: Italiaans gesproken, Nederlands ondertiteld
Geluid: Dolby Surround 2.0

Extra:
• slideshow