:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Achtergrond >> EINDEJAARSLIJSTJES 2023
EINDEJAARSLIJSTJES 2023
Type: Achtergrond - Datum: 2022-12-29 - Geplaatst door: Werner
DIDIER

Was 2022 nu een goed filmjaar of niet? Het antwoord hangt af aan wie je het vraagt, en dus is het enorm subjectief. Feit is wel dat 2022 het jaar was van de terugkeer van de blockbuster dankzij Tom Cruise (een film die nipt mijn top tien niet haalde) of in eigen land Zillion. Het kan een cinefiel hart alleen maar tevreden maken, maar alarmerend is het feit dat films anno 2022 geen kans meer hebben om te groeien. Het mond-tot-mond reclameprincipe is door de economische noden (zeker met de stijgende energieprijzen) een doodgezwegen letter. Een film die in de eerste week niet scoort wordt genadeloos gedumpt. Het vangnet (als dat ooit al bestond) van de fysieke media bestaat al lang niet meer, want niet elke film (zeker niet in de Benelux) krijgt een bestaan op een schijfje. Met wat geluk worden onopgemerkte titels op streamingdiensten gedropt die je door dominante algoritmes zelden of nooit terugvindt als je niet geabonneerd bent op honderden nieuwsbrieven. Maar genoeg gezeik, volgens Letterboxd heb ik meer dan 200 titels uit 2022 gezien, en dus werd het geen sinecure om een top tien samen te stellen waarbij het vooral een kwestie van kill your darlings werd. Geen Top Gun: Maverick dus, maar ook geen Close of Corsage. Maar goed, een top tien telt nu eenmaal alleen maar tien titels.

1. Holy Spider
Actueler dan ooit, maar dat is niet de reden, wel omdat Ali Abbasi met Holy Spider een meesterlijke thriller maakte die kan wedijveren met het beste van David Fincher.

2. Nope
Door sommigen verguisd, door anderen opgehemeld. Feit is wel dat David Lynch een opvolger heeft en hij heet Jordan Peele.

3. Tori Et Lokita
De twee Dardenne-broers deden het opnieuw en dat zonder ook maar één komma aan hun vertrouwd concept te veranderen.

4. Red Rocket
Sean S. Baker maakte van The Florida Project zo'n meesterwerk dat hij bedankt werd door zijn opvolger Red Rocket niet in België uit te brengen.

5. Sundown
Tachtig minuten duurt de film, maar het is meer dan genoeg om een middelvinger aan het leven te tonen.

6. The Menu
Ralph Fiennes is opnieuw Amon Goeth maar dan met een koksmuts op, en Anya Taylor-Joy de beste actrice van dit moment en om de woke-fanaten op de kast te jagen ook wel de mooiste actrice van dit moment.

7. Triangle Of Sadness
I am your captain, this boat is sinking. Ruben Östlund veegt zijn Zweeds gat aan de 1% rijken en doet dat door een absurd meesterwerk neer te zetten. Eat the rich.

8. Eo
Een film over een ezel. Over beter gezegd een ezel die tript en die 90 minuten de mens uitlacht. Meesterwerk, en het is alsof Gaspar Noé meekijkt.

9.  A Hero
Iraanse cinema is belangrijker dan ooit. Een spreekbuis voor rebellen, en Asghar Farhadi blijft nog altijd een meesterlijk cineast.

10. Drii Winter
Een schandaal in een bergdorp. De film kon van Michael Haneke zijn, maar het was wel degelijk Michael Koch achter de camera.


WERNER


Ook bij mij zindert de coronapandemie nog na, en als ik dit jaar drie keer naar de bioscoop ben geweest, dan zal het veel zijn. De inflatoire ticketprijzen zitten er zeker ook voor iets tussen. Vooral dus thuis lekker met een home cinema is voor mij nog altijd dé manier om film te beleven. De streamingsdiensten zagen voor het eerst dit jaar zwarte sneeuw, want bedrijven als Di$ney beseffen nu ook dat al wat ze winnen aan inkomsten qua streaming, er wordt afgeknibbeld op fysieke releases en vooral op bioscoopbezoek. Moge in het volgend jaar fysieke media weer hun relevantie hervinden.

In plaats van een top-10 voor mij, 2 top-5-en, ééntje van films en ééntje van televisieseries.

Films:
1. Puss In Boots: The Last Wish
Op de valreep werd de winnaar voor het afgelopen jaar deze onverwachte sequel die me deed terugsnakken naar de kwaliteitsanimatiefilms van meer dan tien jaar geleden. Puss als antiheld in een verhaal dat toch dieper snijdt dan het op het eerste gezicht lijkt, heeft dit jaar mijn hart veroverd.

2. Jurassic World: Dominion
Critici vonden er niks aan, maar ik vond de cocktail van nieuwe en oude Jurassic-acteurs vooral mijn nostalgische spidey-senses doen tinkelen. En face it, de speciale effecten staan als een huis.

3. Ron's Gone Wrong
Weer een animatiefilm, ditmaal een parabel over hoe de jeugd bedorven wordt door de drang om te willen scoren op sociale media... waarbij de underdog het soms toch haalt van de machtige conglomeraten. Niet geschikt voor aandeelhouders van Apple en/of Facebook.

4. Queenpins
Een miljoenenfraude van formaat, opgezet door twee afgeleefde huissloren die hun heil zien in kortingsbonnen voor gratis producten. Of over hoe de fictie de werkelijkheid overtreft.

5. Uncharted
Een leuke avonturenfilm zonder al te veel franjes, niks mis mee. Schattenjagen met Tom Holland als de mannelijke Lara Croft.

TV-series:
1. The Last Kingdom seizoen 5
Uthred, son of Uthred, whose father was also named Uthred, krijgt in het finale seizoen zijn geliefde Bebbanburg terug... maar de prijs is groot. Zeer groot.

2. Westworld seizoen 4
Op den duur geen touw aan vast te knopen, maar dan zó prachtig in beeld gebracht dat je niet anders kan dan te investeren in het verhaal over het perverse netwerk van Delos, waarin iedereen neergeknald wordt, vervolgens herrijst en dan wéér neergeknald wordt.

3. Succession seizoen 3
Het krapuul van de familie Roy probeert elkaar langs alle kanten letterlijk en figuurlijk te naaien. Andere -normale - families geven elkaar op kerstavond gewoon een paar sokken cadeau.

4. House Of The Dragon seizoen 1
Een terugkeer naar Westeros, met bekende familienamen maar andere voornamen, in een wereld waarin die met de grootste (draak) het voor het zeggen heeft.

5. The Wheel Of Time seizoen 1
Spijtig genoeg veel te woke voor zijn eigen goed, maar desondanks verdient een verfilming van arguably de beste fantasy-boekenreeks ooit een vermelding in ons eindejaarslijstje.
Andere artikels van hetzelfde type