:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GENTLEMEN PREFER BLONDES
GENTLEMEN PREFER BLONDES (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2023-02-02
FILM
Gentlemen Prefer Blondes maakt deel uit van Forever Marilyn-box, waartoe ook How To Marry A MillionaireRiver Of No ReturnThe Seven Year ItchSome Like It HotThere's No Business Like Show Business en The Misfits behoren.

Lorelei Lee (Marilyn Monroe) en Dorothy Shaw (Jane Russell) zijn naast twee showgirls, ook nog eens elkaars beste vriendinnen in deze leuke musicalkomedie. Hoezeer het ons ook spijt voor onze vrouwelijke lezers met blond haar, is het zo dat je in deze film van Howard Hawks de clichés maar moet aanvaarden dat blondines stomme trutten zijn, terwijl brunettes bij de geboorte het verstand hebben meegekregen. Hawks maakte van Monroe een ster, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Toen Marilyn Monroe voor de zoveelste keer vroeg aan de regisseur of ze een scène opnieuw mocht doen, trok Hawks razend naar de Fox-studio's om te vertellen dat alle opgelopen vertragingen de schuld waren van Monroe. De ruzies laaiden zo hoog op dat Hawks dreigde om ermee te kappen.
Het was nochtans door Gentlemen Prefer Blondes dat Monroe een ster werd, want daarvoor betekende de actrice weinig of niks. Niet alleen was de film in de eerste plaats bedoeld voor haar tegenspeelster Jane Russell, maar was het aanvankelijk ook de bedoeling dat de blondine vertolkt zou worden door Betty Grable. Na het succes van Niagara uit 1953 bleek gauw dat Marilyn Monroe een groter sexappeal had dan Grable. Alleen vertaalde dat zich niet in centen, want terwijl Fox aan Grable zo'n 150.000 dollar per film gaf, moest Monroe zich tevreden stellen met amper 18.000 dollar. Hoewel ze geen rancunes had tegenover Russell, was Monroe zich ten volste bewust van de twee maten en twee gewichten. In haar allerlaatste interview (10 jaar na het maken van Gentlemen Prefer Blondes), vertelde Marilyn Monroe dat zij zich tevreden moest houden met een wekelijkse gage van 500 dollar, terwijl Jane Russell de volle pot kreeg van 200.000 dollar.

Hoewel je ons geen kwaad woord zal horen spreken over Russell, was Monroe wel degelijk de ster van de film. Een oerdom, meegaand en alleen maar op geld uit zijnde personage, maar met een onweerstaanbaar charisma dat men in Hollywood nog niet veel zag. Is de titel van deze musical niet zo bekend dan is de song Diamonds Are A Girl's Best Friend, dat door Monroe wordt ingezongen, dat wel, en het zou later gekopieerd worden door Madonna (in de clip van Material Girl), Geri Halliwell, Kylie Minogue, Nicole Kidman en Anna Nicole Smith.
De film is gebaseerd op gelijknamige Broadwaymusical uit 1949, met een paar nieuwe, speciaal voor de film geschreven songs. De blondine Lorelei denkt alleen maar aan geld als ze een man ziet. De kerel in kwestie moet niet eens knap zijn, zolang hij maar genoeg centen heeft om diamanten te kunnen kopen. Dorothy is compleet het tegenovergestelde, en voor haar moet een man er in de eerste plaats goed uitzien, en is de omvang van zijn fortuin van minder belang. Lorelei is van plan om met haar verloofde Gus naar Frankrijk te gaan, een rol die vertolkt wordt door Tommy Noonan, die er een hekel aan had om Marilyn Monroe op de mond te kussen. Toen Monroe dit hoorde, zou ze in tranen zijn uitgebarsten en zich opgesloten hebben in haar trailer. Maar om terug te keren naar het scenario, wordt Dorothy tijdens de boottocht de chaperonne, en probeert de vader van Gus een stokje in de wielen van het huwelijk te steken.
De musical is een luchtig niemendalletje en naar politieke correctheid-normen van vandaag volledig gedateerd, toch is Gentlemen Prefer Blondes een lust voor het oog, dankzij de briljante choreografie en Monroe die van het scherm spettert, en (il faut le dire) de brunette naar huis speelt. Mannen houden nu eenmaal van blondjes, of zo lijkt het toch.

BEELD EN GELUID
De film wordt gepresenteerd in zijn oorspronkelijke 1.37:1-formaat. Het zijn vooral de lieflijke en bonte kleuren die in het oog springen en het nodige elan aan deze Blu-ray geven. Veel minder positief zijn we over de omlijning die niet scherp genoeg is en daardoor de indruk wekt dat de beelden wat in elkaar vloeien. De detaillering is voldoende, maar toch eerder matig. De geluidsband is in diverse talen en diverse uitvoeringen te vinden, maar uiteraard is voor ons de Engelse DTS-HD MA 5.1 de belangrijkste die behoorlijk, maar allesbehalve indrukwekkend werk aflevert.
EXTRA'S
Hoewel de Fox-studio's wellicht honderden documentaires over Marilyn Monroe hebben moet je je hier zien te redden met een trailer en de newsreel Movietone news: Marilyn and Jane in cement, die welgeteld één minuut duurt en waarin we zien hoe de twee actrices hun handdruk in cement tegenover het Chinese Theatre vereeuwigen.

CONCLUSIE
In Gentlemen Prefer Blondes geldt nog wel het cliché dat een blondine oerdom is, maar wat de Dolle Mina's er ook mogen van vinden, is Marilyn Monroe onweerstaanbaar in deze luchtige musical die sprankelt van de glamour.coverStudio: Fox

Regie: Howard Hawks
Met: Jane Russell, Marilyn Monroe, Charles Coburn, Elliott Reid, Tommy Noonan, George Winslow

Film:
7/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
B

Genre:
Musical

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1953

Leeftijd:
AL

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626049067


Beeldformaat:
1.37:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5.1
Duits DTS 5.1
Russisch DTS 5.1
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0
Tsjechisch Dolby Digital Mono 1.0
Turks Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Deens, Zweeds, Noors, Fins, Russisch, Pools, Tsjechisch,Italiaans, Russisch, Grieks, Turks, Engels CC
Extra's:
• Movietone news: Marilyn and Jane in cement
• TrailerAndere recente releases van deze maatschappij