:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RIVER OF NO RETURN
RIVER OF NO RETURN (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2023-02-01
FILM
River Of No Return maakt deel uit van Forever Marilyn-box, waartoe ook Gentlemen Prefer BlondesHow To Marry A MillionaireThe Seven Year ItchSome Like It HotThere's No Business Like Show Business en The Misfits behoren.

River Of No Return is niet meteen de titel die genoemd wordt als men iemand vraagt naar zijn favoriete Marilyn Monroe-film. Het is zeker niet haar beste, maar toch is het er één waarin de actrice mocht (en kon) bewijzen dat ze meer was dan het domme blondje dat ze meestal vertolkte. Mocht het echter van Monroe afhangen, dan had ze de western nooit gemaakt, maar net zoals voor regisseur Otto Preminger was de film voor haar louter een contractuele verplichting. Zowel Preminger als Monroe vonden het script ondermaats, maar de film werd een succes en voor velen zelfs een klassieke western.
Tijdens de postproductie vertrok Otto Preminger naar Europa en liet hij de regie over aan Louis R. Loeffler en Stanley Rubin. Volgens Rubin zie je duidelijk dat Preminger de verkeerde keuze was voor de film, en dat het bij de actiescènes opviel dat de beroemde cineast, die eerder film noir-classics Laura en Fallen Angel draaide, niet de minste interesse in River Of No Return had. Tijdens de opnames had Preminger problemen met Robert Mitchum, die flink zoop, en moest hij ook een paar dagen wachten met draaien omdat Marilyn Monroe een blessure aan de enkel had en daardoor een tijdje in het gips zat. Dat maakte Preminger alleen maar nijdiger, want iedereen wist dat hij veel liever Jean Simmons voor de hoofdrol had gehad, met wie hij eerder Angel Face maakte, maar 20th Century-Fox hield het been stijf en die wilden Marilyn Monroe.
Mitchum speelt de boer Matt Calder, die met zijn jonge zoon Mark op een afgelegen boerderij woont die niet ver van een handelsnederzetting ligt waar goudzoekers hun geluk zoeken. In het Sodom & Gomorra probeert Kay Weston (Monroe) op haar manier de mannen te entertainen. Haar vriendje, de gokker Harry Weston (Rory Calhoun) belooft haar dat ze alle wereldsteden zal zien, maar in plaats daarvan slaan ze naar een ander stadje op de vlucht met een vlot. Calder merkt dat het houten vaartuig op hol slaat en redt het koppel, maar hij krijgt stank voor dank.
Zoals de titel vermoeden speelt een groot deel van River Of No Return zich af op de woeste rivier. Naar jaren '50-normen zijn die best wel spannend, maar het is duidelijk dat de producers vooral hun aandacht op Monroe mikten, waardoor de schaars geklede dame te pas en vooral ten onpas een paar liedjes moest inzingen, net alsof het om een Elvis Presley-film ging. De film heeft zeker niet de kwaliteiten van de grote westerns, maar kijkt toch heerlijk weg. Een niemendalletje, want dat script was inderdaad niet alles, maar stijl (en Monroe!) heeft de film in ieder geval wel.

BEELD EN GELUID
Het gaat wel om een Blu-ray, maar daar merk je uiteindelijk maar weinig van. De detaillering laat sterk te wensen over en vaak moet je het stellen met wazige beelden, zowel wat de landschappen als de personages betreft. Gelukkig bieden de prachtige Cinemascope-kleuren een kleine pleister op de wonde. De geluidsband is een ietwat lamme DTS-HD MA 5.1 waar, op wat geweerschoten en wat songs van Monroe na, maar weinig op te beleven valt.
EXTRA'S
Fans moeten het hier stellen met een eenvoudige trailer.

CONCLUSIE
River Of No Return is een vaak vergeten titel uit de filmografie van Marilyn Monroe. Toch is het een onderhoudende western die wat gebukt gaat onder een flauw script, maar zeker niet de draak is die maker Otto Preminger ervan maakte.coverStudio: Fox

Regie: Otto Preminger
Met: Robert Mitchum, Marilyn Monroe, Rory Calhoun, Douglas Spencer, Tommy Rettig, Murvyn Vye

Film:
7/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
5,5/10


Regio:
B

Genre:
Western

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1954

Leeftijd:
12

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626049067


Beeldformaat:
2.55:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5.1
Duits DTS 5.1
Russisch DTS 5.1
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0
Tsjechisch Dolby Digital Mono 1.0
Turks Dolby Digital Mono 1.0
Chinees Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Deens, Zweeds, Noors, Fins, Russisch, Pools, Tsjechisch, Italiaans, Russisch, Grieks, Turks, Kroatisch, Chinees, Engels CC
Extra's:
• Trailer


Andere recente releases van deze maatschappij