:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LAST HOUSE ON THE LEFT
LAST HOUSE ON THE LEFT
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2003-07-15
FILM
De jonge en levenslustige tienermeisjes, Mari Collingwood (Sandra Cassel) en Phyllis Stone (Lucy Grantham), gaan naar de grote stad om een concert bij te wonen van de rockgroep Bloodlust. Dit ter gelegenheid van Mari’s 17e verjaardag. Onderweg spreken ze de wat vreemde Junior (Marc Sheffler) aan om wat marihuana te regelen. Maar dan komen ze terecht in het web van Krug (David Hess) en zijn bende. Ze worden verkracht, gefolterd en uiteindelijk vermoord en dit in een bos enkele honderden meters van een huis. De bewoners van dit huis zijn William (Gaylord St. James) en Estelle Collingwood (Cynthia Carr), de ouders van Mari. Wanneer Krug en zijn bende onderdak zoeken voor de nacht, komen ze ook al snel bij William en Estelle terecht. Als William en Estelle ontdekken dat Mari dood is en dat de moordenaars bij hen in huis zitten, zijn ze uit op een sadistische en bloedige wraak...

Last House On The Left (’72) is regisseur Wes Craven’s eerste wapenfeit op het gebied van horror. En wat voor één! De film staat vandaag de dag nog steeds bekend als één van de meest beruchte horrorfilms aller tijden. In landen als Groot-Brittannië is de film nog altijd niet ongecensureerd te krijgen. Gelukkig leven we niet in zo’n bekrompen land en kunnen we hier ten volle genieten… (in hoeverre we uiteraard over genieten kunnen spreken) van Craven’s visie op geweld. De film bevat inderdaad enkele gruwelijke scènes die bij de meeste mensen een ongemakkelijk gevoel zullen oproepen. Dit zorgt er ook voor dat Last House On The Left niet bij iedereen in de smaak zal vallen. Toch werd de film bij zijn release een kassucces en groeide hij uit tot een heuse horrorklassieker. Lees hier verder voor meer info over Last House On The Left.

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch uitgevoerde 1.85:1 beeld ziet er voldoende scherp uit. De gebruikte print bevat wel redelijk wat oneffenheden en de aanwezige kleuren ogen gedateerd, maar rekening houdend dat het hier gaat om een duizend keer verknipte, wat obscure lowbudget film is het allemaal redelijk goed te doen. Bovendien is deze versie na een nadere vergelijking met de DVD-versie van DFW duidelijk de winnaar met meer scherpte, detail en een ‘iets’ schonere print. Op gebied van geluid hebben we de keuze tussen een Engelse Dolby Digital Mono- en een Engelse Dolby Digital 5.1-track. We hebben geopteerd voor de 5.1-track. Deze heeft goed verstaanbare dialogen. Niet alles klinkt even goed geplaatst en soms durft het wel eens wat onnatuurlijk overkomen. Gelukkig was WWC zo slim om de degelijk klinkende originele track bij te voegen. Gezien de lowbudget-aard en de erbarmelijke staat waarin de film zich verkeerde (check out the trailer!) is de beeldkwaliteit goed te noemen en de geluidskwaliteit bevredigend. Prima werk van WorldWide Cinema!

EXTRA’S
Waar deze release echt in uitblinkt is de schat aan interessante extra features. Maatschappij WorldWide Cinema heeft de meest waardevolle extra’s van de Amerikaanse (MGM) en de, overigens geknipte, Britse (Anchor Bay) Last House On The Left DVD-versies samengenomen en deze op de DVD gedropt. We beginnen met een erg leuke audiocommentaar ingesproken door regisseur Wes Craven en producent Sean S. Cunningham. Een grappige Craven vertelt over zijn ervaringen met Last House On The Left. Hij brengt erg veel leuke informatie en anekdotes over aan de kijker/luisteraar. Producent Cuningham komt eerder sporadisch aan het woord. Volgende op ons lijstje is het 40 minuten durende Celluloid Crime Of The Century. Deze informatieve documentaire toont ons hoe de belangrijkste cast- en crewleden terugkijken op de productie van Last House On The Left en zijn beruchte status. In Scoring Last House (10 min.) blikt hoofdacteur/componist David A. Hess terug op de muziek uit de film. In de documentaire Making Of Last House On The Left ofte “It’s Only A Movie” blikken de cast- en crewleden opnieuw terug naar de productie van Last House. Toch verschaft dit 29 minuten durende programma nog enkele dingen die niet in de “Celluloid”-docu aan bod kwamen. Vervolgens staat er gore op het menu! Want zowel Outtakes & Dailies als Forbidden Footage handelen over extra gruwelijk beeldmateriaal. Het eerste betreft 14 minuten beeldmateriaal (zonder audio) dat niet in de uiteindelijke film zit. In Forbidden Footage (8 min.) komen regisseur Craven, producent Cunningham en duizendpoot Miner aan het woord over diverse beruchte scènes. We krijgen ook production stills te zien van alternatieve scènes. Tenslotte hebben we de originele Last House On The Left bioscooptrailer en promotrailers van Strawdogs, Buchinmoo en Ring.

CONCLUSIE
Last House On The Left is een soms schokkende horrorfilm van horrormeester Wes Craven. De film is uitgegroeid tot een klassieker in het genre. Na de redelijke DVD-release van Dutch FilmWorks, gooit WorldWide Cinema ons nu zo waar één van de beste DVD-versies van de film naar het hoofd. Het glimmende schijfje bevat een aanzienlijk betere beeldkwaliteit, een Engelse 5.1-track en de meest waardevolle extra features van de Amerikaanse MGM- en de Britse Anchor Bay-versie. Driewerf hoera. Zodoende is deze DVD ook een must voor elke fan van Last House On The Left en liefhebbers van horrorfilms pur sang.


cover
Studio: WorldWide Cinema

Regie: Wes Craven
Met: Sandra Cassel, David Hess, Lucy Grantham, Fred J. Lincoln, Jeramie Rain, Marc Sheffler, Gaylord St. James, Cynthia Carr, Marshall Anker, Martin Kove

Film:
6,5/10

Extra's:
9/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1972

Leeftijd:
16

Speelduur:
81 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8715664014301


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1,
Engels Dolby Digital Mono 1.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar
• Documentaire “Celluloid Crime Of The Century”
• Featurette “Scoring Last House”
• Documentaire “The Making Of Last House On The Left”
• Outtakes & Dailies
• Forbidden Footage
• Bioscooptrailer
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij