:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PULP FICTION
PULP FICTION
Bespreking door: Yves - Geplaatst op: 2003-07-21
FILM
Er zijn weinig films waarvan het eigenlijk onbegonnen werk is een samenvatting te schrijven. Welnu, Pulp Fiction is er zo één. Er zijn immers drie hoofdverhaallijnen die elkaar regelmatig kruisen en een heleboel subplots activeren. Jules Winfield (Samuel L.Jackson) en diens partner-in-crime Vincent Vega (John Travolta) werken voor gangsterbaas Marsellus Wallace (Ving Rhames) en moeten voor hem een gestolen koffertje gaan recupereren. Dit gebeurt echter niet zonder het nodige bloedvergieten. In het tweede deel krijgt Vincent van zijn baas de opdracht om tijdens diens zakenreis zijn bevallige jonge vrouw Mia (Uma Thurman) een leuke tijd te bezorgen. Die leuke tijd wordt een nachtmerrie als Mia bijna sterft aan een overdosis van Vincent’s heroïne. En tweederangsbokser Butch Coolidge (Bruce Willis) sluit een deal met Marsellus om een boksmatch te verliezen. Hij lapt deze overeenkomst aan zijn laars waardoor de gangsterbaas een hoop geld verliest en aldus op wraak zint. Vincent wordt ingeschakeld om Butch te vinden.

Pulp Fiction heeft geen lineaire of chronologische vertelstructuur en is daardoor geen simpele film om volgen. De cross-cutting en tijdssprongen tussen de verhaallijnen lijken in eerste instantie doelloos, maar uiteindelijk komt alles mooi samen en wordt het totale plaatje pas duidelijk. Wie met het andere werk van Quentin Tarantino vertrouwd is (Reservoir Dogs, Jackie Brown, True Romance en From Dusk Till Dawn), weet waaraan zich te verwachten: bizarre situaties, een cast om van te dromen, briljante dialogen vol aanstootgevend taalgebruik (waarvan de ‘parental guidance’-mensen een hartaanval zouden krijgen) en de meest coole geweldplegingen ooit op film gezet. Uiteraard springen de moraalridders onmiddellijk op zulke films, maar door het onverwacht winnen van de Gouden Palm te Cannes in 1994 kreeg Pulp Fiction overal snel en terecht een cultstatus. De prent betekende tevens de comeback van ‘king of cool’ John Travolta en de definitieve doorbraak van ‘bad motherfucker’ Samuel L. Jackson. De film kreeg 7 Oscarnominaties waarvan enkel die voor beste screenplay (Q. Tarantino en R. Avary) werd verzilverd.

BEELD EN GELUID
Pulp Fiction wordt gedragen door de dialogen en die vormen dan ook het belangrijkste element van de klankband. Ze worden door zowel de DTS 5.1 als de Dolby Digital 5.1 in bijna alle scènes zeer goed weergegeven. Hier en daar klinken ze een beetje vervormd, maar dat heeft ongetwijfeld met de oorspronkelijke opnames te maken. Tarantino werkt traditiegetrouw enkel met bestaande nummers om de soundtrack vorm te geven en deze klinken werkelijk fantastisch. Van surround-geluiden is er echter zo goed als geen sprake en dat is toch wel een beetje teleurstellend voor een Collector’s Edition. Ook de LFE-meter op de versterker beweegt slechts enkele keren. Het geluid knalt tijdens die schaarse dynamische momenten (zoals de kogelregen na Jules’ Ezekiel 25:17) echter wel volop uit de frontspeakers en dan merken we dat de DTS nog beter uit de verf komt en iets meer punch heeft.

De dvd geeft de film weer in een zeer mooi anamorfisch 2.35:1-beeld. Nergens is er sprake van grain en slechts hier en daar is er een minuscuul spikkeltje merkbaar. Het rijke kleurenpallet wordt foutloos tentoon gespreid. In bepaalde scènes is echter wel wat edge-enhancement aanwezig. Maar dat neemt niet weg dat de beeldkwaliteit een ‘Collector’s Edition’ waardig is.

EXTRA’S
Deze 2-disc editie komt in een zeer mooie verpakking die dezelfde sfeer als de film uitademt. Bovendien zijn er enkel prentkaarten toegevoegd met screenshots en one-liners van de personages. Ook de zeer knappe menu’s zijn het vermelden waard. Het enige minpuntje is dat het veel tijd kost om van set-up te veranderen.

DISC 1:
- Soundtrack chapters: De kijker kan ineens naar z’n favoriete song in de film gaan.
- Een promofilmpje voor de Collector’s Edition van Jackie Brown.
- De Trivia track biedt de mogelijkheid tot het aanzetten van ondertitels met allerlei weetjes over de film. Dus, helaas voor de fans, geen audiocommentaar van Tarantino.

DISC 2:
- Deleted Scenes: 5 gesneuvelde scènes met inleiding van Tarantino die ook de redenen geeft voor het verwijderen.

- Theatrical Trailers: Vijf internationale trailers. Wie de Duitse versie bekijkt weet waarom uw reviewer nooit naar ARD of ZDF kijkt.

- TV Spots: Maar liefst 13 reclamespots met verschillende thema’s als aandachtspunt.

- Still Gallery: Honderden stilstaande foto’s van het maken van de film, promomateriaal zoals posters, rekwisieten, etc.

- Production Design Featurette: Samen met Tarantino wordt er een kijkje genomen op de sets van Pulp Fiction. Het merendeel van de scènes werd op locatie gefilmd, maar onder andere voor het interieur van Jack Rabbit Slim’s werd er in een studio gewerkt. Vrij korte documentaire, maar toch interessant.

- Siskel & Ebert "At the Movies": Een aflevering van het Amerikaanse filmprogramma waarin twee critici (Siskel & Ebert dus) ‘Pulp Fiction’ bespreken en het fenomeen Tarantino onder de loep leggen.

- Independent Spirit Awards – Interviews: Tijdens de Independent Spirit Awards-uitreiking van 1995 interviewt Michael Moore (beruchte regisseur van ophefmakende documentaires zoals Bowling for Columbine) Tarantino en Samuel L Jackson op een ontspannen en ietwat absurde manier. De film kreeg 5 nominaties.

- Cannes Film Festival Speech: Tarantino ontvangt de Gouden Palm en speecht erop los.

- Charlie Rose Show: Zeer interessant en uitvoerig interview waarin de regisseur honderduit praat over zijn jeugd en de ontembare passie voor films.

- Tarantino Fiction Documentaire: Getuigenissen van (ex-) collega’s over het werken met Tarantino en hoe zijn carrière begon + interviews met de cast van Pulp Fiction op de set.

- Behind The Scenes: Een diepgaande kijk op het realiseren van 2 scènes, met name de Jack Rabbit Slim’s danswedstrijd en het auto-ongeluk van Butch na het overrijden van Marsellus.

- DVD ROM Features: Enhanced Playback Track, Synchronised Trivia Game, Screenplay Viewer, Open Mic Commentary

CONCLUSIE
Films van Quentin Tarantino: ofwel ben je er zwaar fan van, ofwel moet je er niet van weten. Diegenen die ervan houden zullen zeker smullen van deze knappe Collector’s Edition. Een innoverende film, uitvoerige extra’s en een goede beeld- en geluidskwaliteit in een mooie verpakking. Als dat geen ‘Royal with Cheese’ waard is...


cover
Studio: Buena Vista

Regie: Quentin Tarantino
Met: John Travolta. Samuel L. Jackson, Uma Thurman, Bruce Willis, Harvey Keitel, Ving Rhames, Christopher Walken, Rosanna Arquette, Eric Stolz, Quentin Tarantino

Film:
10/10

Extra's:
9/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
U.K.

Jaar:
1994

Leeftijd:
18

Speelduur:
148 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5017188883214


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1,
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Engels, Engels CC
Extra's:
Disc 1:
• Soundtrack chapters
• Sneak peek
• Trivia track
Disc 2:
• 4 Deleted Scenes
• Theatrical Trailers
• TV Spots
• Production Design Featurette
• Still Gallery
• Siskel & Ebert "At the Movies"
• Independent Spirit Awards
• Cannes Film Festival Speech
• Charlie Rose Show
• Tarantino Fiction Documentaire
• Behind The Scenes
• DVD ROM Features

Andere recente releases van deze maatschappij