:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CALL THE MIDWIFE - SEIZOEN 12
CALL THE MIDWIFE - SEIZOEN 12
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-08-23
SERIE
Het twaalfde seizoen van Call The Midwife staat volledig in het teken van het nakende huwelijk tussen Trixie (Helen George) en sir Matthew Aylward (Olly Rix). Uiteraard duren die voorbereidingen een heel seizoen - ze moeten de kijkers met iets bezighouden - met in de laatste aflevering dan uiteindelijk het huwelijk, nadat een niet op de vingers van één hand te tellen aantal calamiteiten de voorbereidingen van het huwelijk hebben gehinderd. In Poplar moet zuster Julienne (Jenny Agutter) ondanks het feit dat Matthew het klooster financiert, dagelijks opboksen tegen de logge administratie van het gemeentebestuur, dat vindt dat vooral onder auspiciën van dokter Turner (Stephen McGann) de materniteit een te eigenwijze koers vaart. Komt daar nog bij dat bij een controle Fred (Cliff Parisi) en zijn pleegzoon-met-downsyndroom Reggie (Daniel Laurie) zonder enige vorm van kwalificatie de autoclaaf aan het reinigen zijn, wat minpunten oplevert.
Het twaalfde seizoen is er ook weer één met danig veel personeelswissel. Zuster Hilda (Fenella Woolgar) is in geen velden of wegen meer te bespeuren, zuster Frances (Ella Bruccoleri) breekt in de eerste aflevering haar arm en is out, en ook Lucille (Leonie Elliott) geraakt maar niet uit haar depressie; Cyril (Zephryn Taitte) koopt voor haar een vliegticket naar Jamaïca, opdat ze bij haar familie kan zijn, maar Lucille keert niet terug. Dat betekent ook dat het tijd is voor nieuw bloed, en dat arriveert in de vorm van zuster Veronica (Rebecca Gethings), die zo lang aan Matthew zijn oren blijft trekken totdat ze een brommertje krijgt om haar rondes te doen.
Een aflevering van Call The Midwife bestaat typisch uit de geijkte formule een drietal verhaallijnen die door elkaar geweven worden, waarbij uiteraard zwangerschap een centraal thema is, maar ook de andere ziekte-epidemieën, zoals dit seizoen een uitbraak van de E.coli-bacterie en geelzucht, aan bod komen. Eén van de drie verhaallijnen is meestal van de luchtigere aard, niet zelden aangegeven door de ietwat dementerende zuster Monica Joan, een glansrol voor Judy Parfitt, die ondanks haar wijsheid af en toe behoorlijk flatert. De formule blijft na twaalf seizoenen nog steeds werken, en uiteraard is het dan best om er niet te veel aan te sleutelen. Op die manier passeert in dit seizoen ook haast geruisloos de honderdste (!) aflevering, en uiteraard wordt er op moment van schrijven al gefilmd voor seizoen 13. Waarvan akte.

AFLEVERINGEN

Disk 1:
98. Kerstspecial
Poplar likt nog altijd zijn wonden van het treinongeluk. Fred en Violet (Annabelle Apsion) besluiten om een variété-avond in te richten, net zoals op televisie, om geld in te zamelen voor de slachtoffers. Rhoda Mullucks (Liz White) uit seizoen 6 is opnieuw zwanger, maar ze weigert elke vorm van medicatie omdat haar vorige dochtertje een softenon-baby was. Susan (Emily Webb) is door haar handicap veroordeeld tot een leven van eenzaamheid, en zelfs in de sneeuw spelen zit er voor haar niet in. Haar vader Bernie (Chris Reilly) kan het niet langer aan dat zijn dochter overal als een freak bekeken wordt, en hij is behoorlijk aan de drank. Trixie (Helen George), zelf ex-alcoholiste, probeert hem naar de AA te krijgen. Nog een moeilijke bevalling is weggelegd voor de pas uit de gevangenis ontslagen Cindy Dalvert (Jesse Akele), die omzeggens niet méér bezittingen heeft dan de kleren die ze aanheeft. Miss Higgins (Georgie Glen) neemt zich voor om haar administratie weer op orde te krijgen. Nu zuster Hilda is weggevallen, neemt zuster Frances veel hooi op haar vork. Te veel, want het kan niet blijven goed gaan. Matthew Aylward vraagt aan zuster Nancy (Megan Cusack) om in het juwelenkistje van Trixie te snollen, want hij moet de maat van haar vinger weten. Driemaal raden waarom.
99. Episode 12.1
De nieuw uit Hongkong gearriveerde zuster Veronica begint al dadelijk met eisen te stellen: ze wil dat de Orde voor haar een auto koopt, zogezegd voor haar gezondheid, alhoewel daar niets van aan is. Nancy moet voor Olive Macketts (Clare Burt) zorgen, die aan een terminale en zeer pijnlijke vorm van kanker aan het sterven is. Ze woont samen met Jessie Parris (Stella Gonet) als lesbisch koppel, maar hun relatie is uiteraard niet geregistreerd en ze doen zich voor als verhuurder en huurster, om geen argwaan te wekken. Trixie kijkt op tegen een etentje bij de ouders van Fiona, Matthews eerste vrouw. Nadat de politicus Enoch Powell de dokwerkers opzet tegen de migranten, krijgt Lucille racistische verwijten naar het hoofd geslingerd wanneer een Indische vrouw voorrang krijgt in de bevallingskamer ten nadele van Greta Pickard (Phoebe Thomas), de vrouw van één van de fanatiekste dokwerkers. Fred krijgt te horen dat het burgerlegioen ontbonden wordt nu de oorlog al een slordige twintig jaar voorbij is, maar hij hunkert naar een nieuwe job waarbij hij een uniform moet dragen. Violet wil echter dat hij de gevel schildert.
100. Episode 12.2
Lucille moet een wonde gaan verzorgen bij Tommy Woodleigh (Barry McCarthy), een oude man die tegen een sneltempo zijn gezichtsvermogen aan het verliezen is. Lucille kampt zelf met symptomen van een zenuwinzinking, en begint er zelfs aan te denken om zichzelf wat aan te doen. Zuster Julienne krijgt te maken met een vrouw, Lilian Reynolds (Lydia Larson), die een zeldzame vorm van borstkanker heeft. Ze moet snel bestralingstherapie krijgen, maar dat kan niet zo lang ze nog zwanger is, en dus moet de baby vervroegd ter wereld komen. Zuster Monica Joan heeft naar eigen mening een manier gevonden om van de overbodige potten confituur van zuster Veronica verlost te raken.

Disk 2:

101. Episode 12.3
Lorna Pryce (Alice Sykes) bevalt van een jongetje, en haar moeder schijnt daar problemen mee te hebben. Wanneer de jongen niet meer stopt met bloeden, wordt duidelijk waarom. Zuster Veronica springt in de bres voor de pas hertrouwde weduwe met twee kinderen, Sandy Talbot (Rose Riley), die door haar nieuwe man (Mark Strepan) brutaal verkracht wordt. Voor de Engelse wet kan echter een echtgenoot zijn vrouw niet verkrachten. Zuster Nancy geraakt door haar spilzucht alsmaar dieper in de financiële problemen, totdat iemand haar televisie terug komt opeisen. Trixie heeft besloten om een kookcursus te volgen, maar haar invités zijn niet dadelijk te spreken over haar culinaire talenten. En met reden.
102. Episode 12.4
De materniteit moet sluiten en in quarantaine omwille van een uitbraak van gastro-enteritis. Vooral één van de pasgeboren meisjes van Vinita Khatri (Annice Boparai) moet in allerijl naar het ziekenhuis. Vintra's man (Manish Gandhi) moet bovendien in het reine komen met het feit dat hij alwéér geen zoon heeft. Na een studiedag over een ventouse-verlostoestel wordt de kunde van Phyllis (Linda Bassett) door een kwaadaardig lid van de Medische Raad, dr.Threapwood (Timothy Harker), in twijfel getrokken omdat ze al flink boven haar pensioenleeftijd zit. En de dokter heeft nog een ei te pellen met de eigengereide stijl van Nonnatus House. Reggie denkt dan weer dat hij aan het sterven is omdat zijn haar begint uit te vallen, en hij durft er met niemand over spreken.
103. Episode 12.5
Matthews vader, sir Brigham Aylward (Michael Cochrane), komt op bezoek, en hij heeft geen hoge dunk van de manier waarop Matthew zijn geld in zijn ogen verkwist aan liefdadigheid. Liefdadigheid is alles waar Poplar op draait, en dat valt slecht bij dr. Threapwood, die op verrassingsinspectie komt net op het moment dat de autoclaaf is uitgevallen. Dr. Turner maakt bij de mannelijke bevolking reclame voor vasectomieën om de stroom aan nakomertjes op te laten drogen. Voor het gezin Barkeley is het alleszins al te laat, want Annette Barkeley (Olivia Brady) moet gaan bevallen, alhoewel dat voor haar medisch strikt af te raden is omdat ze een hartafwijking heeft. Jill Mellor (Justine Emma Moore) is door haar familie verstoten omdat ze een kind krijgt van een zwarte man. Haar schoonmoeder Florence (Angela Wynter) vangt haar met liefde op, maar haar man Spencer (Keenan Munn-Francis) vertoont tekenen van schizofrenie, en hij beschouwt zijn dochter als een demon. Terwijl dokter Turner tevergeefs probeert een psychiater vast te krijgen, komt Cyril met gevaar voor eigen leven tussenbeide.

Disk 3:

104. Episode 12.6
Zuster Veronica laat de jeugd van Poplar, en dan vooral diegenen die een baantje hebben, screenen of ze niet door hun bazen mishandeld worden. Joey Fletcher (Dylan Mynett), één van de krantenjongens van Fred, klaagt over vermoeidheid, en met reden: de steun voor  het gezin komt in zijn nek terecht, want zijn vader (Michael Lindall) heeft psoriasis en durft de deur niet uit, terwijl zijn moeder (Stacey Victoria Bland) de wijk heeft genomen. Trixie krijgt de zorg over een jong meisje, Heather O'Dwyer (Lucy Burrows), dat nog maar 15 jaar is en ten allen prijze wil vermijden dat men te weten komt dat ze zwanger is. Haar ouders (Sean Campion en Connie Walker) staan op ontploffen, maar ze hebben zelf boter op het hoofd. Zuster Monica Joan haalt een angel uit de poot van een verloren gelopen hond, en het dier begint haar zo lang te volgen dat ze het in het klooster binnenlaat. Maar in een hygiënische omgeving als een materniteit zijn dieren uiteraard niet op hun plaats. Trixie's zorgvuldig geplande huwelijksvoorbereidingen vallen dan weer één voor één in het water.
105. Episode 12.7
Het spook van geelzucht waart door Poplar. Niet alleen zuster Monica Joan is slachtoffer, wat op haar leeftijd voor de nodige complicaties zorgt, ook Rosemary Mason (Hannah Jane Fox), die net bevallen is van haar vijfde kind, heeft het zitten. Gek genoeg heeft niemand in haar familie het, alhoewel het huis maar één badkamer heeft, wat voor zo'n groot gezin zeker niet de meest hygiënische omstandigheid is. Cyril, die alleen is teruggekeerd uit Jamaïca, trekt zich het lot aan van de dakloze drugverslaagde Leon Chapman (Spike White), die óók geelzucht schijnt te hebben. En dat is geen toeval. Zuster Nancy is het spoor kwijt van de familie van de hoogzwangere Imelda O'Connor (Gráinne Good), die met haar man een zoontje in een caravan woont. Of woonde, want van de éne dag op de andere is de caravan verdwenen. De O'Connors zijn in een kraakpand getrokken, wat ervoor zorgt dat Matthew zich op de vergadering van het huisvestingscomité flink dik maakt.
106. Episode 12.8
Het is de vooravond van Trixies huwelijk. Haar broer Geoffrey (Christopher Harper) is gearriveerd om haar voor het altaar weg te geven. Natuurlijk gaat er vanalles mis: Colette (Francesca Fullilove), het bruidsmeisje, krijgt een bloedneus, de bloemen worden op het verkeerde adres geleverd, zuster Monica Joan is te ziek om de lezing te geven, en tot overmaat van ramp brandt het hotel waar de receptie zou moeten plaatsvinden, brandt af. Maar dit is nog niets in vergelijking met de miserie van de familie Yu: Arnold Yu (Eric Mok), een Aziaat, is net getrouwd met de blanke Lizzie (Rebecca Hyde), en de respectievelijke schoonfamilies zitten elkaar in de haren over de naam van de baby. Shelagh (Laura Main) stelt voor om voortijdig naar het moederhuis te komen, zodat ze de familie kan buitenhouden, maar vooraleer het zover is, gebeurt er een tragedie. Zuster Nancy heeft intussen achter de rug van haar collega's gesolliciteerd in een andere ziekenhuis, omdat daar een woning bij is waar ze met Colette zou kunnen samenwonen. Tot haar eigen verbazing wordt ze geselecteerd, maar zal ze zomaar Nonnatus House opgeven? Omdat nog altijd de sluiting van Nonnatus dreigt, besluit zuster Julienne dat aanval de beste verdediging is.

BEELD EN GELUID

Vermits er geen enkele Benelux-maatschappij is die de seizoenen vanaf 10 nog op de markt heeft gebracht, zijn we wel verplicht om uit te wijken naar de Britse schijven. Die hebben dan ook nog eens het voordeel dat je de afleveringen uncut krijgt. We krijgen opnieuw een mooie presentatie van Neal Street, met zachte kleuren, mooie scherpte, en dit seizoen, opvallend in vergelijking met seizoen 11 weinig tot geen artefacts bij panbewegingen meer. Het zwartniveau en het contrast zijn niet extreem, maar zijn voor een reeks als deze afdoende. Opnieuw krijgen we alleen een geluidstrack in Dolby Surround 2.0, en een reeks zoals deze heeft geen baat bij speciale geluidseffecten. De dialoog is netjes duidelijk, zelfs in het East End-dialect, en er is Engelse CC-ondertiteling voorzien.
EXTRA'S
Disk 1 bevat twee korte filmpjes over de kerstaflevering. Christmas featurette (4:37) bevat een paar interviews, en in Christmas in summer (1:10) zien we hoe de crew het in het midden van de zomer kan laten sneeuwen. Disk 3 bevat een production featurette (3:31) met ook nog wat castinterviews.

CONCLUSIE

Call The Midwife loopt al twaalf jaar en er zit geen sleet op de formule, alhoewel de plots vaak voorspelbaar en braaf zijn. We zijn blij dat ze in Groot-Brittanië tenminste nog dvd's uitbrengen.


cover
Studio: Neal Street

Regie: Ann Tricklebank, Syd Macartney, Sarah Esdaile, Corin Campbell Hill, James Larkin, David Tucker, Ruth Platt
Met: Jenny Agutter, Judy Parfitt, Helen George, Laura Main, Stephen McGann, Cliff Parisi, Max Macmillan, Linda Bassett, Annabelle Apsion, Leonie Elliott, Georgie Glen, Megan Cusack, Olly Rix, Rebecca Gethings, Zephryn Taitte, Daniel Laurie, Alice Brown, April Rae Hoang

Film:
8,5/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Romantisch
drama

Versie:
U.K.

Jaar:
2022-2023

Leeftijd:
15

Speelduur:
556 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051561045196


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Documentaire "Christmas featurette"
• Documentaire "Christmas in summer"
• Documentaire "Production featurette"

Andere recente releases van deze maatschappij