:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ENFANT SAUVAGE, L'
ENFANT SAUVAGE, L'
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2003-07-25
FILM
Regisseur François Truffaut (1932-1984) maakte deel uit van de Franse 'nouvelle vague', een groep cineasten die de traditionele cinema achter zich lieten en onder invloed van de toenmalige Hollywoodkopstukken (Howard Hawks, Fritz Lang en Alfred Hitchcock), uitpakten met deze nieuwe soort van filmstijl die brak met de toenmalige traditionele Franse school. Truffaut schreef samen met de andere leden van de 'nouvelle vague' (Jean-Luc Godard, Eric Rohmer, Claude Chabrol and Jacques Rivette) voor het filmtijdschrift Cahiers du Cinéma. Daarin stond voor het eerst hun gedachtengang te lezen: de regisseur moet de principiële creatieve kracht zijn achter de film, hij is de auteur, hij heeft het voor het zeggen. Met hun bereidheid om te experimenteren met verschillende vertelstijlen, bliezen ze nieuw leven in de Franse cinema en maakten ze van de filmstudio's een winstgevende business. Ze hadden invloed op generaties van filmmakers over de hele wereld.Terwijl Godard echt symbool stond voor deze nieuwe stroming is het werk van Truffaut minder extreem, maar het bezit minstens evenveel passie. Hij bezit een warme filmstijl met veel toewijding tot de karakters en het verhaal. In 1962 had Truffaut z'n eerste grote succes te pakken met Jules et Jim, een indringende prent over een driehoeksverhouding gebaseerd op het boek van Henri-Pierre Roche. Zijn beste prent maakte hij echter reeds in 1959 met Les Quatre Cents Coups, een biografie van z'n eigen jeugd die hem in Cannes de prijs van de beste regisseur opleverde. Later zou hij naast het regisseren ook in het acteursbootje stappen, en niet zonder succes. Daar is deze L'enfant Chauvage (The Wild Child) het perfecte voorbeeld van. Hij maakt deel uit van Fox' Big Deal-reeks en werd samen gereleased met een ander meesterwerk van Truffaut, La Sirène Du Mississippi.L'Enfant Chauvage is een harde, realistische film, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een jongetje dat gevonden wordt in de bossen van het 18e eeuwse Frankrijk. Blijkbaar werd het opgebracht door wolven en de Parijse psycholoog Jean-Marc-Gaspard Itard (Truffaut) neemt de harde taak op zich om dit wilde kind op te voeden zodat het kan functioneren in de maatschappij. Daar waar de verhalen van Tarzan en Mowgly fantastische wendingen nemen, blijkt het in realiteit niet van een leien dakje te verlopen om dit 'beestige' kind manieren bij te brengen. Itard zal alles uit de kast moeten halen om het kind aan te leren hoe zich in de maatschappij te gedragen en stelt hierbij zelfs z'n carrière en reputatie op het spel.BEELD EN GELUID
De monotrack is, gezien de leeftijd van de film, vrij logisch te noemen maar heeft de tand des tijds blijkbaar toch niet zo goed doorstaan. De stemmen klinken af en toe te zacht en we merkten nogal wat ruis op tijdens de stille scènes. Het zwartwit beeld is non-anamorfisch en klokt af op een aspect ratio van 1.66:1. Er is veel grain aanwezig en het geheel oogt niet altijd even stabiel. Wel viel het ons op dat de detaillering in het beeld van een aanzienlijk niveau was voor een prent uit 1969.

EXTRA’S
De originele bioscooptrailer.CONCLUSIE
Een klassieker uitbrengen op dvd van de Franse cineast Truffaut zal door de liefhebber enorm geappreciëerd worden. Jammer genoeg werden er op deze Big Deal titel geen extra's bijgevoegd en is het geluid van een bedenkelijke kwaliteit. Daartegenover staat dan ook een zacht prijsje.


cover
Studio: Fox

Regie: François Truffaut
Met: François Truffaut, Jean-Pierre Cargol, Françoise Seigner, Jean Dasté, Annie Miller

Film:
7,5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1969

Leeftijd:
6

Speelduur:
82 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712626013808


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital Mono 1.0
Duits Dolby Digital Mono 1.0
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0
Spaans Dolby Digital Mono 1.0


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Italiaans, Spaans, Deens, Grieks, Portugees, Engels CC, Duits CC
Extra's:
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij